ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Γλυκές αμαρτίες

Για τη βάση
1 πακέτο petit beurre
1/2 ποτήρι αλεσμένα φουντούκια
1 ποτήρι βούτυρο λιωμένο
2 βανίλιες


Για την επικάλυψη
50 gr  βούτυρο
200 gr  κουβερτούρα
1 ζαχαρούχο γάλα
1/2 ποτήρι πραλίνα φουντουκιού
1 1/2 ποτήρι χοντροκομμένα φουντούκια.

Εκτέλεση

Στρώνουμε ένα λαδόχαρτο σε ένα ταψί  προσέχοντας να εξέχει 2 εκ. από κάθε άκρη.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα petit beurre, το μισό ποτήρι  αλεσμένα φουντούκια, το βούτυρο και τις βανίλιες  και τα πατάμε καλά ώστε να στρωθούν ομοιόμορφα στον πάτο του ταψιού επάνω στο λαδόχαρτο. Στη συνέχεια σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε το βούτυρο με την κουβερτούρα, το ζαχαρούχο γάλα και την πραλίνα φουντουκιού μέχρι να λιώσουν και να ενωθούν τα υλικά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και τοποθετούμε τα χοντροκομμένα φουντούκια και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα επάνω στη βάση με τα μπισκότα και τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο μέχρι να παγώσει το γλυκό και να στερεοποιηθεί. Τέλος κόβουμε σε τετράγωνα κομματάκια.

 
Γλυκές φλογέρες με σύκα και καρύδια
Υλικά:
1 πακέτο (500 gr) φύλλο κρούστας
½  ποτήρι μέλι
250 gr  καρύδια χοντροκομμένα
200 gr  σύκα ξερά ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι γλυκού κανελογαρίφαλα κοπανισμένα
2 κουτάλια  σούπας φρυγανιά τριμμένη
1 ποτήρι  λάδι για το άλειμμα των φύλλων

Για το σιρόπι και το πασπάλισμα
2  ποτήρια νερό
2  ποτήρια  ζάχαρη
1 ποτήρι μέλι
χυμός από 1 λεμόνι
ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση
  • Αναμειγνύετε τα σύκα, τα καρύδια, με το μέλι, τα κανελογαρίφαλα και τη φρυγανιά. Τα ανακατεύετε καλά. Αλείφετε το ταψί με λάδι. Στρώνετε τα φύλλα σε επίπεδη επιφάνεια και τα κόβετε σε λωρίδες πλάτους 10 εκ. Λαδώνετε καλά 2 λωρίδες φύλλου και τοποθετείτε τη μία πάνω στην άλλη. Απλώνετε γέμιση κατά μήκος της στενής πλευράς. Τυλίγετε τις λωρίδες σε ρολό. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση. Τοποθετείτε τα ρολάκια στο ταψί αφήνοντας απόσταση 2-3 εκ. μεταξύ τους. Τα αλείφετε με λάδι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20΄, περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά (εκτός από την άχνη) για 10΄ περίπου. Σιροπιάζετε τις φλογέρες (κρύες φλογέρες – ζεστό σιρόπι) και τις πασπαλίζετε με άχνη.
 

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Νηστίσιμα κεφτεδάκια με φακές και πουργούρι
 

Υλικά συνταγής

2 ποτήρια  φακές
4½  ποτήρια νερό
1½ ποτήρια πουργούρι
2 κουτάλια σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 πρέζα αποξηραμένο δυόσμο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
 
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βράζουμε τις φακές με το νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τότε ρίχνουμε το πουργούρι. Όταν η κατσαρόλα δεν έχει πια άλλα υγρά σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, μαϊντανό και δυόσμο.
Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί, χωρίς να πάρει χρώμα. Το ρίχνουμε στις φακές. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε λίγο το μείγμα να κρυώσει.
Πλάθουμε τότε κεφτεδάκια ή σουτζουκάκια. Τα αραδειάζουμε σε πιατέλα. Σερβίρουμε με ντιπ ταχινιού με ντιπ γιαουρτιού ή με ντιπ ντομάτας.
 
