ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Σάββατο 18 Απριλίου 2015


Εύκολο παγωτό με nutella και σαντιγύ
Υλικά

  • 350 gr σοκολάτα κουβερτούρα (τεμαχισμένη σε μικρά κομματάκια)
  • 1 ποτήρι πραλίνα φουντουκιού (νουτέλα)
  • 2 1/2 ποτήρια κρέμα γάλακτος
  • 1  βανίλια
  • 1/4 ποτηριού ζάχαρη άχνη
  • 1 1/4 ποτηριού ψημένα φιστίκια ή φουντούκια

Εκτέλεση
Τοποθετούμε σε μια μακρόστενη φόρμα, μια λαδόκολα ή μεμβράνη και τη στρώνουμε καλά στη βάση και στα τοιχώματα φροντίζοντας να εξέχει για να ξεφορμάρουμε καλύτερα. Τη βουτυρώνουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου και την αφήνουμε στην άκρη. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη κουβερτούρα και εν” τω μεταξύ, μέχρι να λιώσει, σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός το 1 1/4 ποτηριού κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί. Μόλις λιώσει η σοκολάτα μπεν μαρί, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στο σκεύος με τη καυτή λιωμένη σοκολάτα τη νουτέλα,  συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη. Μόλις κρυώσει λίγο προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα σοκολάτας στη σαντιγί ανακατεύοντας απαλά  να ενσωματωθούν καλά τα υλικά. Χύνουμε το μείγμα στη φόρμα και βάζουμε τη φόρμα στη κατάψυξη. Χτυπάμε στο μίξερ χειρός την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί, προσθέτοντας σταδιακά το 1/4 ποτηριού ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και έχουμε μια σφιχτή σαντιγί. Βγάζουμε τη φόρμα από τη κατάψυξη και προσθέτουμε το μείγμα σαντιγί βανίλιας πάνω στο μείγμα σοκολάτας. Απλώνουμε ομοιόμορφα με μια  σπάτουλα και σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια τους ξηρούς καρπούς. Πιέζουμε απαλά μέσα στη κρέμα σαντιγί τα φυστίκια με κουτάλι. Σκεπάζουμε το γλυκό μας με τη λαδόκολα ή τη μεμβράνη που προεξέχει από τη φόρμα και αφήνουμε να παγώσει στη κατάψυξη για 3 ώρες. Ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη ή τριμμένη κουβερτούρα.



Εύκολα μικρά πεϊνερλί
Υλικά:
Για την ζύμη
1 ποτήρι γάλα εβαπορέ
1 ποτήρι νερό
2 1/2 κουταλάκια γλυκού ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι
Αλέυρι  Ζαχαροπλαστικής όσο πάρει(περίπου 1 κιλό)


Για την γέμιση
Διάφορα τριμμένα τυρία,αλλαντικά,πιπεριές,σάλτσα ντομάτας,μανιτάρια ή μαγειρεμένο κιμά και ότι άλλο τραβάει η όρεξη σας.


Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα,το νερό,την μαγιά,το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και τα ανοίγουμε σε οβάλ σχήμα σαν βάρκα. Βάζουμε την γέμιση της αρεσκείας μας αφήνοντας κενό γύρω γύρω για να τυλιχτεί. Τυλίγουμε ελαφρά το ζυμάρι και διατηρούμε το σχήμα. Τοποθετούμε τα πεϊνερλί σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.



Steak Diane
Υλικά:
4 φιλέτα βοδινά
4 κουτάλια σούπας ανάλατο βούτυρο
1/2 ποτήρι
μανιτάρια άσπρα σε φέτες
1 μικρό
κρεμμύδι περασμένο στο τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο, (πιέστε ελαφρά με την λεπίδα ενός μαχαιριού)
1/2 κύβο ζωμός βοδινού κρέατος
1/3 ποτηριού κονιάκ
1/3 ποτηριού κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι  γλυκού σάλτσα
Worcestershire

1/2 κουταλάκι  γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι  γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κουτάλια σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

Εκτέλεση:
Πάρτε τον ένα σκόρδο στα δάχτυλά σας και τρίψτε με αυτό το κρέας (και στις δύο πλευρές), και πετάξτε το σκόρδο. Πασπαλίστε το κρέας με το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Λιώστε 2 κουταλιές από το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Τοποθετήστε το κρέας στο τηγάνι και τσιγαρίστε για ένα λεπτό σε κάθε πλευρά. Αφαιρέστε το κρέας από το τηγάνι και διατηρήστε το ζεστό.
Χρησιμοποιώντας το ίδιο τηγάνι προσθέστε τις υπόλοιπες δύο κουταλιές βούτυρο και αφήστε να λιώσουν. Προσθέστε το
κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατέψτε μία φορά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια, το κύβο του βοδινού ζωμού και σοτάρουμε για 3 λεπτά, ξύνοντας με μια σπάτουλα τα κατάλοιπα του κρέατος από τον πάτο του τηγανιού.
Προσθέστε τη σάλτσα
Worcestershire, το αλάτι, και συνεχίστε το ανακάτεμα ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν τα
μανιτάρια. Στη συνέχεια προσθέστε το κονιάκ και χαμηλώστε τη φωτιά.
Αφήστε να εξατμιστεί το αλκοό
λ για 2-3 λεπτά και κατεβάστε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέστε το μαϊντανό και την κρέμα γάλακτος. Επαναφέρετε τη κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατέψτε για 2 λεπτά. Επαναφέρετε το κρέας στο τηγάνι και αφήστε το να ζεσταθεί μαζί με τη σάλτσα (περίπου 4 λεπτά).
Σερβίρετε τα φιλέτα ζεστά με τηγανητές πατάτες ή ρύζι και βρασμένο αρακά.

Καλή Όρεξη!


Παρασκευή 17 Απριλίου 2015


Spare ribs με bbq sauce

Υλικά
1 1/2 κιλό χοιρινά παϊδάκια
1 κρεμμύδι λιωμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
7 κουταλιές μέλι
2 κουτάλια σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά σούπας ξύδι
2 κουτάλια σούπας ζάχαρη καστανή
3 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
5 κουτάλια soya sause
1 κουταλιά worcestershire sause
5-6 κουτάλια σούπας κέτσαπ
αλάτι όσο χρειαστεί (δοκιμάστε πρώτα)
πιπέρι
σκόνη τσίλι (όποιος αντέχει)

Εκτέλεση
Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί να γίνουν ένα μείγμα. Αλείψτε τα spare ribs και αφήστε τα μαριναριστούν αρκετή ώρα. Εναλλακτικά, τα ετοιμάζετε από το βράδυ και τα ψήνετε την επόμενη μέρα. Αν σας περίσσεψε σάλτσα μην την πετάξετε. Προθερμένετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνετε τα παϊδάκια για 45  - 50 λεπτά. Κατα διαστήματα περιχύνετε με τη σάλτσα που σας έμεινε.


 Πειρασμός με φράουλες και κρέμα

 Υλικά
Για τη βάση:
  • 250 gr αλεσμένα μπισκότα Oreo
  • 80 gr βούτυρο
Για τη κρέμα
  • 250 gr τυρί κρέμα Philadelphia
  • 120 gr άσπρη σοκολάτα
  • 250 ml Κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτί ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
  • 10 gr ζελατίνη+ 4 κουτάλια σούπας νερό

Εκτέλεση
Προετοιμάζετε μία φόρμα κατά προτίμηση με αποσπώμενη βάση, ή βάζοντας αλουμινόχαρτο για να μπορεί να ξεφορμαριστεί πιο εύκολα το γλυκό. Ενώνετε τα αλεσμένα σε blender μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο, τα βάζετε στην βάση της φόρμας και τα στρώνετε ομοιόμορφα. Αφήνεται την βάση στην κατάψυξη για να σφίξει. Βάζετε 4 κουταλιές νερό σε ένα μπολάκι και ραντίζετε τη ζελατίνα. Την αφήνετε να μουλιάσει και την ζεσταίνετε λίγο για να λιώσει. Λιώνετε την άσπρη σοκολάτα σε μπεν - μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Χτυπάτε με ένα μίξερ την κρέμα γάλακτος ώστε να γίνει σαντιγί. Ενώνετε το τυρί κρέμα και το συμπυκνωμένο γάλα και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Προσθέτετε την σοκολάτα και τα χτυπάτε ακόμα λίγο με το μίξερ. Στην συνέχεια προσθέτετε την χτυπημένη κρέμα γάλακτος και την ζελατίνη και τα ανακατώνετε ελαφρώς. Τοποθετείτε την μισή κρέμα πάνω από τα μπισκότα, βάζετε από πάνω τις φράουλες και στην συνέχεια την υπόλοιπη κρέμα. Αφήνετε το γλυκό για 5-6 ώρες στο ψυγείο για να σφίξει η κρέμα και να ενωθούν οι γεύσεις. Κόβετε σε τετράγωνες πάστες και σερβίρετε.
 
