ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Τούρτα με κρέμα και φράουλες
 
Υλικά
Σαβουαγιάρ (όσα πάρει για 2 στρώσεις) 
500 ml κρέμα γάλακτος ή φυτική
1/2 του φακέλου βανίλια στιγμής
3 βανίλιες 
½  ποτήρι ζάχαρη άχνη
1 συσκευασία cream cheese 
Μισό κιλό φράουλες σε φετάκια
Τριμμένη σοκολάτα
 
Για το σιρόπι
 
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι ζάχαρη
2 κουτάλια σούπας χυμό λεμονιού
1 σφηνάκι κονιάκ
 
Εκτέλεση
Χτυπώ στο μίξερ την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, τις 2 βανίλιες και τη βανίλια στιγμής μέχρι να πήξει και να γίνει σαντιγί.  Χτυπάμε επίσης στο μίξερ το τυρί να αφρατέψει,
Ανακατεύουμε το τη σαντιγί με το τυρί απαλά και φτιάχνω την κρέμα μου.
 
Για το σιρόπι: ανακατεύω σε κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη και 2 κουτάλια σούπας χυμό λεμονιού. Το αφήνω να βράσει 3-4 λεπτά. Στο τέλος προσθέτω το κονιάκ.
Σε μια πιατέλα και τοποθετώ μία στρώση σαβουαγιάρ, που έχω βρέξει ελαφρά στο σιρόπι.
Πάνω απλώνω μια στρώση κρέμα. Τοποθετώ μια στρώση φράουλες και τριμμένη σοκολάτα. Πάνω μια μικρή στρώση κρέμας. Επαναλαμβάνω τις στρώσεις, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μου. Στο τέλος απλώνω κρέμα και διακοσμώ ανάλογα .
Φυλάω  την τούρτα στο ψυγείο.
 
 
 
Καλή επιτυχία!!!
 
 
 
Σοκολατένια κόλαση

Υλικά
250 gr  Κουβερτούρα  Borville                                
250 gr  βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου                                                              
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι                                                              
2 βανίλιες
αβγά                                                               
1 ποτήρι  ζάχαρη
½  ποτήρι αλεύρι ζαχαροπλαστικής                                                             
½  ποτήρι  κακάο
 
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο. Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι τη σοκολάτα.
Τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τις βανίλιες, τ’ αβγά, το αλεύρι και το κακάο. Με μίξερ χειρός τα χτυπάμε 2 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα και 3 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.  Τέλος προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες σοκολάτες και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
 Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα, το τσαλακώνουμε και το βρέχουμε. Το ανοίγουμε (τώρα είναι πολύ μαλακό και εύκαμπτο). Το στρώνουμε στο ταψί, το αλείφουμε με 1 κουταλιά σούπας  μαλακό βούτυρο. Αδειάζουμε τη σοκολάτα στο ταψί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 200 για βαθμούς 15 -20 λεπτά να κάνει ελαφριά κρούστα. Μέσα το κέικ θα είναι υγρό.
Το ξεφορμάρουμε μαζί με τη λαδόκολλα. Δεν κόβεται όσο είναι ζεστό γιατί τρέχει υγρή σοκολάτα. Το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Το κόβουμε σε κομμάτια. Το σερβίρουμε με παγωτό ή χτυπημένη κρέμα.
Όταν βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο πρέπει να είναι μαλακό στη μέση, σχεδόν υγρό.
Εναλλακτικά προσθέτουμε αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

 
 

 
Νηστίσιμη Τούρτα Μόκα
 
Για την βάση
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
2 κουτάλια σούπας  ξύδι
1/2 ποτήρι λάδι
1 1/4 ποτηριού γαλλικό καφε κρύο
2 ποτήρια  αλευρι ζαχαροπλαστικής
3 κουτάλια σούπας κακάο
2/3 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1  βανίλια 
1/2 κουταλάκι σόδα



Για το αφράτο γλάσο
1/3 ποτηριού δυνατό γαλλικό καφε
3 κουτάλια λικέρ kalhua ή Tia maria
3 ποτήρια ζάχαρη άχνη
1/2 ποτήρι  κακάο
1 βανιλια
2/3 ποτηριού μαργαρινη soft
 
γαρνίρισμα
αμυγδαλακι φιλε ψημένο και καφέ στιγμής

Εκτέλεση
 
Βάση
Χτυπάμε στο blender τη ζάχαρη,το ξύδι,το λάδι και 1 ποτήρι από τον καφέ. Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι,κακάο,αλάτι και την βανίλια.Κάνουμε μια λακουβα στη μέση και ρίχνουμε εκει τα υγρά υλικα και την σόδα διαλυμένη στον υπόλοιπο καφε.Χτυπάμε με ενα κουτάλι να γίνει λείος χυλός.Αδείαζουμε σε ταψί  που έχουμε στρωσει με λαδωμένο χαρτι ψησίματος.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.Αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.

