ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015


Κοτόπουλο πανέ με σάλτσα τυριών

 Υλικά:
450  gr στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα
1 ποτήρι αλεύρι
2 αυγά
2 ποτήρια τριμμένη φρυγανιά
1/2 ποτήρι τριμμένη παρμεζάνα

Σάλτσα τυριών με σκόρδο:
65 gr τυρί κρέμα
2 κουτάλια σούπας γάλα
1 κουταλάκι γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο
1 κουταλάκι γλυκού ελαιόλαδο
35 gr λευκό τυρί τσένταρ, τριμμένο

Για γαρνίρισμα:
ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240 βαθμούς. Τοποθετούμε μία σχάρα σε ένα μεγάλο ταψί και αλείφουμε την σχάρα με λάδι. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρές λωρίδες, περίπου 5 εκατοστά με μήκος. Σε ένα πιάτο, απλώνουμε το αλεύρι. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά μαζί. Σε ένα άλλο πιάτο, ανακατεύουμε τα ψίχουλα με την παρμεζάνα. Καλύπτουμε κάθε κομμάτι κοτόπουλου με αλεύρι, στη συνέχεια, με αυγό, παρμεζάνα και ψίχουλα. Το απλώνουμε πάνω στην σχάρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι το κοτόπουλο να γίνει τραγανό, να ροδίσει και να ψηθεί εσωτερικά, 10-15 λεπτά. Ενώ το κοτόπουλο ψήνεται, λιώνουμε το τυρί κρέμα σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Χτυπάμε ελαφρά μέσα το γάλα, το σκόρδο και το ελαιόλαδο. Μόλις γίνει λείο, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί τσένταρ. Προσθέτουμε περισσότερο γάλα, αν χρειάζεται, εάν η σάλτσα είναι πολύ παχύρευστη. Περιχύνουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα τυριών ή την σερβίρουμε στο πλάι. Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο μαϊντανό.



 

Πατάτες στο φούρνο με τυρί

 Υλικά:
50 gr μπέικον
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κουτάλια σούπας (25 ml) ελαιόλαδο
4 κουτάλια σούπας (60 ml) λευκό κρασί
3  αξεφλούδιστες πατάτες, κομμένες σε κύβους
3 ½ κουτάλια σούπας (50 ml) κρέμα γάλακτος
125 gr τριμμένο τυρί
μια πρέζα θυμάρι ξηρό
αλάτι και μαύρο πιπέρι, όσο θέλετε

 Εκτέλεση:
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το μπέικον σε ένα μεγάλο τηγάνι μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τους κύβους πατάτας και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 15 λεπτά. Εάν το μείγμα γίνεται πολύ ξηρό κατά το μαγείρεμα, προσθέτουμε λίγο νερό σε αυτό. Ρίχνουμε αλάτι, μαύρο πιπέρι και ξηρό θυμάρι. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το αφήνουμε στην φωτιά για 1 λεπτό. Μεταφέρουμε το μισό μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί (δηλαδή 4 ποτήρια). Πασπαλίζουμε με το μισό τριμμένο τυρί. Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο τυρί και τις πατάτες. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να αρχίσουν να εμφανίζονται φυσαλίδες.
 

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015


Frozen Yogurt με μέλι καρύδια και σοκολάτα

 Υλικά
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά
100 gr μέλι
100 gr σταγόνες κουβερτούρας + επιπλέον για γαρνίρισμα
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
150 gr καρύδια ψιλοκομμένα + επιπλέον για γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους ανακατεύουμε το γιαούρτι με το μέλι, τη σοκολάτα και τη κανέλα. Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου να παγώσει.  Ακολουθούμε την κλασική μέθοδο με τα χτυπήματα. Δηλαδή, μόλις φτιάξουμε το μείγμα, το τοποθετούμε στην κατάψυξη. Όταν αρχίσει να σφίγγει, το χτυπάμε 5 φορές ανά 30 λεπτά να αφρατέψει. Στο τελευταίο χτύπημα ρίχνουμε και τα καρύδια. Σερβίρουμε το παγωτό γαρνιρισμένο με επιπλέον καρύδια και σταγόνες σοκολάτας,  γαρνιρισμένο με μέλι και (προαιρετικά) με λίγο σιρόπι σοκολάτας.


