ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

 
Γλυκό με ρόδια και raspberries

Υλικά :
1 1/2 πακέτο σαβαγιάρ (περίπου 35 κομμάτια)
500 gr κρέμα γάλακτος
100 gr άχνη ζάχαρη
1 βαζάκι raspberries σε σιρόπι (350 gr σιρόπι και καρπό)
200 gr φρέσκο γάλα
1 χούφτα ρόδια για γαρνίρισμα

Εκτέλεση :
Πρώτα -πρώτα στραγγίζουμε τα raspberries από το βάζο , και κρατάμε το χυμό τους σ” ένα μπωλ. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά , πιέζοντάς τα με την ανάποδη ενός κουταλιού , έτσι ώστε σχεδόν να λιώσουν. Χτυπάμε τη φυτική κρέμα στο μίξερ , στη δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά ώστε να σχηματιστεί αφράτη σαντιγύ και προσθέτουμε σιγά-σιγά την άχνη . Όταν η σαντιγύ είναι έτοιμη , προσθέτουμε τα σουρωμένα raspberries  μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Φυλάμε την κρέμα αυτή στο ψυγείο. Στο μπωλ με το σιρόπι που στραγγίσαμε , προσθέτουμε τα 200ml φρέσκο γάλα και ανακατεύουμε. Βουτάμε τότε τα μισά σαβουαγιάρ μέσα σ” αυτό το υγρό και τα ποτίζουμε καλά. Λογικά θα τραβήξουν τη μισή ποσότητα υγρού. Τα στρώνουμε στον πάτο ένος pyrex. Απλώνουμε από πάνω τη μισή κρέμα  από το ψυγείο , συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα σαβουαγιάρ ποτισμένα κι αυτά με το υπόλοιπο υγρό σιρόπι-γάλα. Τέλος ολοκληρώνουμε σκεπάζοντας και απλώνοντας την υπόλοιπη κρέμα. Στολίζουμε σκορπίζοντας τα φρέσκα ρόδια στην επιφάνεια του γλυκού.
Αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει για λίγο και σερβίρουμε…
Καλή απόλαυση………. τόσο απλά…. τόσο γρήγορα…. 
 
 
 
 
 
Πασχαλινό Τσουρέκι με σοκολάτα

 
Υλικά
6  ποτήρια αλεύρι ζαχαροπλαστικής
½ ποτήρι ζάχαρη
1 ½ ποτήρι  γάλα χλιαρό
150 gr βούτυρο flora soft (λιωμένο) και 30 gr για επάλειψη
400 gr  κουβερτούρα σοκολάτα
1 αυγό
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
16 gr  μαγιά
 
Εκτέλεση
 Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη.Κάνουμε μια λακούβα στο μείγμα και προσθέτουμε το λιωμένο  flora soft (όχι ζεστό αλλά χλιαρό), το αυγό ελαφρά χτυπημένο  και το χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε το μείγμα σιγά σιγά και το ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε ζύμη εύπλαστη. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε λαδωμένο σκεύος και τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη για 1 ½ ώρα σε ζεστό μέρος  μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Μετά ανοίγουμε  τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο  φύλλο 1 εκ .περίπου διαστάσεων ανάλογα με τις διαστάσεις της φόρμας μας. Μπορούμε  να χρησιμοποιήσουμε τη κλασική φόρμα  για κεικ με τρύπα  λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί  και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Στρώνουμε τη λιωμένη σοκολάτα πάνω στο φύλλο. Τυλίγουμε σε ρολό από τη στενή πλευρά του φύλλου.  Βάζουμε το ρολό στη φόρμα και ενώνουμε καλά τις άκρες να κολλήσουν. Αλείφουμε με τα 30 gr λιωμένης μαργαρίνης. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα ακόμη να φουσκώσει μέσα στη φόρμα.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45  με 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Όταν κρυώσει  το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με κακάο σκόνη και ζάχαρη άχνη.
 
 
 
 
Ασπρόμαυρη Πανδαισία
 
Υλικά 
200 gr  λευκή σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια
570 ml κρέμα γάλακτος
300 gr σοκολάτα κουβερτούρα, σπασμένη σε κομμάτια
2 μεγάλα ασπράδια αβγών
 
 
Εκτέλεση
Λαδώνουμε μια μακρόστενη φόρμα και απλώνουμε μια λωρίδα λαδόκολλα στην βάση.
Για τη κρέμα μαύρης σοκολάτας: Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη μαύρη σοκολάτα. Μόλις λιώσει κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά τα 370 gr  κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας  να ενσωματωθούν. Όση ώρα λιώνει η σοκολάτα μπεν μαρί, έχουμε χτυπήσει τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε και αυτά στο μείγμα της μαύρης σοκολάτας ανακατεύοντας συνεχώς να ενωθούν  τα υλικά.
Για τη λευκή σοκολάτα: Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Εν τω μεταξύ, χτυπάμε  με το μίξερ  τα υπόλοιπα 200 ml. κρέμα γάλακτος μέχρι να πετύχουμε μια σφιχτή σαντιγί. Προσθέτουμε απαλά, σταδιακά τη σαντιγί στη λιωμένη λευκή σοκολάτα και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια αφράτη κρέμα.
Στρώνουμε το μισό μείγμα της σκούρας σοκολάτας στον πάτο της φόρμας, συνεχίζουμε στρώνοντας από πάνω προσεκτικά και αργά όλη τη λευκή κρέμα σοκολάτας και τελειώνουμε με τη στρώση μαύρης σοκολάτας προσέχοντας να μη χαλάσουμε τη λευκή. Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες  την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε.
 
