ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016


Κέικ με μήλα και σοκολάτα

Υλικά
3-4 μήλα γκόλντεν καθαρισμένα και κομμένα το καθένα σε 8 κομμάτια
290
gr
βούτυρο και λίγο για τη φόρμα
350
gr
καστανή ζάχαρη
250
gr
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
100
gr
σταγόνες σοκολάτας
1 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ


Για το σερβίρισμα
Άχνη ζάχαρη

Eκτέλεση:

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς.Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνω 40 gr από το βούτυρο και σοτάρω τα μήλα. Πασπαλίζω με  100 gr από την καστανή ζάχαρη και ανακατεύω μέχρι να καραμελώσουν. Αλείφω τη φόρμα με λίγo βούτυρο και αδειάζω μέσα τα μήλα με την καραμέλα τους. Πασπαλίζω τα μήλα με τις σταγόνες σοκολάτας. Λιώνω το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα βαθύ σκεύος και προσθέτω την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλεύρι. Ανακατεύω καλά και προσθέτω στο μίγμα τα αυγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Αδειάζω αυτό το μίγμα πάνω απο τα μήλα και ανακινώ το σκεύος να απλωθεί καλά. Βάζω τη φόρμα στο φούρνο και αφήνω τη μηλόπιτα να ροδίσει για 30 λεπτά. Βγάζω το γλυκό απο το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει πριν το ξεφορμάρω. Πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη και σερβίρω.
 


Muffins  με κολοκυθάκι καρότο και τυρί
Υλικά:
2 ποτήρια φαρίνα
1 πρέζα αλάτι
1 μεγάλο κολοκυθάκι τριμμένο
1 μεγάλο καρότο τριμμένο
1 πτήρι γραβιέρα τριμμένη
2 πράσινα κρεμμυδάκια
3 αυγά
½ ποτήρι γάλα
50
gr
  βούτυρο λιωμένο
1 κουταλάκι γλυκού γλυκιά πάπρικα


Εκτέλεση:
Σ’ ένα βαθύ μπολ βάζεις το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτεις τα τριμμένα λαχανικά και την γραβιέρα κι ανακατεύεις καλά με το χέρι σου. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάς τα 3 αυγά και προσθέτεις το γάλα, το λιωμένο βούτυρο και την πάπρικα κι ανακατεύεις. Ρίχνεις αυτό το μείγμα στο μείγμα των λαχανικών κι ανακατεύεις καλά με μια σπάτουλα να ομογενοποιηθεί αυτό το μίγμα. Βουτυρώνεις καλά την φόρμα των muffins και γεμίζεις. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 – 25 λεπτά.

 

Κοτόπουλο λεμονάτο στην κατσαρόλα
Υλικά:
4 μπουτάκια κοτόπουλο
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 μέτρια λεμόνια
Σαφράν ή κρόκο Κοζάνης, σε στίγματα
250 ml ζωμός λαχανικών
¼ φλιτζ. Δεντρολίβανο (προαιρετικό)

Εκτέλεση
Τρίβουμε γύρω γύρω τα μπουτάκια με αλατοπίπερο. Σε μια κατσαρόλα τα τσιγαρίζουμε καλά σε ζεματιστό λάδι από όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε από τη κατσαρόλα. Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε ροδέλες. Το σοτάρουμε στο λάδι της κατσαρόλας να μαραθεί. Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο  στη κατσαρόλα. Ξεπλένουμε με ζεστό νερό τα λεμόνια και τα στεγνώνουμε. Στύβουμε το ένα λεμόνι και περιχύνουμε το κοτόπουλο με τον χυμό του, το σαφράν, το δεντρολίβανο και τον ζωμό λαχανικών. Κόβουμε το άλλο λεμόνι στα τέσσερα και το προσθέτουμε στο κοτόπουλο. Αφήνουμε το κοτόπουλο να σιγοβράσει σκεπασμένο για περίπου 45 λεπτά. Γαρνίρουμε με λίγο φρέσκο δεντρολίβανο και σερβίρουμε.