Σαλάτα Waldorf
Υλικά
2 πράσινα μήλα
½ μαρούλι
την καρδιά ενός σέλνου
½  ποτήρι καρύδια
1 στήθος κοτόπουλου κομμένο σε κύβους
 
Για τη σος
3 κουτάλια σούπας μαγιονέζα
χυμό από 1 λεμόνι
2 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
 
Εκτέλεση
Κόβουμε τα μήλα σε πολύ λεπτές λωρίδες και τα περνάμε με λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Κόβουμε και το σέλινο σε λεπτές ροδέλες, αφού πρώτα τραβήξουμε τις χοντρές ίνες. Επίσης κρατάμε και χοντροκόβουμε και τα πιο τρυφερά, ανοιχτόχρωμα φύλλα από την καρδιά του σέλινο. Χοντροκόβουμε το μαρούλι με το χέρι. Ανακατεύουμε σε ένα φλιτζάνι πολύ καλά όλα μαζί τα υλικά της σος. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της σαλάτας και την ανακατεύουμε με τη σος.



Trifle με λευκή σοκολάτα και φράουλες

 Υλικά
20 μπισκότα σαβουαγιάρ
500  gr φράουλες
100 gr ζάχαρη άχνη
3 κουτάλια σούπας λικέρ φράουλας ή κονιάκ (προαιρετικό)

Για την κρέμα
200 γρ. λευκή κουβερτούρα, σε μικρά κομματάκια
2 κρόκοι αυγών
2 κουτάλια σούπας ζάχαρη
500  gr κρέμα γάλακτος  

Εκτέλεση
Κόβουμε σε κομματάκια τις φράουλες (αφού κρατήσουμε λίγες για το γαρνίρισμα) και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί με τη ζάχαρη και το λικέρ ή το κονιάκ.

 Κρέμα
Βάζουμε τα κομματάκια σοκολάτας σε ένα μπολ. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι 150 gr από την κρέμα γάλακτος και το τοποθετούμε στη φωτιά. Οταν ζεσταθεί, λίγο πριν βράσει, ρίχνουμε μερικές κουταλιές στο μείγμα των κρόκων. Ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη και αδειάζουμε λίγο από το μείγμα των κρόκων στο κατσαρολάκι με την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει ελαφρώς η κρέμα, χωρίς να βράσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στην  κρέμα   τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε να λιώσει η σοκολάτα και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Τότε, χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί, κρατάμε περίπου το 1/3 για το γαρνίρισμα και την ενσωματώνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά. Στρώνουμε ένα μπολ με τα μισά σαβουαγιάρ και απλώνουμε από πάνω τις μισές φράουλες μαζί με το ζουμί που έχουν αφήσει (ώστε να βραχούν τα σαβουαγιάρ). Ρίχνουμε από πάνω τη μισή κρέμα και επαναλαμβάνουμε. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες και γαρνίρουμε με τις ολόκληρες φράουλες. 
 
 

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015


Πανακότα με άρωμα μαστίχας και γλυκό βύσσινο
 
 Υλικά:
400ml γάλα
600ml κρέμα γάλακτος
100 gr ζάχαρη
20 gr ζελατίνη σε σκόνη
½ κουταλάκι  γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
Ξύσμα από 1 λεμόνι

 Για το σερβίρισμα
γλυκό κουταλιού βύσσινο

Εκτέλεση
Βάζετε τη ζελατίνη σε λίγο από το γάλα να φουσκώσει για 7 λεπτά. Βάζετε σε κατσαρολάκι το υπόλοιπο γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και τη μαστίχα πάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και περιμένετε να πάρει βράση. Κατεβάζετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίχνετε και το μείγμα της ζελατίνης και συνεχίζετε να ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Αφήνετε την πανακότα να κρυώσει αρκετά. Μεταφέρετε το μείγμα σε φόρμα. Αφού κρυώσει εντελώς, βάζετε τη φόρμα στο ψυγείο για 4-6 ώρες τουλάχιστον να πήξει. Ξεφορμάρετε σε πιατέλα και διακοσμείτε με γλυκό κουταλιού βύσσινο.