 
 
 

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Δροσερό γλυκό με γιαούρτι και μαρμελάδα
 
Υλικά:
3/4 ποτηριού ζάχαρη
1 1/2 πακέτου μπισκότα θρυμματισμένα της επιλογής σας
μαρμελάδα της επιλογής σας
1/2 κιλό στραγγιστό γιαούρτι 2%
500 gr κρέμα γάλακτος
ξηρούς καρπούς για το πασπάλισμα
 
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τα μπισκότα στο blender και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια, βάζουμε  σε γυάλινο μπολ 3-4 κουταλιές από τα τριμμένα μπισκότα.
Ταυτόχρονα χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το γιαούρτι και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα.
Έπειτα, βάζουμε το μείγμα της κρέμας πάνω από τα μπισκότα και μαρμελάδα. Επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά τις στρώσεις και τελειώνουμε απλώνοντας στην επιφάνεια της κρέμας την μαρμελάδα.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει πολύ καλά για αρκετές ώρες. Πασπαλίζουμε το γλυκό με ξηρούς καρπούς της επιλογής μας και σερβίρουμε.

Προτείνω να χρησιμοποιήσετε μαρμελάδα κεράσι καθώς ταιριάζει απόλυτα.
 
 
           
Πασχαλινό Κέικ
 
Υλικά:
Για το σοκολατένιο κέϊκ:
200 gr σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
250 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 ποτήρι καστανή ζάχαρη
1  βανίλια
2 αυγά
1 3/4  ποτηριού αλεύρι ζαχαροπλαστικής
1/4  ποτηριού σκόνη κακάο
3/4 ποτηριού  γάλα
 
Για τη διακόσμηση:
1 ποτήρι  Nutella ή άσπρη ζαχαρόπαστα
μικρά σοκολατένια αυγά για διακόσμηση
 
 
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 160  βαθμούς  στον αέρα. Παίρνετε ένα στρογγυλό ταψί, το λαδώνετε και το στρώνετε με λαδόκολλα που να προεξέχει περιμετρικά.
Λιώνετε τη κουβερτούρα μπεν μαρί και αφήστε τη στην άκρη να κρυώσει λίγο. Εν τω μεταξύ κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το κακάο σε μπολ και το αφήνετε και αυτό. 
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε ένα ένα σταδιακά τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Τέλος προσθέτετε και τη λιωμένη σοκολάτα και χτυπάτε 1 λεπτό ακόμα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. 
Αρχίζετε να ρίχνετε στο μείγμα, σταδιακά και εναλλάξ το γάλα με το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί και ψήνετε για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου. Σε περίπτωση που αρχίζει να “καίγεται” στην επιφάνεια, σκεπάστε το με ένα αλουμινόχαρτο. Το βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε στο ταψί για 15 λεπτά. Μετά το ξεφορμάρετε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
Για το γαρνίρισμα: Μόλις κρυώσει, το βάζετε σε πιατέλα, το αλείφετε με τη Nutella  ή τη ζαχαρόπαστα και το διακοσμείτε με σοκολατένια πασχαλινά αυγά. 

 

 
 
Παραδοσιακές Κυπριακές Φλαούνες
 
Υλικά:
Για την ζύμη:
1κιλό αλεύρι φαρίνα
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο (σκληρό)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
2 ποτήρια  λάδι
1/2 κουταλάκι  γλυκού μέχλεπι, κοπανισμένο
1/2 κουταλάκι  γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη
Προζύμη για 2 κιλά αλεύρι
Γάλα, χλιαρό για ζύμωμα

 
Για την γέμιση:
2 κιλά τυρί φλαούνας
1 χαλούμι, ώριμο (προαιρετικό)
1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι
12 αυγά
1 κομμάτι προζύμι
2 κουταλάκια  γλυκού baking powder
1/2 κουταλάκι  γλυκού μέχλεπι, κοπανισμένο
1/2 κουταλάκι  γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
250 gr σταφίδες
2 αυγά χτυπημένα για επάλειψη
Σησάμι για πασπάλισμα