Γλάσο
Σε μπώλ ανακατεύουμε τον καφέ με το λικερ.Σε άλλο μπωλ ανακατευουμε την άχνη,το κακαο και την βανίλια.Χτυπάμε στην δυνατή ταχύτητα τοπυ μίξερ την μαργαρίνη να αφρατέψει.Χτυπώντας ρίχνουμε σε δόσεις εναλλάξ τον καφέ και το μίγμα της άχνης ώσπου να γίνει λείο κρεμώδες μείγμα.

Συναρμολόγηση
Χωρίζουμε το κεικ σε τρείς πάτους.Βάζουμε γλάσο πάνω σε κάθε πάτο και στην επιφάνεια.Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλε και  καφέ  στιγμής.
 

 
Νηστίσιμα λαζάνια με πλούσια μπεσαμέλ
 
Υλικά συνταγής 
16 λαζάνια
1/4  ποτηριού ελαιόλαδο
1 κιλό μανιτάρια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 συσκευασίες ψιλοκομμένες ντομάτες
αλάτι, πιπέρι
λίγο τυρί νηστίσιμο (προαιρετικά) 

Υλικά για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ 
100 gr  μαργαρίνη ή λάδι
100 gr  αλεύρι
1 λίτρο γάλα σόγιας
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι 

Εκτέλεση 
Για τη σάλτσα μανιταριών 
Ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια. Αφήνουμε να πιουν τα υγρά τους
Βάζουμε τα κρεμμύδια και αφήνουμε να μαραθούν. Προσθέτουμε τις ντομάτες και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε. 


Για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ 
Λιώνουμε τη μαργαρίνη και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ψήνουμε ανακατεύοντας με σύρμα για 1 με 2 λεπτά .Αποσύρουμε για λίγο την κατσαρόλα. Σταδιακά και πάντα ανακατεύοντας προσθέτουμε το ζεστό γάλα. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να δέσει η κρέμα. Αλατίζουμε και τρίβουμε μοσχοκάρυδο. Σε  βουτυρωμένο ταψί  βάζουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ.  Βάζουμε  μια στρώση λαζάνια και περιχύνουμε με σάλτσα μανιταριών. Πασπαλίζουμε με λίγο νηστίσιμο τυρί. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά,  σάλτσα μανιταριών, μπεσαμέλ, τυριά. Σκεπάζουμε με τα τελευταία λαζάνια. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα νηστίσιμη μπεσαμέλ. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί. Ψήνουμε για 25′ στους 180 με 200 βαθμούς, ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 με 20  λεπτά επιπλέον, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια. Αφήνουμε να σταθεί σε σβηστό φούρνο για 10′ για να τραβήξει τα υγρά του.
 
 
 
 

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Νηστίσιμα cookies
 
Υλικά:
300 gr αλεύρι ζαχαροπλαστικής
1 πρέζα αλάτι
270 gr  βούτυρο ψωμιού νηστίσιμο
100 gr  ζάχαρη άχνη
Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
1 κουβερτούρα NESTLÉ DESSERT 200 gr

Εκτέλεση:
Χοντροκόψτε την κουβερτούρα και αφήστε τη στην άκρη. Ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, την μαργαρίνη και την ζάχαρη άχνη. Μόλις ενωθεί το μείγμα προσθέστε την κουβερτούρα. Στρώστε λαδόκολλα σε ένα ταψί. Κόψτε με το χέρι τη ζύμη σε μικρά κομμάτια (όσο μέγεθος θέλετε να είναι το μπισκότο σας, περίπου μια κουταλιά της σούπας) και αφήστε πάνω στην λαδόκολλα. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 15-20 λεπτά.

 
Εύκολες και νηστίσιμες κρέπες
 
Υλικά:
3 ποτήρια αλεύρι ζαχαροπλαστικής

2    ποτήρια νερό
4 κουτάλια σούπας ζάχαρη
1 πρέζα  αλάτι
5 κουταλάκια γλυκού baking powder
1 βανίλια
6 κουτάλια σούπας λάδι για το τηγάνι


Εκτέλεση:
Η διαδικασία είναι πάρα πολύ εύκολη!

