ΟΝΟΜΑ

Σάββατο 11 Απριλίου 2015
Παρασκευή 10 Απριλίου 2015
Ινδικό κοτόπουλο Tikka Masala
Υλικά
2 ½ κιλά περίπου κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες, ή φιλέτο, ή μπουτάκια κοτόπουλου
1 κουταλιά γλυκού τσίλι σε σκόνη
Αλάτι
Χυμό από 1 λεμόνι
Για το μαρινάρισμα
1 ποτηρι γιαούρτι στραγγιστό
λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
2 κουτάλια γλυκού τζίντζερ (μπαχαρικό)
4 σκελίδες σκόρδο
4 κουτάλια σούπας Garam Massala (μπαχαρικό σκόνη)
4 κόκκούς μαύρο πιπέρι
2 κόκκινες πιπερίτσες καυτερές τσίλι
Για τη σάλτσα
3 κουτάλια σούπας λάδι
½ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κουτάλια σούπας Garam Massala
1 κουταλιά σούπας κύμινο
1 κουταλιά σούπας σκόνη κόλιανδρο
½ κουταλάκι γλυκού τσίλι σε σκόνη
1 Τριμμένη φρέσκια τομάτα
2 κουτάλια σούπας μαύρη ζάχαρη
1 ποτήρι κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι (προαιρετικά)
3 κουτάλια σούπας τρίμμα αμυγδάλων, ή κάσιους
Αλάτι
Εκτέλεση
Αρχίζετε ψιλοκόβοντας τον κόλιανδρο, κρατώντας λίγο για διακόσμηση. Βάζετε όλα τα υλικά της μαρινάδας, εκτός από το γιαούρτι στο blender και τα κάνετε μια πάστα. Βάζετε την πάστα σε ένα μπολ, το γιαούρτι, το ψιλοκομμένο κόλιανδρο και το κοτόπουλο και τα ανακατεύετε, σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
Την επομένη και όταν πλησιάζει η ώρα του φαγητού, ανάψτε το γκριλ. Περάστε τα κομμάτια του μαριναρισμένου κοτόπουλου στα καλαμάκια, ακουμπήστε τα στη καυτή σχάρα του φούρνου και βάλτε από κάτω το ταψί του φούρνου για να μη στάζει και σας λερώσει. Τοποθετήστε τα στη μεσαία θέση και ψήστε τα, γυρίζοντας τα, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να ψηθούν.
Για να ετοιμάσετε τη σάλτσα, ρίξτε σε ένα βαθύ τηγάνι το λάδι. Μόλις ζεσταθεί, ρίξτε το γαρύφαλλο. Ανακατέψτε τα για 2-3 λεπτά και προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να τσιγαριστεί.
Χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέτετε τη Garam Massala, το κύμινο, το κόλιανδρο, το τσίλι και λίγο νερό.
Βράστε τα για 3 λεπτά και προσθέστε τη τομάτα, τη μαύρη ζάχαρη και το τρίμμα των αμυγδάλων. Τα ανακατεύετε και τα βράζετε μέχρι να γίνει μια ωραία πηχτή σάλτσα.
Βγάζετε το κοτόπουλο από τα καλαμάκια, το ρίχνετε μέσα στη σάλτσα, το ανακατεύετε και το αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά περίπου μέσα στη σάλτσα.
Προσθέτετε τη κρέμα, ανακατεύετε και σβήνετε τη φωτιά.
Το σερβίρετε ζεστό, πασπαλισμένο με τον φρέσκο κόλιανδρο που είχατε κρατήσει.