Εκτέλεση
Η όλη προετοιμασία της ζύμης και της γέμισης πρέπει να γίνει από το προηγούμενο βράδυ του φουρνίσματος.
Ξεκινάμε με την γέμιση: Τρίβουμε το τυρί (αφού το έχουμε αφήσει για 2 μέρες στον αέρα για να στεγνώσει) και το χαλούμι και τα βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μέχλεπι, και τη μαστίχα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε όλα τα αυγά μαζί. Κάνουμε ένα βαθούλωμα στη λεκάνη με το τυρί, προσθέτουμε το προζύμι και ρίχνουμε τα αυγά (λίγη ποσότητα κάθε φορά). Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε όσα αυγά χρειαστεί για να γίνει η γέμιση μάλλον σφικτή. Το πόσα αυγά θα χρειαστούν εξαρτάται από την ποιότητα του τυριού που θα χρησιμοποιήσετε. Σκεπάζουμε την γέμιση και την αφήνουμε κατά την διάρκεια της νύκτας να σταθεί.
Την επομένη μέρα προσθέτουμε στην γέμιση το μπεικιν παουντερ, το δυόσμο, τις σταφίδες και ζυμώνουμε καλά. Παίρνουμε μια ποσότητα γέμισης στην παλάμη μας και αν όταν την σφίξουμε γίνει μία μάζα σφικτή τότε είναι έτοιμη. Αν όχι τότε προσθέστε ακόμα 1-2 αυγά και ζυμώνουμε.
Ετοιμάζουμε και την ζύμη από το προηγούμενο βράδυ: Κοσκινίζουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, το μπεικιν παουντερ, το μέχλεπι, και τη μαστίχα. Προσθέτουμε το λάδι και το ροζιάζουμε το αλεύρι με τα δάκτυλα μας μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να μην υπάρχουν σβόλοι. Διαλύουμε το προζύμι με λίγο χλιαρό γάλα και το προσθέτουμε στο αλεύρι. Ζυμώνουμε να γίνει μία κανονική ζύμη προσθέτοντας αν χρειαστεί ακόμα λίγο χλιαρό γάλα.
Σκεπάζουμε την λεκάνη και αφήνουμε τη ζύμη κατά την διάρκεια της νύκτας να φουσκώσει.
Ανοίγουμε λεπτά φύλα ζύμης πάχους περίπου 1/2 εκατοστού και μεγέθους περίπου. Περνούμε την εξωτερική πλευρά της πίτας με σησάμι, προσθέτουμε ανάλογη γέμιση στο κέντρο κάθε πίτας και κλείνουμε στο γνωστό σχήμα φλαούνας. Αραδιάζουμε τις φλαούνες μας σε ρηχό ταψί.
Πριν τις ψήσουμε τις αφήνουμε να φουσκώσουν για λίγο, αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και σησάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (200 βαθμούς) για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Καλή Όρεξη!


 

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Τράιφλ  Φρούτων
 
Υλικά: 
1 κιλό διάφορα φρούτα της αρεσκείας μας (π.χ. αχλάδια, φράουλες, μήλα, σταφύλι, ακτινίδια κ.λ.π.)
4 ποτήρια γάλα ελαφρύ
4 κουτάλια σούπας corn flour
2 βανίλιες
3 αυγά (ξεχωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους)
1 ποτήρι  ζάχαρη
1 κουταλάκι  γλυκού χυμό λεμονιού
1-2 κουτάλια σούπας φυτική μαργαρίνη
1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ κομματιασμένα
 
Εκτέλεση: 
Καθαρίζουμε τα φρούτα και τα κόβουμε σε κομμάτια. Κατόπιν διαλύουμε το corn flour σ'ένα ποτήρι γάλα. Σ' ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το υπόπλοιπο γάλα με τις βανίλιες και ώσπου να ζεσταθεί καλά, κτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια χτυπάμε σε μαρέγκα τα ασπράδια με το χυμό του λεμονιού.
Ρίχνουμε το μείγμα των κρόκων στο κατσαρολάκι με το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τη φυτική μαργαρίνη, το κορν φλάουρ με το γάλα και ανακατεύουμε, μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα. Την αποσύρουμε από τη φωτιά και όταν κρυώσει, προσθέτουμε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά και προσεχτικά από κάτω προς τα πάνω.Βάζουμε σε μπολ τα μπισκότα σε σειρές εναλλάξ με τα φρούτα και την κρέμα και τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει.
Τη στιγμή του σερβιρίσματος γαρνίρουμε το τράιφλ με φρούτα της αρεσκείας μας.
 
 
Γλυκό ψυγείου με πραλίνα και φουντούκια

Υλικά
40 μπισκότα σαβουαγιάρ περίπου 400 gr
Μισό λίτρο κρέμα γάλακτος
1  μόρφατ  σαντιγί 
 5-6 κουτάλια σούπας  ζάχαρη άχνη
1 συσκευασία τρούφα σοκολάτας 90 γρ.
1 -2 ποτήρια φουντούκια με το φλούδι  καβουρντισμένα
1 συσκευασία πραλίνα φουντουκιού με σοκολάτα 400 gr
Σιρόπι σοκολάτας έτοιμο  
Λίγο κακάο για διακόσμηση

Για το σιρόπι
Μισό λίτρο γάλα
4 κουτάλια σούπας ζάχαρη
4 κουτάλια σούπας κακάο


Eκτέλεση
Αρχικά φτιάχνετε το σιρόπι που θα βουτήξετε τα μπισκότα, ανακατεύοντας το γάλα, τη ζάχαρη και το κακάο, στη φωτιά 1 με 2 λεπτά να διαλυθεί η ζάχαρη. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να γίνει χλιαρό.
Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ταψί με λαδόκολλα και να ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου σε προθεσμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Τα βγάζουμε και τα σπάμε σε μεγάλα κομμάτια, βάζοντάς τα σε σακούλα. Τα χτυπάμε με ένα μπουκάλι ή ένα πλάστη, τα θέλουμε χοντροκομμένα και όχι σκόνη. Αποφεύγουμε το  μπλέντερ.
Βάζουμε ανοικτό το βαζάκι της πραλίνας στο φούρνο μικροκυμάτων στη χαμηλότερη βαθμίδα (εμένα 270 βαθμούς) και το ζεσταίνουμε να αραιώσει για ΄1 λεπτό. Μπορείτε να το βάλετε σε ένα κατσαρολάκι και να το λιώσετε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει παχύρευστο αλλά να τρέχει από το κουτάλι.
Βάζουμε εν τω μεταξύ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη  άχνη να χτυπιούνται στο μίξερ περίπου 10 λεπτά , προσθέτουμε τη  μόρφατ  και συνεχίζουμε για 3-4 λεπτά ακόμα το χτύπημα,(κρύα από το ψυγείο που θα τις έχετε αφήσει από το προηγούμενο βράδυ ή μέρα)
Συναρμολόγηση: Παίρνουμε το μεγάλο pyrex και βουτάμε τα μπισκότα ένα ένα στο σιρόπι σοκολάτας και αμέσως τα στρώνουμε στο pyrex το ένα δίπλα στο άλλο. Βάζουμε μια στρώση , πάνω ραντίζουμε με nutella, φουντούκια, σιρόπι σοκολάτας και τρούφα. Απλώνουμε τη μισή σαντιγί και επάνω βάζουμε ένα 2ο στρώμα μπισκότων βουτηγμένων στο σιρόπι σοκολάτας. Πάνω από τα μπισκότα ξανά nutella, τρούφα, την υπόλοιπη σαντιγί που τη στρώνουμε όμορφα. Τέλος πάνω στη σαντιγί ραντίζουμε 1-2 κουτάλια σούπας σκόνη κακάο, αμύγδαλα, τρούφα και σιρόπι σοκολάτας  .
Το αφήνουμε αρκετές ώρες να κρυώσει στο ψυγείο και κόβουμε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.
 
 
Αφράτα ρολά κανέλας
 
Υλικά:
Για τη ζύμη:
550 gr  αλεύρι ζαχαροπλαστικής
25 gr μαγιά
70 gr λιωμένο βούτυρο
210 ml γάλα
2 αυγά
λίγο αλάτι

Για τη γέμιση:
1 κουτάλι σούπας κανέλα
200 gr μαύρη ζάχαρη
85 gr βούτυρο

Για επικάλυψη:
1 αυγό
2 κουτάλια σούπας γάλα


Διαδικασία:
Ανακατέψτε με το μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά, το γάλα και το βούτυρο για πέντε λεπτά στο σιγανό. Αν είναι πολύ υγρό προσθέστε 2 κουτάλια σούπας αλεύρι.

Αφού ανακατέψτε καλά, βάλτε λίγο αλεύρι στο μπολ, κάντε τη ζύμη μία μπάλα και καλύψτε την με μία πετσέτα για μία ώρα.
Για τη γέμιση βάλτε σε ένα μικρό μπολ τη ζάχαρη, το βούτυρο και την κανέλα και ανακατέψτε.
Ξεσκεπάστε τη ζύμη και πιέστε την ώστε να φύγει ο αέρας. Στη συνέχεια ανοίξτε τη ζύμη και απλώστε την μέχρι να φτάσει μισό εκατοστό στο ύψος.
Απλώστε τη γέμιση και σιγά σιγά τυλίξτε όλη την επιφάνεια μέχρι να δημιουργηθεί ένα ρολό. Κόψτε το ρολό σε κομματάκια, βάλτε τα στο ταψί και αφήστε τα να φουσκώσουν για 15 με 20 λεπτά.
Τέλος αλείψτε με το μείγμα της επικάλυψης και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 για 12 με 15 λεπτά!



 

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Νηστίσιμη τούρτα με βύσσινο


Υλικά
Παντεσπάνι
3 ποτήρια  αλεύρι ζαχαροπλαστικής
1/3 ποτηριού κακάο
3  βανίλιες
3/4 ποτηριού λάδι
3 κουτάλια σούπας ξίδι
2 ποτήρια ζάχαρη μαύρη
1 2/3 ποτηριού χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι σόδα

Κρέμα
1 κομπόστο βύσσινο ή ροδάκινο
800 gr κεράσια ή βύσσινα
3 κουτάλια corn flour
1/2  ποτήρι ζάχαρη μαύρη
2 κουτάλια σούπας κονιάκ

Σαντιγί
500 gr φυτική κρέμα γάλακτος
1 ποτήρι ζάχαρη άχνη
σοκολάτα μαύρη/κουβερτούρα

