Σοκολατένιο κέικ με κρέμα τυριού
και καραμελωμένα καρύδια
3 ποτήρια αλεύρι ζαχαροπλαστικής
2 ποτήρια ζάχαρη
6 κουτάλια σούπας σκόνη κακάο
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 ποτήρια κρύο νερό
¾ ποτηριού λάδι
2 βανίλιες
Για τη κρέμα τυριού:
450 gr τυρί κρέμα [τύπου Philadelphia]
2/3 ποτηριού ζάχαρη
2 αυγά
Για το γαρνίρισμα:
2 ποτήρια ψιλοκομμένα καρύδια
½ ποτήρι ζάχαρη
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και
βουτυρώνετε ένα ταψί. Για το κέικ :Σε ένα μπολ, χτυπάτε για 3 λεπτά με το μίξερ χειρός, σε μέτρια ταχύτητα, το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σκόνη κακάο, το αλάτι και το νερό. Προσθέτετε το λάδι, το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζετε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Για τη κρέμα τυριού: Με το μίξερ χειρός χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα το τυρί κρέμα για 3 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει και αφρατέψει. Προσθέστε τη ζάχαρη και συνεχίστε το χτύπημα για άλλα 2-3 λεπτά. Ρίχνετε σταδιακά και τα αυγά και χτυπάτε μέχρι να ενσωμαθούν.
Για το γαρνίρισμα:Σε ένα μπολ ανακατεύετε με ένα κουτάλι τα ψιλοκομμένα καρύδια και τη ζάχαρη.
Για τη συναρμολόγηση: Ρίχνετε και ισιώνετε στο βουτυρωμένο ταψί το μισό μείγμα κέϊκ, και από πάνω στρώνετε κουταλιά κουταλιά όλη τη ποσότητα της κρέμας τυριού. [Απλώστε τη κρέμα προσεκτικά να μην εισχωρήσει στο μείγμα του κέϊκ.] Από πάνω στρώνετε προσεκτικά το υπόλοιπο μείγμα κέϊκ και τέλος πασπαλίζετε με το μείγμα καρυδιού, ζάχαρης. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά.