ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Σάββατο 9 Απριλίου 2016


Νηστίσιμη κρέμα με κανταΐφι
Υλικά:
     ½ κιλό φύλλο καταΐφι
     250 gr βούτυρο νηστίσιμο λιωμένο +2 κ. σούπας ακόμη
    1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια
    7 κουταλιές  σούπας γάλα νηστίσιμο (αμυγδάλου, φουντουκιού, σόγιας ή καρύδας)
    10 κουτάλια σούπας ζάχαρη
    3-4 κουτάλια σούπας ζάχαρη άχνη
    500gr  φυτική κρέμα
      Αμύγδαλο φιλέ

       Για το σιρόπι
       2 ποτήρια νερό
       2 ποτήρια ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ανοίγουμε καλά το φύλλο κανταΐφι και το απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Στη συνέχεια το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και το ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να γίνει τραγανιστό. Το αφήνουμε να κρυώσει και εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη να πάρουν 2-3 βράσεις. Περιχύνουμε το κανταΐφι με καυτό σιρόπι και το πασπαλίζουμε με αμύγδαλο. Φτιάχνουμε τη μία κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε  7 ποτήρια γάλα τη ζάχαρη  σε μέτρια φωτιά. Όταν διαλυθούν ρίχνουμε το άνθος αραβοσίτου. Ανακατεύουμε ώσπου να πήξει. Προσθέτουμε 2 κουταλιές βούτυρο νηστίσιμο και την αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει την απλώνουμε με τη σπάτουλα πάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι.
Για τη σαντιγί: Χτυπάμε στο κουτί την φυτική κρέμα με την άχνη ζάχαρη μέχρι να σταθεί. Την στρώνουμε πάνω στην κρέμα και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη αμύγδαλο.


Μακαρόνια με μελιτζάνες

Υλικά:

500 gr μακαρόνια της αρεσκείας σας
2 μέτριες  μελιτζάνες
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι

Για τη σάλτσα


3 μέτριες ντομάτες
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά γλυκιά πάπρικα
1 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι

Εκτέλεση

Πλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε ροδέλες, τις αλατίζετε και τις αφήνετε στο σουρωτήρι για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, τις σοτάρετε με το ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν.Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη σάλτσα: Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες και τις κόβετε σε κύβους. Τις βάζετε σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτετε το σκόρδο πολτοποιημένο, τη ζάχαρη, την πάπρικα, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και τα αφήνετε να σιγοβράζουν για 15 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά. Βράζετε τα ριγκατόνι σε αλατισμένο νερό και μόλις είναι έτοιμα τα βγάζετε και τα σουρώνετε. Προσθέτετε τη σάλτσα και τις μελιτζάνες, ανακατεύετε απαλά και σερβίρετε στα παιδιά πασπαλίζοντας με τριμμένο τυρί.



Κριθαράκι με ούζο και γαρίδες στο φούρνο

Υλικά:

500 gr κριθαράκι
1 κιλό γαρίδες (φρέσκιες ή κατεψυγμένες)
2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες στην πρέσα
2/3 ποτηριού ελαιόλαδο
 χυμό ντομάτας, μια κονσέρβα (ή χυμός από φρέσκες Ντομάτες)
Ούζο ( 2 σφηνάκια)
Ρίγανη 1 κουταλάκι  γλυκού αποξηραμένη
Θυμάρι 1 κουταλάκι γλυκού αποξηραμένο
Βασιλικό 1 κουταλάκι γλυκού αποξηραμένος
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση: 

Αρχικά βράζετε για μερικά λεπτά τις γαρίδες, σουρώνετε και κρατάτε το νερό που έβρασαν. Αφαιρείτε  το κέλυφος και μετά σε μια κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις γαρίδες. Ανακατεύετε λίγο να μαραθούν, και μετά από λίγο,  σβήνετε με το ούζο. Αφού περάσουν περίπου 5 λεπτά, ρίχνετε το χυμό τομάτας. Αφήνετε, και αφού πάρουν μια βράση, ρίχνετε στην κατσαρόλα, 3 ½ ποτήρια από το νερό που έβρασαν νωρίτερα οι γαρίδες και έχετε κρατήσει. Στο τέλος, αναποδογυρίζετε με προσοχή την κατσαρόλα σε ένα μεγάλο πυρέξ. Εκεί, ρίχνετε το κριθαράκι, τα αποξηραμένα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα προκειμένου να στρώσετε το κριθαράκι και να πάνε παντού τα μυρωδικά. Βάζετε το πυρέξ στο φούρνο και ψήνετε σε αέρα για περίπου 25 λεπτά στους 180  βαθμούς.