Ανακατέψτε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά μαζί, είτε με το χέρι είτε με μίξερ μέχρι να ενωθεί το μείγμα!
Ζεστάνετε το τηγάνι με λίγο λάδι, πάρτε με μία κουτάλα επαρκή ποσότητα μείγματος και ρίξτε το στο τηγάνι ώστε να απλωθεί καλά! Αφήστε λίγο να ψηθεί από τη μία πλευρά και γυρίστε το από την άλλη!
Επαναλάβετε μέχρι να τελειώσει το μείγμα! Μπορείτε να σερβίρετε με ό,τι συνδυασμούς υλικών θέλετε.
Δοκιμάστε  με διάφορα φρούτα  και  σοκολάτα υγείας, αν νηστεύετε!
Ένας αγαπημένος συνδυασμός που σίγουρα θα  λατρέψετε!



 
Νόστιμα Κρουασάν βουτύρου
 
Υλικά
125 gr  γιαούρτι
125  gr  μαργαρίνη soft
2 κουταλάκια baking powder
250 gr αλεύρι
αλάτι

Εκτέλεση:
Βάζετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνετε μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη.

Την ανοίγετε σε διάμετρο περίπου 30εκ. και τη χωρίζετε σε 8 τριγωνικά κομμάτια (σαν πίτσα).
Σε κάθε κομμάτι βάζετε μια κουταλιά από τη γέμιση της αρεσκείας σας και διπλώνετε τα κομμάτια σε σχήμα κρουασάν.

Τοποθετείτε τα κρουασάν σε ένα ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αφήνετε λίγο να κρυώσουν και σερβίρετε.

 
Λαζάνια με σολομό και μανιτάρια α λα κρεμ
 

Υλικά
16 φύλλα λαζάνια
2 φιλέτα σολομό χωρίς το δέρμα (400 γρ. περίπου και τα δύο)
1 λίτρο γάλα
4 κουτάλια  κορν φλάουρ
1 κουταλιά βούτυρο
λιγο μοσχοκάρυδο
1 ποτήρι τυρί παρμεζάνα
150 gr  τυρί μοτσαρέλα φρέσκια
2-3 κουτάλια σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
 
Για τα λαχανικά
1/4 ποτήρι ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια σε φέτες
2 πράσα σε φέτες
500 gr μανιτάρια κομμένα σε φέτες
2 καρότα τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
 
Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε το ταψί μας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. 
Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πράσο. Προσθέτουμε τον σολομό και το καρότο και ψήνουμε για 2 λεπτά κάθε πλευρά. Ίσα να αλλάξει χρώμα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Λιώνουμε τον σολομό σε κομματάκια και προσθέτουμε τον άνηθο. 
Σε καυτή κατσαρόλα με 3 κουταλιές ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Σε κανάτα ανακατεύουμε το γάλα, το βούτυρο ,το κορν φλάουρ λίγο μοσχοκάρυδο κι αλατοπίπερο. Το προσθέτουμε στα μανιτάρια και αφήνουμε για λίγα λεπτά να πήξει ελαφρά. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα 3/4 της παρμεζάνας. Κρατάμε λίγη για την επιφάνεια. 
Ρίχνουμε 1 ποτήρι κρέμα μανιταριών στο ταψί. Κάνουμε μια στρώση λαζάνια, σολομό και λαχανικά. Περιχύνουμε με 1 ποτήρι κρέμα μανιταριών, επαναλαμβάνουμε στρώσεις λαζάνια , σολομό ,λαχανικά και κρέμα. Τέλος καλύπτουμε με τα υπόλοιπα λαζάνια και περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 35 λεπτά  ξεσκεπάζουμε και πασπαλίζουμε με κομμάτια μοτσαρέλα και την υπόλοιπη παρμεζάνα .Ψήνουμε για 15  λεπτά επιπλέον. Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε. 
 


Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Νηστίσιμο Cheesecake μπανάνας
 
Υλικά:
για τη βάση
1 1/2 ποτήρι  βρώμη
1 1/2  ποτήρι χουρμάδες

για την κρέμα
2 1/2 μπανάνες
2  ποτήρι  κάσιους
1 1/2  ποτήρι φοινίκια
1/4  ποτηριού γάλα καρύδας
1/4  ποτηριού  κακάο
1  βανίλια
 
για γαρνίρισμα
3 κουτάλια σούπας φιστικοβούτυρο
3 κουτάλια σούπας  ξύσματα σοκολάτας  (κουβερτούρα)
Εκτέλεση:
Στο blender πολτοποιώ τα υλικά της βάσης. Μετά τα ρίχνω σε  ένα pyrex και τα  πιέζω με τα δάχτυλα και το βάζω στο ψυγείο.
Κατόπιν πολτοποιώ τα υλικά της κρέμας εκτός από το κακάο. Όταν ενωθούν, χωρίζω την κρέμα σε δύο ίσα μέρη. Το ένα το απλώνω πάνω στη βάση και το άλλο το ανακατεύω με το κακάο και μετά το απλώνω και αυτό.
Διακοσμώ με το λιωμένο φιστικοβούτυρο και τα σοκολατένια ξύσματα.
Βάζω στο ψυγείο και απολαμβάνω την επόμενη μέρα!
 
 
Μηλόπιτα Cheesecake
 
Υλικά
250 gr μπισκότα digestive θρυμματισμένα
100 gr βούτυρο λιωμένο
1 κουταλάκι  γλυκού κανέλα
4 μέτρια μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια (πράσινα)
50 gr ζάχαρη
80 gr  ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
2  αυγά
300 gr  τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου (χρησιμοποίησα Philadelphia)
3 κουτάλια σούπας έτοιμο σιρόπι καραμέλας
 
Eκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα τη βάση. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα μπισκότα με την κανέλα. Κρατάμε στην άκρη το 1/3 των μπισκότων και στα υπόλοιπα προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε τη βάση σε ένα μέτριο pyrex.
Σε μέτρια φωτιά, σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε τα μήλα με την κρυσταλλική ζάχαρη. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και να απορροφήσουν όλα τα υγρά τους. Αποσύρουμε τα μήλα από τη φωτιά, τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και ετοιμάζουμε και την τυρόκρεμα. Με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα χτυπάμε πρώτα το τυρί κρέμα να γίνει αφράτο και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα. Προσέχουμε να μη χτυπήσουμε υπερβολικά το μείγμα και «κόψει» η κρέμα μας. Προσθέτουμε στη συνέχεια τη βανίλια, την άχνη ζάχαρη και το σιρόπι καραμέλας και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα.
Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τη βάση μπισκότου και ισιώνουμε την επιφάνειά της με την ανάποδη ενός κουταλιού. Πάνω από την κρέμα στρώνουμε τα μήλα και πασπαλίζουμε το τριμμένο μπισκότο που είχαμε κρατήσει.
Ψήνουμε τη μηλόπιτα για 40 λεπτά περίπου και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον να παγώσει και μετά την απολαμβάνουμε.
 
 
Γαρίδες με πορτοκάλι και λάιμ
 
Υλικά
 
 600 gr καθαρισμένες γαρίδες
2 πορτοκάλια
3 λάιμ
3 σκελίδες σκόρδο
2 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
αλάτι
φρέσκο πιπέρι
 
Εκτέλεση
Σε μίξερ αναμείξτε το χυμό των πορτοκαλιών και των λάιμ καθώς και τις φλούδες τους με το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Περιχύστε με το μείγμα αυτό τις γαρίδες και αφήστε τις να μαριναριστούν για 30 λεπτά. Σε αντικολλητικό σκεύος μαγειρέψτε τις γαρίδες σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά προσθέτοντας προοδευτικά τη σως στην οποία τις μαρινάρατε.
 
 

Xταπόδι κοκκινιστό με πράσινες πιπεριές


Υλικά
1 χταπόδι περίπου 2 κιλά
3 ντομάτες χονδροκομμένες
5 πράσινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
 μαϊντανό ψιλοκομμένο
220 ml. ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνη

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το χταπόδι

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις χοντροκόβουμε, καθαρίζουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε σε λωρίδες. 
Σε ένα pyrex τοποθετούμε μέσα όλα τα υλικά και αφού σκεπάσουμε το ταψί μας με αλουμινόχαρτο, το βάζουμε στο φούρνο, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία να ψηθεί για περίπου 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι μας και δέσει η σάλτσα.
Όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο μπορούμε να κόψουμε το χταπόδι σε κομμάτια και μαζί με τη σάλτσα από το ταψί να το σερβίρουμε σε μια πιατέλα.

 

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Σαλάτα με γαρίδες, σολομό ντοματίνια και πολύσπορα κριτσίνια
 

Υλικά
1 ποτήρι baby ρόκα
1 ποτήρι  baby σπανάκι
1 ποτήρι κόκκινο μαρούλι
½  ποτήρι καλαμπόκι
7-8 ντοματίνια
6-7 γαρίδες βρασμένες και καθαρισμένες
50 gr  καπνιστό σολομό
3 κριτσίνια πολύσπορα
2 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
2 κουτάλια σούπας ξύδι λευκό
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη ρόκα, το σπανάκι, το κόκκινο μαρούλι και το καλαμπόκι. Κόβουμε τα ντοματίνια στα δύο και τα ρίχνουμε και αυτά, μαζί και με τις γαρίδες. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι. Ραντίζουμε τα λαχανικά με τις γαρίδες και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε σε ένα μπολ και από πάνω προσθέτουμε τα φύλλα του σολομού και τα κριτσίνια σπασμένα με το χέρι.
 
Μπισκότα με φιστικοβούτυρο
 
Υλικά

1 ½  ποτήρι  (185γρ.) αλεύρι ζαχαροπλαστικής
1 ½ ποτήρι  (185γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι baking powder
2/3  ποτηριού (150γρ.)  ζάχαρη
3/4 ποτηριού  (150γρ.) καστανή ζάχαρη (brown sugar)
2/5 του πακέτου (100γρ.) βούτυρο ανάλατο
2 αβγά
6-7 κουτάλια σούπας φιστικοβούτυρο
160 gr (σταγόνες) μαύρης σοκολάτας
1  βανίλια
 


 Εκτέλεση
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ  το βούτυρο και τα δύο είδη ζάχαρης. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αναμιχτούν καλά τα υλικά. Ακολούθως, προσθέτουμε τα αβγά και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα. Βάζουμε μέσα το ένα από τα δύο αλεύρια, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ και αναμιγνύουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Βάζουμε το φιστικοβούτυρο  και το άλλο αλεύρι και χτυπάμε καλά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να πλάθεται εύκολα. Σμίγουμε και τις σταγόνες σοκολάτας. Πλάθουμε σε μικρά επίπεδα σχήματα και τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητική λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170  βαθμούς για περίπου 12 λεπτά.
 
 
 
Κέικ αμυγδάλου με αχλάδια

Υλικά
3 ποτήρια αλεύρι ζαχαροπλαστικής
1 ποτήρι λάδι
1 ½  ποτήρι ζάχαρη
1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1/4 ποτήριού κονιάκ
500 gr αχλάδια  καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους
1  ποτήρι αμύγδαλα αλεσμένα
1/4 ποτηριού φρυγανιά αλεσμένη
50 gr κουβερτούρα τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια

Γλάσο κουβερτούρας
100 gr κουβερτούρα
50 ml κρέμα γάλακτος νηστήσιμη


Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το λάδι να λιώσει.
Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα στο μίξερ, στο ελάχιστο και προσθέτουμε ένα-ένα τα υπόλοιπα υλικά (το χυμό , το κονιάκ, τη κανέλα, τη φρυγανιά και τα αμύγδαλα) και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ σε βουτυρωμένο ταψί και πάνω στο μείγμα απλώνουμε τα κομμένα αχλάδια σε κύβους. Πιέζουμε απαλά τα αχλάδια να μπουν στη γέμιση (δεν πειράζει αν δεν μπουν όλα), και πασπαλίζουμε με τα κομμάτια κουβερτούρας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 45-50 λεπτά.
Ζεσταίνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων τη κουβερτούρα για 10 δευτερόλεπτα μαζί με τη κρέμα γάλακτος ανακατεύουμε καλά και γαρνίρουμε το κέικ μας.


 

Φραουλοκεκάκια Νηστίσιμα
 
Υλικά για το κέικ
1 ½  ποτήρι αλεύρι ζαχαροπλαστικής
1/3 ποτηριού φυτικό βούτυρο
1/2 ποτήρι φυτική κρέμα
1/2 ποτήρι  ζάχαρη
1 βανίλια
1/2 κουταλάκι γλυκού baking powder
10 φράουλες ψιλοκομμένες
1-2 κουτάλια σούπας αλεύρι για το αλεύρωμα

Προαιρετικά για γαρνίρισμα
1 φλιτζάνι τσαγιού φυτική κρέμα για ζαχαροπλαστική
6-7 φράουλες σε πολτό
Φράουλες για γαρνίρισμα
*Αν δεν θέλουμε σαντιγί πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη
 
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω σε αντίσταση.
Ρίχνουμε στο κάδο του μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτουμε στο μείγμα τη βανίλια, χαμηλώνουμε την ένταση στο μίξερ και συμπληρώνουμε στο μείγμα τη φυτική κρέμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί η κρέμα και προσθέτουμε το  και baking powder  και κουταλιά - κουταλιά το αλεύρι.
Το μείγμα του κέικ θα είναι σχετικά σφικτό.
Πασπαλίζουμε τις ψιλοκομμένες φράουλες με τις δύο κουταλιές αλεύρι, ανακατεύουμε καλά να πάει παντού το αλεύρι και να απορροφήσει τα υγρά από τις φράουλες και τινάζουμε το περιττό αλεύρι.
Ανακατεύουμε τις φράουλες με το μείγμα του κέικ και μοιράζουμε σε ατομικά φορμάκια για μάφιν.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν γύρω στα 20-25 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσουν.
Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα τη φυτική κρέμα σε σαντιγί και σταματάμε το μίξερ.
Ρίχνουμε τις φράουλες σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε να γίνουν πολτός.
Αδειάζουμε το πολτό φράουλας στη σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.
Βάζουμε τη ροζ σαντιγί σε κορνέ. Γαρνίρουμε τα μάφιν μας με τη σαντιγί, μία ολόκληρη φράουλα και σερβίρουμε.
 
 

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Καρυδόπιτα αλάδωτη

Υλικά
3/4  ποτηριού ταχίνι
1 ½  ποτήρι ζάχαρη
2 ποτήρια χυμό πορτοκαλιού
½  ποτήρι ξανθές σταφίδες
1 ½  ποτήρι χοντροαλεσμένη καρυδόψιχα
1 ποτήρι τρούφα σοκολάτας
2 ποτήρια  αλεύρι ζαχαροπλαστικής
2 ποτήρια  αλεύρι φαρίνα
το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2  κουταλάκι  γλυκού σόδα
250  gr  κουβερτούρα

Εκτέλεση
Με το μίξερ χτυπάμε το ταχίνι με την ζάχαρη ώσπου να ασπρίσει. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από την κουβερτούρα) και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη φόρμα ή αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 30 λεπτά. Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει και την περιχύνουμε με την κουβερτούρα, την οποία έχουμε λιώσει σε μπεν-μαρί.

 

Φιογκάκια με μελιτζάνες, κολοκυθάκια και μανιτάρια
 
Υλικά
κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες 
200 gr  άσπρα μανιτάρια κομμένα σε κύβους
2 μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
220 ml χυμό ντομάτας ή 1 ποτήρι 
220 ml. ελαιόλαδο ή 1 φλ.τσ.
500 gr  φιογκάκι (ζυμαρικό)
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά και κόβουμε σε ροδέλες, τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια. Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για περίπου 30 λεπτά. Τις πλένουμε από το αλάτι και με τα χέρια μας τις πιέζουμε ώστε να βγάλουν το νερό τους.  Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε ελαφριά το κρεμμύδι, προσθέτουμε το σκόρδο, τα κολοκυθάκια, τα μανιτάρια, τις μελιτζάνες, το μαϊντανό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.  Τα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά και προσθέτουμε και τη ντομάτα. Τα αφήνουμε να σιγοψηθούν, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα τους.
Βράζουμε τα φιογκάκια σε μια βαθιά κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Αφού βράσουν τα στραγγίζουμε και ρίχνουμε τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα, ανακατεύουμε καλά και απόσύρουμε από τη φωτιά.
Τα φιογκάκια μας είναι έτοιμα!!!



