ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015


Cheesecake σοκολάτας με αμύγδαλα

Υλικά

Για τη βάση
250 gr cookies σοκολάτας τριµµένα στο blender
100 gr βούτυρο, λιωμένο
800 gr  τυρί κρέμα
250ml κρέμα γάλακτος
1/3 ποτηριού άχνη, κοσκινισµένη
250  gr σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε µπεν µαρί
1 ποτήρι αµύγδαλα ασπρισμένα, καβουρδισμένα και χοντροκοπανισµένα

Για την επικάλυψη
100 gr σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομματάκια
100 ml κρέμα γάλακτος
1 - 2 κουτάλια σούπας κονιάκ
μερικά αµύγδαλα καβουρδισμένα

Εκτέλεση
Φτιάχνετε πρώτα τη βάση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ανακατεύετε σε ένα μπολ το λιωμένο βούτυρο µε τα τριµµένα μπισκότα να γίνουν οµοιόµορφο µείγµα και στρώνετε µε αυτό τον πάτο μιας ανοιγόµενης φόρμας με στεφάνι. Το ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά κι αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Στο μεταξύ, χτυπάτε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος µε το τυρί και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και να σφίξει το µείγµα. Προσθέτετε τη λιωμένη κουβερτούρα όσο ακόμα είναι χλιαρή και ανακατεύετε να ενωθούν τα υλικά σας. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ανακατεύετε μέσα τα κοπανισμένα αµύγδαλα µε μια σπάτουλα. Στρώνετε την κρέμα πάνω από τη βάση των μπισκότων κι αφήνετε το cheesecake στο ψυγείο για 5-6 ώρες τουλάχιστον να σταθεροποιηθεί. Ετοιμάζετε την επικάλυψη σοκολάτας: Βάζετε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι να πάρει βράση και μετά προσθέτετε τη σοκολάτα. Ανακατεύετε να γίνει ομοιογενής η σος και τέλος, ενσωματώνετε και το κονιάκ. Όταν θέλετε να σερβίρετε, κόβετε το cheesecake σε κομμάτια και σερβίρετε σε πιάτα, περιχύνοντας µε τη γκανάζ σοκολάτας και λίγο κοπανισμένο αμύγδαλο.
 
 

Τραγανά κολοκυθάκια με παρμεζάνα στο φούρνο

Υλικά 
500  gr κολοκυθάκια
1/2 ποτήρι αλεύρι
1 1/2 ποτήρι τριμμένη φρυγανιά
1/2 ποτήρι τυρί παρμεζάνα τριμμένη 
2 αυγά
2 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι

 
Εκτέλεση 
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς, βάζετε ένα λαδόχαρτο σε ταψί και το λαδώνετε με τη 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο. Καθαρίζετε τα κολοκυθάκια, τα κόβετε σε φέτες και τα αλατίζετε ελαφρώς. Σε ένα βαθύ πιάτο βάζετε το αλεύρι το οποίο αλατοπιπερώνετε ελαφρώς και το ανακατεύετε. Σε δεύτερο βαθύ πιάτο χτυπάτε τα αυγά με 1 κουταλιά σούπας νερό και σε τρίτο πιάτο βάζετε τη τριμμένη φρυγανιά και τη παρμεζάνα την οποία έχετε τρίψει στο λεπτό μέρος του τρίφτη σας και ανακατεύετε καλά. Περνάτε τα κολοκυθάκια σας πρώτα από το αλεύρι, μετά από το χτυπημένο αυγό και αφού καλυφθούν καλά και στις δύο πλευρές στο μείγμα φρυγανιάς- παρμεζάνας προσέχοντας να καλυφθούν πλήρως. Βάζετε τα κολοκυθάκια στο ταψί πάνω στο λαδόχαρτο, τα βάζετε στο προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα και τα ψήνετε για 15 λεπτά περίπου. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, αναποδογυρίζετε τα κολοκυθάκια τα ραντίζετε με την υπόλοιπη 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο, τα ξαναβάζετε στο φούρνο και ψήνετε για άλλα 15 λεπτά περίπου.
 
 
            

Κοτόπουλο φούρνου καλοκαιρινό

Υλικά:
1 κοτόπουλο, σε κομμάτια
1 κιλό κολοκύθια μέτρια
3 πιπεριές Φλωρίνης
1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
1 κουταλάκι γλυκού μαραθόσπορος, χονδροκοπανισμένος
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
150 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε το κοτόπουλο, το πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμους. Κόβουμε στη μέση, κατά μήκος τα κολοκύθια και με κουταλάκι αφαιρούμε τα σπόρια. Τα κόβουμε μπαστουνάκια, όσο μπορούμε πιο λεπτά. Ετοιμάζουμε και τις πιπεριές, αφαιρούμε κοτσάνια και σπόρια και τις κόβουμε και αυτές μπαστουνάκια. Βάζουμε στο ταψί τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές μαζί με τον άνηθο και τα αλατοπιπερώνουμε. Τα απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψάκι και τοποθετούμε από πάνω τα κομμάτια του κοτόπουλου. Το ταψί πρέπει να έχει τέτοιο μέγεθος ώστε το κοτόπουλο να σκεπάζει όλα τα κολοκύθια.


Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015


Γλυκό με σοκολάτα καρύδα και βρώμη

Υλικά:
1 ποτήρι φυστικοβούτυρο
1/2 ποτήρι μέλι
1/2 ποτήρι λάδι  
2 ποτήρια νιφάδες βρώμης
1 ποτήρι καρύδα
1/2 ποτήρι τεμαχισμένα καρύδια
1 1/4 ποτήρι σταγόνες μαύρης σοκολάτας
1  βανίλια

Εκτέλεση:
Λιώνουμε το φυστικοβούτυρο, το μέλι και το λάδι καρύδας σε μία μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά ως ότου το μείγμα λιώσει. Όταν λιώσει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και όλα τα υλικά αναμειχθούν καλά. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ταψί. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σκληρύνει η σοκολάτα, τουλάχιστον 3-4 ώρες. Κόβουμε σε 5 εκατοστών τετράγωνα κομμάτια. Το διατηρούμε στο ψυγείο.

Ριζότο με σκόρδο βούτυρο και μανιτάρια

Υλικά
200 gr ρύζι για ριζότο
300 gr μανιτάρια κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
150 gr  κρέμα γάλακτος
1 κομματάκι βούτυρο
αλάτι – πιπέρι
ελαιόλαδο
μαϊντανός για το γαρνίρισμα

 
Εκτέλεση
Βράζετε το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτετε μία πρέζα αλάτι και λίγο ελαιόλαδο και μαγειρεύετε το ρύζι μέχρι να είναι μαλακό. Ύστερα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο με λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο και τα μανιτάρια. Όταν τα μανιτάρια βγάλουν τα υγρά τους χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε το πιπέρι . Αφού στραγγίζετε το ρύζι  το ρίχνετε το τηγάνι με τα μανιτάρια. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και το μαϊντανό και μαγειρεύετε λίγο μέχρι να δέσει η κρέμα. Τέλος, ρίχνετε αλάτι – πιπέρι και γαρνίρετε με μαϊντανό.