Εκτέλεση
Παντεσπάνι:
Σ' ένα μπολ κοσκινίστε το αλεύρι, το κακάο, και τη βανίλια. Χτυπήστε στο μίξερ το λάδι, το ξίδι, τη ζάχαρη και τη 1 ποτήρι από το χυμό. Στον υπόλοιπο χυμό διαλύστε τη σόδα. Ανακατέψτε τα στέρεα υλικά και μετά κάντε ένα άνοιγμα στο κέντρο και ρίξτε μέσα τα υγρά υλικά και τη διαλυμένη σόδα. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει λείος χυλός. Αδειάστε τον σε ένα ταψί  όπου έχετε αλείψει με λάδι και έχετε στρώσει λαδόκολλα και ψήστε τον στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. Φυσικά έχετε προθερμάνει τον φούρνο.  Αφήστε το παντεσπάνι να κρυώσει σε σχάρα και χωρίστε το σε 2 πάτους προσεχτικά με ένα μαχαίρι ή μία κλωστή.
Γέμιση.
Στραγγίζουμε το κομπόστο. Ανακατεύουμε το corn flour με τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε το ζουμί του κομπόστου. Το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ώσπου να πήξει και να γίνει διαυγές. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι για να ρίξουμε το κονιάκ. Βάζουμε τα κερασάκια ή ότι άλλο γλυκό κουταλιού έχετε επιλέξει μέσα στην κρέμα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Σαντιγί:
Χτυπάμε την φυτική κρέμα στο μίξερ μαζί με μία κούπα ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει σαντιγί.
Στήσιμο:
Τοποθετούμε τον έναν πάτο σε μία πιατέλα. Περιχύνουμε όλη την επιφάνεια με τον χυλό και τα κερασάκια και καλύπτουμε με σαντιγί. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο πάτο και καλύπτουμε όλη την τούρτα με την υπόλοιπη σαντιγί. Στολίζουμε την τούρτα με κερασάκια ή βύσσινο και τρίβουμε ένα κομμάτι κουβερτούρας από πάνω ώστε να γεμίσει τρίμματα σοκολάτας.



Νηστίσιμη καρμπονάρα
 
Υλικά:
1/2 πακέτο μακαρόνια
1 1/2 ποτήρι φυτική κρέμα
2 κουταλιές corn flour διαλυμένο σε 3 κουταλιές νερό
200 gr μανιτάρια
1 ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι ξερό
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
Λίγο λάδι
Φυτικό τυρί τριμμένο


Εκτέλεση
Βράζω τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό.
Σε ένα τηγανάκι τσιγαρίζω το κρεμμύδι με τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνω σε μια κατσαρόλα την κρέμα με το corn flour και την βράζω μέχρι να πήξει ελαφριά.
Προσθέτω τα μανιτάρια το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύω.
Τέλος προσθέτω και τον μαϊντανό. Ρίχνω την σάλτσα μέσα στα μακαρόνια και ανακατεύω καλά να πάει παντού.
Τα σερβίρω και ρίχνω από πάνω φυτικό τυρί τριμμένο.




 
Γαρίδες σαγανάκι στο φούρνο
 
Υλικά
12 με 16 κομμάτια γαρίδες μεγάλες
300 gr φέτα
½ κιλό ντομάτες ώριμες και σφικτές
1 μικρό κρεμμυδάκι τριμμένο στον τρίφτη
3 κουτάλια σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (προαιρετικό)
4 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
½ κουταλάκι  γλυκού πάπρικα γλυκιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση
Πολτοποιούμε τις ντομάτες και κρατάμε το "νερό" τους σε ένα ποτήρι. Σε μια κατσαρόλα  βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε λίγο το κρεμμύδι. Και μετά βάζουμε το σκόρδο. Ρίχνουμε μέσα τη ντομάτα, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει και να γίνει πηκτή.
Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα νέο τηγάνι όπου έχουμε μέσα τις γαρίδες και αφού πάρει μια βράση, βάζουμε και τη φέτα σε κομματάκια. Τέλος, μεταφέρουμε σε pyrex τις γαρίδες με τη σάλτσα, σε προθερμασμένο φούρνο (180 βαθμούς) για 10-15 λεπτά ανάλογα το φούρνο. Καταλαβαίνετε ότι είναι έτοιμο μόλις έχει πάρει λίγο χρώμα στο πάνω μέρος.




 

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Σοκολατένιο Banoffee
 
Για τη βάση:
250 gr μπισκότα Digestive
125 gr βούτυρο
2 κουτάλια σούπας κακάο
1  βανίλια

Για την κρέμα :
1 κουτί ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα 
100 gr  βούτυρο
100 gr ζάχαρη
150 gr σοκολάτα κουβερτούρα
3 μπανάνες κομμένες  σε ροδέλες 
2 κουτάκια κρέμα γάλακτος των 200 ml
1 μικρή σοκολάτα γάλακτος για διακόσμηση


Εκτέλεση συνταγής
Για την βάση: Λιώνετε το βούτυρο και το ενώνετε μαζί με τα αλεσμένα μπισκότα, το κακάο και την βανίλια. Απλώνετε το μείγμα σε μια φόρμα και στο περίγυρο σε ύψος περίπου 5-6 εκατοστών. Αφήνετε να κρυώσει.
Για την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο με την ζάχαρη σε σιγανή φωτιά. Ανακατεύετε το μείγμα μέχρι να λιώσει η και γίνει λείο. Προσθέτετε το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζετε να βράζετε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας απαλά. Όταν βράσει το μείγμα το αφαιρείτε από την φωτιά, προσθέτετε τα 150 gr κομματάκια σοκολάτας κουβερτούρας και τα ανακατεύετε για να λιώσουν. Αφήνετε το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου για να κρυώσει.
Στην βάση τοποθετείτε τις μπανάνες, απλώνετε την κρέμα σοκολάτας σε όλη την επιφάνεια και από πάνω βάζετε την χτυπημένη σε σαντιγί κρέμα γάλακτος. Αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο για να κρυώσει και να ενωθούν οι γεύσεις. Διακοσμείτε με ξύσμα κουβερτούρας σοκολάτας.
 