 
AdTech Ad
Νηστίσιμο Brownie 1
Υλικά:
150 gr  αλεύρι ζαχαροπλαστικής
1/2 κουταλιά του γλυκού baking powder
1/2 κουταλιά του γλυκού κανέλα
150 gr χυμό πορτοκάλιού
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
200 gr  σοκολάτα κουβερτούρα Nestle Dessert
150 gr ταχίνι
150 gr ζάχαρη άχνη
200 gr καρύδια ολόκληρα
50 gr  κονιάκ
λίγο λάδι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση και αφήνουμε να βράσει.
Λιώνουμε την κουβερτούρα με τη μέθοδο μπεν-μαρι (ή στο φούρνο μικροκυμάτων)
Παράλληλα σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα το αλεύρι, το baking powder, τη κανέλα, το χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα, το ταχίνι, την άχνη ζάχαρη και το κονιάκ.
Ενώνουμε τα δυο μείγματα και αφήνουμε να κρυώσει η σοκολάτα για 5 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί , αλείφουμε λίγο λάδι και μετά πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μην μας κολλήσει το γλυκό.
Ρίχνουμε το μείγμα μας στο ταψί και ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει ένα μαχαίρι από τη μέση του γλυκού καθαρό.

Νηστίσιμο Μαχαλεπί Λιβανέζικο
 
Υλικά:
3 1/2  ποτήρια γάλα καρύδας (2 κονσέρβες των 400 ml)
1 1/2 ποτήρι νερό
8 γεμάτα κουτάλια σούπας  corn flour
1/2  ποτήρι ζάχαρη
1 2/3 (400 ml) φυτική κρέμα γάλακτος  (Hopla)
6 κόκκους μαστίχας αλεσμένους 
2 κουτάλια σούπας  ανθόνερο
1/4 ποτήρια  χαλεπιανά χοντροσπασμένα
 
Εκτέλεση:
Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε το νερό με το cornflour.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαστίχα και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να ζεσταίνεται. Προσθέτουμε το αλεύρι με το νερό, την κρέμα  και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει. Ρίχνουμε και το ανθόνερο, κλείνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε άλλο ένα λεπτό. 
Ρίχνουμε σε ένα πυρέξ την κρέμα μας και την αφήνουμε να κρυώσει. Πάνω βάζουμε τα σπασμένα χαλεπιανά και την κρυώνουμε στο ψυγείο.

Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!



 
Νηστίσιμα μπιφτέκια λαχανικών χωρίς λάδι
 
 
Υλικά
4-5 πατάτες
4 καρότα
2 κρεμμύδια τριμμένα
Δυόσμο
Ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
τριμμένη φρυγανιά
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα μας. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ (καλύτερα τα καρότα βάλτε τα να βράσουν πριν από τις πατάτες)
Μόλις βράσουνε καλά τα βάζουμε στο blender μαζί με τα τριμμένα   κρεμμύδια και όσο δυόσμο, ρίγανη και αλατοπίπερο θέλουμε, καθώς και με λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Αφήνουμε το μίγμα μας να κρυώσει έξω από το ψυγείο και το πλάθουμε σε μπιφτέκια, τα περνάμε πάλι από τη φρυγανιά και τα τοποθετούμε σε ταψί στο φούρνο, αφού πρώτα έχουμε στον πάτο του ταψιού μας αντικολλητικό χαρτί (λαδόκολλα). Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας.
 



Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015


 Νηστίσιμη Σοκολατόπιτα με γλάσο πορτοκαλιού
Υλικά
Για την σοκολατόπιτα
500 gr  αλεύρι ζαχαροπλαστικής
500 gr  ζάχαρη μαύρη
250 gr  καρύδια ψιλοκομμένα
150 gr κακάο
4 gr  κανέλα
1 βανίλια
500 ml  χυμό πορτοκαλιού
25 gr  μαγειρική σόδα
100 ml λάδι
ξύσμα απο 2 πορτοκάλια

Για το γλάσο πορτοκαλιού
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
30 gr ζάχαρη
230 gr ζάχαρη άχνη
50 ml χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση
 

Για την σοκολατόπιτα
 Τρίβουμε στο blender τα καρύδια μέχρι να θρυμματιστούν. Ρίχνουμε σε ένα μπόλ το λάδι και το ξύσμα του πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, την βανίλια και την κανέλα.Προσθέτουμε την ζάχαρη και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά τα υλικά με ένα κουτάλι .Σχηματίζουμε στην μέση του μείγματος μια λακκούβα και ρίχνουμε το μείγμα λαδιού  με το ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύουμε την σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτουμε στο μπόλ με τα υπόλοιπα υλικά.Χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά .Αδειάζουμε την σοκολατόπιτα  σε βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 50 με 60 λεπτά. Την βγάζουμε απο τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.
 
