ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015


Τούρτα παγωτό με μπισκότα

Υλικά
1 γάλα ζαχαρούχο
1 γάλα εβαπορέ
250 ml φυτική σαντιγί
2 βανίλιες
4 κουταλιές  σούπας σιρόπι παγωτού (σοκολάτας)
1 πακέτο μπισκότα cookies

Για τη βάση
1 πακέτο μπισκότα cookies
110  gr βούτυρο

 Για γαρνίρισμα
200 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
1 πακέτο πουράκια για γαρνίρισμα

Εκτέλεση 

Για τη βάση: Χτυπάμε το 1 πακέτο cookies στο blender να γίνει σκόνη. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο. Μόλις ζεσταθεί βάζουμε μέσα τα μπισκότα σε σκόνη, ανακατεύουμε ώστε το μπισκότο να «πιει» όλο το βούτυρο. Στρώνουμε το μείγμα σε ταψί της αρεσκείας μας και το αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει.

Για το παγωτό: Χτυπάμε στο μίξερ τη φυτική σαντιγί για 5 λεπτά τουλάχιστον μέχρι να αφρατέψει, μετά προσθέτουμε τις βανίλιες και σταδιακά το ζαχαρούχο γάλα. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας το λικέρ ή το σιρόπι και τέλος το εβαπορέ. Προσθέτουμε το 1 πακέτο cookies θρυμματισμένα  και  μερικά πουράκια ανακατεύουμε με κουτάλα. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψι. Στολίζουμε με μπισκότα και πουράκια.

 
 

Σαλάτα με μπρόκολο μπέικον και κάσιους

Υλικά:

Για το dressing:
2/3 ποτηριού μαγιονέζα
1 1/2 κουταλιά  σούπας μηλόξυδο
1 κουταλιά  σούπας μουστάρδα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
1/2 κουταλάκι  γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι γλυκού μαύρο πιπέρι

Για την σαλάτα:
2 κεφάλια μπρόκολο, κομμένο σε μικρά μπουκετάκια
5 φέτες ψητό μπέικον, ψιλοκομμένο
1/2 ποτήρι καβουρδισμένα κάσιους, ψιλοκομμένα
1/3 ποτηριού σταφίδες
1/4  ποτηριού κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:
Ρίχνουμε τα υλικά του dressing σε ένα μικρό μπολ και τα χτυπάμε ελαφρά. Ρίχνουμε το μπρόκολο σε ένα μπολ και ρίχνουμε από πάνω το dressing. Ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθούν όλα μαζί. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Καλύπτουμε την σαλάτα με πλαστική μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες ή έως και 1 ημέρα. Ανακατεύουμε την σαλάτα καλά πριν την σερβίρουμε.



Κεφτεδάκια με δυόσμο και ούζο

 Υλικά για τα κεφτεδάκια
800 gr  κιμάς χοιρινός
1 κρεμμύδι πολτοποιημένο ή ψιλοκομμένο
Λίγη καπήρα
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
1 σφηνάκι ούζο ή 2 (το αλκοόλ εξατμίζεται στο ψήσιμο)
4 κουτάλια σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κουτάλια σούπας λάδι
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού πιπέρι
1 κουταλάκι γλυκού  ρίγανη

Υλικά για το τηγάνισμα και το σερβίρισμα
αλεύρι και σπορέλαιο για το τηγάνισμα
δυόσμος ή βασιλικός για το σερβίρισμα
τζατζίκι για σερβίρισμα

 Εκτέλεση
Ενώνουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε πολύ καλά.Το μείγμα πρέπει να είναι ελαφρά υγρό έτσι ώστε τα κεφτεδάκια μας να γίνουν αφράτα στο τηγάνισμα. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για ένα βράδυ κατά προτίμηση ή για 1-2 ώρες το λιγότερο.  Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε κατσαρόλα που έχουμε βάλει πολύ λάδι (πάνω από 3 εκ σε βάθος) το οποίο έχουμε φέρει στους 180 βαθμούς θερμοκρασία σε μέτρια φωτιά ή σε φριτέζα αφού όμως πρώτα τα αλευρώσουμε καλά. Τηγανίζουμε λίγα λίγα κεφτεδάκια ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Έτσι δεν ρουφάνε πολύ λάδι. Όταν πάρουν ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα βάζουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν από το επιπλέον λάδι. 

Συνοδεύουμε με τζατζίκι και σερβίρουμε.
 
 

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015




Πολίτικο Θεσσαλονίκης

Υλικά

Για τη βάση:
2 1/2 ποτήρια σιμιγδάλι χονδρό
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
250 ml φρέσκο γάλα
1/2 κουταλάκι σούπας baking powder
1 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι γλυκού μαστίχα κοπανισμένη

Για το σιρόπι:
2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια  νερό
 
Για τη κρέμα:
1 φακελάκι κρέμα ζαχαροπλαστικής για μιλφέϊγ
600 ml γάλα [ή όσο αναφέρει η συσκευασία κρέμας ζαχαροπλαστικής προτίμησής σας]
κανέλα για πασπάλισμα
  • Μπορείτε αν θέλετε να αντικαταστήσετε  την έτοιμη κρέμα Μιλφέιγ και να φτιάξετε κρέμα πατισερί

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς και βουτυρώνουμε [ή τοποθετούμε λαδόκολα] σε ένα ταψάκι.