 
 
 




Πανακότα Νηστίσιμη
 
 
Υλικά
1 λίτρο φυτική κρέμα  (ΗOPLA)
2 βανίλιες
1 ποτήρι ζάχαρη
1 φακελάκι ζελατίνη σκόνη (10 γραμμάρια)
1/2 ποτήρι νερό ζεστό

Σάλτσα φράουλας
2 ποτήρια φράουλες λιωμένες
5 κουτάλια σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά  σούπας κοφτή κορν-φλάουρ
Λίγο νερό

  • Αν δεν θέλετε να φτιάξετε σπιτική σάλτσα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  Strawberry filling
 
Εκτέλεση
Βάζουμε σε κατσαρόλα τη φυτική κρέμα, με τη βανίλια και τη ζάχαρη να βράσουν και την αποσύρουμε από τη φωτιά πριν κοχλάσει. Προσθέτουμε τη ζελατίνη διαλυμένη σε 1/2 ποτήρι νερό ζεστό. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να κρυώσει η κρέμα και αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα σιλικόνης. Βάζουμε τη πανακότα στο ψυγείο να παγώσει.
Πριν τη σερβίρουμε την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και τη γαρνίρουμε με τη σάλτσα φράουλας.
Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνουμε το πολτό φράουλας με τη ζάχαρη και το κορν-φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφήνουμε να κρυώσει και αν χρειαστεί πριν το σερβίρισμα αραιώνουμε με λίγο νερό για να γίνει πιο ρευστή.




Λαχταριστοί πατατοκεφτέδες
 
 
Υλικά

1 κιλό πατάτες
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο  μαϊντανό 
1 κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
3 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
200gr  τυρί νηστίσιμο
½ κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά  σούπας χυμό λεμονιού
Αλάτι και πιπέρι
Αλεύρι
Λάδι για το τηγάνισμα



Εκτέλεση  
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε στον μύλο του πουρέ. Τις τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το αλεύρι) και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μίγμα για μισή ώρα στο ψυγείο να σφίξει. Πλάθουμε κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, ώσπου να ροδίσουν και να γίνουν τραγανοί.


 

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Πανακότα με εσπρέσσο
 
Υλικά
1 λίτρο φυτική κρέμα για ζαχαροπλαστική
1 φλιτζανάκι  του καφέ εσπρέσο
1 φακελάκι ζελατίνη
1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
1 βανίλια
Προαιρετικά γαρνίρουμε με σάλτσα σοκολάτας.

Υλικά για τη σάλτσα
300 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
200 ml νερό
1 κουταλιά σούπας φυτική μαργαρίνη
Γαρνίρουμε με καβουρδισμένα φουντούκια
 
Εκτέλεση
Αδειάζουμε τη φυτική κρέμα σε μία κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά προσέχοντας να μην κάψει. Προσθέτουμε τον εσπρέσο και μόλις δούμε πως έχει αρχίσει να ζεσταίνεται το μείγμα και να αχνίζει, κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από την εστία. Διαλύουμε τη ζελατίνη στο χλιαρό νερό και την προσθέτουμε στη κατσαρόλα μας. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αφού κρυώσει το μείγμα, μοιράζουμε σε ποτήρια και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και να πήξει. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί με το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λεία η σοκολάτα.  Προσθέτουμε στο τέλος τη μαργαρίνη για να γυαλίσει, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
Η πανακότα πρέπει να έχει πήξει πριν ρίξουμε τη σάλτσα σοκολάτας και η σάλτσα να είναι κρύα.
 Γαρνίρουμε με καβουρδισμένα φουντούκια.
 
 
Σοκολατόπιτα με φύλλο κρούστας
 
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 ποτήρι βούτυρο [μισό γάλακτος/ μισό μαργαρίνη]
600 gr  σταγόνες σοκολάτας (300 gr  κουβερτούρας + 300 gr γάλακτος)
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)
 
 
Εκτέλεση
.Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα ταψί. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε τις δύο ειδών σταγόνες σοκολάτας. Στρώνετε στο ταψί τα μισά φύλλο κρούστας, βουτυρωμένα ένα ένα. Πασπαλίζετε από πάνω ισομερώς τις σταγόνες σοκολάτας και καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας βουτυρωμένα και αυτά ένα ένα.
Αλείφετε με το πινέλο και το επάνω φύλλο με το βούτυρο και με ένα μαχαίρι χαράζετε τα επάνω φύλλα σε 24 κομμάτια (6 λωρίδες στη κάθετη πλευρά του ταψιού και 4 λωρίδες στην οριζόντια)
Ψήνετε τη σοκολατόπιτα για 40 -50 λεπτά  μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό και ροδοκόκκινο, το βγάζετε, το αφήνετε για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρετε πασπαλίζοντας, προαιρετικά, με ζάχαρη άχνη.
 
