ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Νηστίσιμοι γαριδοκεφτέδες
 
Υλικά:
 
2 κουτάλια σούπας λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 gr ρύζι βρασμένο
2 κουτάλια σούπας αλεύρι
200 gr γαρίδες μικρές βρασμένες
1 κουταλιά  σούπας ντοματόπαστα
1 κουταλιά  σούπας ξίδι
1 κουταλιά  γλυκού χυμός λεμόνι
1 κουταλιά  σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
2 κουτάλια σούπας θρύμματα ψωμιού
3 κουτάλια σούπας λάδι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βράζετε τις γαρίδες για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και αφήνετε στην άκρη, στην ίδια κατσαρόλα βράζετε το ρύζι για 6 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και τηγανίζετε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Βγάζετε από τι φωτιά και προσθέτετε το ρύζι, το αλεύρι, τις γαριδούλες, την ντοματόπαστα, το ξίδι, και 1 κουταλιά από το λεμόνι.
Ανακατεύετε και πλάθεται σε μπαλάκια σαν καρύδια. Περνάτε από τρίμματα του ψωμιού και βάζετε σε λαδωμένο ταψάκι. Πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και το υπόλοιπο λεμόνι, αλείφετε με το λάδι και ψήνετε στο φούρνο για 20 με 25 λεπτά, να ροδίσουν. Βάζετε σε πιατέλα και σερβίρετε.






Τρουφάκια Νηστίσιμα
 

Υλικά:

Μείγμα 
100 gr  κακάο
 200 gr  ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλετε)
 200 gr φρυγανιά τριμένη
 200 gr  καρύδι χοντροκομμένο
 νερό (όσο πάρει για να γίνει μια σφιχτή ζύμη)
 κονιάκ (προαιρετικά)

Επικάλυψη: 
τρούφα ή καρύδα  ή κακάο ή ξηροί καρποί

Εκτέλεση: 
Ανακατεύω όλα τα υλικά του μείγματος μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
Κάνω μπαλίτσες και τις βουτάω στην τρούφα. Αν θέλω, βρέχω απέξω τις μπαλίτσες μου με επιπλέον κονιάκ
 
Καλή σας απόλαυση και Καλή Σαρακοστή!




Νηστίσιμα σοκολατένια cupcakes με λαχταριστή επικάλυψη
 
Για το Γλάσο
120 ml. κρέμα γάλακτος φυτική
100 gr. σοκολάτα κουβερτούρα

Για τα cupcake
Υλικά

1 1/2 ποτήρι αλεύρι ζαχαροπλαστικής
3 κουτάλια σούπας κακάο
1 ποτήρι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι  γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι  γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι  γλυκού λευκό ξίδι
1  βανίλια
5 κουτάλια σούπας λάδι
1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αναμίξτε τα 5 πρώτα υλικά σε ένα μπολ. Κάντε τρεις λακουβίτσες και στη μία χύστε το λευκό ξίδι, στην άλλη τη βανίλια και στην τρίτη το λάδι. Περιχύστε όλα σας τα υλικά στο μπολ με το νερό και ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε ένα λείο, ομοιογενές μείγμα.  Μοιράστε σε θήκες cupcakes μέσα στα κατάλληλα φορμάκια και ψήστε για 35 λεπτά. 
Για το γλασσο
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος να πάρει μία καλή βράση, προθέτουμε την σοκολάτα με πραλίνα φουντουκιού και την κουβερτούρα ψιλοκομμένη.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθεί το μείγμα!
Αφήνουμε το γλάσο στο ψυγείο 1 ώρα ή μέχρι να γίνει πολύ σφιχτό ανάλογα πως μας αρέσει!

Αφήνουμε τα cupcakes να κρυώσουν πολύ καλά και τα γλασάρουμε, είτε με κορνέ  αν θέλουμε παγωμένο το γλάσο ,είτε με ζεστό γλάσο, με την βοήθεια ενός κουταλιού. 

 

Γαλακτομπόυρεκο Νηστίσιμο

Υλικά:
1 πακέτο φύλλα κρούστας
λάδι για το άλειμμά τους


Για την κρέμα:
1 ποτήρι  κρέμα γάλακτος φυτική
2 1/2 ποτήρια νερό συν 1/2 ακόμα για το Corn Flour
1 ποτήρι ζάχαρη
1/2 ποτήρι σιμιγδάλι
1/2 ποτήρι  Corn Flour
1 βανίλια


Σιρόπι:
2 ποτήρια ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι  νερό
λίγη κανέλα ή ένα ξύλο κανέλας


Εκτέλεση:
Βάζουμε στην κατσαρόλα τη φυτικη κρεμα γάλακτος να βράσει μαζί με τα 2 1/2 ποτήρια νερό. Μόλις βράσει την αποσύρουμε για λίγο από τη φωτιά.
Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε. Διαλύουμε το corn flour  στο 1/2 ποτήρι νερό. Το προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει εντελώς. Στο τέλος βάζουμε και τη βανίλια.
Λαδώνουμε  ένα ταψί. Βάζουμε κάτω ένα φύλλο το λαδώνουμε και διπλώνουμε από πάνω το υπόλοιπο μήκος του. Ξαναλαδώνουμε και στρώνουμε το επόμενο φύλλο. Συνεχίζουμε στρώνοντας κάτω λιγότερα φύλλα απ' ότι στο πάνω μέρος του γλυκού. Εγώ έστρωσα 6 φύλλα κάτω και 7 πάνω. Μόλις στρώσουμε όλα τα φύλλα κάτω, απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα.
Πάνω από την κρέμα συνεχίζουμε να στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο που στρώσαμε τα κάτω. Το φύλλο της επιφάνειας θα το αφήσουμε αλάδωτο.  Κόβουμε την επιφάνεια σε κομμάτια και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να   ροδίσει καλά η επιφάνεια. Στην κατσαρόλα ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε 5- 6 λεπτά. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε 2 λεπτά. Το σιροπιάζουμε με την κουτάλα της σούπας με καυτό σιρόπι.


 

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Μπάρες με ταχίνι σοκολάτα και φουντούκια

Υλικά:
2 σοκολάτες κουβερτούρες Bornvile (180gr η μία)
3/4 ποτηριού ταχίνι
1/3 ποτηριού μέλι
1/2 κουτ. γλ κανέλα
1 ποτήρι φούντούκια
κακάο για πασπάλισμα


Εκτέλεση 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς και σε ένα μικρό ταψί καβουρδίζουμε τα φουντούκια για 10 λεπτά.Σε μπέν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα και αφού την αποσύρουμε απο την φωτιά, προσθέτουμε το ταχίνι, το μέλι και την κανέλα και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθεί το μείγμα μας. Ενσωματώνουμε και τα φουντούκια και αδειάζουμε το μείγμα μας σε ένα μικρό τετράγωνο ταψάκι.Το αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να σφίξει για 2 ώρες και στην συνέχεια κόβουμε σε μέγεθος μπάρας είτε σε μικρά σοκολατάκια.
 
Καλή επιτυχία!!!
 
 
 
 
Πίτες με Αβοκάντο, Φέτα και λαχανικά
 
Υλικά

1/4 ποτήρι κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ποτήρι άπαχο γιαούρτι
1 κουταλάκι γλυκού άνηθο, αποξηραμένο
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 μέτριο αγγούρι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 μέτριο ώριμο αβοκάντο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο (1 φλιτζ.)
1 ποτήρι  φέτα τρίμμα, με χαμηλά λιπαρά
2 πίτες ολικής αλέσεως, κομμένες στη μέση και ζεσταμένες
2  ποτήρια πράσινα λαχανικά της αρεσκείας σας
 
Εκτέλεση
 Ανακάτεψε το γιαούρτι, το κρεμμύδι, τον άνηθο και το αλάτι σε μικρό μπολ και άφησε το μείγμα στην άκρη. Βάλε το αγγούρι, το αβοκάντο και τη φέτα σε άλλο μικρό μπολ και ανακάτεψέ τα ελαφρώς. Άνοιξε τις πίτες στη μέση και γέμισε καθεμία με ίση ποσότητα από τις φύτρες, γαρνίρισε με το μείγμα αγγουριού και ολοκλήρωσε με το μείγμα γιαουρτιού.


 
Κέικ με εσπρέσο με φουντούκια
 Υλικά:
3/4  ποτηριού φυτική μαργαρίνη
1 ¾ ποτηριού ζάχαρη
2 φλυντζανάκια του καφέ εσπρέσο
1 σφηνάκι κονιάκ
250 gr φαρίνα
1 ποτήρι φουντούκια χοντροκομμένα
 
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω.
Χτυπάμε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη να αφρατέψουν.
Χαμηλώνουμε την ένταση και προσθέτουμε το καφέ και το κονιάκ.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά και ρίχνουμε τη φαρίνα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα του κέικ και με ένα κουτάλι ισιώνουμε την επιφάνεια του κέικ.
Πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα φουντούκια και τα πατάμε ελαφρά να κολλήσουν στο μείγμα.
Ψήνουμε στο φούρνο για 40-45 λεπτά.
Αν δεν είναι στεγνό το καλαμάκι σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο για να μην καούν τα φουντούκια και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ψηθεί το κέικ στο εσωτερικό του.
 
Για λάτρεις του καφέ!!!
 
 

Μακαρονάδα με καπνιστό  σολομό
 
Υλικά:
1 συσκευασία καπνιστό σολομό 200 γραμμάρια
2 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο
1 ποτηράκι κρασιού άσπρο κρασί
1/2 ποτηράκι κρασιού βότκα
1/2 ποτήρι άνηθο
250 ml φυτική κρέμα για μαγειρική
1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
Χυμό από ξύσμα από 1/2 λεμόνι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Πιπέρι
Μακαρόνια σπαγγέτι

Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό  και τα σουρώνουμε.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το σκόρδο.
Σβήνουμε με το κρασί και τη βότκα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σολομό σε μικρά κομμάτια, τη κρέμα γάλακτος, τη μουστάρδα, τον άνηθο, το πιπέρι, το χλιαρό νερό και λίγο χυμό λεμονιού. Βράζουμε για μερικά λεπτά και δοκιμάζουμε τη γεύση. Αν θέλουμε πιο ξινή γεύση προσθέτουμε περισσότερο χυμό λεμονιού, συμπληρώνουμε στη σάλτσα το ξύσμα και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
Κατά διαστήματα ανακατεύουμε να μην μας κολλήσει και μόλις δέσει η σάλτσα προσθέτουμε μέσα στη τηγάνι και τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε καλά να πάει η σάλτσα παντού και αποσύρουμε το τηγάνι από την εστία. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο άνηθο και φρεσκοτριμμένο  πιπέρι
.
 
 
Νηστίσιμο Banoffie

Υλικά

Βάση μπισκότου
300 γραμμάρια μπισκότα ολικής ή οποιοδήποτε νηστίσιμο
5 κουτάλια σούπας φυτική μαργαρίνη

1η στρώση
125 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
125 ml φυτική κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι γλυκού μέλι

2η στρώση
4 μεγάλες μπανάνες
Λίγη σκόνη κανέλα

3η στρώση
250 ml φυτική κρέμα γάλακτος σε σαντιγί
Κακάο σκόνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Ρίχνουμε στο μπλέντερ τα μπισκότα και τα λιώνουμε να γίνουν σκόνη.
Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε ένα μπρίκι και τη ρίχνουμε στα μπισκότα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αδειάζουμε το μπισκότο σε μία ταρτιέρα αφού την αλείψουμε πρώτα με λίγη μαργαρίνη.
Πιέζουμε με το πάτο ενός ποτηριού το τριμμένο μπισκότο να πάει παντού (και στα πλαινά τοιχώματα της ταρτιέρας), να γίνει μία λεπτή στρώση και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη κρέμα γάλακτος με το μέλι να ζεσταθούν και αποσύρουμε από τη φωτιά πριν πάρει βράση.
Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη ρίχνουμε στη κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η σοκολάτα και αφήνουμε να κρυώσει.
Βγάζουμε από το ψυγείο τη βάση του μπισκότου και στρώνουμε τη σοκολάτα πάνω στο μπισκότο. Κόβουμε τις μπανάνες σε διαγώνιες φέτες και τις τοποθετούμε πάνω στη σοκολάτα, να ακουμπάει λίγο η μία πάνω στην άλλη χωρίς να αφήνουμε κενά και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
Χτυπάμε στο μίξερ τη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την απλώνουμε πάνω στις μπανάνες με ένα κουτάλι ή με ένα κορνέ.
Πασπαλίζουμε το μπανόφι με κακάο κοσκινισμένο και σερβίρουμε.
 
 
 
 

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015


Cheesecake  με σάλτσα φράουλας Νηστίσιμο
Υλικά για τη βάση
1 πακέτο μπισκότα νηστήσιμα τύπου digestive
125 gr φυτική μαργαρίνη

Υλικά για την κρέμα
500 ml φυτική κρέμα για σαντιγί
1  ποτήρι ζάχαρη άχνη
1 σακουλάκι ζελέ φράουλας
1 ποτήρι καυτό νερό
1/2  ποτήρι κρύο νερό

Υλικά για τη σάλτσα φράουλας
1/2 κιλό φράουλες φρέσκες ή κατεψυγμένες
1/2 ποτήρι ζάχαρη
2 κουταλάκια γλυκού χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό κορν-φλάουρ
1/2 ποτήρι  νερό
 
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο Strawberry filling
Εκτέλεση
Θα ξεκινήσουμε πρώτα από τη σάλτσα φράουλας για να κρυώσει.
Μοιράζουμε στα δύο τις φράουλες και όπως είναι κατεψυγμένες τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Σε ένα φλιτζάνι διαλύουμε το κορν-φλάουρ στο νερό και το ρίχνουμε στη κατσαρόλα με τις φράουλες. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά και αφαιρούμε τον αφρό που θα δημιουργηθεί στην επιφάνεια της κατσαρόλας με μία τρυπητή κουτάλα.
Όταν δούμε πως έχει δέσει η σάλτσα μας κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Διαλύουμε το ζελέ φράουλας στο καυτό νερό κι αφού διαλυθεί καλά προσθέτουμε το κρύο νερό. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε το ζελέ να κρυώσει πολύ καλά.
Λιώνουμε στο blender τα μπισκότα να γίνουν σκόνη και σε ένα μπρίκι λιώνουμε τη μαργαρίνη.
Ανακατεύουμε τα λιωμένα μπισκότα με τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά τα υλικά.
Παίρνουμε μία φόρμα που ανοίγει στα πλαινά και αδειάζουμε μέσα το μείγμα του μπισκότου. Με ένα κουτάλι το πατάμε έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μία λεπτή βάση.
Χτυπάμε τη φυτική κρέμα σε σαντιγί με τη ζάχαρη άχνη και προσθέτουμε το κρύο ζελέ. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αδειάζουμε τη κρέμα πάνω στη βάση του μπισκότου.
Βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για 2 ώρες και πριν σερβίρουμε γαρνίρουμε με τη σάλτσα φράουλας.
 
 



Cheesecake λεμονιού Νηστίσιμο
 
Υλικά:
1 φακελάκι ζελέ λεμόνι
1 ποτήρι φυτική κρέμα για ζαχαροπλαστική
1 ποτήρι ζεστό νερό
1 ποτήρι κρύο νερό
14 μπισκότα τύπου digestive ολικής αλέσεως
 Blackcurrant  filling ή μαρμελάδα λεμόνι
 
Εκτέλεση:
Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε το ζεστό νερό και διαλύουμε το ζελέ πολύ καλά.
Χτυπάμε στο μίξερ τη φυτική κρέμα σε σφικτή σαντιγί.
Προσθέτουμε το κρύο νερό στο ζελέ και στη συνέχεια  τα προσθέτουμε στη φυτική κρέμα.
Ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους και να γίνει η κρέμα μας λεία χωρίς κομμάτια από σαντιγί. Τρίβουμε τα μπισκότα στο blender να γίνουν σκόνη.
Παίρνουμε 6-7 μικρά ποτηράκια κρασιού και με ένα κουτάλι μοιράζουμε σε ίσα μέρη το τριμμένο μπισκότο. Αδειάζουμε προσεκτικά τη κρέμα πάνω στο μπισκότο και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν.  Σερβίρουμε με μαρμελάδα λεμόνι ή τριμμένο μπισκότο.
 
 
 
Φλογέρες με σοκολάτα και μπανάνα
 

Υλικά:

7 φύλλα κρούστας για γλυκά

Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Λάδι για το τηγάνισμα

Υλικά κρέμας
2 μπανάνες
6 κοφτές κουταλιές σούπας φυτική μαργαρίνη
4 κουτάλια σούπας κακάο
4 κουτάλια  σούπας ζάχαρη
2 μπανάνες κομμένες σε μικρά κομμάτια
 
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα τη κρέμα σοκολάτας.Ρίχνουμε στο blender τις 2 μπανάνες με το κακάο, τη ζάχαρη και τη μαργαρίνη και πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν μία παχύρευστη κρέμα.
Βάζουμε στο ψυγείο τη κρέμα να παγώσει για 1/2 ώρα και να σταθεροποιηθεί.
Παίρνουμε τα φύλλα κρούστας τα διπλώνουμε από τη μακριά τους πλευρά και με ένα ψαλίδι τα μοιράζουμε στα δύο.
Βγάζουμε τη κρέμα από το ψυγείο και προσθέτουμε τα κομματάκια μπανάνας. Ανακατεύουμε καλά και με ένα κουτάλι της σούπας βάζουμε 1-2 κουταλιές σούπας γέμιση σε κάθε φύλλο.
Διπλώνουμε τα πλαϊνά του φύλλου και τυλίγουμε σε φλογέρες.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι τις φλογέρες μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε τις φλογέρες πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη.
 
 

Πρασόπιτα
 
Υλικά:

8 πράσα
400 gr σπανάκι
6 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι-πιπέρι
1/2  ποτήρι ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Ελαιόλαδο για το άλλειμα των φύλλων
Δυόσμο ξερό
6 χοντρά φύλλα για πίτα
 
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα πράσα και χρησιμοποιούμε μόνο το κομμάτι που είναι άσπρο και τρυφερό, τα πράσινο μέρος είναι πιο σκληρό κι αν θέλουμε τα κρατάμε για σούπες ή ζωμό.
Πλένουμε τα κρεμμυδάκια, το σπανάκι, τον άνηθο, τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε.
Παίρνουμε την κόκκινη πιπεριά και την κόβουμε σε μικρούς κύβους.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το 1/2  ποτήρι  ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά όλα μαζί, να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τη κόκκινη πιπεριά, τον άνηθο, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τη γέμιση να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω.
Παίρνουμε το πρώτο φύλλο, το λαδώνουμε και το διπλώνουμε στη μέση από τη μακριά του πλευρά.
Αλείφουμε ξανά με λίγο ελαιόλαδο το φύλλο. Με ένα κουτάλι βάζουμε στο κέντρο και κατά μήκος του φύλλου γέμιση και τυλίγουμε σε μακρόστενο ρολό. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα μακρόστενο ταψί και τοποθετούμε μέσα το ρολό. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα της πίτας.


Μανιταρόπιτα
 
Υλικά για τη ζύμη:
300  αλεύρι gr ζαχαροπλαστικής
1 φλιτζανάκι μικρό καφέ ελαιόλαδο
2 κουτάλια σούπας ξύδι
1 ποτήρι τσαγιού χλιαρό νερό (περίπου)
Μία πρέζα αλάτι

Υλικά για τη γέμιση:
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1/2 κιλό φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
1 σκελίδα σκόρδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 ποτήρι κρύο νερό
2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μία πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά και συμπληρώνουμε με το χλιαρό νερό λίγο-λίγο (όσο πάρει), έτσι ώστε να γίνει μία ζύμη ελαστική που να μην κολλάει στα δάκτυλα μας.
Ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Παίρνουμε ένα τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα φρέσκα  κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τους κύβους πιπεριάς και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνουμε στο τηγάνι τις φέτες μανιταριών και σοτάρουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
Στη συνέχεια σβήνουμε με το λευκό κρασί, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και αφήνουμε να εξατμιστεί η αλκοόλη από το κρασί.
Διαλύουμε το αλεύρι στο 1 ποτήρι κρύο νερό και το προσθέτουμε στο τηγάνι.
Ανακατεύουμε συνεχώς γιατί θα αρχίσει να πήζει πολύ γρήγορα η γέμιση και κατεβάζουμε το τηγάνι από την εστία μας. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και αν μας αρέσει πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω.Παίρνουμε ένα μέτριο ταψί και το λαδώνουμε πολύ καλά. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο τόσο όσο να καλύπτει τα πλαϊνά του ταψιού μας.
Στρώνουμε το πρώτο φύλλο μέσα στο ταψί, το λαδώνουμε πολύ καλά και από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο. Παίρνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε πάνω στα φύλλα. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα και με ένα μαχαίρι κόβουμε εκεί που εξέχουν( στο χείλος του ταψιού). Τυλίγουμε στριφτά προς τα μέσα και με ένα πινέλο λαδώνουμε πολύ καλά την επιφάνεια της πίτας μας. Βρέχουμε με λίγο νερό τα δάκτυλα μας και πιτσιλάμε όλη την πίτα με το νερό για να γίνει πιο τραγανό το φύλλο μας. Ψήνουμε τη μανιταρόπιτα για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει πολύ καλά.
Αφήνουμε να χλιάνει έως ότου σταθεροποιηθεί κάπως η γέμιση, γιατί αλλιώς αν την κόψουμε ζεστή θα χυθεί η γέμιση έξω. 
 

 

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015


 
Τριγωνάκια νηστίσιμα

 
Υλικά
2 κουτάλια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 κουταλιά λάδι
10 κουταλιές γλυκό του κουταλιού όποιο σας αρέσει
2 πακέτα σφολιάτα τετράγωνα
2  κουταλιές άνθος αραβόσιτου

 
Για το σιρόπι
1 ½ ποτήρι νερό

1 ½ ποτήρι ζάχαρη
 
 Εκτέλεση
 Κάνουμε το σιρόπι και το αφήνουμε στην άκρη. Σε  μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη το νερό το λάδι και το άνθος αραβόσιτου. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια κρέμα. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και στην συνέχεια  ρίχνουμε το γλυκό του κουταλιού μέσα στην κρέμα..Παίρνουμε ένα- ένα φύλλο σφολιάτας  βάζουμε  1 κουταλιά από την κρέμα και κλείνουμε σε τρίγωνα. Αλείφουμε με λάδι και ψήνουμε στους 180 μέχρι να ροδίσουν, Ζεστά όπως είναι μέσα στο ταψί ρίχνουμε το κρύο σιρόπι να τραβήξουν.
 
 
 

 Σαραγλί με  καρύδια και χαλεπιανά
Υλικά
450 gr (εμπορίου 1 πακέτο) φύλλο κρούστας                                 
1½ ποτήρι  βούτυρο λιωμένο                                                             
200 gr  φυστίκια Αιγίνης (χαλεπιανά)
200 gr  καρυδόψιχα
2 κουτάλια σούπας ζάχαρη
 
Για το σιρόπι
500 gr  ζάχαρη
1 ποτήρι (300 ml) νερό
1/2 λεμόνι (χυμός) 
 
 
Εκτέλεση
 Αλέθουμε στο blender το καρύδι, το φιστίκι και τη ζάχαρη. Στρώνουμε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας και το βουτυρώνουμε καλά. Απλώνουμε 2 κουτάλια σούπας γέμιση σε όλη την επιφάνεια του φύλλου, 2 εκ. πιο μέσα από τις άκρες.
 Ρίχνουμε άλλο ένα φύλλο από πάνω, το βουτυρώνουμε καλά και με μια βέργα τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολό. Τραβάμε σιγά σιγά τη βέργα σουρώνοντας το ρολό και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού νούμερο 34 στρίβοντάς το σε σαλιγκάρι. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα ανά δύο. Όσο βούτυρο περισσέψει το ζεσταίνουμε και περιχύνουμε το σαραγλί. Χαράζουμε σε κομμάτια.
 Ψήνουμε στους 160 βαθμούς  για 1 ώρα, ώσπου να ροδίσουν καλά τα φύλλα. 

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 5 λεπτά και προσθέτοντας το λεμόνι στο τέλος. Περιχύνουμε με αυτό το ζεστό σαραγλί και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.

 
                

 

Νηστίσιμα μάφινς σοκολάτας

Υλικά
6 κουτάλια σούπας κακάο σκόνη
1 κουταλάκι σόδα
2 ποτήρια κρύο νερό
10 κουτάλια σούπας λάδι
1 κουταλιά ξίδι
2 βανίλιες
3 ποτήρια αλεύρι
2 ποτήρια ζάχαρη
½ κουταλάκι αλάτι

Για το γλάσο σοκολάτας
1 Βανίλια
6 Κουτάλια λάδι
6 Κουτάλια νερό
250 gr  άχνη ζάχαρη
3 Κουτάλια κακάο σκόνη


Εκτέλεση

Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε όλα τα υλικά για τα μάφινς για 5 λεπτά. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και βάζουμε σε κάθε θήκη από 1 κουτάλι.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα μέσα στις τρυπούλες, χωρίς να βουτυρώσουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για περίπου 30 λεπτά.

Φτιάχνουμε το γλάσο ζεσταίνοντας ελαφρώς τα λάδι με το νερό και στη συνέχεια ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με μια κουτάλα.
Μόλις βγάλουμε τα μάφινς απλώνουμε το γλάσο σοκολάτας.



 

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Κρεμ μπρουλέ σοκολάτας
 
Υλικά
250ml κρέμα γάλακτος
250ml γάλα, πλήρες
120 gr ζάχαρη
6 κρόκοι αβγών
15 gr κακάο
ζάχαρη για το καραμέλωμα
 
 
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς και βάζετε σε ένα μπολ τους κρόκους των αβγών. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το γάλα με την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το κακάο. Τη βάζετε στη φωτιά κι αφού πάρει βράση το μίγμα, το ρίχνετε στους κρόκους και ανακατεύετε με ένα σύρμα μέχρι τα υλικά να ενωθούν.Στη συνέχεια γεμίζετε το ειδικό πυρίμαχο μπολ της κρεμ μπρουλέ που είναι ρηχό, , το βάζετε σε ένα βαθύ ταψί και προσθέτετε καυτό νερό, περίπου 2 δάχτυλα, από τον πάτο του ταψιού. Ψήνετε την κρέμα στον προθερμασμένο φούρνο για 45-60 λεπτά μέχρι να πήξει.
Αφού βγεί από το φούρνο αφήνετε να κρυώσει και τη διατηρείτε στο ψυγείο. Όταν θέλετε να σερβίρετε, την πασπαλίζετε με ζάχαρη την οποία καίτε με φλόγιστρο να καραμελώσει. Γαρνίρετε με φρέσκα φρούτα εποχής και σερβίρετε.
 
 
Πανεύκολα ρολάκια κανέλας!!!
 
Υλικά
16 φέτες ψωμιού για τοστ άσπρο (χωρίς κόρα)
1 πακέτο τυρί κρέμα
3/4 ποτήρι ζάχαρη άχνη
1 ποτήρι ζάχαρη
1-1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
3/4 ποτηριού βούτυρο, λιωμένο


Εκτέλεση
Αρχικά μετατρέπουμε το ψωμί του τοστ σε πολύ λεπτά φέτες ζύμης με  ένα μαδράτζιη . Στη συνέχεια ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με το τυρί κρέμα. Αυτή είναι η γεμισή μας. Αλοίφουμε τις φέτες φωμιού και τις κάνουμε ρολάκια. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τη κανέλα. Βουτάμε τα ρολάκια μέσα στο λιωμένο βούτυρο και μετά μέσα στο μείγμα ζάχαρης-κανέλας. Έτοιμα. Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολα και τα ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς (μέχρι να ροδίσουν)…



 

Εύκολη Ψαρόσουπα

Υλικά:
3 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια, σε μέτρια κομμάτια
3 κλωνάρια σέλινο, σε μέτρια κομμάτια
2 μεγάλα καρότα, σε μέτρια κομμάτια
2 μεγάλες πατάτες, σε μέτριους κύβους
2 πιπεριές Φλωρίνης  σε μέτριες ροδέλες
3-4 κλαράκια φρέσκο θυμάρι
1 κονσέρβα ντοματάκια
600 gr ψάρι φιλέτο της αρεσκείας μας (γλαυκός, πέρκα, μπακαλιάρος κ.λπ.), σε μέτρια κομμάτια
αλάτι
μερικές σταγόνες ταμπάσκο (ή πιπέρι)
ψιλοκομμένος μαϊντανός, για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε τα κρεμμύδια, το σέλινο και το καρότο, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαραθούν λίγο τα λαχανικά. Προσθέτουμε τις πατάτες, τις πιπεριές, τη δάφνη και το θυμάρι και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά. Μετά, βάζουμε την ντομάτα και 1 λίτρο νερό, σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Προσθέτουμε τα κομμάτια του ψαριού και το ταμπάσκο βράζουμε για άλλα 5-6 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ψάρι, αλλά να μη στεγνώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά  προσθέτοντας τον μαϊντανό .
 

 

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015


Νηστίσιμες φλογέρες με μαρμελάδα
Υλικά:

Φύλλα κρούστας 1 πακέτο
Βούτυρο νηστίσιμο 3 κουτάλια  σούπας
Μαρμέλαδα της επιλογής μας
Ζάχαρη άχνη
 
 
Εκτέλεση
Λίωνουμε το βούτυρο. Ανοίγουμε  τα φύλλα στον πάγκο της κουζίνας μας .Παίρνουμε ένα φύλλο, το αλείφουμε με  βούτυρο, τοποθετούμε επάνω του ένα άλλο φύλλο και το αλείφουμε με βούτυρο κι αυτό. Με ένα κουτάλι της σούπας απλώνουμε σε λεπτή γραμμή από την μια άκρη στην άλλη μαρμελάδα της αρεσκείας μας και διπλώνουμε τα φύλλα μας σαν πούρο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα μας ή ανάλογα πόσες φλογέρες θέλουμε να φτιάξουμε. Βουτυρώνουμε ένα ταψί , βάζουμε λαδόκολλα,τοποθετούμε  τις φλογέρες μας και τις βουτυρώνουμε καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 12-15 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μας, να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Τις βγάζουμε από τον φούρνο, τις αφήνουμε να κρυώσουν και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.


* Μπορούμε να διατηρήσουμε τις φλογέρες μας άψητες ,τυλιγμένες με λαδόκολλα και με μεμβράνη στην κατάψυξη για αρκετό καιρό και όταν επιθυμούμε βγάζουμε από την κατάψυξη όσες θέλουμε και τις ψήνουμε για 12- 15 λεπτά.

 
Νηστίσιμο γλυκό ψυγείου με φρυγανιές
 
Υλικά: 
3 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο
1 (125 gr) σοκολάτα κουβερτούρα
1 διπλό πακέτο φρυγανιές
500 gr φυτική κρέμα (HOPLA)
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
 
Για την επικάλυψη
1 σακουλάκι τρούφα υγείας (προαιρετικά)
 
Εκτέλεση: 
Χτυπάμε τη φυτική κρέμα με την άχνη στο μίξερ και όταν πήξει τη βάζουμε στο ψυγείο. Κατόπιν βάζουμε σ' ένα κατσαρολάκι το νερό, το κακάο, τη ζάχαρη, τα ανακατεύουμε και το τοποθετούμε πάνω σε σιγανή φωτιά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να πάρουν μια βράση.
Στη συνέχεια αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Βουτάμε τις μισές φρυγανιές μία μία στο μείγμα της σοκολάτας και τις τοποθετούμε στη βάση ενός ορθογωνίου μετρίου μεγέθους πλαστικού σκεύους ή ταψιού.
Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και απλώνουμε τη μισή πάνω στις φρυγανιές. Πάνω από την κρέμα στρώνουμε πάλι φρυγανιές βουτυγμένες στη σοκολάτα και τέλος απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα.
Βάζουμε το γλυκό για 5-6 ώρες στο ψυγείο να παγώσει.
Πριν το σερβίρουμε, πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, την επιφάνεια με τρούφα
 
 
Κορμός με χαλβά

Υλικά
500 gr μακεδονικό χαλβά
250 gr σοκολάτα κουβερτούρα
60 ml ελαιόλαδο
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
1 κουταλάκι κανέλα
1 ποτήρι  ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια)
σουσάμι ή τρούφα
 
Εκτέλεση

Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν - μαρί. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα στη σοκολάτα. Κόβετε το χαλβά σε κυβάκια και μαζί με τους ξηρούς καρπούς, τα προσθέτετε στο μείγμα της σοκολάτας. Ανακατεύετε αργά για να μη λιώσει ο χαλβάς. Απλώνετε το μείγμα σε λαδόκολλα και σχηματίζετε τον κορμό. Βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες έως ότου σταθεροποιηθεί.
 Τυλίγετε τον κορμό με σουσάμι ή τρούφα.



 
Ρεβυθοκεφτέδες

Υλικά
260 gr ρεβίθια
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/4 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
120 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
220 ml. ελαιόλαδο ή και περισσότερο αν χρειαστεί

Εκτέλεση

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ με νερό να μουσκεύουν.
Την επόμενη μέρα τα βάζουμε να βράσουν σε μια κατσαρόλα (προσοχή να μη λιώσουν). Τα σουρώνουμε και αφαιρούμε τη φλούδα από ένα ένα.
Παίρνουμε τα αποφλοιωμένα ρεβίθια και τα περνάμε από το μήλο το λαχανικών στη συνέχεια ανακατεύουμε τον πουρέ των ρεβιθιών μαζί με το τριμμένο κρεμμύδι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλεύρι αν το μείγμα μας είναι πολύ αραιό.
Σε ένα δίσκο (ή όποιο άλλο σκεύος σας βολεύει) βάζουμε αλεύρι για να ετοιμάσουμε τους ρεβυθοκεφτέδες μας για τηγάνισμα. Παίρνουμε από το μείγμα μας μικρές ποσότητες και τις πλάθουμε με τα χέρια μας σε κεφτεδάκια. Ένα ένα τα κεφτεδάκια τα περνάμε από το αλεύρι και στη συν΄χεια τα τηγανίζουμε σε πολύ καυτό λάδι, μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.
Με μια τρυπητή κουτάλα τους βγάζουμε σε μια πιατέλα που πρώτα έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφήσει το περιττό λάδι.

Οι ρεβυθοκεφτέδες μας είναι έτοιμοι.

 

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Ταρτάκια με ταχίνι, κακάο και μήλο

Για τη ζύμη:
1/2 ποτήρι ταχίνι
1/2 ποτήρι γάλα καρύδας ή αμυγδάλου
3 κουτάλια  σούπας στέβια
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
1 πρέζα αλάτι
1  ποτήρι βρώμη αλεσμένη
1 ποτήρι φαρίνα ολικής

Για τη γέμιση:
2 μέτρια μήλα (περίπου 400 γρμ)
5-6 φοινίκια χωρίς κουκούτσι
1 κουταλιά  σούπας κακάο
 
  • λίγα καρύδια για το ντεκόρ και όχι μόνο!
 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι και η βρώμη. Κόβουμε μπαλάκια και μοιράζουμε σε 12 φορμάκια σιλικόνης. Πιέζουμε καλά στο κέντρο με τα δάχτυλά μας για να δώσουμε στη ζύμη το σχήμα που θέλουμε και μετά την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε όλη τη βάση και λίγο στα πλάγια. Βάζουμε τα ταρτάκια στο φούρνο για 15 λεπτά.
 
Βάζουμε στο blender όλα τα υλικά για τη γέμιση και τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν κρέμα. Όταν περάσει το 15λεπτο βγάζουμε τα ταρτάκια μας από το φούρνο και με ένα κουτάλι τους προσθέτουμε τη γέμιση. Βάζουμε από πάνω ένα καρύδι και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 25 λεπτά.

Καλή όρεξη!