 

 Σαλάτα με πένες μπρόκολο και γιαούρτι

 Υλικά
500 gr πένες κλασικές ή ολικής άλεσης
400 gr  μπρόκολο κομμένο σε μπουκετάκια
6 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
5 κουτάλια σούπας κρασί
100 gr ροκφόρ ή άλλο «μπλε» τυρί της αρεσκείας σας
4 κουτάλια σούπας γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι, πιπέρι, μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση
Βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους και τα στραγγίζετε. Βράζετε επίσης το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό για 2 λεπτά και το στραγγίζετε κι αυτό. Ζεσταίνετε το λάδι σε αντικολλητική κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Σβήνετε με το κρασί και συνεχίζετε το ψήσιμο για 4 -5  λεπτά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε το ροκφόρ  λιωμένα με πιρούνι και το στραγγισμένο μπρόκολο. Αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το βράσιμο για 2 -3 λεπτά ακόμη. Ανακατεύετε σε μπολ τα ζυμαρικά με το μαϊντανό, το γιαούρτι και το μείγμα του μπρόκολου και σερβίρετε.


Πέμπτη 16 Απριλίου 2015


Γρήγορο προφιτερόλ με σαβουαγιάρ

Υλικά
Μπισκότα σαβουαγιάρ 2 ανά ποτήρι περίπου ή 15 με 20 για μπολ.

Για την κρέμα σοκολάτας:
1 lt γάλα  και μισό l/2 lt κρέμα γάλακτος
1/2 ποτήρι κακάο σκόνη
1 ποτήρι αλεύρι ζαχαροπλαστικής
1 1/2 ποτήρι  ζάχαρη ή και λιγότερη
2 βανίλιες
2 κουταλιά σούπας βούτυρο

Για τη σαντιγί:
500 gr κρέμα γάλακτος φυτική ή μια μόρφατ μεταλλικό κουτί παγωμένη και χτυπημένη πολύ καλά στο μίξερ.
2 κουτάλια σούπας ζάχαρη άχνη
1 βανίλια

Εκτέλεση

Για την κρέμα σοκολάτας: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το αλεύρι και το κακάο κοσκινισμένα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το γάλα, ανακατεύουμε και τα βράζουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να δέσει η κρέμα σοκολάτας. Ρίχνουμε προς το τέλος τη βανίλια και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βουτυρο, ανακατεύουμε να γιαλίσει και βάζουμε μεμβράνη στην επιφάνεια της κρέμας για να μην πιάσει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη σαντιγί: Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια, μέχρι να γίνουν σαντιγί και την βάζουμε στο ψυγείο. Σε μπολ ή ποτήρια βάζουμε κάτω κρέμα σοκολάτα, σαντιγί, μπισκότα κομμένα στα 2, και επαναλαμβάνουμε , όσες στρώσεις θέλουμε, τελειώνουμε με σαντιγί.

Τορτελίνια με μανιτάρια, τυρί και κρέμα γάλακτος
Υλικά
1 πακέτο τορτελίνια γεμιστά με τυρί
2 κουτάλια σούπας  βούτυρο
1 ½ ποτήρι μανιτάρια φρέσκα
1/3 ποτηριού βότκα
250 ml κρέμα γάλακτος
αλάτι – πιπέρι
τυρί τριμμένο (παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι)

Εκτέλεση
Βράζετε τα τορτελίνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό, σε χρόνο που αναφέρετε στη συσκευασία του, τα στραγγίζετε τα λαδώνετε ή βουτυρώνετε και τα διατηρείτε ζεστά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεσταίνετε τα 2 κουτάλια σούπας βούτυρο βάζετε τα μανιτάρια και τα σοτάρετε για μερικά λεπτά. Τα σβήνετε με τη βότκα και περιμένετε μερικά λεπτά να εξατμισθεί το οινόπνευμα. Προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος 2-3 κουτάλια σούπας τριμμένο τυρί, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τη σάλτσα για λίγα μόνο λεπτά μέχρι να πήξει και να δέσει. Ρίχνετε στη σάλτσα τα τορτελίνια, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Σερβίρετε αμέσως και πασπαλίζετε προαιρετικά  με  τριμμένο τυρί και μαϊντανό.
Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε στη σάλτσα σας κομματάκια ζαμπόν ή μπέικον!
 
