ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015


Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Υλικά
50 gr ανάλατο βούτυρο
80 gr καστανή ζάχαρη
1 αυγό
265 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κουταλάκι γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
1 κουταλάκι γλυκού τζίντζερ
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
λίγο γαρύφαλο σκόνη
λίγο μοσχοκάρυδο

Για το γαρνίρισμα:
1 ασπράδι αυγού
230 gr ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση
Τοποθετείτε το βούτυρο, τη ζάχαρη  σε μια κατσαρόλα και ανακατεύτετε σε χαμηλή φωτιά για 3-5 λεπτά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και ενσωματωθεί με τη ζάχαρη. Αφαιρείτε τη κατσαρόλα από το φωτιά και την αφήνετε στην άκρη για 10 λ για να κρυώσει ελαφρώς το μείγμα. Μόλις κρυώσει το μεταφέρετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε το αυγό στο μισοκρύο μείγμα στο μπολ και ανακατεύετε ζωηρά με το χέρι ή με μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα να ενσωματωθεί. Κοσκινίζετε πάνω από το μπολ, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το τζίντζερ, τη κανέλα, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μεταφέρετε το μείγμα, σε αλευρωμένη επιφάνεια και το ζυμώνετε με ελαφρές κινήσεις μέχρι να μαλακώσει. Βάζετε τη ζύμη σε μπολ, το σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε για 1 ώρα στο ψυγείο να “ξεκουραστεί”. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνετε τα δύο ταψιά του φούρνου σας με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Σε μια, ελαφρώς, αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με πλάστη ένα “φύλλο” ζύμης πάχους 5 χιλ περίπου. Με ένα κουπ πατ αστέρι διαμέτρου 7 εκ. κόβετε μπισκοτάκια και τα τοποθετείτε στο ταψί πάνω στο χαρτί. Τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 5-7 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε 5 λ στο ταψί να “σταθούν” και μισοκρυώσουν. Μετά τα μεταφέρετε με απαλές κινήσεις σε σχάρα να κρυώσουν τελείως. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη μισή ζύμη.

Για το γαρνίρισμα: Βάζετε το ασπράδι σε μπολ και το χτυπάτε δυνατά με αυγογδάρτη ή με μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει απλώς αφρώδες. Κοσκινίζετε από πάνω τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε μια λεία ζαχαρόκρεμα.  Με ένα κουτάλι μεταφέρετε τη ζαχαρόκρεμα σε ένα κορνέ και διακοσμήστε τα μπισκοτάκια σας σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Αφήστε τα στην άκρη μέχρι να σφίξει τη ζαχαρόκρεμα και σερβίρετε.

 

Μελομακάρονα

Υλικά
400 gr χυμό πορτοκαλιού
400 gr σπορέλαιο
180 gr ελαιόλαδο
50 gr ζάχαρη άχνη
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλο
3 κουταλάκια γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 gr σιμιγδάλι ψιλό
καρύδια για πασπάλισμα

Για το σιρόπι:
500 gr νερό
800 gr ζάχαρη

150 gr μέλι
2-3 στικ κανέλας
4-5 ολόκληρα γαρύφαλα

1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

Εκτέλεση

Για το σιρόπι: Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, τα γαρύφαλλα, την κανέλα και το πορτοκάλι. Ζεσταίνουμε το μέλι στον φούρνο μικροκυμάτων. Μόλις πάρει βράση το μείγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι και το αφήνουμε στην άκρη, να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τα γαρύφαλλα και την άχνη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σπορέλαιο και ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.  Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Ενώνουμε τα 2 μείγματα και προσθέτουμε τη σόδα. Ανακατεύουμε για λίγο με τα χέρια.  Απλώνουμε λαδόκολλα σε 2 ταψιά. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και τα τρυπάμε από πάνω με ένα πιρούνι. Ψήνουμε στους 190 βαθμούς, για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να τραγανίσουν. Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

 

Κουραμπιέδες Νηστήσιμοι
Υλικά: 
500 gr φυτική μαργαρίνη μαλακή
1 ποτήρι λάδι
3/4 ποτηριού ζάχαρη άχνη
50 ml κονιάκ
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1 1/2 ποτήρι καρύδια ή φουντούκια ή αμύγδαλα αλεσμένα
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει
Eκτέλεση: 
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη μαργαρίνη και τη βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο, τη ζάχαρη άχνη, το κονιάκ, τις βανίλιες και τα ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Κατόπιν ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι, ανακατεύουμε και τέλος προσθέτουμε τα καρύδια.Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, έως ότου ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά και πλάθουμε τους κουραμπιέδες δίνοντας τους ό,τι σχήμα θέλουμε.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς και ψήνουμε τους κουραμπιέδες για 30 λεπτά περίπου.
 