Για το γλάσο πορτοκαλιού
Ρίχνουμε την  ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μπόλ και τα ανακατεύουμε καλά με ενα κουτάλι. Τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Στην συνέχεια Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και σταδιακά την ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε ζωηρά. Κόβω σε κομμάτια την σοκολατόπιτα και περιχύνουμε με το γλάσο.



 
Νηστίσιμο μπισκοτογλυκό με μπανάνες

Υλικά

300 gr μπισκότα τύπου πτί μπέρ
150 gr βούτυρο νηστίσιμο
250 gr κρέμα γάλακτος φυτική (HOPLA)
300 gr κουβερτούρα
3 μπανάνες
μπισκότα για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπόλ. Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε μέσα στα μπισκότα.Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και τα στρώνουμε σε ένα πυρέξ.πατάμε καλά την επιφάνεια να γίνει λεία και στην συνέχεια το βάζουμε για λίγο στο ψυγείο μέχρι να σφίξει η βάση.Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίσει να βράζει την αποσύρουμε και ρίχνουμε μέσα τα κομματάκια της κουβερτούρας.Ανακατεύουμε πολύ καλά να λιώσει..Επάνω στην βάση του γλυκού μας τοποθετούμε τις μπανάνες σε ροδέλες και καλύπτουμε με την κρέμα που έχουμε φτιάξει.Πασπαλίζουμε με τριμμένο μπισκότο και τοποθετούμε το γλυκό μας στο ψυγείο για 4 ώρες περίπου.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις μπανάνες με φράουλες.


Εύκολο και νόστιμο!!!

 
Σοκολατένια Μπισκότα Νηστίσιμα

Υλικά
1 1/3  ποτήρι αλεύρι ζαχαροπλαστικής
1/4  ποτήρι κακάο
1/2 βανίλια
1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
λίγο αλάτι
1/2 ποτήρι  μαργαρίνη  φυτική
3/4 ποτήρι καστανή ζάχαρη
1/4 ποτήρι κονιάκ
1  ποτήρι ψηφίδες σοκολάτας

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπόλ το αλεύρι, το κακάο, την βανίλια, την σόδα και το αλάτι.Χτυπάμε στο μίξερ την μαργαρίνη και την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε σιγά σιγά το κονιάκ.Προσθέτουμε και το μείγμα των στέρεων υλικών  και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αποκτήσω μια απαλή και λεία ζύμη. Ρίχνουμε και τις μισές ψηφίδες σοκολάτας μέσα στο μείγμα μου.Στρώνουμε δύο ταψιά με λαδόκολλα και παίρνουμε κουταλιές απο την ζύμη μας (όχι μεγάλες γιατί κατα το ψήσιμο τριπλασιάζονται) και τις αραδιάζουμε σε απόσταση.. Πιέζουμε επάνω σε κάθε μπισκότο και τις υπόλοιπες σοκολατένιες ψηφίδες.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 με 12 λεπτά..


Καλή επιτυχία!!!!

 

Μηλομπισκοτάκια
 
Υλικά:
150 gr  βρώμης
2 μήλα μικρά ή ένα μεσαίο
60 gr  σταφίδες
60 gr  μέλι
1 ½ κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
½ κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική
½ κουταλάκι γλυκού  κανέλα
 
Εκτέλεση
 
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς πάνω κάτω. Αλέθετε στο blender  την βρώμη και τρίβετε τα μήλα σε χοντρό τρίφτη. Βάζετε όλα τα υλικά σ’ ένα μπολ και ανακατεύετε καλά. Στρώνετε μια λαδόκολλα σε ταψί (εγώ χρησιμοποιώ αυτό του φούρνου) και μοιράζετε το μείγμα σε 12 κομμάτια. Ψήνετε για 15 με 20 λεπτά  ή μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα μπισκοτάκια απλώνουν λίγο, αλλά όχι τόσο ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε 30 γραμμάρια καρύδια αλεσμένα στο μούλτι. Τα μπισκοτάκια είναι αφράτα μέσα και τραγανά από έξω. Αν ψήσετε τα μπισκοτάκια στους 200 βαθμούς για 8 με 10 λεπτά  μένουν αφράτα μέσα έξω.
 