 

Fajitas με κοτόπουλο

Υλικά

Για τη μαρινάδα:
1/4 ποτηριού ελαιόλαδο
1 λάιμ χυμό
1 κουταλάκι γλυκού κύμινο
1 κουταλιά σούπας πάπρικα
1 κουταλάκι γλυκού πιπέρι καγιέν
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 κρεμμύδι
2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
αλάτι
πιπέρι


Για τα λαχανικά:
1 κρεμμύδι
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 λάιμ χυμό
8 πίτες μεξικάνικες (flour tortillas)
1 στραγγιστό γιαούρτι 200
gr
γουακαμόλε για το σερβίρισμα
λίγο τριμμένο κίτρινο τυρί


Για το γουακαμόλε:
3 ώριμα αβοκάντο
1 λάιμ
1 μικρο κρεμμύδι
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
3 κουτάλια σούπας κόλιανδρο φρέσκο
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι
πιπέρι καγιέν


Εκτέλεση:

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια. Το βάζουμε σε σακούλα τροφίμων. Προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Ανακατεύουμε τα υλικά και αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 30′. Όσο πιο πολύ αφήσουμε τόσο πιο ωραίο θα γίνει. Το ψήνουμε σε γκριλιέρα 4′-5′ από κάθε πλευρά.

Για τα λαχανικά:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά να μαλακώσουν. Στύβουμε το λάιμ.


Για το γουακαμόλε:
Καθαρίζουμε το αβοκάντο και το λιώνουμε με πιρούνι. Προσθέτουμε ψιλοκομμένες τις ντομάτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο καθώς κι όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και παγώνουμε.


Τυλίγουμε τις πίτες σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε για 5 λεπτά στους 200 βαθμούς να ζεσταθούν αλλά όχι να ξεραθούν.



Τετάρτη 15 Απριλίου 2015


Αμερικάνικο Cheesecake

Υλικά
250
gr μπισκότα τύπου Digestive
2 κουτάλια σούπας μαύρη ζάχαρη
125
gr
ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
750
gr
τυρί κρέμα
1  ποτήρι
ψιλή ζάχαρη (220 gr)
2 λεμόνια (το ξύσμα και το χυμό τους)
1 βανίλια
3 αυγά
1 κρόκος αυγού
1/2 ποτήρι κρέμα γάλακτος (125 ml)

Εκτέλεση
Βάλτε τα μπισκότα και τη μαύρη ζάχαρη στο
blender και θρυμματίστε τα. Προσθέστε το βούτυρο και συνεχίστε το χτύπημα (το μείγμα σας θα μοιάζει με ψίχουλα). Με τα χέρια σας πιέστε το μείγμα σας στη βάση και τις πλευρές μιας αντικολλητικής, στρογγυλής φόρμας με στεφάνι. Με τη βάση ενός ποτηριού πατήστε και ισιώστε την επιφάνεια. Βάλτε τη φόρμα με τη βάση στο ψυγείο γα 1 ώρα.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Σε ένα μπολ βάλτε το τυρί σε μορφή κρέμας και την ψιλή ζάχαρη. Ξύστε τη φλούδα των λεμονιών στο μείγμα σας και μετά στίψτε τα και προσθέστε το σουρωμένο χυμό τους. Προσθέστε τη βανίλια. Με το μίξερ χτυπήστε καλά τα υλικά σας μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέστε τα αυγά ένα ένα συνεχίζοντας το χτύπημα, συνεχίστε με τον κρόκο και τέλος με την κρέμα γάλακτος.
Τυλίξτε εξωτερικά τη βάση της φόρμας σας με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε τη σε ένα ταψί. Από πάνω χύστε το μείγμα της κρέμας και ισιώστε την επιφάνεια. Ψήστε στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου για 10 λεπτά. Μειώστε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς και ψήστε για άλλα 25-30 λεπτά. Αφήστε το cheesecake σας να κρυώσει με την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη. Καλύψτε το γλυκό σας με διάφανη μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο, τουλάχιστον για 4 ώρες.


Κανελόνια με κοτόπουλο και σάλτσα γιαουρτιού

Υλικά
Για τη γέμιση
1 πακέτο κανελόνια έτοιμα ή σπιτικά
300 gr κοτόπουλο ψιλοκομμένο

1 κουταλάκι γλυκού μαϊντανός
1/2 ποτήρι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
300
gr
  μπρόκολο κομμένο σε φουντίτσες
1 κουταλάκι γλυκού χυμός λεμονιού
1/4 κουταλάκι γλυκού φυλλαράκια άνηθου

1/2 ποτήρι τυρί κρέμα

Για τη σάλτσα επικάλυψη

1/2 ποτήρι  τυρί κρέμα

1/2 ποτήρι γιαούρτι
λίγα φυλλαράκια άνηθου
λίγο  σκόρδο

Για τη σάλτσα ντομάτας για τον πάτο του ταψιού

3 μεγάλες  ντομάτες
2 ποτήρια  καυτό νερό
λίγο κρεμμύδι - σκόρδο- κόκκινο πιπέρι λίγο - αλάτι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το κοτόπουλο, το μαϊντανό, το κρεμμύδι, το μπρόκολο, το χυμό λεμονιού, τον άνηθο και τα βράζετε για 15 λεπτά.  Στη συνέχεια, πολτοποιήστε με ένα πιρούνι όλα τα βρασμένα υλικά εκτός από το κοτόπουλο. Σε ξύλο κοπής κόβετε το κοτόπουλο σε πολύ μικρά κομματάκια και το ενώνετε με το μείγμα του μπρόκολου. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μείγμα της σάλτσας ντομάτας στον πάτο του ταψιού και από πάνω ρίχνουμε τα κανελόνια άβραστα γεμιστά με τη γέμιση του κοτόπουλου.  Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της επικάλυψης και το ρίχνουμε πάνω από τα κανελόνια πασπαλίζοντας με τυρί παρμεζάνα.
Ψήνουμε για 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Για τη σάλτσα ντομάτας για τον πάτο του ταψιού
Ρίξτε όλα τα υλικά στο
blender και ανακατέψτε τα δυνατά για 1 λεπτό. Η σάλτσα είναι έτοιμη, δεν θέλει βράσιμο ή κάτι άλλο.
 


Ζαμπονοτυρόπιτα αφράτη με μπεσαμέλ

Υλικά
9 φύλλα κρούστας
450 gr διάφορα τριμμένα κίτρινα τυριά 
150 gr ζαμπόν κομμένο σε κομματάκια
2 1/2   ποτήρια φρέσκο γάλα
3 κουτάλια σούπας αλεύρι ζαχαροπλαστικής
4 αυγά χτυπημένα
3 κουτάλια σούπας  βούτυρο + βούτυρο λιωμένο για άλειμμα των φύλλων
λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κουτάλια βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με αυγογδάρτη να ενσωματωθεί πλήρως. Με μια κίνηση ρίχνουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει ελαφρώς. Κατεβάζουμε από τη φωτιά προσθέτουμε πιπέρι και μοσχοκάρυδο (προαιρετικά), τα χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα, τα τυριά και το ζαμπόν. Ανακατεύουμε μια τελευταία φορά να ενσωματωθούν.Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο πυρέξ και τοποθετούμε 5 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο βουτυρωμένα ένα ένα. Προσθέτουμε το μείγμα, το στρώνουμε με σπάτουλα και προσθέτουμε από πάνω άλλα 4 φύλλα και πάλι βουτυρωμένα ένα ένα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε ελαφρά τα επάνω φύλλα τα βουτυρώνουμε και ψήνουμε τη πίτα σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα και από τις δύο πλευρές και να γίνουν τραγανά.

 

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Σαλάτα με πορτοκάλι, αβοκάντο και καρύδια
 
Υλικά

Για τη σαλάτα:
1 iceberg
1 μαρούλι σγουρό πράσινο
5 κλαδάκια ρόκας
1 μαρούλι σγουρό κόκκινο
1 ώριμο αβοκάντο
1 μεγάλο πορτοκάλι
1/2 ποτήρι  καρυδόψυχα χονδροκομμένη
1 μικρό κρεμμύδι ξερό 
2-3 κουτάλια σούπας σπόρους ροδιού
 
Για το ντρέσινγκ:
3 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
2 κουτάλια σούπας χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα 
1 κουταλιά σούπας μέλι
αλάτι πιπέρι
 
Εκτέλεση
Για τη σαλάτα: Πλένουμε τα σαλατικά, τα στεγνώνουμε και τα χονδροκόβουμε , το κρεμμύδι το κόβουμε σε πολύ λεπτά φετάκια. Κόβουμε τη σάρκα του πορτοκαλιού σε κυβάκια (χωρίς τις λευκές μεμβράνες) φροντίζοντας να μαζέψουμε τους χυμούς του. Καθαρίζουμε και κόβουμε και το αβοκάντο σε φέτες.
Για το ντρέσινγκ: Αναμειγνύουμε τα υλικά του ντρέσινγκ και τα χτυπάμε καλά. Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε όλα τα σαλατικά, ρίχνουμε τα 3/4 του ντρέσινγκ και ανακατεύουμε προσεκτικά. Δοκιμάζουμε το αλάτι και αν απαιτηθεί προσθέτουμε και άλλο. 
Μεταφέρουμε τη σαλάτα σε πιατέλα, ρίχνουμε από πάνω τη καρυδόψιχα (προαιρετικά καβουρδίζουμε τη καρυδόψιχα για 2 λεπτά σε στεγνό τηγανάκι), περιχύνουμε τη σαλάτα μας με το υπόλοιπο ντρέσινγ και σερβίρουμε.