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015


Brownies Σκουφάκια του Άη Βασίλη

Υλικά για 12-16 Brownies
1 ταψί για μικρά κέικς, κομμένα στο ίδιο μέγεθος και σχήμα
12-16 μικρές φράουλες καθαρισμένες
Κρέμα βανίλια-μασκαρπόνε (συνταγή παρακάτω)


Υλικά
Για  τα Brownies
• 200gr σοκολάτα κουβερτούρα
• 125
gr
 βούτυρο
• 200
gr ζάχαρη
• 2 αυγά
• 1  βανίλια
• 200
gr
  αλεύρι ζαχαροπλαστικής
• 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
• ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 150γρ  χοντροκομμένα καρύδια

Εκτέλεση

Βάζουμε την σοκολάτα με το βούτυρο σε κατσαρολάκι και τα λιώνουμε σε μπεν μαρί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Προσθέτουμε τα αυγά και την βανίλια στο μείγμα της σοκολάτας και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι ανακατεύοντας τα ώσπου να γίνει μια λεία ζύμη.

Για την κρέμα:
½ ποτήρι ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
220
gr τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
2½ – 3  ποτήρια ζάχαρη άχνη
2  βανίλιες
Μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
Χρησιμοποιήστε το μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο και το τυρί μασκαρπόνε μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες για περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε τις βανίλιες και το αλάτι. Προσθέστε 21/2  ποτήρια ζάχαρη, μισό ποτήρι κάθε φορά και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνει λείο. Προσθέστε περισσότερη ζάχαρη, αν χρειαστεί, ώστε να γίνει πιο γλυκό.Βάλτε την κρέμα γύρω – γύρω, σαν δαχτυλίδι, πάνω από κάθε brownie. Κόψτε τη βάση της κάθε φράουλας έτσι ώστε να είναι επίπεδη και τοποθετήστε τη ανάποδα σε κάθε brownie, πιέζοντας την ελαφρά για να σταθεροποιηθεί στην θέση της. Στο τέλος βάλτε λίγη κρέμα στη κορυφή της φράουλας για να ολοκληρώσετε το καπέλο του Άι Βασίλη.
 





Σάντουιτς με μπανάνα και φυστικοβούτυρο
Υλικά
1 τορτίγια ολικής άλεσης (μεγάλο μέγεθος)
1-2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο
1 μέτρια μπανάνα


Εκτέλεση
Στο πάγκο της κουζίνας απλώστε την τορτίγια. 
Στη συνέχεια με είναι κουτάλι απλώστε το φυστικοβούτυρο σε όλη την επιφάνεια της τορτίγιας και βάζετε τη μπανάνα στη μέση. 
Τυλίξτε σε ρολό την τορτίγια με τη μπανάνα και την κόβετε σε μπουκιές 1 εκ.



 

Πιπεριές γεμιστές με μανιτάρια

Υλικά
8 πιπεριές για γέμισμα
2 ποτήρια ψιλοκομμένα μανιτάρια
2 κουταλιές ρύζι για κάθε πιπεριά
2 κρεμμύδια ξερά
2 ώριμες ντομάτες
2 καρότα
μαϊντανός
πιπέρι
αλάτι
λάδι

Εκτέλεση
Σοτάρουμε τα μανιτάρια με το λάδι καλά. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, τα καρότα ψιλοκομμένα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και ένα ποτήρι νερό. Βράζουμε το φαγητό μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά. Προσθέτουμε το αλάτι , το πιπέρι και το μαϊντανό. Γεμίζουμε τις πιπεριές και τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι. Τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, λίγο λάδι και ρίχνουμε στο ταψί ένα ποτήρι νερό.Ψήνουμε το φαγητό στους 200 βαθμούς για μία ώρα. Όταν ψηθούν οι πιπεριές από τη μία πλευρά, τις γυρίζουμε από την άλλη.