ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015




Βασιλόπιτα

Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι ζαχαροπλαστικής
250 gr   ( 1 ποτήρι )βούτυρο ή μαργαρίνη
450 gr   ( 1 3/4 ποτηριού) ζάχαρη
5 αυγά
1 1/2 ποτήρι γιαούρτι στραγγιστό
1 βανίλια
χυμός + ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 ποτήρι αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε στους 180 βαθμούς. Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα ταψί.Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο να αφρατέψει. Προσθέτετε τη ζάχαρη τμηματικά και ένα ένα τα αυγά. Συνεχίζετε το χτύπημα για 4 λεπτά και προσθέτετε διαδοχικά το αλεύρι  [όσο πάρει για να έχετε μια αφράτη ζύμη] με τη βανίλια και το χυμό με το ξύσμα πορτοκαλιού και το γιαούρτι εναλλάξ.  Τέλος προσθέτετε τα αμύγδαλα και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50′ περίπου. Βγάζετε από το φούρνο τη βασιλόπιτα βάζετε μέσα [από τη κάτω πλευρά που θα ακουμπά στη πιατέλα] το τυχερό “φλουρί” και όταν κρυώσει τη πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και τη διακοσμείτε με χριστουγεννιάτικα στολίδια. Μπορείτε να γράψετε το "2016" με αμύγδαλα.

 




Gammon Steak  με σάλτσα ανανά

Υλικά

1 Gammon καπνιστό

μαύρο πιπέρι, κανέλα

½ λίτρο χυμό πορτοκάλι

100ml κρασί ξηρό

λίγο σέλινο και κρεμμύδι

γαρύφαλα

μέλι ή ζάχαρη

λίγο ξύδι  

Εκτέλεση
Βράστε το γκάμον για μια περίπου ώρα σε νερό μαζί με άσπαστο μαύρο πιπέρι και κανέλα, ½ λίτρο χυμό πορτοκάλι, 100ml κρασί ξηρό, λίγο σέλινο και κρεμμύδι. Αφού κρυώσει αφαιρείτε το δίχτυ, το αποδερματώνετε και χαράσσετε ελαφρά την επιφάνεια σε τετράγωνα. Βάλτε στις σχισμές γαρύφαλλα, πασπαλίστε το με μέλι ή ζάχαρη και ξύδι και ψήστε σε μέτριο φούρνο (150°C) για 20 περίπου λεπτά. Σερβίρετε ολόκληρο, ή κομμένο σε φέτες και συνοδεύστε το με τη σάλτσα της αρεσκείας σας. 

Σάλτσα Ανανά
Υλικά

½ ποτήρι ζάχαρη λίγο νερό, ξύδι, 2 ποτήρια χυμό ανανά, 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, corn flour για το δέσιμο της σάλτσας, ανανάς σε μικρά κομματάκια

 Εκτέλεση
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάλτε τη ζάχαρη με λίγο νερό σε μέτρια φωτιά και αφήστε το μίγμα να καραμελώσει. Προσθέστε το ξύδι, το χυμό ανανά το χυμό πορτοκαλιού και αφήστε να βράσουν περίπου 10 λεπτά. Στο τέλος δένετε τη σάλτσα με το corn flour διαλυμένο σε λίγο νερό. Στο τέλος προσθέστε τα μικρά κομματάκια ανανά



Νόστιμες πατάτες φούρνου με λεμόνι, σκόρδο και μουστάρδα!!!
 Υλικά

1/2  κιλό πατάτες baby

2-3 σκελίδες σκόρδου λιωμένες ή ψιλοκομμένες

2 κουτάλια μουστάρδα (mild)

4 κουτάλια σούπας χυμός λεμόνι (περίπου 1 λεμόνι)

1 κουταλιά σούπας ρίγανη

125 ml ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

 Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβετε τις πατάτες στη μέση. Βάζετε τις πατάτες σε ένα μετρίου μεγέθους ταψί ή πυρέξ και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε καλά με ένα αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο. Ψήνετε για 1 ώρα. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για άλλα 30-40 λεπτά.

Tip: Αν θέλετε να δώσετε μια επιπλέον γεύση στις πατάτες, προσθέστε στα υλικά σας και 125 ml ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών.