ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Σάββατο 30 Μαΐου 2015


Μπανάνα Split

Υλικά
6 μεγάλες μπανάνες κομμένες στη μέση κατά μήκος
30 gr βούτυρο σε κομματάκια
2 κουτάλια σούπας καστανή ζάχαρη
1 λίτρο παγωτό βανίλια
¼ ποτηριού φιστίκια χοντροκομμένα

Για τη σάλτσα σοκολάτας:
120 gr σοκολάτα κουβερτούρας σε κομματάκια
1/2 ποτήρι κρέμα γάλακτος πλήρης

Εκτέλεση
Για τις μπανάνες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς και βουτυρώνετε ελαφρώς ένα ορθογώνιο ταψί ή pyrex . Τοποθετείστε τις μπανάνες μέσα στο ταψί ή ταρτιέρα με τις κομμένες πλευρές προς τα επάνω. Βάζετε σε κατσαρόλα το βούτυρο και τη ζάχαρη και σιγοβράζετε σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Περιχύνετε καλά με το σιρόπι τις μπανάνες στο ταψί και τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 12-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν οι μπανάνες για 10 λεπτά. 

Για τη σάλτσα σοκολάτας: Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη σάλτσα σοκολάτας. Βάζετε σε κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, τα κομματάκια σοκολάτας και τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε για 3 - 4 λεπτά  μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.Τοποθετείτε μπάλες παγωτού πάνω από τις καραμελωμένες μπανάνες, περιχύνετε με τη σάλτσα σοκολάτας, πασπαλίζετε με τα χοντροκομμένα φιστίκια και σερβίρετε. 

 

Πανακότα πορτοκάλι – κανέλα

Υλικά
500 ml κρέμα γάλακτος (HOPLA
)
250 gr γάλα
250
gr
χυμό πορτοκάλι
150 gr ζάχαρη
2 stick κανέλλας
1 βανίλια
1 φακελάκι ζελατίνη σκόνη


Εκτέλεση:
Βάζουμε τη ζελατίνη σε χλιαρό νερό να διαλυθεί. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τον χυμό, τη ζάχαρη, τη βανίλια  και τα στικ κανέλας. Σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και μόλις πάρει την πρώτη βράση κατεβάζουμε από τη φωτιά.  Σουρώνουμε το μείγμα σε νέα κατσαρόλα και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά να ξαναπάρει μια βράση. Κατεβάζουμε και προσθέτουμε τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν η ζελατίνη και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να δέσει καλά.



Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με τυρί (ορεκτικό)

Υλικά:
3 - 4 πιπεριές φλωρίνης (κόκκινες ή πράσινες)
200  gr τυρί τριμμένο γκούντα
200 gr  γραβιέρα τριμμένη ή κεφαλογραβιέρα
200 gr  πεκορίνο  ή κασκαβάλι τριμμένο
Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
Λίγο δεντρολίβανο
Φρέσκο πιπέρι

Εκτέλεση:
Ανακατεύετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά εκτός από τις πιπεριές. Πλένετε καλά τις πιπεριές, τις ανοίγετε από πάνω κι αφαιρείτε τα σπόρια. Έπειτα τις γεμίζετε με το μείγμα και τις βάζετε στο ψυγείο. Σερβίρετε σε ροδέλες ή και με λίγη φρέσκια τριμμένη  ντομάτα.

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015


Εύκολη τούρτα παγωτό με μπισκότα

Υλικά:
Για τη βάση

2 1/2 κουτιά μπισκότα με γέμιση σοκολάτας
6 κουτάλια σούπας λιωμένη μαργαρίνη


Για το παγωτό
1 λίτρο φρέσκα κρέμα
1  ζαχαρούχο γάλα
1  γάλα εβαπορέ
1 συσκευασία (154 gr) μπισκότα με γέμιση σοκολάτας
1 συσκευασία (115 gr) μπισκότα
mini γεμιστά
λίγη
nutella

Εκτέλεση
Λιώνω τη μαργαρίνη και την αφήνω να κρυώσει. Τρίβουμε στο μίξερ τα σοκολατένια μπισκότα. Ρίχνουμε τη μαργαρίνη που έχει κρυώσει στα τριμμένα μπισκότα κι ανακατεύουμε μέχρι να βραχούν καλά. Με την ανάποδη του κουταλιού στρώνουμε το μείγμα στη βάση της φόρμας με στεφάνι. Με την nutella  κολλάμε στη βάση της φόρμας, (πάνω στο μείγμα) μπισκότα  ανοιγμένα στη μέση με σχέδιο (εναλλάξ κρέμα-σκέτο).

Για το παγωτό
Χτυπώ την φρέσκα κρέμα να αφρατέψει στο μίξερ μέχρι να πήξει. Ρίχνω στη συνέχεια λίγο λίγο το ζαχαρούχο και χτυπώ για άλλα 5 λεπτά. Τέλος ρίχνω και το εβαπορέ και αφήνω ξανά το μείγμα να χτυπηθεί για 5 λεπτά.. Αδειάζουμε μέρος της κρέμας πάνω στη βάση, προσθέτουμε mini μιπσκότα στην κρέμα και ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη. Βάζουμε στην κατάψυξη για μια νύχτα και αφήνουμε λίγο να ξεπαγώσει πριν σερβίρουμε. Στολίζουμε με σιρόπι φράουλας (προαιρετικά).




Βοδινό με μανιτάρια σε κρέμα γιαουρτιού

Υλικά
800 gr μοσχαρίσιο φιλέτο από κόντρα
3 κουτάλια σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
350  gr λευκά στρογγυλά φρέσκα μανιτάρια σε λεπτές φέτες
1 κουταλιά σούπας ντοματόπαστα
150 ml κρέμα γάλακτος 
100 gr στραγγιστό γιαούρτι
1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε  το κρέας μας σε λεπτές λωρίδες φάρδους 1 εκ. και τις αλευρώνουμε μια μια ώστε να καλυφθούν καλά. Σε μια  κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις λωρίδες κρέατος για 5 – 6 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε μια πιατέλα. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.  Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 4 – 5 λεπτά, μέχρι τα μανιτάρια να ροδίσουν ελαφρώς. Προσθέτω τη ντοματόπαστα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμη ανακατεύοντας και ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα τις λωρίδες του μοσχαριού. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε με 500 ml καυτό νερό και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί η ντοματόπαστα. Μόλις το μείγμα πάρει μια βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 35 – 40 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει.  Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη κρέμα γάλακτος με το γιαούρτι και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά με την ξύλινη κουτάλα και μαγειρεύουμε για 1 – 2 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα αλλά να μην πάρει βράση γιατί θα «κόψει».  Πασπαλίζουμε, προαιρετικά, με την πάπρικα, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως. Συνοδεύω με καστανό ρύζι.


Τούρτα με σοκολάτα λάκτα

Υλικά
2 πακέτα μπισκότα πτι-μπερ
500 ml κρέμα γάλακτος
ζάχαρη  άχνη για τη σαντιγύ ανάλογα με το πόσο γλυκιά τη θέλουμε (3 – 4 κουτάλια)
2 κουτάλια σούπας κακάο
2 σοκολάτες γάλακτος Λάκτα των 85 gr
1 ποτήρι γάλα μαζί με λίγο κονιάκ
200 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύ για το γαρνίρισμα

 
Εκτέλεση
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε  σφιχτή σαντιγύ.
Την χωρίζουμε σε 2 μέρη και στην μισή ρίχνουμε το κακάο και το ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει και να γίνει η σαντιγύ σοκολατένια. Βουτάμε τα μπισκότα στο γάλα για πολύ λίγο και βάζουμε μια στρώση σε φόρμα στρογγυλή με σούστα. Απλώνουμε την μισή σαντιγύ από πάνω. Στο μεταξύ έχουμε τρίψει τη 1 λάκτα στο μπλέντερ καιτην έχουμε ανακατέψει μέσα στα μπολ με τη σαντιγύ.Βάζουμε άλλη μια στρώση μπισκότα και απλώνουμε την σοκολατένια σαντιγύ. Από πάνω κάνουμε ροζέτες με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος που την έχουμε χτυπήσει με την άχνη σε σαντιγύ. Βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει. Σε μπεν μαρί λιώνουμε την δεύτερη λάκτα και με κουτάλι ρίχνουμε γραμμές πάνω στην τούρτα για να την στολίσουμε.


Πέμπτη 28 Μαΐου 2015


Γλυκό ψυγείου με γιαούρτι τζέλι και φράουλες

Υλικά
400 gr φράουλες
500 ml κρέμα γάλακτος
200 gr στραγγιστό γιαούρτι
1 φακελάκι τζέλι φράουλας
3 κουτάλια σούπας ζάχαρη
1  βανίλια
λίγη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
Ετοιμάζετε το τζέλι φράουλας βάζοντας ½ ποτήρι λιγότερο νερό από όσο υποδεικνύει η συσκευασία και το αφήνετε να κρυώσει χωρίς να σφίξει. Καθαρίζετε τις φράουλες, τις πλένετε, τις στραγγίζετε και κρατάτε μερικές ολόκληρες για τη διακόσμηση. Κόβετε τις υπόλοιπες σε κομμάτια. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ σε σφιχτή σαντιγί. Προσθέτετε τη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίζετε το χτύπημα. Χτυπάτε ελαφρά το γιαούρτι με πιρούνι και το ανακατεύετε πολύ καλά με τη σαντιγί και το ζελέ. Αφήνετε για λίγο το μείγμα στο ψυγείο. Μοιράζετε σε 6 ατομικές φόρμες τις φράουλες ή ένα μπολ κανονικό και τις περιχύνετε με το μείγμα που ετοιμάσατε. Αφήνετε την κρέμα στο ψυγείο αρκετές ώρες για να σφίξει. Τις ξεφορμάρετε βυθίζοντας για ελάχιστα δευτερόλεπτα τα φορμάκια σε καυτό νερό και τα αναποδογυρίζετε σε πιατάκια. Γαρνίρετε με τις φράουλες που κρατήσατε για τη διακόσμηση, πασπαλισμένες με λίγη ζάχαρη.
 
 

Πατατόπιτα

Υλικά
1 πακέτο σφολιάτα
4 πατάτες μέτριου μεγέθους
8 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουτάλια σούπας βούτυρο
1 ποτήρι  κρέμα γάλακτος
250
gr  διάφορα τυριά τριμμένα που να λιώνουν
Λάδι για το άλειμμα των φύλλων
Σουσάμι


Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 3-4 λεπτά ακόμα. Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους τις ρίχνουμε στο τηγάνι με το μπέικον, τα ανακατεύουμε όλα μαζί για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αποσύρουμε από την φωτιά. Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει, ρίχνουμε τα τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε ελαφρά. Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί, στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας το λαδώνουμε και αυτό και απο πάνω απλώνουμε την γέμιση. Κλείνουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, το λαδώνουμε, χαράζουμε την πίτα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια

 

Φιλέτο κοτόπουλο μαριναρισμένο με μουστάρδα

Υλικά:
4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλο
1/2  ποτήρι μουστάρδα Dijon
1 κουταλιά σούπας ξύδι μπαλσάμικο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Σε ένα μικρό μπολ μαρινάρετε το κοτόπουλο στη μουστάρδα, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Ρίξτε και όλη τη μουστάρδα πάνω στο κρέας μέχρι να καλυφθεί. Ψήνετε για 40 περίπου λεπτά.


 

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015


Ελαφρύ cheesecake με γιαούρτι

Υλικά
Για την βάση

1 1/2 πακέτο μπισκότα πτι μπερ
6 κουτάλια σούπας βούτυρο
1/2 κουταλάκι κανέλα (προαιρετικά)
Για τη γέμιση
2 ποτήρια γιαούρτι στραγγιστό 2%
1/2 κιλό ανθότυρο
1 ½ ποτήρι ζάχαρη
Ξύσμα ενός λεμονιού
2 φακελάκια σκόνη ζελατίνα
1/3 ποτηριού κρύο νερό
1/3 ποτηριού ζεστό νερό
Επιπλέον

Φράουλες φρέσκες ή σε σιρόπι για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Χτυπάτε τα μπισκότα στο blender και τα τρίβετε. Λιώνετε το βούτυρο και το ανακατεύετε με την κανέλα και τα μπισκότα. Στρώνετε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα με στεφάνι.
Ανακατεύετε το ανθότυρο με το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το ξύσμα. Τα χτυπάτε με προσοχή να γίνει ομοιογενές. Λιώνετε τη ζελατίνα στο κρύο νερό και μετά προσθέτετε το ζεστό και την προσθέτετε στο ανθότυρο. Ανακατεύετε καλά και αδειάζετε στη φόρμα, πάνω από το μπισκότο. Στρώνετε καλά την επιφάνεια.
Βάζετε στο ψυγείο για 4 ώρες. Σερβίρετε με φρέσκες φράουλες ή/και σιρόπι φράουλας.