 
 
Γλυκιά κολοκυθόπιτα με σταφίδες

Για τη ζύμη:
2 1/2 ποτήρια αλεύρι ζαχαροπλαστικής
λίγο αλάτι
1 κουταλάκι baking Powder
1/2 ποτήρι λάδι
1/2 ποτήρι χλιαρό νερό

Για τη γέμιση:
6 ποτήρια γλυκιά κολοκύθα (κομμένη σε μικρά κυβάκια)
1/2 ποτήρι πλιγούρι
1/2 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1/4 ποτηριού ελαιόλαδο
1/2 κουταλιά αλάτι
1/2 κουταλιά πιπέρι μαύρο
1/2 κουταλιά κανέλα
2 κουταλιές ζάχαρη
1/2 ποτήρι σταφίδες
 
Εκτέλεση
 
Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μία λεκάνη, τα ανακατεύουμε και τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα. Τα αφήνουμε έτσι μέχρι την επόμενη μέρα.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη και ανοίγουμε 2 φύλλα, το ένα να είναι μεγαλύτερο από το άλλο. Στρώνουμε το μεγαλύτερο σε πυρέξ, ρίχνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο.Τρυπούμε με πιρούνι σε διάφορα σημεία και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
 
     
     

     


     
     

    Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015


    Νηστίσιμη κρέμα με γάλα καρύδας


    Υλικά για τη βάση
    100 ml. γάλα κάρυδας
    150 gr ζάχαρη
    125 gr βούτυρο
    1 βανίλια
    1 κουτ. σούπας κακάο
    300 gr αλεσμένα μπισκότα Petit


    Υλικά  για την κρέμα:
    2 τενεκεδάκια γάλα καρύδας
    5 κουτάλια σούπας ζάχαρη
    νερό (γεμίζουμε το 1 άδειο τενεκεδάκι)
    2-5 κουταλιές ινδοκάρυδο αλεσμένο
    6 κουτάλια Corn Flour
    3 πλάκες σοκολάτα κουβερτούρα

    Εκτέλεση

    Για την Βάση
    Ζεσταίνεται πολύ καλά το γάλα,την ζάχαρη, την βανίλια, το βούτυρο και το κακάο
    και τα ανακατώνεται πολύ καλά μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί εντελώς και να ενωθούν
    όλα τα υλικά.Δεν πρέπει να βράσουν.Όσο είναι ακόμα ζεστό το μείγμα το βάζετε στα
    αλεσμένα μπισκότα, τα ανακατώνεται όλα μαζί και τα τοποθετείται σε ένα τετράγωνο pyrex και το αφήνετε να κρυώσει.

    Για την κρέμα

    Ανακατεύω όλα τα υλικά εκτός  από τις πλάκες σοκολάτας σε μία κατσαρόλα. Βάζω στη φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα ανακατεύοντας για να μην κολλήσει.Απλώνω το μείγμα από τα  μπισκότα σε ένα τετράγωνο pyrex  Ρίχνω πάνω στα μπισκότα τη μισή κρέμα.Ρίχνω στην υπόλοιπη κρέμα τις πλάκες σοκολάτας και ανακατεύω μέχρι να λιώσουν.Βάζω ακόμα μία στρώση μπισκότα και ρίχνω πάνω στα μπισκότα την υπόλοιπη κρέμα.Όταν κρυώσει τη βάζω στο ψυγείο. Μετά στολίζω με ινδοκάρυδο αλεσμένο και τριμμένη σοκολάτα υγείας.
     
    Ένα ωραιότατο νηστίσιμο γλυκό!!!

     

     
    Νηστίσιμο κέικ  σοκολάτας και μπανάνα

    Υλικά2 ποτήρια αλεύρι ζαχαροπλαστικής
    1 1/2  ποτήρι ζάχαρη
    2/3 ποτηριού κακάο
    1 1/2 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
    1/4  ποτηριού λάδι
    1/4 ποτηριού λιωμένη νηστίσιμο βούτυρο
    1 ποτήρι ζεστό νερό
    1  βανίλια
    1 ποτήρι  πουρέ μπανάνας 


    Εκτέλεση:
    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα στα στερεά υλικά. Προσθέτουμε το λάδι, το ζεστό νερό, το βούτυρο και τη βανίλια και αναμειγνύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τον πουρέ μπανάνας και ανακατεύουμε ξανά, για 2-3 λεπτά. Η ζύμη θα έχει ρευστή υφή. Την τοποθετούμε σε μία βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά . 
    \
    Πικάντικες γαρίδες με σκόρδο και καυτερές πιπεριές

    Υλικά:
    600 gr γαρίδες χωρίς τα κελύφη τους
    Αλάτι κατά βούληση
    Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    15 ml. ελαιόλαδο
    3 κόκκινες τσίλι πιπεριές ψιλοκομμένες
    5 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
    1 λεμόνι το χυμό του
    1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

    Εκτέλεση
    Βάζουμε τις γαρίδες σε ένα μπόλ και τις αλατοπιπερώνουμε.
    Βάζουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
    Προσθέτουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. 
    Προσθέτουμε τις γαρίδες και το σκόρδο και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα οι γαρίδες ( λευκό) και να ψηθούν. 
    Σβήνουμε με το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε. 
    Τέλος προσθέτουμε το μαιντανό και ανακατεύουμε για μια ακόμη φορά.
    Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.