Αν δεν σας δέσει καλά η κρέμα προσθέστε 2 κουτάλια σούπας  corn flour  διαλυμμένη σε 1/3 ποτήρι κρασιού νερό.
 

 
Λαζάνια με λαχανικά

Υλικά
2 κουτάλια  σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια  ψιλοκομμένα
3 πράσα
αλάτι, πιπέρι όσο θέλετε
λίγο μοσχοκάρυδο ή κανέλα
3 ποτήρια κολοκύθα βρασμένη κομμένη σε φέτες
2 πατάτες βρασμένες και κομματιασμένες
1 1/2 ποτήρι κρέμα γάλακτος
1 1/2 ποτήρι παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα  τριμμένη
150 ml γάλα 
9 φύλλα λαζάνια (περίπου 180 gr)
1 κουταλιά σούπας μαργαρίνη
1 ντομάτα μέτρια ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους
 
 
Εκτέλεση
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα πράσα για μερικά λεπτά να γυαλίσουν. Προσθέτετε τη ντομάτα και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να πιουν τα υγρά τους.  Αλατοπιπερώνετε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα μέτριο μπολ, ανακατεύετε την κολοκύθα και τις πατάτες με 3/4 του φλιτζανιού κρέμα γάλακτος, 1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα, λίγα από τα μπαχαρικά  και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε το γάλα σε ένα ταψάκι και σκεπάζετε με το 1/3 από τα λαζάνια. Στη συνέχεια απλώνετε το μισό μείγμα της κολοκύθας και το μισό μείγμα πράσων και κρεμμυδιών. Σκεπάζετε με άλλη μία στρώση λαζάνια. Απλώνετε άλλη μία στρώση με μείγμα κολοκύθας και μείγμα κρεμμυδιών-πράσων. Ανακατεύετε το μείγμα κολοκύθας που έχει περισσέψει με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και καλύπτετε το τελευταίο στρώμα λαζάνια, πασπαλίζοντας με 1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα και σκορπίζετε κομματάκια βούτυρο. Σκεπάζετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 20 περίπου λεπτά. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα
 
 

Kέικ σοκολάτα  - μπανάνα

Υλικά:
1 αλεύρι ζαχαροπλαστικής
1 ποτήρι ζάχαρη (περίπου 200 γρ ζάχαρη)
250 gr βούτυρο
1 ποτήρι γάλα
2 βανίλιες
2 αβγά
1 κουταλιά σούπας γεμάτη κακάο
2 μπανάνες μικρές

 
Εκτέλεση
Ανακατέψτε την ζάχαρη με το βούτυρο στο μίξερ και ρίξτε τα αβγά κ τις βανίλιες. Στην συνέχεια βάλτε σιγά σιγά το αλεύρι και στο τέλος προσθέστε το γάλα. Ανακατέψτε λίγο και έπειτα βάλτε το κακάο και τις μπανάνες σε κομματάκια. Βουτυρώστε και αλευρώστε μια φόρμα για κέικ και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου. Τόσο απλά!

Αν δείτε το κέικ στην μισή ώρα να σας αρπάζει από πάνω σκεπάστε το με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο. Επειδή έχει την μπανάνα αργεί σχετικά να ψηθεί μέσα αλλά δεν γίνεται σφιχτό όπως το κέικ, γίνεται πολύ αφράτο!
Μπορείτε να λιώσετε σοκολάτα της προτίμησής σας και όταν το κέικ κρυώσει να την απλώσετε στο πάνω μέρος!



 

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Cheesecake με γιαούρτι
 
Υλικά
200 gr μπισκότα digestive
75 gr  βούτυρο, λιωμένο
1 φακελάκι ζελατίνης διαλυμένη σε 1/2 ποτήρι νερό
120 gr  ζάχαρη
600 ml κρέμα γάλακτος
500 gr στραγγιστό γιαούρτι στραγγιστό
4 κουτάλια σούπας μέλι
4 κουτάλια σούπας νερό
3 κουτάλια σούπας  χαλεπιανά ελαφρά τριμμένα
2 κουτάλια μαρμελάδα της αρεσκείας σας 
 
Εκτέλεση
Σε ένα μπλέντερ θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να καλυφθούν όλα τα ψίχουλα. Τα αδειάζουμε στη φόρμα και τα πατάμε με το χέρι ή ένα κουτάλι μέχρι να στρωθούν ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της βάσης. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.  Στο μεταξύ ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με το  μέλι  και  με τη ζάχαρη  και ανακατεύουμε μέχρι  να διαλυθούν εντελώς.  Κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά και  προσθέτουμε τη ζελατίνη διαλυμένη στο νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το γιαούρτι για 4-5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαρμελάδα. Αδειάζουμε μέσα στη φόρμα και τοποθετούμε στο ψυγείο όλη νύχτα. Πριν σερβίρουμε στολίζουμε με φρούτα και χαλεπιανά. 
 