Για τη βάση: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μπέικιν πάουντερ και το γάλα με τη σόδα και τα χτυπάμε καλά να ενσωματωθούν πλήρως. Βάζουμε το μείγμα στο ταψάκι, το στρώνουμε με μια μαρίζ και το ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για το σιρόπι: Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 8 λεπτά κατεβάζουμε από τη φωτιά και όπως είναι καυτό περιχύνουμε τη κρύα βάση. Αφήνουμε τη σιροπιασμένη βάση να απορροφήσει καλά το σιρόπι και να κρυώσει.
Για τη κρέμα: Χτυπάμε στο μίξερ 5 λεπτά το περιεχόμενο της κρέμας ζαχαροπλαστικής για Μιλφέϊγ με το απαιτούμενο γάλα στη συσκευασία και όταν γίνει μια πηχτή κρέμα την απλώνουμε πάνω στη βάση. Πασπαλίζουμε με κανέλα και το αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρουμε.




Ντομάτες γεμιστές με κοτόπουλο και κριθαράκι

Yλικά
8 μεγάλες ώριμες ντομάτες
4 – 5 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
2 - 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κολοκυθάκι κομμένο σε κυβάκια
6 κουτάλια σούπας κριθαράκι μέτριο
2 - 3 κοτόπουλο σε μπουκιές
αλάτι
πιπέρι
ζάχαρη


Εκτέλεση:

Κόβουμε από τις ντομάτες ένα καπελάκι και αφαιρούμε προσεκτικά με ένα κουταλάκι το εσωτερικό τους. Τη σάρκα που παίρνουμε την ψιλοκόβουμε και πασπαλίζουμε το εσωτερικό της ντομάτας με αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη. Bράζουμε το κριθαράκι για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό, σουρώνουμε και τα αφήνουμε σε μεγάλο μπολ να κρυώσει. Σε μια κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το κολοκυθάκι. Στη συνεχεία ροδίζουμε το κοτόπουλο για περίπου 2 λεπτά και το ρίχνουμε στο μείγμα με τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε και μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το κριθαράκι. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινο κουτάλι μέχρι να γυαλίσει το κριθαράκι. Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση για 10 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Γεμίζουμε τις ντομάτες με το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά με μια ώρα.



 

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015



Light cheesecake καρπούζι

Υλικά
1 πακέτο μπισκότα digestive
4 κουτάλια σούπας μαργαρίνη
1 κουτάκι τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών (200
gr)
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό χαμηλών λιπαρών 250
gr
3 ποτήρια καρπούζι
5 κουτάλια σούπας ζάχαρη
2 φύλλα ζελατίνης

Εκτέλεση

Τρίβουμε στο μίξερ τα μπισκότα και προσθέτουμε τη μαργαρίνη. Ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια μοιράζουμε το μίγμα σε φόρμα με στεφάνι. Αναμιγνύουμε το τυρί κρέμα με το γιαούρτι και το μοιράζουμε και αυτό στη φόρμα φτιάχνοντας ένα στρώμα κρέμας τυριού πάνω από τα μπισκότα. Σε ένα τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη και τη ζεσταίνουμε στη φωτιά μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει. Ρίχνουμε το καρπούζι το οποίο προηγουμένως έχουμε στραγγίξει καλά με τα χέρια μας ώστε να φύγει το μεγαλύτερο μέρος από τα υγρά του. Ανακατεύουμε καλά και βράζουμε για 4-5 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμη μέχρι να λιώσουν τα φύλλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να κρυώσει το μίγμα μας. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το καραμελωμένο καρπούζι πάνω από την κρέμα τυριού στη φόρμα και παγώνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
 
 


Εξωτική σαλάτα με κοτόπουλο ανανά και αβοκάντο

Υλικά:
2 κομμάτια στήθος κοτόπουλο
8 φέτες φρέσκο ανανά
1 αβοκάντο κομμένο σε μικρά κομμάτια
ντοματίνια κομμένα στη μέση
λίγο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μαρούλι
tabasco
αλάτι
1/4 ποτηριού μηλόξυδο
χυμός από 3 λάιμ
ελαιόλαδο
2 κουτάλια σούπας μέλι

Εκτέλεση:
Zεσταίνετε το grill και ψήνετε το κοτόπουλο αφού το μαρινάρετε για 20 λεπτά στο tabasco και το χυμό από τα 2 λάιμ με αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια ψήστε λίγο τις φέτες του ανανά να ροδίσουν. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε το αβοκάντο, τα ντοματίνια, το κρεμμύδι και το μαρούλι και ανακατέψτε. Ετοιμάστε το dressing ανακατεύοντας καλά το μηλόξυδο, το ελαιόλαδο, το λάιμ, το αλάτι και το μέλι. Σερβίρετε το κοτόπουλο και τον ανανά από πάνω και ρίξτε στο τέλος το dressing.