     
    Φιλέτα γλώσσας με κρούστα

    Υλικά
    4  φιλέτα γλώσσας (ή περισσότερα μικρότερα κομμάτια)
    50 gr φρυγανιά τριμμένη
    1 κουτaαλιά σούπας βούτυρο
    1 κουταλιά σούπας ξερή λουίζα (ή δυόσμο) τριμμένη
    ξύσμα και χυμό 1 λεμονιού
    40 gr κουκουνάρια καβουρδισμένα και χοντροσπασμένα
    αλάτι, πιπέρι

    Εκτέλεση

    Προθερμαίνουμε το γκριλ. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόχαρτο και το λαδώνουμε. 
    Απλώνουμε τα φιλέτα γλώσσας. 
    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με 1 κουτάλι τη φρυγανιά με το βούτυρο, τη λουίζα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τα κουκουνάρια και το αλατοπίπερο. «Αλείφουμε» με αυτό το μείγμα τα φιλέτα των ψαριών και τα ψήνουμε κάτω από το καυτό γκριλ για     5 - 7 λεπτά. 
    Σερβίρουμε με μπρόκολο στον ατμό.

     

    Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

    Πορτοκαλόπιτα Νηστίσιμη

    Υλικά:
    1 πακέτο φύλλο κρούστας

    2 ποτήρια χυμό πορτοκάλι
    1 ποτήρι ζάχαρη
    1 ποτήρι λάδι
    2 κουτάλια σούπας νησιαστέ
    3 κουτάλια σούπας σιμιγδάλι
    2 baking powder
    ξύσμα απο 1 λεμόνι
    ξύσμα απο 2 πορτοκάλια

    Για το σιρόπι
    2 ποτήρια νερό
    1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
    1 ποτήρι ζάχαρη
    την φλούδα απο 1 πορτοκάλι


    Εκτέλεση:
    Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι, το λάδι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το μίξερ. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το νησιαστέ, το baking powder, το σιμιγδάλι και τα ξύσματα πορτοκαλιού - λεμονιού και συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ για 5 λεπτά περίπου. Μετά κόβουμε με το χέρι τα φύλλα κρούστας σε μεσαίου μεγέθους κομματάκια. Απλώνουμε το μείγμα και ψήνουμε για 25 λεπτά στους 150 βαθμούς. Βγάζουμε από το φούρνο το γλυκό να κρυώσει λίγο και παράλληλα βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά (ελέγχουμε με το κουτάλι αν έχει “δέσει” γιατί ίσως χρειαστεί λίγα λεπτα ακόμη βρασμού). Σιροπιάζουμε την πορτοκαλόπιτα και περιμένουμε να “ρουφήξει” το σιρόπι για να τη κόψουμε σε κομμάτια.



    Τάρτα με φράουλες και σοκολάτα νηστίσιμη

    Υλικά:
    120 ml. ελαιόλαδο
    40 ml νερό
    4 ml κονιάκ
    100 gr  ζάχαρη
    360 gr  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1/2 κουταλάκι γλυκού baking powder
    1/2 μπαστουνάκι βανίλια
    Αλάτι 1 πρέζα

    Για την κρέμα:
    280 gr  ταχίνι
    300 gr σοκολάτες κουβερτούρα
    4 κουτάλια σούπας  μέλι

    500 gr  φράουλες καθαρισμένες

    Εκτέλεση

    Για τη βάση
    Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε όλα τα υγρά με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι με τις υπόλοιπες σκόνες μέχρι να ενωθούν.
    Μοιράζουμε τη ζύμη στην επιφάνεια της ταρτιέρας και πιέζουμε με τα χέρια μας έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα.
    Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της ταρτιέρας και με ένα μαχαίρι κόβουμε γύρω-γύρω τη ζύμη που περισσεύει από την ταρτιέρα έτσι ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα. Τοποθετούμε την ταρτιέρα σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει..

    Για τη γέμιση
    Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν –μαρί και προσθέτουμε το ταχίνι και το μέλι. Ανακατεύουμε.