 
 
 
 
Σαλάτα με ρόκα και μάνγκο
 
Υλικά
150 gr  baby ρόκα
 ½ κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
1 μάνγκο σε κύβους
6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
3 κουτάλια σούπας σπόρους ροδιού
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
2 κουτάλια σούπας ξίδι μπαλσάμικο λευκό

Εκτέλεση Αναμειγνύετε καλά το ξίδι με το λάδι.
Βάζετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της σαλάτας, αλατίζετε, ραντίζετε με τη βινεγκρέτ και σερβίρετε.
 

 
Αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή
 
Υλικά
500 gr  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 ποτήρι λάδι
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
Χλιαρό νερό όσο πάρει
 
Υλικά για τη γέμιση
250 ml φυτική κρέμα γάλακτος για το άλλειμα των φύλλων
200 gr αμυγδαλόψιχα χοντροκομένη
4 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας κανέλα σκόνη
 
Υλικά για το σιρόπι
2 ποτήρια  νερό
2 ½  ποτήρια ζάχαρη
Φλούδα από 1 λεμόνι
Κανέλα ξύλο
 
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα στέρεα υλικά για τη ζύμη και λίγο-λίγο το χλιαρό νερό όσο σηκώσει.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να πάρουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί. Σε μια κατσρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός και αφήνουμε να κρυώσει. Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και τη κανέλα.
Στερεώνουμε τη μηχανή που ανοίγει φύλλο στο τραπέζι και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω. Παίρνουμε τη ζύμη μας και τη πλάθουμε σε ένα μακρύ καρβέλι. Το καρβέλι το μοιράζουμε σε 5 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
Αλευρώνουμε καλά το πρώτο μπαλάκι ζύμης και μετά το περνάμε από τη μηχανή στο Ν.1 και έπειτα από το Ν.5. Με ένα πινέλο αλείφουμε με φυτική κρέμα όλη την επιφάνεια του φύλλου και πασπαλίζουμε με το χοντροκομμένο αμύγδαλο και τη κανελοζάχαρη. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό από τη μακριά του πλευρά και το στρίβουμε απαλά. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και στο κέντρο του ταψιού τοποθετούμε το ρολό σε σχήμα σαλίγκαρου. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη και τοποθετούμε στο ταψί τυλίγοντας το φύλλο εκεί που τελείωσε το προηγούμενο.
Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο καλαμποκέλαιο και τη βρέχουμε με λίγο νερό για να γίνει τραγανό το φύλλο. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε γύρω στα 40-50 λεπτά να ροδίσει η πίτα μας και τη βγάζουμε από το φούρνο. Σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι τη ζεστή αμυγδαλόπιτα και αφήνουμε να χλιάνει πριν τη σερβίρουμε.
 
 
 

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Κανελόνια γεμιστά με τόνο
 
Θα χρειαστείτε 18 μικρές κρέπες ή 1 πακέτο  μακαρόνια κανελόνι
 
Για την γέμιση
300 gr τόνο σε νερό, στραγγισμένος και σπασμένος καλά με το χέρι
1⁄2  ποτήρι  cottage cheese
1 κουταλάκι γλυκού μαϊντανό ψιλοκομμένο
1⁄2 ποτήρι κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμονιού
1⁄4 κουταλάκι γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο
 
Για την σάλτσα
1⁄2  ποτήρι γιαούρτι
1⁄2 ποτήρι cottage cheese
1⁄4  ποτηριού άνηθο ψιλοκομμένο
1⁄8 κουταλάκι γλυκού σκόρδο
 
Εκτέλεση
 Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180  βαθμούς.
  Ανακατεύετε καλά τα υλικά της γέμισης και γεμίζετε τα κανελόνια. Κάνετε το ίδιο, σε ένα ξεχωριστό μπολ, με τα υλικά για τη σάλτσα.
 Τοποθετείτε τα κανελόνια στο ταψί, και τα περιχύνετε με τη σάλτσα. Πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί. Ψήνετε για 30 λεπτά περίπου.
 
 
 
Οι πιο νόστιμες πατάτες φούρνου
 
Υλικά
6 πατάτες μεσαίου μεγέθους
2 – 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
30 gr  βούτυρο  ψωμιού νηστίσιμο
αλάτι
πιπέρι
λαδόκολλα


Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις πατάτες, και τις κόβουμε σε ροδέλες.
Τοποθετούμε τις πατάτες στη λαδόκολλα και βάζουμε το σκόρδο ανάμεσα στις σχισμές, ρίχνουμε το λάδι, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι ή ότι άλλο μπαχαρικό θέλουμε. Ψήνουμε τις πατάτες στους 220  βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.