ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016


Μπουγάτσα νηστίσιμη

Υλικά:
3 ½ ποτήρια ρόφημα ρυζιού (ή ρόφημα σόγιας, ή γάλα καρύδας),
250
gr
φυτική κρέμα,
4 κουτάλια σούπας ζάχαρη,
2 φακελάκια βανίλια,
1 ½  ποτήρι σιμιγδάλι,
1 πακέτο (450γρ.) φύλλα κρούστας,
3 κουτάλια σούπας φυτικό βούτυρο λιωμένο,
1-2 κουτάλια σούπας νερό,
ζάχαρη άχνη,
κανέλα


Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ρόφημα ρυζιού, τη φυτική κρέμα, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να βράσουν. Ακολούθως, χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνετε λίγο – λίγο το σιμιγδάλι. Ανακατεύετε μέχρι να πήξει η κρέμα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε καλά ένα ορθογώνιο ταψί.  Στη συνέχεια, απλώνετε ένα διπλωμένο φύλλο κρούστας και το βουτυρώνετε. Επαναλαμβάνετε το ίδιο με ακόμα 4 φύλλα. Ρίχνετε από πάνω την κρέμα και στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία επίσης διπλώνετε και βουτυρώνετε. Αφού βουτυρώσετε καλά το τελευταίο φύλλο, το ραντίζετε με το νερό και χαράζετε την μπουγάτσα με ένα κοφτερό μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Τη βγάζετε από το φούρνο, πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη, κανέλα και σερβίρετε.

 

Μuffins με ταχίνι

Υλικά:
200
gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150
gr
αλεύρι μαλακό
4 κουταλάκια γλυκού baking powder
140 ml ταχίνι
100 ml ελαιόλαδο
200 γρ. ζάχαρη καστανή, φυσική
280 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
30 ml κονιάκ
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 ποτήρι καρύδια τριμμένα

Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το ταχίνι, τη ζάχαρη και το λάδι και στη συνέχεια , προσθέτουμε σταδιακά το χυμό, το κονιάκ και την κανέλα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder και το ανακατεύουμε με το μείγμα από το μίξερ.
Προσθέτουμε και τα καρύδια και ανακατεύουμε ελαφρώς. Με ελάχιστο λάδι, λαδώνουμε και αλευρώνουμε τις φόρμες για τα muffins , και τοις γεμίζουμε με το μείγμα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.


Ρύζι με αγκινάρες

Υλικά

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
300 γραμμάρια ρύζι
αλάτι, πιπέρι
5-6  ποτήρια ζωμό λαχανικών
6 φρέσκιες αγκινάρες
Χυμό από 2 λεμόνια
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις τοποθετούμε σε μπολ με νερό και χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Στη συνέχεια τις κόβουμε σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε μια μέτρια κατσαρόλα και σοτάρουμε ελαφρώς τα κρεμμύδια και τις αγκινάρες χωρίς ελαιόλαδο.Προσθέτουμε 1 ποτήρι από τον ζωμό λαχανικών μαζί με το ρύζι, με αλάτι και ανακατεύουμε.Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά. Pίχνουμε τον υπόλοιπο ζωμό σταδιακά και ανακατεύουμε συχνά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να πιει το νερό του. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και σερβίρουμε.