    Συναρμολόγηση
    Τοποθετούμε τις φράουλες στη βάση της τάρτας και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα της σοκολάτας.
    Αφήνουμε να κρυώσει και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

    Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

    Νηστίσιμη τάρτα με αχλάδια

    Για τη ζύμη
    1 κουταλιά του γλυκού baking powder
    120 gr  λάδι
    120 gr  φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
    400 gr αλεύρι χαζαροπλαστικής
     

     
    Για τη γέμιση
    1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη άχνη
    1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
    100 gr καστανή ζάχαρη
    7 μεγάλα αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα σε κομματάκια
    1 κουταλιά της σούπας
    χυμό λεμονιού

     
    Εκτέλεση
     
    Για τη ζύμη
    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, αλάτι και το baking powder.
    Κάνουμε στο κέντρο μια λακούβα και ρίχνουμε το λάδι. Δουλεύουμε το μείγμα με τα δάχτυλα ώστε το αλεύρι να απορροφήσει όλο το λάδι και να μοιάζει με ψίχουλα.
    Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και ζυμώνουμε πετυχαίνοντας μια ζύμη μαλακιά και αφράτη.
     
    Για τη γέμιση
    Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε τα κομματάκια αχλαδιού μαζί με το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη ζάχαρη άχνη, και λίγο νερό. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε δύο φύλλα. Παίρνουμε ένα ταψί και  στρώνουμε το φύλλο της ζύμης. Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε με σπάτουλα.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.

    Νηστίσιμη τάρτα με αχλάδια


     
     
    Σταφιδόψωμα Νηστίσιμα
     
    Υλικά:
    4  ποτήρια  αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
    1/2 ποτήρι ζάχαρη
    1  ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
    1  ποτήρι  σταφίδα μαύρη
    1 κουταλιά μαγιά μπύρας (σκόνη)
    1/2  ποτήρι λάδι
    1/2 ποτήρι  χλιαρό νερό
    Αλάτι
     
    Εκτέλεση
    Βάζετε τη μαγιά σ'ένα μπολ και τη διαλύετε με λίγο νερό.
    Ρίχνετε λίγο αλεύρι, ανακατεύετε να γίνει χυλός και τον αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
    Βάζετε σε μία λεκάνιτσα το λάδι με την ζάχαρη και ανακατεύετε. Ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού και τη διαλυμένη μαγιά, τις σταφίδες που τις έχετε πασπαλίσει με αλεύρι και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι
    Ζυμώνετε πολύ καλά και σκεπάζετε τη ζύμη. Την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μεχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
    Πλάθετε ψωμάκια  και τα ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.
     
     
     
     
    Σάμαλι Νηστίσιμο και σοκολατένιο
    Υλικά:
    1 ποτήρι ανθρακούχο νερό (240 ml)
    1 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό
    ¼  ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
    2 κουτάλια σούπας κακάο
    4 κουτάλια σούπας ζάχαρη
    2 κουταλακιά γλυκού baking powder

    αμύγδαλα για γαρνίρισμα
    Για το σιρόπι¾ κούπας νερό
    ¾ κούπας ζάχαρη


    Εκτέλεση
    Μέσα σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το baking powder, το κακάο και τη ζάχαρη.
    Ρίχνουμε σιγά-σιγά το ανθρακούχο νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε τουλάχιστον για μια ώρα το υλικό να φουσκώσει.
    Μετά από μία ώρα, βάζουμε το υλικό σε  βουτυρωμένο ταψί . Το γλυκό δεν φουσκώνει πολύ, αλλά αφήστε χώρο ώστε να μπορείτε να σιροπιάσετε.
    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
    Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά και στο μεταξύ, φτιάχνουμε το σιρόπι.
    Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά και σιροπιάζουμε το γλυκό με το καυτό σιρόπι.
    Το σιρόπι δεν θα το πάρει από την αρχή όλο. Βάλετε αρκετό σιρόπι και μόλις το πιει ξανασιροπιάστε το. Όσο κι αν σας φαίνεται πολύ, το χρειάζεται αυτό το γλυκό. Το πολύ-πολύ να κρατήσετε 2-3 κουταλιές αν σας φαίνεται πολύ.