 

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015


Γλυκό με αναρή και πορτοκάλι

 Υλικά:
150  
gr
 φύλλο μπακλαβά
700
gr ανάλατη φρέσκια αναρή
150
gr
φρέσκο γάλα
100
gr
ζάχαρη
½ κουταλάκι κανέλλα αλεσμένη
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
60
gr
καρύδια χοντροκομμένα
λίγη μαρμελάδα πορτοκάλι για το τελείωμα

 Εκτέλεση
Στρώνουμε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.  Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα μπακλαβά και τα τσαλακώνουμε για να γίνουν μπάλες. Τα τοποθετούμε στο ταψί και τα ψήνουμε για 15 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.  Εν τω μεταξύ κτυπούμε στο μπλέντερ την αναρή, το γάλα, τη ζάχαρη, την κανέλλα και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να ενωθούν καλά. Ρίχνουμε το μείγμα στα ατομικά μπολ σερβιρίσματος και από πάνω σπάζουμε το ψημένο φύλλο μπακλαβά.
Σκορπίζουμε πάνω από κάθε μερίδα λίγα καρύδια και την περιχύνουμε με ένα κουταλάκι μαρμελάδα πορτοκάλι. Σερβίρουμε αμέσως.

 

Ριζότο με κοτόπουλο και καρότα

Υλικά
2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου κοµµένο σε μπουκιές
1/4 ποτηριού ελαιόλαδο
1 κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
2 ποτήρια  µακρύκοκκο ρύζι για πιλάφι
5 καρότα κοµµένα σε λεπτές φέτες
1 ποτήρι ψιλοκοµµένα µανιτάρια
1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκοµµένη
5 ποτήρια ζωμό κότας ή νερό
2 κουτάλια σούπας μαϊντανός ψιλοκοµµένος
αλάτι
πιπέρι


 Εκτέλεση
Στο ελαιόλαδο ροδίζουμε το κοτόπουλο 4 – 5 λεπτά, να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τα λαχανικά και ανακατεύουμε 4 – 5 λεπτά, να μαραθούν ελαφρώς. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε ώστε να λαδωθεί καλά. Προσθέτουμε το ζωμό, αλατοπιπερώνουµε και μισοσκεπάζουµε την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Στο τέλος πασπαλίζουμε το φαγητό µε τον ψιλοκοµµένο μαϊντανό.
 


Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015


Δροσερό γλυκό με φράουλες

Υλικά:
3 κουτιά τζέλι φράουλας light
2 κρέμες αραβοσίτου με γεύση κακάο
800 ml γάλα χαμηλών λιπαρών
10 φράουλες
150 gr μπισκότα πτι μπερ ολικής
2 κουτάλια σούπας  μαρμελάδα φράουλας χωρίς ζάχαρη αραιωμένη


 Εκτέλεση
Βράζω τα 400 ml γάλα και μέσα διαλύω τα δύο κουτιά τζέλι. Αφήνω λίγο να κρυώσει , το τοποθετώ σε μια φόρμα σιλικόνης και το βάζω στο ψυγείο να κρυώσει.Ψιλοκόβω τις φράουλες και τις βάζω από πάνω .Ετοιμάζω τη κρέμα κακάο με τα υπόλοιπα 400 ml γάλα ,αφου πήξει αφήνω λίγο να κρυώσει και μετά τη ρίχνω πάνω στις φράουλες. Βάζω στο ψυγείο για λίγη ώρα και μετά απλώνω τη μαρμελάδα από πάνω και αφού τρίψω τα μπισκότα στο blender  τα συμπληρώνω και αυτά . Αφήνω στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον.Βάζω σε ένα ταψί λίγο ζεστό νερό (2 ποτήρια ) και αφήνω για μερικά δευτερόλεπτα τη φόρμα .Τοποθετώ ένα πιάτο μεγαλύτερο από τη φόρμα από πάνω και με προσοχή αναποδογυρίζω το γλυκό στο πιάτο.



Μακαρόνια με ντομάτες γαρίδες και φέτα

Υλικά:
2 κουταλάκια  γλυκού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450 gr μεσαίες γαρίδες, αποφλοιωμένες
2 ποτήρια ψιλοκομμένη ντομάτα
1/4 ποτηριού φέτες φρέσκο βασιλικό
1/3 ποτηριού ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
2 κουτάλια σούπας κάππαρη, στραγγισμένη
1/4 κουταλάκι  γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
4 ποτήρια ζεστά βρασμένα ζυμαρικά (περίπου 250gr)
1/4 ποτηριού φέτα θρυμματισμένη

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια-υψηλή θερμότητα. Προσθέτουμε το σκόρδο. Σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τις γαρίδες. Σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε την ντομάτα και τον βασιλικό. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 3 λεπτά ή λιγότερο μέχρι να μαλακώσει η ντομάτα. Ανακατεύουμε μέσα τις ελιές Καλαμών, την κάπαρη και το μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε το μείγμα με τις γαρίδες μαζί με τα ζυμαρικά σε ένα μπολ. Πασπαλίζουμε την κορυφή με φέτα.