Νηστίσιμα λαζάνια με πλούσια μπεσαμέλ
Υλικά συνταγής
16 λαζάνια
1/4 ποτηριού ελαιόλαδο
1 κιλό μανιτάρια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 συσκευασίες ψιλοκομμένες ντομάτες
αλάτι, πιπέρι
λίγο τυρί νηστίσιμο (προαιρετικά)
Υλικά για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ
100 gr μαργαρίνη ή λάδι
100 gr αλεύρι
1 λίτρο γάλα σόγιας
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα μανιταριών
Ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια. Αφήνουμε να πιουν τα υγρά τους
Βάζουμε τα κρεμμύδια και αφήνουμε να μαραθούν. Προσθέτουμε τις ντομάτες και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε.
Για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ
Λιώνουμε τη μαργαρίνη και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ψήνουμε ανακατεύοντας με σύρμα για 1 με 2 λεπτά .Αποσύρουμε για λίγο την κατσαρόλα. Σταδιακά και πάντα ανακατεύοντας προσθέτουμε το ζεστό γάλα. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να δέσει η κρέμα. Αλατίζουμε και τρίβουμε μοσχοκάρυδο. Σε βουτυρωμένο ταψί βάζουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ. Βάζουμε μια στρώση λαζάνια και περιχύνουμε με σάλτσα μανιταριών. Πασπαλίζουμε με λίγο νηστίσιμο τυρί. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, σάλτσα μανιταριών, μπεσαμέλ, τυριά. Σκεπάζουμε με τα τελευταία λαζάνια. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα νηστίσιμη μπεσαμέλ. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί. Ψήνουμε για 25′ στους 180 με 200 βαθμούς, ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 με 20 λεπτά επιπλέον, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια. Αφήνουμε να σταθεί σε σβηστό φούρνο για 10′ για να τραβήξει τα υγρά του.
16 λαζάνια
1/4 ποτηριού ελαιόλαδο
1 κιλό μανιτάρια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 συσκευασίες ψιλοκομμένες ντομάτες
αλάτι, πιπέρι
λίγο τυρί νηστίσιμο (προαιρετικά)
Υλικά για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ
100 gr μαργαρίνη ή λάδι
100 gr αλεύρι
1 λίτρο γάλα σόγιας
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα μανιταριών
Ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια. Αφήνουμε να πιουν τα υγρά τους
Βάζουμε τα κρεμμύδια και αφήνουμε να μαραθούν. Προσθέτουμε τις ντομάτες και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε.
Για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ
Λιώνουμε τη μαργαρίνη και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ψήνουμε ανακατεύοντας με σύρμα για 1 με 2 λεπτά .Αποσύρουμε για λίγο την κατσαρόλα. Σταδιακά και πάντα ανακατεύοντας προσθέτουμε το ζεστό γάλα. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να δέσει η κρέμα. Αλατίζουμε και τρίβουμε μοσχοκάρυδο. Σε βουτυρωμένο ταψί βάζουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ. Βάζουμε μια στρώση λαζάνια και περιχύνουμε με σάλτσα μανιταριών. Πασπαλίζουμε με λίγο νηστίσιμο τυρί. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, σάλτσα μανιταριών, μπεσαμέλ, τυριά. Σκεπάζουμε με τα τελευταία λαζάνια. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα νηστίσιμη μπεσαμέλ. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί. Ψήνουμε για 25′ στους 180 με 200 βαθμούς, ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 με 20 λεπτά επιπλέον, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια. Αφήνουμε να σταθεί σε σβηστό φούρνο για 10′ για να τραβήξει τα υγρά του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου