ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015


Ανάλαφρη τούρτα σοκολάτας

Υλικά

Για τη βάση: 
250  gr  μπισκότα όρεο
80 gr  βούτυρο, λιωμένο

Για τη κρέμα σοκολάτας:
500 ml γάλα
4-5 κουτάλια σούπας ζάχαρη
4 κρόκοι αβγών
2 1/2 κουταλιές corn flour
250 gr λιωμένη κουβερτούρα
3 κουτάλια σούπας αλεύρι
2 κουτάλια σούπας βούτυρο

Για γαρνίρισμα:
500 ml φρέσκα κρέμα
1 κουβερτούρα [στο τρίφτη, σε φλούδες]

Εκτέλεση

Για τη βάση:
Βάλτε τα 200 gr μπισκότα όρεο στο blender. Χτυπήστε μέχρι να θρυμματιστούν. Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε. Αδειάστε το μείγμα σε ένα pyrex και το βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει.
Για τη κρέμα σοκολάτας:
Χτυπάτε στο μίξερ τα κροκάδια με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει η ζύμη. Προσθέτετε το αλεύρι και το κορν φλάουερ, χτυπάτε και αραιώνετε το μείγμα με λίγο κρύο γάλα. Βάζετε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρόλα και μόλις πάρει μια βράση προσθέτετε το μείγμα του μίξερ ανακατεύοντας διαρκώς να μη κολλήσει. Σιγοβράζετε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα και να πάρει μια δυό βράσεις.Εν τω μεταξύ λιώνετε τη κουβερτούρα μπεν μαρί. Κατεβάζετε από τη φωτιά τη κρέμα, προσθέτετε τη λιωμένη κουβερτούρα προσθέτετε και το βούτυρο και ανακατεύετε να ενσωματωθεί. Αφήνετε τη κρέμα να κρυώσει καλά [ανακατεύοντάς την ανά διαστήματα] και μετά τοποθετείστε τη πάνω στη παγωμένη βάση. Τη βάζετε πάλι στο ψυγείο να κρυώσει.
Για το γαρνίρισμα: Χτυπάτε στο μίξερ τη κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί και καλύπτετε τη κρύα κρέμα σοκολάτας με κορνέ. Κόβετε σε φλούδες τη σοκολάτα γαρνίρετε πάνω από τη σαντιγί και … απολαύστε το.



Σπιτικό παγωτό με γιαούρτι

Υλικά
2 ποτήρια γάλα φρέσκο
600
gr
 γιαούρτι πλήρες
1/2  ποτήρι νερό
½ ποτήρι ζάχαρη
Προεραιτικά:
1 ποτήρι θυμαρίσιο μέλι
1/2 ποτήρι φυστίκια
Aιγίνης (ωμή ψίχα)

Εκτέλεση
Βάζετε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρόλα. Ανακατεύετε και αφήνετε να πάρει μία βράση. Προσθέτετε, αν θέλετε, το μέλι. Το αφήνετε λίγο να κρυώσει. Βράζετε το γάλα σε κατσαρόλα και το αφήνετε πάλι να κρυώσει. Βάζετε σε μπολ το γιαούρτι, λίγο-λίγο ρίχνετε το γάλα και ανακατεύετε με σύρμα να διαλυθεί. Προσθέτετε και το κρύο πλέον σιρόπι. Ανακατεύετε καλά. Βάζετε το μπολ με το μείγμα στην κατάψυξη μέχρι να αρχίσει να κάνει σώμα, να σφίξει. Τότε το χτυπάτε ξανά με μίξερ χειρός να αφρατέψει και να διαλυθούν οι κρύσταλλοι που σχηματίζονται από την ψύξη. Ξαναπαγώνετε το μείγμα και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για 3-4 φορές ακόμα, να αφρατέψει καλά. Στο τελευταίο χτύπημα προσθέτετε προαιρετικά τα φιστίκια και ανακατεύετε να πάνε παντού. Γαρνίρετε  με μέλι και φιστίκια Αιγίνης.
 

Κοτόπουλο στήθος με mango chutney

Υλικά:
3 κομμάτια στήθος κοτόπουλο,
3
κουτάλια σούπας κέτσαπ
,
6
κουτάλια σούπας μάνγκο
chutney,
1
ποτήρι μαύρο ανθρακούχο αναψυκτικό τύπου
coca cola,
1
κρεμμύδι
,
1
κουταλιά ελαιόλαδο
,
αλάτι, πιπέρι
.

Εκτέλεση

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και περιμένουμε να ζεσταθεί καλά. Σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, αλατοπιπερώνουμε
  και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Αφού σοταριστούν καλά τα υλικά προσθέτουμε μέσα το μαύρο αναψυκτικό, την κέτσαπ και το μάνγκο chutney. Ανακατεύουμε να αναμιχθούν όλα μας τα υλικά μαζί και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά  μέχρι να καταστηθεί η σάλτσα μας.
 
 

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015


Γλυκό με άρωμα καφέ

Υλικά:
200 gr σαβουαγιάρ
3 αυγά (χωριστά κρόκους με ασπράδια)
500 gr  τυρί μασκαρπόνε
4 κουτάλια σούπας ζάχαρη χτυπημένη με τους κρόκους
1 φλυντζανάκι καφέ εσπρέσο
Λίγο κονιάκ
Κακάο για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
Περνάμε τα σαβουαγιάρ στο μείγμα του καφέ με το κονιάκ και τα τοποθετούμε στη βάση του pyrex μας. Χτυπάμε τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν  και προσθέτουμε το τυρί. Στη συνέχεια χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Ενώνουμε τη μαρέγκα με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα μπισκότα και γαρνίρουμε με το κακάο.

 Τέλειο  απογευματινό γλυκό με τον καφέ μας!!!!
 
 

Κις λορέν με σφολιάτα

Υλικά
Φύλλο σφολιάτας 1 φύλλο
200 gr Τυρί ρεγκάτο ή μοτσαρέλα τριμμένο
150 gr Μπέικον κομμένο σε κυβάκια
1 Κρεμμύδι ξερό  ψιλοκομμένο
250 gr Κρεμα γάλακτος 
1 Αυγό 
Αλάτι - πιπέρι
2 κουτάλια σούπας Βούτυρο 

Εκτέλεση
Βάζουμε την μια κουταλιά βούτυρο σε τηγάνι και σοτάρουμε τους κύβους μπέικον. Τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε λίγο από την δεύτερη κουταλία βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αφήνουμε να κρυώσει.
Βουτυρώνουμε ελαφρώς με το υπόλοιπο βούτυρο ταρτιέρα και τοποθετούμε την σφολιάτα μας, καλύπτοντας τα τοιχώματα. Αδειάζουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι, από πάνω το μπέικον και στην συνέχεια το τριμμένο τυρί. Σε ένα μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το αυγό το αλάτι, το πιπέρι και περιχύνουμε την κις λορέν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 – 45 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο) μέχρι να σφίξει η γέμιση και να ροδίσει στις άκρες η σφολιάτα. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.
 

Πατάτες γεμιστές με μανιτάρια και τυρί

Υλικά
4 μεγάλες πατάτες μακρόστενες
1 ζωμό Μυρωδικών Σκόρδο
250
gr  μανιτάρια φρέσκα
150
gr
τριμμένο τσένταρ ( ή οποιοδήποτε τυρί της αρεσκείας σας)
1  ποτήρι τσένταρ για επικάλυψη
3 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
1  ποτήρι κρέμα γάλακτος
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 πιπεριά (ότι χρώμα σας αρέσει)
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και και τις βράζουμε με τη φλούδα τους σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Με ένα μαχαίρι κόβουμε οριζόντια από πάνω μια φέτα σαν καπάκι και τις αδειάζουμε προσεκτικά με ένα κουτάλι του γλυκού. Τη πατάτα που αφαιρέσαμε τη τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ και τη χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε πουρέ.
Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τη πιπεριά και τα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο. Τα βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε στην άκρη σε απορροφητικό χαρτί. Μέσα στο μπολ που φυλάξαμε τον πουρέ, λιώνουμε τη πατάτα με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, αδειάζουμε την κρέμα γάλακτος και δουλεύουμε μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε τα 150  
gr cheddar, το ζωμό μυρωδικών, τη μισή πιπεριά, το μαϊντανό, αλατοπίπερο και τα μανιτάρια.
Γεμίζουμε με το μείγμα τις πατάτες και επικαλύπτουμε με το υπόλοιπο τσένταρ και ανάμεσα τις πιπεριές και τοποθετούμε τις πατάτες σε ταψάκι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, βάζουμε τις πατάτες στο φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει το τυρί και να σχηματίσουν κρούστα.
 