2 ½ κιλά περίπου κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες, ή φιλέτο, ή μπουτάκια κοτόπουλου
1 κουταλιά γλυκού τσίλι σε σκόνη
Αλάτι
Χυμό από 1 λεμόνι
Για το μαρινάρισμα
1 ποτηρι γιαούρτι στραγγιστό
λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
2 κουτάλια γλυκού τζίντζερ (μπαχαρικό)
4 σκελίδες σκόρδο
4 κουτάλια σούπας Garam Massala (μπαχαρικό σκόνη)
4 κόκκούς μαύρο πιπέρι
2 κόκκινες πιπερίτσες καυτερές τσίλι
Για τη σάλτσα
3 κουτάλια σούπας λάδι
½ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κουτάλια σούπας Garam Massala
1 κουταλιά σούπας κύμινο
1 κουταλιά σούπας σκόνη κόλιανδρο
½ κουταλάκι γλυκού τσίλι σε σκόνη
1 Τριμμένη φρέσκια τομάτα
2 κουτάλια σούπας μαύρη ζάχαρη
1 ποτήρι κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι (προαιρετικά)
3 κουτάλια σούπας τρίμμα αμυγδάλων, ή κάσιους
Αλάτι
Εκτέλεση
Αρχίζετε ψιλοκόβοντας τον κόλιανδρο, κρατώντας λίγο για διακόσμηση. Βάζετε όλα τα υλικά της μαρινάδας, εκτός από το γιαούρτι στο blender και τα κάνετε μια πάστα. Βάζετε την πάστα σε ένα μπολ, το γιαούρτι, το ψιλοκομμένο κόλιανδρο και το κοτόπουλο και τα ανακατεύετε, σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
Την επομένη και όταν πλησιάζει η ώρα του φαγητού, ανάψτε το γκριλ. Περάστε τα κομμάτια του μαριναρισμένου κοτόπουλου στα καλαμάκια, ακουμπήστε τα στη καυτή σχάρα του φούρνου και βάλτε από κάτω το ταψί του φούρνου για να μη στάζει και σας λερώσει. Τοποθετήστε τα στη μεσαία θέση και ψήστε τα, γυρίζοντας τα, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να ψηθούν.
Για να ετοιμάσετε τη σάλτσα, ρίξτε σε ένα βαθύ τηγάνι το λάδι. Μόλις ζεσταθεί, ρίξτε το γαρύφαλλο. Ανακατέψτε τα για 2-3 λεπτά και προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να τσιγαριστεί.
Χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέτετε τη Garam Massala, το κύμινο, το κόλιανδρο, το τσίλι και λίγο νερό.
Βράστε τα για 3 λεπτά και προσθέστε τη τομάτα, τη μαύρη ζάχαρη και το τρίμμα των αμυγδάλων. Τα ανακατεύετε και τα βράζετε μέχρι να γίνει μια ωραία πηχτή σάλτσα.
Βγάζετε το κοτόπουλο από τα καλαμάκια, το ρίχνετε μέσα στη σάλτσα, το ανακατεύετε και το αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά περίπου μέσα στη σάλτσα.
Προσθέτετε τη κρέμα, ανακατεύετε και σβήνετε τη φωτιά.
Το σερβίρετε ζεστό, πασπαλισμένο με τον φρέσκο κόλιανδρο που είχατε κρατήσει.

Κλασσικό παγωτό σάντουιτς
Υλικά
1 γάλα ζαχαρούχο2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ
600 gr γάλα φρέσκο (ή εβαπορέ αραιωμένο)
1 φακελάκι κρέμα βανίλια στιγμής
1 φακελάκι κρέμα σοκολάτα στιγμής
1 πακέτο σαντιγί corny
Εκτέλεση
Βάλε το ζαχαρούχο στο blender, ρίξε σιγά σιγά τη σκόνη σαντιγί, χτύπα την
μέχρι να γίνει αφράτη. Χώρισε το γάλα σε δύο μπολ και χτύπα στο ένα την κρέμα
στιγμής βανίλια και στο άλλο την κρέμα στιγμής σοκολάτα. Αφού πήξουν, μοίρασε
τη σαντιγύ σε ίσες ποσότητες στο καθένα τους και ανακάτεψέ τα καλά. Βάλε την
κρέμα σοκολάτα στο ψυγείο. Σε ένα βαθύ τετράγωνο μπολ
(ή ταψί, ή δοχείο) στρώσε τα μπισκότα, από πάνω την κρέμα και βάλε το στην
κατάψυξη για μία ώρα. Βγάλε το από την κατάψυξη και άπλωσε πάνω στην παγωμένη
κρέμα βανίλια, την κρέμα σοκολάτα και βάλε από πάνω άλλη μια στρώση μπισκότα
που θα προσέξεις να ευθυγραμμιστούν με τα κάτω μπισκότα για να μπορείς να
κόψεις τα παγωτάκια σου μετά. Βάλε το μπολ στην κατάψυξη
για τουλάχιστον 5 ώρες και μετά πάρε το μαχαίρι και άρχισε να χαράζεις βαθειά
μέχρι να κοπούν ένα- ένα τα παγωτάκια. Τα σερβίρεις αμέσως ή τα τοποθετείς κομμένα
στην κατάψυξη για να σερβιριστείς όποτε θέλεις!
