ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015


Φλογέρες με κρέμα καρύδας

Υλικά
1 συσκευασία φύλλο κρούστας για γλυκά
Τριμμένη καρύδα για πασπάλισμα
Λάδι  για το άλειμμα των φύλλων

 Για την κρέμα:
1/2 ποτήρι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
2 ποτήρι  γάλα καρύδας
1 ½ ποτήρι νερό
3/4 ποτηριού ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας φυτική μαργαρίνη
3 κουταλιές κοφτές σούπας κορν-φλάουρ
1 βανίλια

Σιρόπι:
1 ½ ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 ξύλο κανέλας
Φλούδα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα τη κρέμα για να κρυώσει:Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε πρώτα το γάλα καρύδας, το νερό,  και μέσα διαλύουμε το κορν-φλάουρ.Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει η κρέμα.
Παίρνουμε τη συσκευασία με τα φύλλα κρούστας, τα απλώνουμε στο πάγκο της κουζίνας όπως είναι όλα μαζί και με ένα κοφτερό μαχαίρι τα χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη από τη μακριά τους πλευρά.Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του πρώτου φύλλου και με ένα κουτάλι βάζουμε κρέμα στην άκρη. Τυλίγουμε αριστερά και δεξιά το φύλλο προς τα μέσα και ρολάρουμε μέχρι να τελειώσει το φύλλο. Τοποθετούμε τη φλογέρα σε λαδωμένο πυρέξ και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τις υπόλοιπες μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.Με το πινέλο αλείφουμε τις φλογέρες με λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν καλά. Εν τω μεταξύ βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε ένα μικρό κατσαρόλι και βράζουμε 3-4 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι.Βγάζουμε από το φούρνο το πυρέξ με τις φλογέρες και μόλις χλιάνουν τις περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και πασπαλίζουμε με την τριμμένη καρύδα.


 

Υγρό κέικ σοκολάτας με κουβερτούρα

Υλικά
300 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 gr  κακάο
2 κουταλάκια γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
400 gr ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
200 gr κουβερτούρα ψιλοκομμένη
180 gr λάδι
250 ml γάλα καρύδας
1 φλυτζάνι  στιγμιαίο καφέ [έτοιμο ρόφημα όχι σκόνη]
2 βανίλιες
60 ml λικέρ [προαιρετικά]

Για την επικάλυψη:
175 gr κουβερτούρα ψιλοκομμένη
125 ml γάλα καρύδας

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο ή με μαργαρίνη ένα στρογγυλό ταψάκι  και το πασπαλίζουμε με κακάο. Σε  ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κουβερτούρα, το γάλα και το λάδι και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τον καφέ, τη βανιλίνη και το λικέρ.Σταδιακά ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στερεά, ανακατεύοντας παράλληλα με σύρμα ή με το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα, μέχρι που μόλις να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Το αδειάζουμε στη φόρμα και το ψήνουμε για 40-45′ περίπου. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα. Στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για την επικάλυψη: Βάζουμε βάζουμε τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα μεταλλικό μπολ. Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού. Το αδειάζουμε πάνω από τη σοκολάτα φροντίζοντας να την καλύψει όλη. Περιμένουμε 1-2 λεπτά και στη συνέχεια ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα ή μαρίζ, μέχρι να λιώσει πλήρως η σοκολάτα και να ενωθεί με το γάλα. Αφήνουμε την γκανάς σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να κρυώσει, για 1 ώρα περίπου και στη συνέχεια επικαλύπτουμε την επιφάνεια του κέικ.

 

Πατάτες φούρνου με γαρίδες

Υλικά:
1 κιλό πατάτες
μισό κιλό γαρίδες
1 φλιτζάνι  ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό
2 ντομάτες
χυμος 2 λεμονιών
1 κουταλιά αλεύρι
1 κουταλιά κορν φλαουερ
2 κουταλάκια μουστάρδα
μαϊντανός ψιλοκομμένος
ρίγανη
πιπέρι


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε- όπως στον μουσακά- λεπτές φέτες και τις απλώνουμε στο ταψί.Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο το οποίο ρίχνουμε τις πατάτες,στο ταψί, μαζί με ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ρίγανη, πράσινο πιπέρι και λίγο μουστάρδα. Τα βάζουμε όλα μαζί και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε ελάχιστο λεμόνι και βάζουμε το φαγητό σε μέτριο φούρνο να ψηθεί περίπου 50 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ετοιμάζουμε ροδέλες φέτες από ώριμες ντομάτες και μόλις ψηθεί το φαγητό, το βγάζουμε από το φούρνο και απλώνουμε πάνω του τις ροδέλλες της ντομάτας.Επίσης, κατά την διάρκεια του ψησίματος, τρίβουμε τυρί νηστήσιμο κα μετά τις ντομάτες- πασπαλίζουμε με αυτό το φαγητό και το ξαναβάζουμε στο φούρνο επί δέκα λεπτά, για να ροδίσει. Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε.Εν τω μεταξύ, έχουμε βράσει γαρίδες σε λίγο νερό.Παίρνουμε το ζουμι τους και το στραγγίζουμε.Του ρίχνουμε λίγο αλεύρι,λίγο κορν φλάουερ, λίγη μουστάρδα, λίγο πιπέρι, λίγη ρίγανη που ταιριάζει πάρα πολύ και λεμόνι.Όλο αυτό το ρίχνουμε στο γαριδόζουμε που βράζει.Όλα μαζί γίνονται μια όμορφη άσπρη σάλτσα, σαν μαγιονέζα νηστίσιμη. Στο τέλος ρίχνουμε λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο. Παίρνουμε τις γαρίδες και τις τοποθετούμε πάνω στις μερίδες με τις πατάτες (στο κάθε πιάτο 3-4 γαρίδες) και από πάνω ρίχνουμε την λευκή σάλτσα μας.