    Κέικ πορτοκαλιού με κουβερτούρα

    Υλικά:
    2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1/4 ποτήρια νερό
    1/2 ποτήρι  λάδι
    3/4  ποτηριού χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
    2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
    1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
    1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
    1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
    1 κουταλιά της σούπας σόδα μαγειρική
    ξύσμα από ένα πορτοκάλι
    1 ποτήρι μαύρη ζάχαρη
    1 ποτήρι σταγόνες κουβερτούρας
    1 ποτήρι  καρύδι ψιλοκομμένο
    1 ποτήρι  σταφίδες

    Εκτέλεση
    Ανακατεύουμε όλα τα υγρά σε ένα μπολ με το μίξερ και σε ένα άλλο ανακατεύουμε όλα τα στερεά με ένα κουτάλι.
    Ρίχνουμε τα υγρά μέσα στα στερεά και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι ή ένα σύρμα κουζίνας. Στο τέλος προσθέτουμε την κουβερτούρα, τα καρύδια και τις σταφίδες.
    Στρώνουμε ένα λαδόχαρτο σε ένα ταψάκι (και αυτό γιατί δεν ξεφορμάρεται εύκολα) και αδειάζουμε το μίγμα.
    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για μια ώρα. Ελέγχουμε με το μαχαίρι αν έχει ψηθεί. Σερβίρουμε αφού έχει κρυώσει καλά.
    Προσοχή: Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου τα πρώτα 45 λεπτά γιατί θα πέσει ο όγκος του κέικ.


     

    Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

    Τάρτα με σοκολάτα νηστίσιμη
     
    Για τη βάση της τάρτας
    220 gr φουντούκια
    50 gr φρυγανιά
    100 gr  βούτυρο νηστίσιμο
    2 κουτάλια σούπας μέλι
    4 κουταλάκια του γλυκού κακάο
     
    Για τη γέμιση της τάρτας
    100 gr βούτυρο νηστίσιμο
    100 gr γάλα καρύδας
    150 gr μέλι
    120 gr κακάο
    1 βανίλια
     
    Εκτέλεση
    Ψήνουμε τα φουντούκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
    Αφού κρυώσουν καλά τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη. Λιώνουμε το βούτυρο. Αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε τα αλεσμένα φουντούκια σε μπολ, πασπαλίζουμε με το κακάο, προσθέτουμε τη φρυγανιά, περιχύνουμε με το μέλι και το λιωμένο  βούτυρο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί καλά να γίνουν πάστα. Βάζουμε λαδόκολλα σε ταψάκι για τάρτα.
    Στρώνουμε τη βάση με το μίγμα φροντίζοντας να δημιουργήσουμε πλαϊνά τοιχώματα. Παγώνουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά ή στο ψυγείο να σφίξει. Ετοιμάζουμε την νηστίσιμη κρέμα σοκολάτας.
    Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα το βούτυρο, το γάλα καρύδας και το μέλι. Σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να λιώσουν τα υλικά. Αποσύρουμε. Ρίχνουμε το κακάο και την  βανίλια. Με σύρμα ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και να γίνουν μια πυκνή γυαλιστερή παχιά κρέμα. Ρίχνουμε την κρέμα στην παγωμένη βάση. Ισιώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη του κουταλιού. Παγώνουμε την τάρτα να σφίξει ώστε να μπορούμε να κόψουμε κομμάτια.



     
    Τάρτα λεμόνι - σοκολάτα

    Υλικά για τη βάση:
    250γρ. μπισκότα digestive
    50γρ. ξηροί καρποί της αρεσκείας σας
    2 κρόκοι αυγών
    2κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
    100γρ. βούτυρο λιωμένο
    ξύσμα από 1 λεμόνι

    Υλικά για τη γέμιση:
    1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
    3 κρόκοι αυγού
    χυμό από 2-3 λεμόνια
    200γρ. πραλίνα φουντουκιού
    προαιρετικά ξύσμα σοκολάτας ή κακάο ή άχνη ζάχαρη για διακόσμηση

     