Κριθαράκι με γαρίδες
Υλικά
1 κιλό γαρίδες
1/2 λεμόνι κομμένο σε φέτες
1/2 ποτήρι βούτυρο νηστίσιμο
2 μέτρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδου
1 κλωνάρι σέλινο χωρίς τα φύλλα
μερικά κλωνάρια μαϊντανού
1 μικρό κουτί ντομάτες αποφλοιωμένες
1 κουταλιά κοφτή ντοματόπαστα
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 κουταλιά κοφτή ζάχαρη
2 κουταλάκια κοφτά αλάτι
λίγο πιπέρι
λίγη πάπρικα
2 ποτήρια κριθαράκι
Εκτέλεση
Με άφθονο νερό πλένετε τις ωμές γαρίδες και τις καθαρίζετε.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε 4 ποτήρια νερό και το λεμόνι σε φέτες. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει προσθέτετε τις γαρίδες και αφήνετε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.Στη συνέχεια τις στραγγίζετε και κρατάτε ένα ποτήρι από το νερό τους. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Ρίχνετε στη κατσαρόλα το σέλινο δεμένο με τα κλωνάρια μαϊντανού, τις ντομάτες, τη ντοματόπαστα, το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και το νερό από τις γαρίδες.
Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράζει για 30 λεπτά της ώρας μέχρι να δέσει. Κατόπιν ρίχνετε τις γαρίδες και αφήνετε να σιγοβράσουν με τη σάλτσα για άλλα 5 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα βράζετε το κριθαράκι σε μπόλικο αλατισμένο νερό, το στραγγίζετε και το βάζετε σε φόρμα. Βάζετε πάνω στο κριθαράκι τις γαρίδες με τη σάλτσα τους.
Πέμπτη 9 Απριλίου 2015
Παραδοσιακή Μαγειρίτσα
Υλικά
Συκωτάκια ψιλοκομμένα (2 πακέτα)έντερα ψιλοκομμένα
1 ποτήρι λάδι
2 μαρούλια ψιλοκομμένα
κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 ποτήρι ρύζι
3 αυγά
2 λεμόνια
Άνηθος (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Πλένετε πολύ καλά τα
συκωτάκια και τα έντερα. Προσθέτετε τα συκωτάκια και τα
έντερα σε νερό
βραστό για να βράσουν. Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει. Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια,
ξερά και φρέσκα και τσιγαρίζετε τα συκωτάκια και τα έντερα.Προσθέτετε τα μαρούλια
και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε 4 ποτήρια νερό. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να
σιγοβράσουν. Μόλις βράσουν ρίχνετε το
ρύζι. Όταν είναι όλα έτοιμα
σβήνετε τη φωτιά, χτυπάτε τα ασπράδια σε μαλακή μαρέγκα και τους κρόκους
χωριστά. Στύβετε τα λεμόνια, προσθέτετε τους κρόκους στην μαρέγκα και
χτυπάτε. Προσθέτετε λίγο λίγο τον
χυμό λεμονιού. Προσθέτετε λίγο λίγο ζουμί
από την μαγειρίτσα χτυπώντας γρήγορα και συνεχώς. Όταν έχετε βάλει αρκετό το ρίχνετε όλο μαζί στην
κατσαρόλα. Ανακατεύετε καλά να πάει το
αυγολέμονο παντού.

Δίχρωμη τούρτα με μους σοκολάτας και
κρέμα καφέ
120 gr μπισκότα τύπου πτι-μπερ
50 gr βούτυρο, λιωμένο
Για τη Μους σοκολάτα:
300 gr κρέμα γάλακτος
300 gr σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
150 gr γάλα φρέσκο
Για τη Κρέμα καφέ:
750 gr τυρί μασκαρπόνε ή Philadelphia
150 gr ζάχαρη άχνη
4 κοφτά κουταλάκια γλυκού στιγμιαίος καφές διαλυμένος σε ελάχιστο ζεστό νερό
Εκτέλεση
Βάση: Αλέθουμε τα μπισκότα
στο blender μέχρι να γίνουν σκόνη,
μεταφέρουμε τη σκόνη σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο μέχρι
να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Αδειάζουμε το μείγμα του μπισκότου σε φόρμα που
ανοίγει. Το απλώνουμε να πάει παντού, πιέζοντάς το, παράλληλα προς τα κάτω,
ώστε να γίνει μια συμπαγής βάση.
Μους σοκολάτα: Χτυπάμε την κρέμα
γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι. Βράζουμε το γάλα μια κατσαρόλα και το αδειάζουμε πάνω από την σοκολάτα κουβερτούρα που την έχουμε
βάλει μέσα σε ένα γυάλινο μπολ. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να προκύψει ένα
λείο, ομοιογενές μείγμα . Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Ενσωματώνουμε την
παχύρρευστη κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα. Αδειάζουμε τη
μους σοκολάτας πάνω από την μπισκοτένια βάση και βάζουμε το τσέρκι στο ψυγείο,
όσο ετοιμάζουμε την κρέμα καφέ.
Κρέμα
καφέ: Ρίχνουμε
όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με το μίξερ, μέχρι να προκύψει
ένα μείγμα. Βγάζουμε τη φόρμα από το
ψυγείο και αδειάζουμε μέσα την κρέμα. Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να
το σερβίρουμε (για τουλάχιστον 2 ώρες).
Μπορείτε
να φτιάξετε λίγη περισσότερη σαντιγί (χτυπημένη κρέμα γάλακτος) για γαρνίρισμα.
Μελιτζάνες παπουτσάκια με κοφτό μακαρονάκι
Υλικά
5 μελιτζάνες μικρού μεγέθους
1/2 πακέτο μακαρονάκι κοφτό
5 - 6 μανιτάρια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκι ψιλοκομμένο
Μαϊντανό
Βασιλικό
Αλάτι-πιπέρι
Για τη Μπεσαμέλ
5 κουτάλια σούπας αλεύρι
4 κουτάλια σούπας βούτυρο νήστισιμο
3 ποτήρια γάλα (ρυζιού ή καρυδας ή σόγιας)
Αλάτι-πιπέρι-μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις κόβουμε κάθετα στη μέση.
Τις χαράζουμε, αρκετά βαθιά και τις αλατίζουμε. Σ' ένα τηγάνι με λάδι, τις τηγανίζουμε καλά και από τις 2 πλευρές, αφού πρώτα τις σκουπίσουμε ελαφρά από τα υγρά που έχουν βγάλει. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί και με ένα πιρούνι πατάμε τη σάρκα στο κέντρο τους, να λιώσει και να γίνουν οι υποδοχές για τη γέμιση. Σ' ένα άλλο τηγάνι βάζουμε 5 κουταλιές της σούπας λάδι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα μανιτάρια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες. Μόλις αυτά πάρουν χρώμα και μαραθούν ρίχνουμε τα ντοματάκια, αλάτι-πιπέρι, μία πρέζα ζάχαρη, τον μαϊντανό, το βασιλικό και τα αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να σωθούν τα υγρά τους. Στη συνέχεια βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στη σάλτσα με τα μανιτάρια. Με αυτό το μείγμα γεμίζουμε τις μελιτζάνες.
Μπεσαμέλ
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το γάλα. Ανακατεύουμε συνεχόμενα με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι και αρχίσει να πήζει η κρέμα. Κατά τη διάρκεια αυτή προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και μία πρέζα μοσχοκάρυδο.Απλώνουμε αρκετή ποσότητα της κρέμας πάνω στις μελιτζάνες έτσι ώστε να καλύψουμε την επιφάνειά τους. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς, μέχρι να πάρει χρώμα η κρέμα.
Τετάρτη 8 Απριλίου 2015
Ταλιατέλες με καπνιστό σολομό
Υλικά
200 gr σολομό καπνιστό κομμένο σε μικρές λωρίδες
500 gr ταλιατέλες ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας μας
1/3 ποτηράκι κρασιού βότκα
1 λεμόνι (το ξύσμα και το χυμό)
3 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
2 κουταλιές σούπας κοφτές μαργαρίνη
1/3 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σούπας κάπαρη
1 κρέμα γάλακτος (200 ml)
100 gr παρμεζάνα ή γραβιέρα τριμμένη
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε “αλ τέντε” σε μπόλικο αλατισμένο νερό τις ταλιατέλες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και κρατάμε 3/4 ποτήρια από το νερό τους. Σουρώνουμε και λαδώνουμε το ζυμαρικό μας και το κρατάμε στην άκρη.Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Ρίχνουμε τα 3/4 της ποσότητας από τον καπνιστό σολoμό και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και τη βότκα.Προσθέτουμε το νερό που έχουμε κρατήσει από το βράσιμο του ζυμαρικού μας, προσθέτουμε και το ζυμαρικό μας, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 1-2΄.Συμπληρώνουμε με την κρέμα γάλακτος και τη κάπαρη και μόλις αρχίσει να δένει η σάλτσα προσθέτουμε τη μισή παρμεζάνα ή γραβιέρα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά για 2΄ακόμα.Σερβίρουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο, την υπόλοιπη παρμεζάνα και το υπόλοιπο 1/3 του καπνιστού σολoμού που έχουμε αφήσει στην άκρη.
Υγρό κέικ σοκολάτας νηστίσιμο
Υλικά
300 gr αλεύρι ζαχαροπλαστικής
150 gr κακάο
2 κουταλάκια γλυκού baking powder
400 gr ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
200 gr κουβερτούρα ψιλοκομμένη
180 gr λάδι
250 ml γάλα καρύδας
1 ποτήρι ζεστό στιγμιαίο καφέ (1 κουτ. νεσκαφέ διαλυμένο σε 1 ποτήρι νερό)
2 βανίλιες
60 ml λικέρ (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη:
175 gr κουβερτούρα ψιλοκομμένη
125 ml γάλα καρύδας
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Αλείφουμε με λίγο λάδι ή με μαργαρίνη ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο και το πασπαλίζουμε με κακάο.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και το κακάο. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κουβερτούρα, το γάλα και το λάδι και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τον καφέ, τις βανίλιες και το λικέρ. Σταδιακά ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στερεά, ανακατεύοντας παράλληλα με σύρμα ή με το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα, μέχρι που μόλις να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Το αδειάζουμε στη φόρμα και το ψήνουμε για 40-45 λεπτά περίπου. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για 10 λεπτάμέσα στη φόρμα. Στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για την επικάλυψη: Βάζουμε τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα μεταλλικό μπολ. Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού. Το αδειάζουμε πάνω από τη σοκολάτα φροντίζοντας να την καλύψει όλη. Περιμένουμε 1-2′ και στη συνέχεια ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα ή μαρίζ, μέχρι να λιώσει πλήρως η σοκολάτα και να ενωθεί με το γάλα. Αφήνουμε την γκανάς σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να κρυώσει, για 1 ώρα περίπου και στη συνέχεια επικαλύπτουμε την επιφάνεια του κέικ.