 
 
 
Ριζότο με σπαράγγια και μανιτάρια
 
Υλικά
1 δέσμη σπαράγγια
5 - 6 μανιτάρια κομμένα σε φέτες
120 gr βούτυρο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
450 gr ρύζι για ριζότο
125 ml λευκό ξηρό κρασί
1000 ml ζωμό λαχανικών
60 γρ. παρμεζάνα (προαιρετικά)
Αλάτι κατά βούληση
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα κόβουμε σε 2 -3 μέρη. Σε ένα βαθύ μεγάλο τηγάνι βάζουμε να λιώσει το μισό βούτυρο (3 κ.σ.) και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 1 λεπτό, μετά προσθέτουμε τα σπαράγγια και  τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το ρύζι και «σβήνουμε» με το κρασί. Ανακατεύουμε καλά.
Όταν έχει εξατμιστεί το κρασί, αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό ζωμό λαχανικών, λίγο κάθε φορά και ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε ζωμό και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία κάθε φορά που εξατμίζεται και περίπου για 15 – 18 λεπτά, όσο δηλαδή θα μας πάρει για να μαγειρευτεί το ριζότο μας. Στο τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατεύουμε καλά, ελέγχουμε το αλάτι και αν χρειαστεί προσθέτουμε. 
Σερβίρουμε το ριζότο ζεστό πασπαλίζοντας φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


 
Ψητά λαχανικά με κάρυ και σως γιαουρτιού
 
Υλικά
5 - 6 μέτριες πατάτες κομμένες στα 2 ή στα 4
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλλες
2 κολοκυθάκια κομμένα σε στικς κατά μήκος
2 καρότα κομμένα σε στικς κατά μήκος
2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε χονδρές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια γλυκού κάρυ σε σκόνη
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
 
Για τη σως γιαουρτιού κόλιανδρου:
200 .gr γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
ψιλοκομμένo  κόλιανδρο
2 κουταλάκια σούπας χυμό λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
 
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα ταψί βάζετε τις πατάτες, τη κόκκινη πιπεριά, το κολοκύθι, τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Ρίχνετε λάδι, πασπαλίζετε με το κάρυ, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά.
Ψήνετε τα λαχανικά στο προθερμασμένο φούρνο για 30 -40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν και καραμελώσουν τα λαχανικά ανακατεύοντας κατά διαστήματα να ψηθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
Για τη σως γιαουρτιού κόλιανδρου: Βάζετε σε μπολ όλα τα υλικά για τη σως και τα χτυπάτε καλά με το μίξερ χειρός ή στο multi μέχρι να έχετε μια λεία κρεμμώδη σως. Βάζετε τη σως σε μπολ και τη σερβίρετε με τα ψητά λαχανικά και πίτες αραβικές ή πίτες για σουβλάκι ή φρυγανισμένο ψωμί.



 

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

 

Πανεύκολη τούρτα με σαβουαγιάρ
 
Υλικά
26 μπισκότα σαβουαγιάρ
1 morfat creamy
1 ζαχαρούχο γάλα
2 βανίλιες
100 gr σοκολάτα γάλακτος
50 gr κουβερτούρα
100 ml κρέμα γάλακτος
1 ποτήρι  γάλα
2 κουτάλια σούπας λικέρ της αρεσκείας σας

Εκτέλεση
Για τη κρέμα: Με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα χτυπάμε το morfat creamy να αφρατέψει. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να φουσκώσει και να πήξει η κρέμα. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε. Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα και το λικέρ. Βρέχουμε ένα-ένα τα μπισκότα και τα στρώνουμε σε μια φόρμα με στεφάνι ή κανονικό στρογγυλό ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα.
Απλώνουμε από πάνω τη μισή ποσότητα της κρέμας και συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση μπισκότων. Βάζουμε και την υπόλοιπη κρέμα και ισιώνουμε την επιφάνειά της με την ανάποδη ενός κουταλιού.
Για την επικάλυψη σοκολάτας: Βάζουμε τη σοκολάτα γάλακτος και την κουβερτούρα σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις φτάσει σε βρασμό τη ρίχνουμε πάνω από τις σοκολάτες. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν οι σοκολάτες και να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μίγμα. Το αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια το απλώνουμε στην επιφάνεια της κρέμας.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες να σφίξει και κατόπιν τη διακοσμούμε ανάλογα με τα γούστα μας.
 