Μοusse σοκολάτας με λίγες θερμίδες

Υλικά:
130 gr θρυμματισμένη κουβερτούρα
40 gr  βούτυρο
12 gr  Sweete stevia                          
Χυμό από δύο πορτοκάλια
100 gr  κακάο
2 αυγά χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
2 κουτάλια σούπας κονιάκ της αρεσκείας σας
100 gr  κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:
Λιώνετε σε μπεν μαρί τη κουβερτούρα με το βούτυρο και προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιών. Αφού ενωθεί το μείγμα, ρίχνετε το κακάο και ανακατεύετε καλά. Ύστερα ρίχνετε το κονιάκ και τους κρόκους αυγών και βγάζετε από τη φωτιά, αφήνοντας το μείγμα να αποκτήσει θερμοκρασία περιβάλλοντος. Σε ένα μπολ χτυπάτε καλά τα ασπράδια με τη Sweete stevia, για να γίνουν μαρέγκα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί. Με μια σπάτουλα ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί ελαφρά, ώστε να παραμείνει το μείγμα αφράτο. Το βάζετε σε μπολάκια και στο ψυγείο για μια ώρα και η mousse σοκολάτας είναι έτοιμη για απόλαυση.


Μπριζόλες χοιρινές σε κρεμώδη σάλτσα

Υλικά
4 μπριζόλες χοιρινές  με κόκκαλο
αλάτι
1 ποτήρι  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτάλια σούπας κρεμμύδι σε σκόνη
2 κουτάλια σούπας σκόρδο σε σκόνη
1 κουταλάκι γλυκού πιπέρι καγιέν
1/2 κουταλάκι γλυκού μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/4  ποτηριού ελαιόλαδο
1 1/2 ποτηριού ζωμό κοτόπουλου κρύο
3/4 ποτηριού κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Ανακατεύετε καλά σε μπολ το αλεύρι, τη σκόνη κρεμμυδιού, τη σκόνη σκόρδου, το καγιέν, το αλάτι και το πιπέρι. Μεταφέρετε το μείγμα σε μεγάλο ρηχό πιάτο και αλευρώνετε καλά τις μπριζόλες και από τις δύο πλευρές με το μείγμα αλευριού. Ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία το μισό ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε τις μπριζόλες για 3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Μεταφέρετε τις μπριζόλες από το τηγάνι σε πιατέλα και αφήνετε το τηγάνι τη φωτιά. Εν τω μεταξύ έχετε διαλύσει στο 1/2  ποτήρι κρύο ζωμό κοτόπουλο 2 κοφτές κουταλιές σούπας μείγμα αλευριού. Το ρίχνετε στο τηγάνι μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σιγοβράζετε, ανακατεύοντας για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να πήξει η σάλτσα ελαφρώς. Προσθέτετε στο τηγάνι τη κρέμα γάλακτος και το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και προσθέτετε και τις μπριζόλες μέσα στη σάλτσα. Σιγοβράζετε για 5 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα οι μπριζόλες. Αλατίζετε και σιγοβράζετε 1/2 λεπτό ακόμα. Αν η σάλτσα σας δεν έχει πήξει όσο θα θέλατε μπορείτε να διαλύσετε λίγο ακόμα αλεύρι σε 2-3 κουτάλια σούπας κρύο νερό, το προσθέτετε στο τηγάνι και σιγοβράζετε για λίγο ακόμα μέχρι να πήξει η σάλτσα. Σερβίρετε τις μπριζόλες ζεστές, γαρνιρισμένες με το ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρετε με συνοδευτικό αρεσκείας σας, όπως πουρέ, πατάτες τηγανιτές, πιλάφι.