Αγκινάρες αλά πολίτα
Υλικά
8 αγκινάρες
8 αγκινάρες
2 καρότα μέτρια σε ροδέλες
1 πατάτα μεγάλη σε κύβους
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
200 gr λάδι
1 ποτήρι άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
3 λεμόνια (τον χυμό τους)
1 κουταλιά σούπας αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, αφήνοντας λίγο κοτσάνι, και τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και τον χυμό από 1 λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Τις βράζουμε για 10 λεπτά με τον χυμό από άλλο 1 λεμόνι και τις σουρώνουμε. Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις αγκινάρες, τον χυμό από το τρίτο λεμόνι, λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά χωρίς να ανακατεύουμε πολύ μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Διαλύουμε σε 1/2 φλιτζάνι νερό το αλεύρι και το ρίχνουμε στο φαγητό. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και σερβίρουμε με τον άνηθο.
Τρίτη 7 Απριλίου 2015
Νηστίσιμο
ρύζι με γαρίδες (αλάδωτο)
Υλικά
1 1/2 ποτήρι ρύζι κίτρινο
10 γαρίδες καθαρισμένες
3 ποτήρια νερό
χυμό λεμονιού όσο θέλετε
(όσο πιο ξινό τόσο καλύτερο)
1 καρότο σε λεπτές φέτες
πιπεριά ψιλοκομμένη
μανιτάρια κομμένα σε φέτες
αλάτι, πιπέρι
αρακά,καλαμπόκι(προαιρετικά)
ΕκτέλεσηΤα βάζουμε όλα σε μία κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνέχεια για να μην μας πιάσει το ρύζι. Αν δεν νηστεύετε μπορείτε να βάλετε και λάδι ή ακόμα και κύβο λαχανικών. Πολύ γρήγορα το φαγητό μας είναι έτοιμο!Τρώγεται ζεστό.
Καλή επιτυχία!
Μπισκοτένιο γλυκό με
φράουλες και σοκολάτα
Υλικά
900 gr φρέσκες φράουλες κομμένες σε λεπτές φέτες3 ποτήρια κρέμα γάλακτος
1/3 ποτηριού ζάχαρη
1 βανίλια
2 κουτιά μπισκότα πτι μπερ
120 gr μαύρη σοκολάτα ψιλοκομμένη
1/ 2 ποτήρι κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση:
Στο κάδο του μίξερ ρίχνετε την κρέμα γάλακτος μαζί με την ζάχαρη άχνη και τη βανίλια. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει σφικτή σαντιγί. Απλώστε μια μικρή κουταλιά από τη σαντιγί στο πάτο ενός πυρέξ. Τοποθετήστε την πρώτη στρώση μπισκότου στο πάτο του πυρέξ. Στη συνέχεια απλώνετε μια στρώση από την σαντιγί πάνω από τα μπισκότα. Συνεχίζετε με μια στρώση φράουλας. Συνεχίζετε το χτίσιμο του γλυκού με τις στρώσεις των υλικών (μπισκότο, σαντιγί, φράουλες). Τέλος ζεσταίνετε το 1/ 2 ποτήρι κρέμα γάλακτος.Στη συνέχεια ρίχνετε την σοκολάτα ψιλοκομμένη μέσα στην κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα. Αφήνετε να κρυώσει λίγο η σοκολάτα ganache και καλύψτε την επιφάνεια του γλυκού με σοκολάτα.
Φιλετάκια κοτόπουλου με
μανιτάρια, μπέικον και κρέμα γάλακτος
4 φιλέτα κοτόπουλο κομμένα σε μπουκιές
5 μανιτάρια κομμένα σε φέτες
4 φέτες μπέικον κομμένες σε κομμάτια
3 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
½ ποτήρι ζωμό κοτόπουλου
2 ποτήρια κρέμα γάλακτος
⅓ κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
αλάτι
Εκτέλεση
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κοτόπουλο
και μετά από 3 λεπτά προσθέτουμε το μπέικον και τα μανιτάρια. Συνεχίζουμε το
σοτάρισμα μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα οι μπουκιές του
κοτόπουλου.Προσθέτουμε το ζωμό, αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να ρουφήξει το φαγητό λίγα απο τα υγρά και
προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Όταν αρχίσει να δένει η κρέμα γάλακτος
αποσύρουμε το φαγητό από την φωτιά. Σερβίρουμε
με ρύζι
πασμάτι ή πιλάφι
σπυρωτό.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)