Σαλάτα του Καίσαρα

Υλικά
4 κουταλάκια γλυκού ελαιόλαδο
2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
3 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
2 κουτάλια σούπας κρουτόν
1 μαρούλι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
80 gr  παρμεζάνα σε φλούδες
1/2  ποτήρι Γιαούρτι
1/2 ποτήρι μαγιονέζα
1/2 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα
4 - 8 κουτάλια σούπας νερό
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε καλά τα φιλέτα κοτόπουλου και το κόβουμε σε μπουκιές λωρίδες. Λαδώνουμε, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για περίπου 6 λεπτά. Στη συνέχεια σε αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το μπέικον και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μπέικον σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.
Φτιάχνουμε το ντρέσινγκ: Σε μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά ανακατεύοντας τα καλά με πιρούνι. Σε σαλατιέρα ανακατεύουμε το ψημένο κοτόπουλο, το μπέικον, τα κρουτόν, το μαρούλι και τις φλούδες παρμεζάνας. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε αμέσως.

 

Ψωμί σαν πίτσα με μπέικον και τυρί τσένταρ

Υλικά:
3 ποτήρια αλεύρι χωριάτικο
1 κουταλιά σούπας baking powder
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
8 κουτάλια σούπας βούτυρο
1 ποτήρι + 1 κουταλιά  σούπας γάλα
1 ποτήρι τυρί τσένταρ, τριμμένο
½ ποτήρι μπέικον, κομμένο σε κύβους
½ κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο σε κύβους

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Κόβουμε το βούτυρο με τα δόντια ενός πιρουνιού. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Ανακατεύουμε απαλά το τυρί, το μπέικον και το κρεμμύδι. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Απαλά ζυμώνουμε για αρκετά λεπτά. Βάζουμε την ζύμη πάνω σε ένα στρογγυλό ταψί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για τριάντα λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

 

Τρίτη 12 Μαΐου 2015


Σπιτικό παγωτό σοκολάτας

 Υλικά ( 2 λίτρα παγωτού):
1 κουτί γάλα εβαπορέ 410 gr
1 ποτήρι (περίπου 200
gr
) σιρόπι σοκολάτας
400
ml
κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά
 σούπας κονιάκ/μπράντι (προαιρετικά)


Εκτέλεση:
Βάζετε το εβαπορέ στην κατάψυξη για 2 ώρες να παγώσει. Είναι σημαντικό να το έχετε αφήσει στην κατάψυξη για να αφρατέψει κατάλληλα κατά το χτύπημα με το μίξερ. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και τη χτυπάτε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει σαντιγί. Βγάζετε το εβαπορέ από το ψυγείο και το ρίχνετε σε μια μεγάλη λεκάνη. Ρίχνετε και το σιρόπι μαζί με το κονιάκ και χτυπάτε με το μίξερ για 10 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα. Το μείγμα μας θα πρέπει να αφρατέψει κατά το χτύπημα. Ρίχνετε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος στη λεκάνη και χτυπάτε με το μίξερ για 1-2 λεπτά ακόμα. Αδειάζετε το μείγμα μας σε ένα μπολ παγωτού και το βάζετε στην κατάψυξη για 10-12 ώρες. Δεν χρειάζεται ενδιάμεσα να το βγάλετε και να το ανακατέψετε  γιατί αυτό το παγωτό δεν κάνει κρυστάλλους.

Κοτόπουλο με πάπρικα

Υλικά 
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 κρεμμύδι ξερό σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
1/2 κουταλιά σούπας γλυκιά πάπρικα
3  ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι γλυκού  ντοματόπαστα
80  gr sour cream
3-4 κουτάλια σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα
1 1/4  ποτηριού ζωμό κοτόπουλου
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι

    Εκτέλεση 
Πλένετε το κοτόπουλο,   το κόβετε σε μερίδες, και το αλατοπιπερώνετε. Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε ελαιόλαδο και σοτάρετε καλά το κοτόπουλο 3 με 4 λεπτά από κάθε πλευρά. Κάθε κομμάτι που σοτάρετε το βγάζετε από το τηγάνι και το αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί. Στο ίδιο τηγάνι προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για 2 λεπτά περίπου ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτετε  τη πάπρικα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ακόμα. Τέλος προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τη ντοματόπαστα, το ζωμό κοτόπουλου και το κοτόπουλο. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε με σκεπασμένο το καπάκι για 50 λεπτά περίπου. Μετά τα 50 λεπτά το ξεσκεπάζετε  και το σιγοβράζετε για 25 λεπτά ακόμα. Κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά, ρίχνετε τη κρέμα γάλακτος στην οποία έχετε προσθέσει το λεμόνι, ανακινείτε το τηγάνι για να ενσωματωθεί η κρέμα και πασπαλίζετε με το μαϊντανό. Απολαύστε το ζεστό με πατάτες τηγανιτές ή ρύζι πιλάφι.

