ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015


Cheesecake Ferrero Rocher
Υλικά 
140  gr  βούτυρο
300 gr μπισκότα digestive
500 gr τυρί κρέμα  Philadelphia ,85 gr ζάχαρη άχνη
300 ml κρέμα γάλακτος
1  βανίλια
15 σοκολατάκια Rerrero Rocher

5 - 6 κουτάλια σούπας Nutella για επάλειψη
30
gr φουντούκια, χοντροκομμένα


Εκτέλεση
Βουτυρώνετε, ένα στρογγυλό ταψάκι με στεφάνι. Χοντροκόβετε τα 5 από τα 15 σοκολατάκια   Ferrero Rocher και τα υπόλοιπα τα αφήνετε για διακόσμηση. Χοντροκόβετε τα φουντούκια.

Για τη βάση cheesecake: Βάζετε τα μπισκότα σε blender και τα θρυμματίζετε σε σκόνη. Λιώνετε σε κατσαρολάκι στο βούτυρο το προσθέτετε στα μπισκότα σκόνη και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. Τοποθετείτε το μείγμα στο ταψάκι και το πιέζετε ισομερώς σε όλη τη βάση. Το βάζετε στο ψυγείο να κρυώνει.

Για τη γέμιση cheesecake: Χτυπάτε με το μίξερ, τη κρέμα γάλακτος με τη βανίλια σε πηχτή σαντιγί. Σε άλλο μπολ χτυπάτε το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνετε τη σαντιγί μέσα στο μπολ με το τυρί κρέμα και ανακατεύετε απαλά από κάτω προς τα επάνω, κυκλικά. Προσθέτετε και τα χοντροκομμένα σοκολατάκια Ferrero Rocher και ανακατεύετε για λίγο ακόμα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Ρίχνετε το μείγμα γέμισης πάνω από τη βάση μπισκότου και ισιώνετε την επιφάνεια. Το βάζετε στο ψυγείο για να παγώσει πολύ καλά για 5-6 ώρες.

Για την επικάλυψη και διακόσμηση: Μόλις κρυώσει καλά η γέμιση, λιώνετε τη Nutella σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά μέχρι να ρέει. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να μισοκρυώσει . Αλείφετε ελαφρά με ένα κουτάλι την επιφάνεια του cheesecake, γαρνίρετε περιμετρικά την επιφάνεια με τα ολόκληρα σοκολατάκια Ferrero Rocher και στο κέντρο γαρνίρετε με τα χοντροκομμένα φουντούκια. Μόλις κρυώσει η Nutella σερβίρετε και το απολαμβάνετε.
 



Σορμπέ Φράουλας

Υλικά
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
 ½ ποτήρι χυμό λεμονιού
1½ ποτήρι φράουλες, πολτοποιημένες
½ ποτήρι ζάχαρη
3 ασπράδια αυγών


Εκτέλεση
Ανακατεύετε τους δύο χυμούς με τον πουρέ φράουλας και τη ζάχαρη και βάζετε το μείγμα σε μεταλλικό δοχείο στην κατάψυξη για να πήξει, αλλά όχι να παγώσει.  Στη συνέχεια χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα ανακατεύετε απαλά με το μείγμα των φρούτων. Βάζετε το σορμπέ στην κατάψυξη για περίπου δύο ώρες. Όταν συμπληρωθεί το δίωρο, βγάζετε το σορμπέ και το ξαναχτυπάτε στο μίξερ ώστε να αφρατέψει. Το ξαναβάζετε στην κατάψυξη για άλλες 2 ώρες. Σερβίρετε σε ποτήρι μαζί με κομμάτια φράουλας.



Mύδια κοκκινιστά

Υλικά
800 gr μύδια
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1 πιπεριά Φλωρίνης
3 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
½ ποτήρι κόκκινο κρασί
2 ποτήρια χυμό ντομάτας
1 κουταλιά  σούπας ντοματόπαστα
Αλάτι, πιπέρι
1 κουταλιά  σούπας τζίντζερ ψιλοκομμένο ή τριμμένο

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε σε μια  κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο για να τσιγαριστεί ελαφρά. Ρίχνουμε και την πιπεριά κομμένη σε ροδέλες και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μύδια καλά πλυμένα και ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά. Αν βρούμε κάποιο μύδι που δεν έχει ανοίξει το πετάμε. Μόλις λιγοστέψουν τα υγρά, σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε το χυμό ντομάτας και τη ντοματόπαστα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τζίντζερ και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Σερβίρετε με ρύζι. 

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015


Ανάλαφρο γλυκό ψυγείου

Υλικά

Για τη βάση:
225 gr μπισκότα βουτύρου
130 gr βούτυρο λιωμένο

Για τη γέμιση:
450 gr τυρί κρέμα τύπου Philadelphia ή μασκαρπόνε
3/4 ποτηριού ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού βανίλια
1/2 ποτήρι  Nutella
1/2 ποτήρι κρέμα γάλακτος

Για τη Nutella ganache [προαιρετικά]:
1/4  ποτηριού Nutella
1/4  ποτηριού κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση
Βουτυρώστε ένα στρογγυλό ταψάκι στεφάνι το οποίο στρώστε το με χαρτί ψησίματος για να ξεφορμάρετε το γλυκό σας εύκολα.

Για τη βάση: Θρυμματίζετε στο blender  τα μπισκότα. Προσθέτετε και το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύετε να ενσωματωθούν καλά και στρώνετε καλά το μείγμα στο ταψάκι. Το βάζετε στο ψυγείο να κρυώνει.

Για τη γέμιση: Βάζετε σε μπολ το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε καλά με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε τη βανίλια και τη Νutella και χτυπήστε ακόμα λίγο στο μίξερ μέχρι να ενωθεί το μείγμα.  Χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί, την βάζετε στο μείγμα τυριού και χτυπάτε για λίγο μέχρι να ενσωματωθεί. Στρώνετε το μείγμα πάνω στη μπισκοτένια βάση και το ξαναβάζετε στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει η κρέμα για 2 τουλάχιστον ώρες.

Για τη γκανάς Νutellas [προαιρετικά]: Πριν σερβίρετε, λιώνετε τη Νutella μαζί με τη κρέμα γάλακτος στο φούρνο μικροκυμμάτων ή μπεν μαρί και περιχύνετε τη τάρτα.

 

Γραβιέρα σαγανάκι με μέλι και σύκο

Υλικά
100  gr γραβιέρα  
50 
gr  αλεύρι
100 
gr ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα

1 σύκο
20
gr μέλι
3  
gr κανέλα


Εκτέλεση
Κόβουμε το σύκο στα 4 το πασπαλίζουμε με κανέλα ,μέλι και το ψήνουμε στον φούρνο για 5 με 10 λεπτά στους 170 βαθμούς.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα τη γραβιέρα αφού πρώτα την έχουμε βρέξει με νερό και την έχουμε πασπαλίσει με το αλεύρι. Μόλις ροδίσει την αφαιρούμε και σερβίρουμε με το σύκο και το μέλι από πάνω.





Σαλάτα με καπνιστό σολομό σπανάκι και αβοκάντο

Υλικά
20 
gr καπνιστού σολομού
4 ποτήρια τρυφερά φυλλα σπανάκι
50
gr καβουρδισμένα καρύδια
1 αβοκάντο κομμένο σε φέτες
ξύσμα φλουδας από ένα λάιμ
τον χυμό από ένα λάιμ
50
ml
ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
λιγο φρέσκο αλεσμένο πιπέρι


 Εκτέλεση
Σε ένα μπολ σερβιρίσματος βάζουμε σαν βάση το σπανάκι, ανακατεύουμε μέσα τα καρύδια, το αβοκάντο το ξύσμα από λάιμ, τον χυμό λάιμ, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Τοποθετούμε επάνω τις φέτες σολομού και σερβίρουμε με φρεσκοαλεσμένο πιπέρι.
 
 
 

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015


Σοκολατένιο ρολό με πραλίνα

Υλικά

Για το παντεσπάνι:
4 αυγά [χωριστά κρόκοι και ασπράδια]
80 gr ζάχαρη
60 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 gr  corn flour

Για τη κρέμα Νutella:
300 gr Νutella
100  gr  πουράκια σοκολάτας τριμμένα στο χέρι

 Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.Στρώνετε με λαδόκολα ένα ταψί.

Για το παντεσπάνι: Χτυπάτε τα ασπράδια με τη ζάχαρη στο μίξερ σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να έχετε μια σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα. Σταματάτε το χτύπημα και προσθέτετε σταδιακά τους κρόκους ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα ή μαρίζ μέχρι να ενσωματωθούν οι κρόκοι πλήρως στη μαρέγκα. Κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το corn flour  και τα ενσωματώνετε στο μείγμα αυγών σιγά-σιγά ανακατεύοντας με τη μαρίζ. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί με τη λαδόκολλα, το ισιώνετε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού για να βγει ένα λεπτό πεντεσπάνι και το ψήνετε για περίπου 15-18 λεπτά. Το βγάζετε και το αφήνετε να κρυώσει καλά.

Για τη κρέμα Νουτέλας: Ανακατεύετε τα 300 gr Νutella με τα τριμμένα πουράκια. Για τη συναρμολόγηση: Ξεκολλάτε τη βάση από την λαδόκολλα και την τοποθετείτε με την ψημένη όψη της προς τα πάνω. Απλώνετε το μισό από το μείγμα της πραλίνας σε όλη την επιφάνεια της βάσης και την τυλίγετε σε ρολό. Με μια σπάτουλα αλείφετε όλη την επιφάνεια του ρολού με την υπόλοιπη πραλίνα.Κόβετε το ρολό σε φέτες και σερβίρετε.

 


Πικάντικες πατάτες φούρνου

Υλικά
1/2 κιλό πατάτες 
1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα
1 φλιτζανάκι καφέ ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
αλάτι
πιπέρι

 
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές λωρίδες. Τις πλένουμε και τις βάζουμε σε μπολ. Ρίχνουμε μέσα στο μπολ τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.  Τις απλώνουμε σε ταψί που το έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Στα 20 λεπτά βγάζουμε το ταψί και αναποδογυρίζουμε τις πατάτες.Ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά και βγάζουμε!



 

Πένες στο φούρνο με 4 τυριά

Υλικά
500 gr πένες
1 ποτήρι γάλα
3/4 ποτηριού τυρί ροκφόρ (θρυμματισμένο)
1 ½ ποτήρι τριμμένο τυρί κασέρι
1 ποτήρι τυρί τριμμένο γκούντα ή ένταμ 
1 ποτήρι τριμμένη γραβιέρα
αλάτι πιπέρι 
½  ποτήρι τριμμένο  τσένταρ για πασπάλισμα

Για τη μπεσαμέλ
3 ποτήρια φρέσκο γάλα
7 κουτάλια σούπας αλεύρι ή κορν φλάουερ
5 κουτάλια σούπας βούτυρο
2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο [προαιρετικά]
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Βράζετε τις πένες  σε άφθονο αλατισμένο νερό, “αλ τέντε”,σύμφωναμε τις οδηγίες της συσκευασίας. Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε στην άκρη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Φτιάχνετε σε κατσαρόλα τη μπεσαμέλ βάζοντας όλα τα υλικά μαζίκαι ανακατεύετε συνεχώς για να μην σβολιάσει. Όταν είναι σχεδόν έτοιμη προσθέτετε όλα τα τυριά εκτός από το τσένταρ και ανακατεύετε γρήγορα μέχρι να λιώσουν. Κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε να ενσωματωθεί. Προσθέτετε λίγο πιπέρι, (δοκιμάζετε) και αν απαιτείται, προσθέτετε λίγο ακόμα αλάτι και μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε. Ρίχνετε τις πένες σε ένα μέτριο, βαθύ, πυρίμαχο λαδωμένο ταψί. Προσθέτετε τα 3/4 της μπεσαμέλ, ανακατεύετε, καλύπτετε από πάνω με το άλλο 1/4 της  μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με το τυρί τσένταρ. (Σε περίπτωση που προτιμάτε κάλυψη μόνο με τη μπεσαμέλ προσθέστε το τυρί τσένταρ μέσα στη μπεσαμέλ μαζί με τα άλλα τυριά). Ψήνετε το φαγητό για 20-25 λεπτά, μέχρι η επιφάνειά του να αποκτήσει μια χρυσαφένια κρούστα. Το σερβίρετε ζεστό.

