ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015


Σοκολατένιος Χαλβάς Νηστίσιμος

Υλικά
½ ποτήρι λάδι
2 ποτήρια σιμιγδάλι
3 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια  νερό
2 ξυλάκια κανέλα
100 gr σοκολάτα κουβερτούρα

Εκτέλεση
Βράζετε το νερό, την ζάχαρη και την κανέλα για 5 λεπτά για να γίνουν σιρόπι. Την ίδια στιγμή βάζετε το λάδι σε μέτρια φωτιά να βράσει προσέχοντας να μην κάψει και προσθέτετε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα και να ψηθεί. Βγάζετε την κανέλα από το σιρόπι και όσο είναι ζεστό προσθέτετε σιγά σιγά στο σιμιγδάλι. Κάθε φορά που προσθέτετε λίγο σιρόπι ανακατεύεται το σιμιγδάλι.
 Βράζετε το χαλβά σε μέτρια θερμοκρασία για 15 περίπου λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Βγάζετε το χαλβά από την φωτιά και προσθέτετε την σοκολάτα. Ανακατέψετε πολύ καλά για να λιώσει η σοκολάτα. Βάλτε το χαλβά σε μια φόρμα  της επιλογής σας και  αφήστε σε θερμοκρασία δωματίου για να κρυώσει.

Διακοσμείτε το χαλβά με χοντροκομμένα φουντούκια.
 




Τιραμισού με φουντούκια, σοκολάτα και αναρή

Υλικά
200 ml ζεστό νερό στο οποίο διαλύουμε 2 κουταλάκια nescaffe
40 gr ζάχαρη
30 ml λικέρ αμαρέτο ( προαιρετικό)
200 ml φρέσκο γάλα
700 gr αναρή ανάλατη
120 gr ζάχαρη
13 - 15 μπισκότα σαβουαγιάρ
1 σοκολάτα Cadbury  τριμμένη
1 ποτήρι  χοντροκομμένα φουντούκια
 
Εκτέλεση
Ρίχνουμε στον καφέ, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει.
Στο μεταξύ, χτυπάμε στο μίξερ  το λικερ, το γάλα, την αναρή και τη ζάχαρη μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά μας και να έχουμε μια παχύρρευστη κρέμα.
Σ’ ένα μικρό  pyrex φτιάχνουμε μία στρώση από σαβουαγιάρ τα οποία βουτάμε ένα - ένα στον καφέ. Απλώνουμε την κρέμα τυριού και πασπαλίζουμε με τρίμματα σοκολάτας και φουντούκια. Παγώνουμε και σερβίρουμε. Το τιραμισού δεν κόβεται κομμάτι, το σερβίρουμε με ένα μεγάλο κουτάλι.
 
 
Στρούντελ μήλου
Υλικά
Για  στρούντελ
9 φύλλα μπακλαβά
50 gr βούτυρο αλατισμένο, λιωμένο
 
Γέμιση
400 gr καθαρισμένα μήλα (2 μήλα περίπου), κομμένα σε μικρούς κύβους
25 gr αλεσμένη φρυγανιά
1 κουταλάκι ξύσμα φλούδας λεμονιού
Τον χυμό από ½ λεμόνι
50 gr καφέ ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα αλεσμένη
1/4 κουταλάκι γαρίφαλα αλεσμένα
l 1/4 κουταλάκι αλεσμένο μοσχοκάρυδο
50 gr σταφίδες
Ζάχαρη άχνη για να πασπαλίσουμε το γλυκό
 
Εκτέλεση
Στρώνουμε μια λαμαρίνα φούρνου με λαδόχαρτο και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
Σ’ έναν πάγκο εργασίας τοποθετούμε 3 φύλλα μπακλαβά και τ’ αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο. Τοποθετούμε ακόμα 3 φύλλα μπακλαβά και τ’ αλείφουμε με ακόμα λίγο βούτυρο. Τελειώνουμε με τα τελευταία 3 φύλλα και αλείφουμε με ακόμα λίγο βούτυρο.
Στο κέντρο των απλωμένων φύλλων τοποθετούμε το μείγμα μήλου και τυλίγουμε φτιάχνοντας ένα μακρόστενο ρολό. Αλείφουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και διπλώνουμε τις άκρες.
Βάζουμε το γλυκό προσεκτικά στη λαμαρίνα και το ψήνουμε για 35 με 40 λεπτά μέχρι το γλυκό να ροδίσει.
Πασπαλίζουμε το γλυκό με ζάχαρη άχνη και το σερβίρουμε ζεστό με παγωτό βανίλια ή custard .
 

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

 
Σοκολατόπιτα με καρύδια
 
Υλικά για σοκολατόπιτα:
450 gr  βούτυρο
450 gr  κουβερτούρα
900 gr ζάχαρη
9  αυγά
10 gr  μπέικιν πάουντερ
300 gr αλεύρι
150 gr καρυδόψιχα (ψιλοκομμένη)
 
 Υλικά για σάλτσα σοκολάτας:
500 gr λιωμένη κουβερτούρα
750 gr κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μπεν μαρί το βούτυρο και την κουβερτούρα για να λιώσουν.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα τα αυγά και τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο με την κουβερτούρα που έχουμε λιώσει.
Έπειτα, ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τέλος την καρυδόψιχα.
Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μίγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου.
Μόλις βγει από το φούρνο, περιχύνουμε τη σοκολατόπιτα με τη σάλτσα σοκολάτας.
 
Εκτέλεση σάλτσας
Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και έπειτα τη ρίχνουμε σταδιακά, ανακατεύοντας στην λιωμένη κουβερτούρα.
  • Η σάλτσα σοκολάτας πρέπει να είναι ζεστή  καθώς και η   σοκολατόπιτα .

 
Τούρτα παγωτό με μπισκότο και φράουλες
 
Υλικά:
 
Για την τούρτα
 
250gr  μπισκότα ολικής άλεσης
125gr  βούτυρο λιωμένο
 
Για το παγωτό
 
1 ζαχαρούχο γάλα
1 κρέμα γάλακτος 250gr
1 γάλα εβαπορέ 400gr
1 βανίλια
φράουλες φρέσκες
3/4 ποτηριού μαρμελάδα φράουλας
2 κουτάλια σούπας κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
 
Εκτέλεση
 
Αλέθουμε τα μπισκότα να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε το μείγμα της βάσης σε φόρμα  στεφάνι που ανοίγει και πιέζουμε καλά το μπισκότο στη βάση. Το αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα να αφρατέψει, να διπλασιαστεί  σε όγκο. Προσθέτουμε τη βανίλια και λίγο - λίγο το ζαχαρούχο γάλα. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Τέλος προσθέτουμε το εβαπορέ και συνεχίζουμε το κτύπημα για ακόμα 5 λεπτά. Βάζουμε το μείγμα πάνω από το μπισκότο και μετά βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλά. Κόβουμε τις φράουλες στη μέση και τις ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού. Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα και προσθέτουμε το κονιάκ. Αφήνουμε να κρυώσει και βγάζουμε το παγωτό από την κατάψυξη. Αφαιρούμε τα πλαϊνά  από τη φόρμα στρώνουμε τις φράουλες πάνω από το παγωτό και περιχύνουμε με την χλιαρή μαρμελάδα που είναι πλέον σαν σιρόπι.
 
 
 

Χταπόδι με σπαγγέτι
 
Υλικά:
 
1 κιλό χταπόδι
1  κουτί σπαγγέτι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 ποτήρι ζεστό νερό
1 ποτήρι λευκό  ξηρό κρασί
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
αλάτι - πιπέρι
 
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το χταπόδι και το κόβουμε κομμάτια. Το ξεπλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια να τσιγαριστούν, προσθέτουμε  και το χταπόδι σε κομμάτια και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ντομάτες και ένα ποτήρι ζεστό νερό. Ρίχνουμε τη δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι σκεπάζοντας την κατσαρόλα και την αφήνουμε να σιγοβράσει. Μόλις το χταπόδι μαλακώσει, ελέγχουμε αν υπάρχει αρκετό ζουμί στην κατσαρόλα, αλλιώς προσθέτουμε νερό και ρίχνουμε το σπαγγέτι ανακατεύοντας συνεχώς να μην κολλήσουν.
 
 
Ένα ωραίο γεύμα για τις νηστείες!!!
 
 
 
 


Κοτόπουλο κινέζικο
 
Υλικά:
1 κιλό κοτόπουλο φιλέτο κομμένο σε κύβους
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 καρότα κομμένα σε λωρίδες
200gr σιταροπούλα
200gr μανιτάρια σε φέτες
450gr mixed vegetables
1 ζωμό κότας
1 κουταλιά λάδι
 
Για τη μαρινάδα
1 κουταλιά sesame oil
2 κουτάλια Worcester sause
3 κουτάλια soya sause
1 κουταλιά corn flour
 
Εκτέλεση
Από την προηγούμενη βάζετε το κοτόπουλο στην μαρινάδα  (ή 2 με 3 ώρες πριν το μαγειρέψετε). Τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια για 2 λεπτά περίπου και βάζετε τα υπόλοιπα λαχανικά. Ανακατεύετε για 2 - 3 λεπτά και τα βγάζετε. Βάζετε το κοτόπουλο και το αφήνετε να ροδίσει και από τις δύο πλευρές. Διαλύετε το ζωμό με λίγο νερό και το βάζετε στο κοτόπουλο. Προσθέτετε τα λαχανικά και τα αφήνετε όλα να ψηθούν. Διαλύετε το corn flour σε λίγο νερό και το βάζετε στο φαγητό όταν είναι έτοιμο. Ανακατεύετε για 2 λεπτά και σβήνετε. Σερβίρετε με ρύζι.
 
 
 


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

 
Γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας
 
Υλικά:
 
1 1/2 λίτρο γάλα
600gr  ζάχαρη
200gr  σιμιγδάλι
ξύσμα πορτοκαλιού ή 2 βανίλιες
4 αυγά
κανέλα
150gr βούτυρο ανάλατο
1/2 κουταλάκι αλάτι
4 φύλλα κρούστας
 
Εκτέλεση
Βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Στη συνέχεια χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε σιγά - σιγά στο μείγμα που έχουμε κατεβάσει από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα 2/3 του βουτύρου στην κρέμα για να γυαλίσει. Στρώνουμε τα 4 φύλλα κρούστας στο pyrex βουτυρώνοντας το καθένα ξεχωριστά με τον υπόλοιπο βούτυρο που μας έμεινε. Βάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς.
 
Απλή και Νόστιμη!!!!
 
 
 

 
Σουφλέ πατάτας με τρία τυριά
 
Υλικά:
 
6 πατάτες βρασμένες
1 ποτήρι γάλα
1 ποτήρι τυρί τσένταρ τριμμένο
1 ποτήρι τυρί μοτσαρέλλα τριμμένο
1/2 ποτήρι τυρί παρμεζάνα
4 - 5  φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 αβγά
αλάτι - πιπέρι
 
Εκτέλεση
Λιώνουμε τις πατάτες  με πιρούνι αφού πρώτα τις βράσουμε σε αλατισμένο νερό. Προσθέτουμε το γάλα, τα τυριά, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Χωρίζουμε τους κρόκους των αβγών από τα ασπράδια. Χτυπάμε τους κρόκους και τους προσθέτουμε στο μείγμα της πατάτας. Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και τα προσθέτουμε και αυτά στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά με σύρμα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους  180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο pyrex και πασπαλίζουμε αυτό με λίγη καπήρα για να μην κολλήσει το σουφλέ μας. Αδειάζουμε το μείγμα μας και ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα. Σερβίρετε ζεστό.
 
Καλή σας όρεξη!! Αρέσει σε μικρούς και μεγάλους!!!!
 
 
 
 

 
Μους λευκής σοκολάτας με βανίλια
 
Υλικά:
 
250gr λευκή σοκολάτα σε μικρά κομμάτια
75ml γάλα
1 μπαστουνάκι βανίλια
3 αβγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
350ml κρέμα γάλακτος
φρούτα φρέσκα για γαρνίρισμα
 
 
Εκτέλεση:
 
Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα με το γάλα σε μπεν - μαρί ανακατεύοντας τακτικά. Μόλις ενωθεί το μείγμα αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Σχίζουμε το μπαστουνάκι της βανίλιας και με το μαχαίρι αφαιρούμε προσεκτικά τους σπόρους. Τους προσθέτουμε στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά.  Ρίχνουμε έναν - έναν τους κρόκους στη λιωμένη σοκολάτα χτυπώντας ταυτόχρονα με το σύρμα. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να πήξει και  βάζουμε λίγη - λίγη στο μείγμα. Χτυπάμε τα ασπράδια καλά μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε καλά με κουτάλι. μπορείτε να βάλετε το μείγμα σε οποιοδήποτε σκεύος θέλετε και τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει. Στολίζετε με φρέσκα φρούτα.
 
 
 
 
Ταλιατέλες ογκρατέν με ζαμπόν και τυρί
 
Υλικά:
 
1 κουτί ταλιατέλες
300gr ζαμπόν βρασμένο και ψιλοκομμένο
200gr κασέρι τριμμένο
200gr κεφαλογραβιέρα τριμμένη
300gr  τυρί κρέμα
1 ποτήρι γάλα
αλάτι
πιπέρι
 
Εκτέλεση
 
Βράζουμε  τις ταλιατέλες σε αλατισμένο νερό για 6 λεπτά. Στραγγίζουμε καλά τα ζυμαρικά. Τα  βάζουμε σε λαδωμένο μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίζουμε με το ζαμπόν και τα τριμμένα τυριά. Αραιώνουμε το τυρί κρέμα με το φρέσκο γάλα. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε τις ταλιατέλες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 - 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φαγητό.
 


Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

 
Κοτόπουλο με μανιταρόσουπα και κάρυ
 
Υλικά:
 
1 κοτόπουλο τεμαχισμένο
1 μανιταρόσουπα
2 κουτάλια σούπας κάρυ
μανιτάρια
αλάτι - πιπέρι - πάπρικα
 
Εκτέλεση
 
Ετοιμάζετε τη μανιταρόσουπα σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού (αφαιρείτε όμως 1 ποτήρι νερό). Βάζετε το κοτόπουλο σε pyrex με ελάχιστα μπαχαρικά (γιατί υπάρχουν αρκετά στη μανιταρόσουπα) το περιχύνετε με τη μανιταρόσουπα στην οποία διαλύετε το κάρυ, καλύπτετε  και ψήνετε στους 180 βαθμούς. Λίγο πριν ψηθεί βάζετε τα μανιτάρια αφού πρώτα τα κόψετε  σε λεπτές φέτες. Σερβίρετε με άσπρο ρύζι και πράσινα λαχανικά.
 
 

Εύκολη πανακότα βατόμουρο!
 
 

Υλικά

700 γρ. κρέμα γάλακτος

2 φακελάκια τζελατίνη

75 γρ. ζάχαρη

1½ τεμ. βανίλια φυσική

100 γρ. πουρέ βατόμουρου

Εκτέλεση

Με ένα μαχαίρι, σκίζουμε τη βανίλια στη μέση κατά μήκος και απελευθερώνουμε τα μαύρα σποράκια από το εσωτερικό της. Χρησιμοποιούμε τα σποράκια και το εξωτερικό περίβλημα.
Τοποθετούμε την κρέμα, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε, σε σημείο λίγο πριν από τον βρασμό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζελατίνη αφού πρώτα τη διαλύσουμε σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό.
Προσθέτουμε τον πουρέ και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μείγμα σε σκεύος της αρεσκείας μας.
Τοποθετούμε στο ψυγείο ώστε να πήξουν.


 
 
Lava - nutella
 
Υλικά:
 
7 αυγά
2 ποτήρια αλεύρι ζαχαροπλαστικής
1 ποτήρι ζάχαρη
1 βούτυρο ανάλατο
1 nutella
 
Εκτέλεση 
 
Λιώνουμε το βούτυρο με τη  nutella  σε μπεν - μαρί. Κτυπούμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με κουτάλι. Ρίχνουμε το μείγμα της nutellas και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε τη φόρμα μας, βάζουμε το μείγμα μας και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά και στους  130 βαθμούς για 10 λεπτά.
 
Απόλαυση!!!
 


Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

 
Λαζάνια με σπανάκι
 
Υλικά:
 
1 κουτί λαζάνια
2 δέσμες σπανάκι βρασμένο
150gr φέτα τριμμένη
150gr μοτσαρέλα τριμμένη
1 ποτήρι αναρή  (μυζήθρα) ξερή τριμμένη
αλάτι - πιπέρι
 
Για τη σάλτσα
 
600gr  ντοματάκια κομμένα
200gr χυμό ντομάτας
αλάτι - πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
 
Εκτέλεση
 
Βράζετε τα λαζάνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 8 λεπτά περίπου και τα στραγγίζετε. Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, βάζετε τις ντομάτες και τα μπαχαρικά και αφήνετε να καταστηθεί λίγο η σάλτσα. Βάζετε σε pyrex λίγη από τη σάλτσα, μια στρώση λαζάνια, τυριά και μετά σπανάκι. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο. Τελειώνετε με τη σάλτσα στην οποία απλώνετε πάνω την αναρή. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά μέχρι να κοκκινίσει.
 

 
Γλυκό ψυγείου με Νutella!!!
 
Yλικά:
 
Για την βάση
250gr μπισκότα oreo αλεσμένα
60gr  βούτυρο λιωμένο
 
Για την κρέμα
500gr τυρί κρέμα Philadelfia
120gr  ζάχαρη
2 αυγά
120gr κρέμα γάλακτος
1 βανίλια
120gr  nutella
 
Εκτέλεση
Λιώνουμε τα μπισκότα στο blender και τα ενώνουμε με το  λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά και  τοποθετούμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο  φούρνο στους 170 βαθμούς για 12 λεπτά. Αφήνουμε τη βάση να κρυώσει εντελώς.
Για την κρέμα 
Ανακατεύουμε  όλα τα υλικά μαζί εκτός από την nutella.  Παίρνουμε λίγη κρέμα σε άλλο μπολ και προσθέτουμε την  nutella  και ανακατεύουμε. Βάζουμε την άσπρη κρέμα πάνω από τη βάση. Και από πάνω την κρέμα με την nutella. Ψήνουμε την κρέμα σε προθέρμασμενο φούρνο στους 160 βαθμούς για 25 λεπτά.
 
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά.
 
Απόλαυση!!!
 
 
 

 
Κοτόπουλο Μεξικάνικο
 
Υλικά:
 
1 κιλό κοτόπουλο φιλέτο κομμένο κύβους
3 κουτάλια σούπας σόγια σως
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
2 πιπέρια πράσινα κύβους
1 πιπέρι κόκκινο κομμένο κύβους
2 καρότα κομμένα κύβους
αλάτι - πιπέρι
1 tomato soup διαλυμένη σε 3 ποτήρια νερό
1 1/2 ποτήρι ρύζι
 
Εκτέλεση
 
Βάζετε τη σόγια σως στο φιλέτο και το αφήνετε για 1 - 2 ώρες ή από το βράδυ. Τσιγαρίζεται το κοτόπουλο και όταν κοκκινίσει ελαφρά βάζετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη σούπα και το ρύζι. Όταν ροδίσουν ελαφρά βάζετε τη σούπα και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτετε το ρύζι. Ανακατεύετε μέχρι να ψηθούν. Προσθέτετε νερό αν χρειαστεί.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κοτόπουλο με γαρίδες.
 
 
Καλή σας όρεξη!!!
 
 
 


Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

 
Apple Crumble
 
Υλικά:
 
Για τη γέμιση
 
5 - 6 μήλα πράσινα
50gr  ζάχαρη (κατά προτίμηση μαύρη)
λίγη κανέλα
 
Για το Crumble
 
1 ποτήρι αλεύρι ζαχαροπλαστικής
1 ποτήρι βρώμη ( αν θέλετε μπορείτε να βάλετε μόνο αλεύρι)
1 ποτήρι ζάχαρη
250gr  βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
κανέλα
 
Εκτέλεση
 
Σε ένα pyrex βάζουμε τα μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη βρώμη και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε με το αλεύρι για να γίνει το crumble. Ρίχνουμε τη ζύμη πάνω από τα μήλα έτσι ώστε να σκεπαστεί όλο το ταψί και το βάζουμε στο φούρνο για 40 - 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει το crumble και τα μήλα να βγάλουν το ζουμί της.
 
Σερβίρεται με κρέμα custard ή παγωτό βανίλια!!!
 
Απλά υπέροχο!!
 
 
 

 


Σαλάτα με σπανάκι και φράουλες
Υλικά!

400gr  Σπανάκι        
300gr Φράουλες          
50gr Καρύδια  κομμένα ή αμύγδαλα
50gr Kάσιους          
150gr  Μοτσαρέλα φρέσκια         

Για το σος:
2 κουτάλια σούπας Μηλόξυδο           
1/2 κουταλάκι γλυκού Ζάχαρη         
5 κουτάλια σούπας Ελαιόλαδο         
1 κουταλιά σούπας  Worcestershire sauce
Αλάτι λίγο

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε το σπανάκι,πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τις φράουλες σε φέτες. Τεμαχίζουμε τα καρύδια (ή αμύγδαλα) και τα κάσιους και κόβουμε σε κομμάτια το τυρί. Για την σος χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός το ελαιόλαδο στο μίξερ, μετά προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο ανακατεύοντας και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Σε μια σαλατιέρα βάζουμε το σπανάκι κόβοντας με το χέρι τα φύλλα του, από πάνω βάζουμε τις φράουλες, τα καρύδια και τα κάσιους, μετά περιχύνουμε με την σος και τέλος βάζουμε  τα κομμάτια τυριού.




 

 
 
Αφράτη τυρόπιτα


Υλικά

3 - 5φύλλα κρούστας τεμαχισμένα
2  Αυγά
1 ποτήρι  Γάλα
3/4 ποτηριού  Ελαιόλαδο       
1 ποτήρι Γιαούρτι         
200gr Τυρί τριμμένο
200gr  φέτα τριμμένη        
Αλάτι - πιπέρι          
Σουσάμι ασπρόμαυρο προαιρετικά

Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από τον ένα κρόκο αυγού) μαζί και τα φύλλα μας κομμένα με το χέρι , σε ακανόνιστα κομμάτια , ανακατεύουμε καλά κι αδειάζουμε το μείγμα μας σε ένα λαδωμένο ταψί. Αραιώνουμε  με λίγο γάλα τον κρόκο που κρατήσαμε κι αλείφουμε την πίτα από πάνω. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με ασπρόμαυρο σουσάμι και ψήνουμε στους 180  βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 35 – 40 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο μας) . Σερβίρουμε ζεστή και την απολαμβάνουμε.

 

Ανάλαφρο μπισκοτένιο γλυκό ψυγείου
 

 
Για τη βάση:
   3 πακέτα σοκολατένια μπισκότα γεμιστά  με λευκή κρέμα
   1 βούτυρο ανάλατο
 Για τη κρέμα:
  1 μόρφατ ,τενεκεδένιο κουτί (σαντιγί σε μεταλλικό κουτί)
  1 ζαχαρούχο γάλα
  1  γιαούρτι στραγγιστό 250gr

Εκτέλεση:
 
Τρίβεις τα μπισκότα στο μούλτι και κρατάς περίπου μισό πακέτο για το πασπάλισμα στο τέλος.
Ανακατεύεις το λιωμένο βούτυρο με το τριμμένο μπισκότο και το απλώνεις σε ένα ταψάκι.
Χτυπάς στη συνέχεια τη σαντιγύ μαζί με το ζαχαρούχο και όταν αφρατέψει ρίχνεις και το γιαούρτι και τα ανακατεύεις.
Απλώνεις τη κρέμα και πασπαλίζεις με το υπόλοιπο τριμμένο μπισκότο.

  • Προσοχή πρέπει να είναι παγωμένη η σαντιγί.


 





Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

 
Δροσερή σαλάτα ζυμαρικών
 
Υλικά:
 
πακέτο μακαρόνια στριφτό μακαρονάκι
350gr τυρί ρεγκάτο ή γκούντα
350gr ζαμπόν καπνιστό
3 πιπεριές χρωματιστές

Για την σάλτσα:

1 γιαούρτι
1  μαγιονέζα 250gr
5-6 κουτάλια της σούπας κέτσαπ
1-2 κουτάλια της σούπας μουστάρδα
Λίγο νερό
 

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της σάλτσας
Βάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά της σαλάτας και την περιχύνουμε με την σάλτσα που φτιάξαμε.

 
 
Τραγανά μπισκότα βανίλιας
 
Υλικά
200 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
75 gr κορν φλάουρ
2 βανίλιες
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
ξύσμα από 1 λεμόνι
100 gr ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική αλεσμένη στο μούλτι ή μαλακιά καστανή ζάχαρη για να πλάθεται εύκολα
150 gr  βούτυρο
 

Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και τελευταίο ρίχνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να πλάθεται εύκολα. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια και θα δούμε ότι το μίγμα μας ψιχουλιάζει, δεν είναι ενιαίο από την αρχή. Σιγά-σιγά ζυμώνουμε το μείγμα κι αυτό θα αρχίσει να γίνεται μαλακό. Κάνουμε το ζυμάρι μας μια μπάλα, την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα ώστε να σφίξει και να μπορούμε να τη δουλέψουμε πιο εύκολα.
Κατόπιν αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια στον πάγκο της κουζίνας και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη. Δίνουμε οποιοδήποτε σχήμα στα μπισκότα  προσέχοντας να μην ξεπερνούν σε πάχος τα 1-2 εκατοστά. Τοποθετούμε τα μπισκότα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε τα στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσοχή γιατί καίγονται αμέσως. 
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε για 2-3 λεπτά με τα μπισκότα επάνω, ώστε να σφίξουν αμέσως στο εσωτερικό και να γίνουν τραγανά. Αφήνουμε να κρυώσουν σε κρύα επιφάνεια και διατηρούμε σε μέρος ξηρό και δροσερό.


 
Σουφλέ σοκολάτας με γέμιση από φιστικοβούτυρο!
 

Υλικά
 
250 gr κουβερτούρα ψιλοκομμένη
250 gr βούτυρο
5 αυγά
150 gr  ζάχαρη
100 gr αλεύρι ζαχαροπλαστικής
12 κουταλάκια γλυκού φιστικοβούτυρο


Εκτέλεση
Σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Τοποθετούμε τα αυγά με τη ζάχαρη σε μπολ. Με  μίξερ χειρός τα χτυπάμε καλά να ασπρίσουν. Σιγά σιγά, πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε το κρύο μείγμα σοκολάτας στα χτυπημένα αυγά.
Προσθέτουμε το αλεύρι στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά το  σκεύος για το σουφλέ. Μοιράζουμε το μείγμα λίγο παραπάνω από τη μέση. Προσθέτουμε στο  μπολ  το φιστικοβούτυρο και από πάνω το υπόλοιπο μείγμα.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 9΄-10΄ λεπτά. Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε αμέσως.