 

Γλυκό με μπισκότα και φράουλες

 Υλικά
2 κρέμες στιγμής με άρωμα βανίλιας
700 ml γάλα
1  βανίλια
25 μπισκότα με γέμιση φράουλας ή βανίλιας
3  κουτάλια σούπας βούτυρο λιωμένο 
3 ποτήρια κρέμα γάλακτος  
3 - 4  κουτάλια σούπας ζάχαρη άχνη
1/2 κιλό φράουλες

Εκτέλεση
Χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος μαζί με τη ζάχαρη άχνη σε πηχτή σαντιγί και την αφήνετε στην άκρη. Χτυπάτε τις κρέμες στιγμής βανίλιας με το γάλα και τη βανίλια. Μόλις είναι έτοιμη, προσθέτετε τη μισή σαντιγί και ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθεί η σαντιγί στη κρέμα. Την αφήνετε στην άκρη.Βάζετε τα μπισκότα στο blender  και τα λιώνετε σε μικρά κομμάτια.Χωρίζετε τα μπισκότα σε δύο μέρη. Λιώνετε το βούτυρο το προσθέτετε στα μισά μπισκότα. Ρίχνετε τα βουτυρωμένα  μπισκότα σε ένα πυρέξ . Μη τα πιέσετε απλώς απλώστε τα στη βάση του ταψιού όπως είναι αφράτα. Καθαρίζετε τις φράουλες και τις κόβετε στα 2 ή στα 3 ανάλογα με το μέγεθος. Τις αφήνετε στην άκρη πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Απλώνετε πάνω από τα μπισκότα με ένα μεγάλο κουτάλι το μισό μείγμα κρέμας-σαντιγί. Από πάνω απλώνετε τις φράουλες σε ενιαίο στρώμα. Καλύπτετε τις φράουλες με το υπόλοιπο μείγμα κρέμας σαντιγί και τελειώνετε με στρώση από πάνω της υπόλοιπης σαντιγί που κρατήσατε στην άκρη. Πασπαλίζεται με τα υπόλοιπα μπισκότα που τα κρατήσατε και αυτά στην άκρη. Βάζετε το γλυκό σας στο ψυγείο και το αφήνετε για 3-4 ώρες ή μέχρι να παγώσει καλά και σερβίρετε.
 
 

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015


Κρέμα σοκολάτας με καρύδα και φράουλες

 Υλικά

Για την κρέμα
750ml γάλα καρύδας
120 gr ζάχαρη
100  gr σοκολάτα γάλακτος
1 ½ φακελάκι ζελατίνη

Για τη διακόσμηση
διάφορα κόκκινα φρούτα (φράουλες, βατόμουρα κλπ) ή μάνγκο

 
Εκτέλεση
Διαλύετε τη ζελατίνη σε μισό ποτήρι νερό. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε το γάλα καρύδας και τη ζάχαρη και αφήνετε το μείγμα να πάρει μια βράση. Στη συνέχεια ρίχνετε  τη ζελατίνη στο ζεστό μείγμα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν. Προσθέτετε τη σοκολάτα γάλακτος και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει καλά και το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Μοιράζετε το μείγμα σε ποτήρια και τα αφήνετε στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί το γλυκό. Όταν το ζελέ σοκολάτας παγώσει, γαρνίρετε με κόκκινα φρούτα, μάνγκο ή άλλα φρούτα εποχής και σερβίρετε.


Frozen Yogurt

Υλικά:
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
200 
gr
  ζάχαρη
2 βανίλιες


 Εκτέλεση:
Βάλτε τα υλικά σε ένα βαθύ μπολ και με ένα μίξερ ανακατέψτε για περίπου 10 λεπτά. Βάλτε το μείγμα για μία ώρα περίπου στο ψυγείο. Μόλις το βγάλετε, επαναλάβετε το ανακάτεμα ώστε η ζάχαρη να έχει διαλυθεί τελείως. Βάλτε το μείγμα σας στην κατάψυξη και αφήστε το να παγώσει. Όταν μετά από κάποιες ώρες είναι έτοιμο, πριν το σερβίρετε αφήστε το ένα πεντάλεπτο σε θερμοκρασία δωματίου. Συνδυάστε το με ότι τραβάει η όρεξή σας, φρούτα σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και απολαύστε το! Τόσο απλά!