 

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015


Σοκολατογλυκό

Υλικά:
500 gr φυτική κρέμα γάλακτος
125 gr βούτυρο
450 gr κουβερτούρα
1 αυγό
χυμό απο ένα πορτοκάλι
λίγο γάλα
3 κουτάλια σούπας μερέντα nutella
2 πακέτα μπισκότα πτι μπέρ
500 gr κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντυγί
1 σακουλάκι νιφάδες σοκολάτας

Εκτέλεση
Σε ενα κατσαρολάκι ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος,το βούτυρο, την κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.Αποσύρουμε απο το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε το αυγό ανακατεύοντας γρήγορα.Σε ενα πιάτο ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού με ίση ποσότητα γάλακτος και βουτάμε γρήγορα τα μπισκότα.Σε ενα
pyrex, κάνουμε μια βάση απο βουτηγμένα στο γάλα και το χυμό,μπισκότα και τα καλύπτουμε ομοιόμορφα με την μερέντα υγείας.Ρίχνουμε το 1/3 της κρέμας σοκολάτας και κατόπιν βάζουμε αλλη μια στρώση μπισκότα που τα έχουμε βουτήξει στο υγρό μας.Καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα και τελειώνουμε με μια στρώση μπισκότων στεγνά.Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο και το αφήνουμε να σταθεροποιηθεί.Χτυπάμε έπειτα την κρέμα γάλακτος σε σαντυγί και καλύπτουμε το γλυκό μας. Τέλος πασπαλίζουμε με τις νιφάδες σοκολάτας και σερβίρουμε.




Σαλάτα με σύκα και blue cheese
Υλικά
8 σύκα ώριμα
1 ματσάκι ρόκα
150 gr  καρυδόψιχα
80 gr  blue cheese
Ελαιόλαδο
χυμό από 1/2 λεμόνι
αλάτι

Εκτέλεση
Ξεπλένουμε τη ρόκα και τα σύκα. Μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε ή και όχι αν δεν θέλουμε.Ετοιμάζουμε τη σαλάτα και τη στήνουμε σε μια πιατέλα. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το αλάτι και περιχύνουμε τη σαλάτα. Προσθέτουμε τα καρύδια και το blue cheese και ανακατεύουμε καλά. 


Σπετζοφάι  με μελιτζάνες

Υλικά
250 gr χωριάτικα λουκάνικα σε φέτες
1/2 ποτήρι λάδι
1/2 κιλό μελιτζάνες σε φέτες
1/2 κιλό πιπεριές πράσινες και κόκκινες σε φέτες ή κύβους
1/2 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες σε κύβους
1 κουταλιά σούπας ντοματόπαστα
1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι 

Εκτέλεση
Κόβετε σε φέτες τις μελιτζάνες και τις πασπαλίζετε με αλάτι. Τις αφήνετε να μείνουν 1 ώρα σε σουρωτήρι να “ιδρώσουν”, τις ξεπλένετε καλά, τις στίβετε όσο μπορείτε με το χέρι και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί. Κόβετε σε κύβους τις πιπεριές και τις σοτάρετε με τις μελιτζάνες στο 1/2 ποτήρι λάδι. Προσθέτετε τις ντομάτες, τη ντοματόπαστα με τη ζάχαρη διαλυμένα σε 1/2 ποτήρι νερό, αλατίζετε και αφήνετε να σιγοψηθεί η σάλτσα για 15 λεπτά. Εν” τω μεταξύ κόβετε τα λουκάνικα σε φέτες, τα τηγανίζετε σε λίγο ελαιόλαδο και τα αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το λάδι και το πολύ λίπος. Προσθέτετε στη σάλτσα ντομάτας το λουκάνικο και το ψιλοκομμένο μαϊντανό και συνεχίζετε να σιγοβράζετε για περίπου 15 – 20 λεπτά ακόμα. Σερβίρετε και το απολαμβάνετε με τυρί φέτα και χωριάτικο ψωμί.

Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και πατάτες κομμένες κυδωνάτες για ένα πλήρες γεύμα.
 

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015


Γιαουρτογλυκό

Υλικά
2 κουτιά μπισκότα πτι- μπερ
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό 
2 ποτήρι γάλα 
200 gr  ζάχαρη 
10 κουτάλια σούπας corn flour 

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα μπισκότα σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να βράσει η κρέμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα στη φωτιά για 2 λεπτά ακόμα. Στρώνουμε σε ένα μεσαίο ταψί τα μπισκότα. Αδειάζουμε από πάνω τη ζεστή γιαουρτόκρεμα και απλώνουμε ομοιόμορφα. Σπάμε όσα μπισκότα έχουν περισσέψει και τα πασπαλίζουμε επάνω στην κρέμα. Βάζουμε στο ψυγείο, αφού κρυώσει καλά, χαράζουμε με οδηγό τη βάση των μπισκότων και σερβίρουμε σκέτα ή με κάποια μαρμελάδα ή μέλι και καρύδια.



Nόστιμα τυροψωμάκια

Υλικά 
400  gr αλεύρι σκληρό
200  gr αλεύρι μαλακό
20 gr μαγιά
1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι
350 - 400 ml νερό χλιαρό
250 gr τριμμένη φέτα
150 gr λιωμένο βούτυρο

  Εκτέλεση 

Επάνω σε μία λαδόκολλα κοσκινίζουμε τα δύο αλεύρια μαζί με το αλάτι. Σε ένα κατσαρολάκι διαλύουμε στο 1/3 του νερού τη μαγιά και την ζάχαρη. Σε μία φαρδιά λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, κατόπιν κάνουμε μία λακουβίτσα και ρίχνουμε στη μέση της το υπόλοιπο χλιαρό νερό και το λιωμένο  βούτυρο σιγά σιγά και εναλλάξ. Στη συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 25 λεπτά. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε θερμό μέρος για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει έως ότου διπλασιάσει τον όγκο της. Όταν το ζυμάρι μας είναι έτοιμο, προσθέτουμε το τριμμένη φέτα και ζυμώνουμε ξανά, χωρίς πολύ δύναμη, ώστε να ομογενοποιηθεί το τριμμένη τυρί στη ζύμη. Κόβουμε τη ζύμη σε μικρές μερίδες  και κάνουμε μπαλίτσες επάνω σε αλευρωμένο πάγκο. Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια μας σε ταψάκι, τα σκεπάζουμε με πανί και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να διπλασιάσουν τον όγκο τους. Πριν τα ψήσουμε τα ραντίζουμε με νερό για να κάνουν κρούστα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 220 βαθμούς  για 20 30 λεπτά.
 
 

Σαλάτα με κοτόπουλο και καρύδια

Υλικά
6 φύλλα μαρουλιού
1 κιλό φιλέτα κοτόπουλου χωρίς πέτσα και κόκκαλο
400 gr σέλινο κομμένο
2  αγγουράκια κομμένα σε μικρά κυβάκια
2 κουταλιές  σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/4 ποτηριου καρύδια χοντροκομμένα

Για τη σάλτσα
3/4  ποτηριού μαγιονέζα
3/4 ποτηριού κρέμα γάλακτος
2 κουτάλια σούπας ξίδι από λευκό κρασί
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένετε τα μαρουλόφυλλα και τα σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί. Βράζετε σε λίγο νερό τα φιλέτα κοτόπουλου για 20 λεπτά και τα στραγγίζετε. Τα κόβετε σε λωρίδες.Σε ένα μπολ ρίχνετε το κοτόπουλο, το σέλινο και τα αγγουράκια. Τα ανακατεύετε με κουτάλι. Πασπαλίζετε τη σαλάτα με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αναμειγνύετε όλα τα υλικά της σάλτσας σε ένα βαθύ μπολ και τα χτυπάτε με πιρούνι. Περιχύνετε τη σαλάτα με τη σάλτσα τη στιγμή που θα τη σερβίρετε. Ολοκληρώνετε τη διακόσμηση της σαλάτας με τα καρύδια και τα μαρουλόφυλλα.