    Εκτέλεση για τη βάση
     Χτυπάμε στο μπλέντερ τα μπισκότα με τους ξηρούς καρπούς να γίνουν τρίμμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα συνεχίζοντας το χτύπημα, μετά τους κρόκους και τέλος το λιωμένο βούτυρο. Βάζουμε τα υλικά της βάσης σε μια ταρτιέρα (διάμετρος 28εκ.) κατά προτίμηση με αποσπώμενη βάση και με τα χέρια μας απλώνουμε τη ζύμη στη βάση και στα πλάγια της ταρτιέρας. Με δύο κουτάλια σχηματίζουμε μπαλάκια από την πραλίνα και τα τοποθετούμε στη βάση της τάρτας διάσπαρτα. Βάζουμε την ταρτιέρα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
    Εκτέλεση για τη γέμιση
    Βάζουμε τους κρόκους σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και τα χτυπάμε καλά με ένα σύρμα χειρός (όχι στο μίξερ). Προσθέτουμε λίγο-λίγο το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Η κρέμα πήζει λίγο και μιάς το κάθε λεμόνι έχει διαφορετική οξύτητα δοκιμάζουμε για να δούμε πόσο και άν θα προσθέσουμε άλλο εξαρτάται από το γούστο μας. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στη βάση και προσέχουμε να καλυφθούν όλα τα μπαλάκια σοκολάτας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 για 20 λεπτά. Διακοσμούμε με το ξύσμα σοκολάτας ή κακάο ή άχνη για διακόσμηση.
     
     
     

    Τρούφες Καρύδας Νηστίσιμες
     

    Υλικά 
     1 κουτί κακάο
    240gr   ινδοκάρυδο
    2  ποτήρια φρυγανιά  ή Morning Coffee
    1 ποτήρι ζάχαρη άχνη
    2 ποτήρια χυμό ανανά
    + λίγο για το πλάσιμο

    Εκτέλεση
     
    Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά και το μισό ινδοκάρυδο. Ζυμώνουμε το μείγμα με τα χέρια μας και έχει την ύφη σαν τριμμένο κέικ. Αν γίνει σκληρό βάζουμε λίγο χυμό. Αν γίνει αραιό βάζουμε λίγο φρυγανιά. Βρέχουμε τα χέρια μας στον χυμό και πλάθουμε τις τρούφες και αμέσως μετά τις βουτάμε στο ινδοκάρυδο.
     
     
     
     
     


    Σταφιδόπιτα

    Υλικά 
    3 ποτήρια χυμό πορτοκάλι
    3 ποτήρια ζάχαρη
    2 ποτήρια σπορέλαιο
    3 κουταλάκι του γλυκού σόδα
    3  κουταλάκια του γλυκού κανέλλα
    1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
    ½ κιλό σταφίδες
     1 κιλό αλεύρι ζαχαροπλαστικής

    Εκτέλεση
     
    Βάζουμε σε ένα μπολάκι τις σταφίδες και 1 -2 ποτήρια νερό να φουσκώσουν.
    Σε μία λεκάνη  βάζουμε το λάδι τo baking powder  μέχρι να έχουμε ένα μείγμα σαν του κέικ.
    Βάζουμε σε ταψί  ,πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους  180 μέχρι να ρόδισει. Αν δεν βάλουμε σουσάμι όταν ψηθεί και βγει από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη.
     
     
     
     

    Νηστίσιμο Μυδοπίλαφο

    Υλικά:
    2  ποτήρια  ρύζι
    μαϊντανό ψιλοκομμένο
    1 φλιτζάνάκι του καφέ τσίπουρο
    1 κουταλιά του γλυκού φυτική μαργαρίνη (προαιρετικό)
    πιπέρι
    Αλάτι
    3 ποτήρια νερό
    150 γραμμάρια μύδια (½ πακέτο περίπου) ή γαρίδες
    1 κρεμμύδι μεγάλο
    ½  ποτήρι ντοματάκια   ψιλοκομμένα



    Εκτέλεση
    Σε ξύλο κοπής κόβουμε το κρεμμύδι σε κομματάκια και το βάζουμε σε μία κατσαρόλα με λίγο νεράκι να μαραθεί. Έπειτα προσθέτουμε τα ντοματάκια ή ψιλοκόβουμε 3 ώριμες ντομάτες και το αφήνουμε να πάρει μία βράση. Ρίχνουμε λίγο φυτική μαργαρίνη, μετά από 3 λεπτά σβήνουμε με το τσίπουρο και ρίχνουμε τα μύδια.
    Μετά από 5 λεπτά περίπου ρίχνουμε το ρύζι το οποίο έχουμε ήδη ξεπλύνει ένα δύο χέρια, αλάτι, πιπέρι, δυόσμο και ανακατεύουμε. Όταν αρχίσει να βράζει, αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά να πιει τα υγρά του ελέγχοντας μήπως χρειαστεί λίγο νερό ακόμα. Όταν είναι έτοιμο το φαγητό μας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία καθαρή πετσέτα και κλείνουμε με το καπάκι.
    Αφήνουμε έτσι σκεπασμένη την κατσαρόλα για λίγη ώρα και μετά σερβίρουμε.