 
Τάρτα με φυστικοβούτυρο
 
Υλικά
Για την βάση
2 ποτήρια αλεύρι ζαχαροπλαστικής
1/3 ποτηριού ζάχαρη άχνη
1/2 ποτήρι βούτυρο
1 αυγό
1 κουταλιά σούπας κονιάκ
Για την κρέμα
1 ποτήρι ζάχαρη άχνη
1 ποτήρι φυστικοβούτυρο
1 πακέτο τυρί κρέμα (Philadelfia)
1 κουτί ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
250 gr  κρέμα γάλακτος
Γαρνίρισμα
σιρόπι σοκολάτας

Εκτέλεση
Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη προσθέτετε το αυγό και το κονιάκ. Βάζετε λίγο - λίγο τα αλεύρι και το ζυμώνετε με το χέρι για να γίνει ανάλαφρο. Ανοίγετε τη ζύμη και την απλώνετε σε βουτυρωμένο ταψί. Τρυπάτε καλά με πιρούνι και την ψήνετε  σε μέτριο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Αφήνετε να κρυώσει και ετοιμάζετε την κρέμα.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε μαζί τη ζάχαρη άχνη, το φυστικοβούτυρο και το τυρί κρέμα, χτυπώντας τα καλά με το  μίξερ μέχρι να γίνουν ένα απαλό μείγμα. Προσθέστε το γάλα και συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.  Ρίξτε την κρέμα γάλακτος αφού πρώτα τη χτυπήσετε στο μίξερ για να φουσκώσει και ανακατέψτε την με το μείγμα για να ενωθούν μεταξύ τους απαλά με μια κουτάλα.Κόψτε τις σε κομμάτια και ρίξτε πάνω από το καθένα όσο σιρόπι σοκολάτας θέλετε.
 


 
Τούρτα μους σοκολάτας με βάση μπισκότο
 
Υλικά:
Για τη μους
6 ασπράδια αυγών
60 gr ζάχαρη
250 gr  σοκολάτα κουβερτούρα
1 κουταλιά σούπας στιγμιαίο καφέ
50 gr  λικέρ καφέ  (προαιρετικά)
450 gr σαντιγί morfat
1 βανίλια
 
Για τη βάση (μπισκότο) και το γαρνίρισμα
1 1/2 πακέτο μπισκότα πτι μπερ
100 gr  βούτυρο λιωμένο
1 σφηνάκι κονιάκ
200 gr σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί
 
Για το γαρνίρισμα
μερικές φρέσκες φράουλες και κομματάκια λευκής σοκολάτας

Εκτέλεση

Για τη βάση: Σε ένα μπολ θρυμματίστε τα μπισκότα και περιχύστε με το κονιάκ και το λιωμένο βούτυρο. Μόλις κρυώσει λίγο η λιωμένη σοκολάτα, την προσθέτετε και αυτήν μέσα στο μείγμα. Ανακατεύτε καλά φροντίζοντας να αποκτήσετε ένα αρκετά σφιχτό μείγμα (αλλιώς συμπληρώνετε με λίγο τριμμένο μπισκότο).

Για τη μους: Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και ανακατεύετε τον καφέ με το λικέρ. Χτυπάτε σε μαρέγκα τα ασπράδια μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσθέτετε λίγο-λίγο στη μαρέγκα τη σοκολάτα, στη συνέχεια το λικέρ και τον καφέ και ανακατεύετε με μια τρυπητή κουτάλα προσεχτικά να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα. Τέλος προσθέτετε και τη σαντιγί ανακατεύοντας και πάλι απαλά μέχρι να ενωθεί το μείγμα.

Για τη σύνθεση: Τοποθετήστε ένα στεφάνι πάνω σε ενα δίσκο ή πιάτο, διαφορετικά χρησιμοποιήστε μια αποσπώμενη φόρμα για να συνθέσετε την τούρτα. Με το μείγμα μπισκότου φτιάχνετε μια βάση πάχους 1 εκ. μέσα στη φόρμα και την αφήνετε μια ώρα περίπου στο ψυγείο να σφίξει. Μόλις κρυώσει απλώνετε πάνω στη βάση μπισκότου τη μους σοκολάτας ελέγχοντας χωρίς να αφήνετε κενά. Ξαναβάζετε την τούρτα στο ψυγείο για 3 με 4 ώρες μέχρι να σφίξει καλά κι η μους. Σερβίρετε αφού γαρνίρετε με φράουλες και κομμάτια λευκής σοκολάτας ή μπισκότου.

 
Νηστίσιμη κολοκυθόπιτα με φύλλο κρούστας
 
 
Υλικά:
10 φύλλα κρούστας
2-3 κολοκυθάκια τριμμένα 
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
λίγο μαϊντανό   μαϊντανό
Μισή χούφτα άνηθο
Αλάτι 
1 πρέζα μαύρο πιπέρι
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο + για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για λίγο και μετά προσθέτουμε το κολοκυθάκι το οποίο τρίψαμε και αφήσαμε μισή περίπου ώρα με λίγο αλάτι και στραγγίσαμε τα υγρά του.  Τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά.  Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό και άνηθο. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Ανοίγουμε τα φύλλα.  Λαδώνουμε το μισό φύλλο και διπλώνουμε το άλλο μισό πάνω του. Κατά πλάτος βάζουμε γέμιση, διπλώνουμε τις άκρες  τις λαδώνουμε και μετά το τυλίγουμε μέχρι τέλους.  Κάνουμε το ίδιο με όλα τα φύλλα και τα τοποθετούμε στο ταψί το οποίο έχουμε πρώτα λαδώσει.
Από πάνω θα λαδώσουμε τα φύλλα και θα ρίξουμε λίγο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 45 λεπτά.
Αν θέλουμε όμως προσθέτουμε και φέτα στη γέμιση.