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015


Φοντάν σοκολάτας με καρύδια

Υλικά:
350 gr  σοκολάτα γάλακτος της αρεσκείας σας
2/3 ποτηριού ζαχαρούχο γάλα (το μισό από την συσκευασία των 400 gr)
1 κουταλιά σούπας νερό
¾ ποτηριού καρύδια ψιλοκομμένα, καβουρδισμένα αν θέλετε
1   βανίλια

Εκτέλεση:
Απλώνουμε σε ένα ταψί ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος για επένδυση. Σε ένα μεσαίο μπολ ασφαλές για φούρνο μικροκυμάτων, ανακατεύουμε μαζί τα κομμάτια σοκολάτας, το  ζαχαρούχο γάλα και το νερό. Βάζουμε το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων, ακάλυπτο για 1 λεπτό. Ανακατεύουμε. Το βάζουμε πάλι στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 1 λεπτό ακόμα, ή μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και το μείγμα γίνει λείο, ανακατεύοντας ανά 30 δευτερόλεπτα. Ανακατεύουμε μέσα τους ξηρούς καρπούς και τη βανίλια. Απλώνουμε το μείγμα με μία σπάτουλα πάνω στο έτοιμο ταψί σε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Βάζουμε το φοντάν στο ψυγείο για να κρυώσει, περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να σφίξει. Κόβουμε τα φοντάν σε τετράγωνα κομμάτια.
 


Μπισκότα με σοκολατάκια και φυστικοβούτυρο

Υλικά:
½ ποτήρι ανάλατο βούτυρο
⅓ ποτηριού κρεμώδες φυστικοβούτυρο
1  βανίλια
1¼ ποτηριού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ ποτηριού ζάχαρη άχνη
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
½ ποτήρι μίνι σταγόνες σοκολάτας γάλακτος

Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα ξηρά συστατικά μαζί και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη. Χτυπάμε μαζί το μαλακό ανάλατο βούτυρο και το φυστικοβούτυρο, στη συνέχεια χτυπάμε μέσα και τη βανίλια. Προσθέτουμε τα ξηρά συστατικά στο μείγμα του βουτύρου και ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να ενωθεί. Ανακατεύουμε μέσα τα κομματάκια σοκολάτας. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μία λαδόκολλα . Διαμορφώνουμε τη ζύμη σε ένα κύλινδρο, την τυλίγουμε με την λαδόκολλα και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς και απλώνουμε σε ένα ταψί φύλλο λαδόκολλας. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε την ζύμη σε μπισκότα 1 εκατοστού σε πάχος. Ψήνουμε τα μπισκότα για περίπου 12-14 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά μέσα στο ταψί και έπειτα τα μεταφέρουμε σε μία σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

 

Κοτόπουλο με γκρέιπ φρουτ

Υλικά:
2 στήθη κοτόπουλου
Χυμό ενός πορτοκαλιού
Χυμό ενός λεμονιού
1 ποτήρι γρειπ φρουτ
2-3 σκ. σκόρδο σε φέτες
Θυμάρι, ρίγανη, αλατοπίπερο

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν τα στήθη με νερό να τα καλύπτει, μέχρι να μαλακώσουν. Μεταφέρουμε τα κοτόπουλα σε ένα πυρέξ, ρίχνουμε τους χυμούς, το σκόρδο, τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς,  μέχρι τα στήθη να πιουν τους χυμούς και να κάνουν κρούστα.