Γλώσσα φιλέτο με σάλτσα  μουστάρδας

Υλικά
4 φιλέτα γλώσσας
2 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
αλάτι

για τη σάλτσα μουστάρδας
4 κουτάλια σούπας βούτυρο
2 κουτάλια σούπας μουστάρδα
½ ποτήρι λευκό κρασί
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
ξύσμα από ½ λεμόνι
αλάτι,πιπέρι

Εκτέλεση
Ζεσταίνετε πολύ καλά σε δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζετε το ελαιόλαδο και τα φιλέτα, αφού πρώτα τα αλατίσετε και να τα στεγνώσετε καλά με χαρτί κουζίνας.   Ψήνετε για 3 λεπτά και τα φιλέτα γλώσσας είναι έτοιμα. Αφαιρέστε τα φιλέτα και βάλτε τα σε μια πιατέλα. Στο ίδιο τηγάνι, βάλτε το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού και το κρασί σε χαμηλή φωτιά. Πρόσθεστε τη μουστάρδα, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψτε. Μετά από 2-3 λεπτά αποσύρετε από τη φωτιά, ρίξτε τον άνηθο ή μαϊντανό και έτοιμη η σάλτσα σας. Περιχύστε με αυτήν τα φιλέτα και συνοδεύστε με ολόκληρες baby πατατούλες με τη φλούδα, ψητές ή βρασμένες στον ατμό.


Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015


Τούρτα παγωτό pavlova

Υλικά
500  gr φρέσκες φράουλες, καθαρισμένες και κομμένες
500 gr  κρέμα γάλακτος 
6 ασπράδια 
200 gr  ζάχαρη
100 ml νερό
400 gr μαρέγκες (ζαχαροπλαστείου) 
3 κουτάλια  σούπας ζάχαρη άχνη

 
Εκτέλεση
Κόβετε 300  gr από τις φράουλες σε μικρά κομματάκια. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ μέχρι να γίνει σφικτή σαντιγί. Σε ένα άλλο μπώλ  χτυπάτε τα ασπράδια μαρέγκα. Ζεσταίνετε  τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι και φτιάξετε ένα σιρόπι.  Προσθέτε το σιρόπι στην μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά και χτυπάτε λίγο ακόμη με το μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτετε στη μαρέγκα  τη σαντιγί και τις θρυμματισμένες μαρέγκες  και ανακατεύετε με μια σπάτουλα, με ανάλαφρες κινήσεις, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.Τοποθετείστε ένα  ταψί   σε μια μεγάλη πιατέλα, στην οποία έχετε στρώσει λαδόκολλα. Αδειάστε  στο ταψί το μείγμα  και τοποθετείστε στην κατάψυξη για 4 - 5 ώρες, μέχρι να σφίξει καλά. Λίγο πριν το σερβίρισμα, πολτοποιείστε  στο blender τις υπόλοιπες φράουλες με τη ζάχαρη άχνη και φτιάξετε  μια απλή σάλτσα φράουλας. Βγάζετε την Pavlova από την κατάψυξη, την κόβετε σε κομμάτια και περιχύνετε κάθε κομμάτι με λίγη από τη σάλτσα φράουλας.
 
 


Σαλάτα με μαρούλι μήλο και  σταφίδες
Υλικά
1 ματσάκι μαρούλι
1 πράσινο μήλο
100 gr μπέικον
50 gr ξανθές σταφίδες
50 gr καρύδια
αλάτι
ξίδι
ελαιόλαδο


    Εκτέλεση
Σε ξύλο κοπής κόβουμε το μπέικον σε χοντρά κομματάκια και το σοτάρουμε στο τηγάνι ελαφρώς, χωρίς ελαιόλαδο, μόνο με το λίπος του. Στη συνέχεια κόβουμε το μαρούλι με τα χέρια μας σε χοντρά κομμάτια και το τοποθετούμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Κόβουμε το πράσινο μήλο σε κύβους και το ρίχνουμε και αυτό μέσα στο μπολ (αν θέλουμε αφαιρούμε τη φλούδα του).Στη συνέχεια προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια και τέλος ρίχνουμε στο μπολ με τα υλικά μας και το μπέικον. Ανακατεύουμε, ανακατεύουμε, περιχύνουμε το ελαιόλαδο με το ξίδι και ξανά ανακατεύουμε.





 


Χοιρινό με μανιτάρια και κρέμα

Υλικά
1/2 κιλό χοιρινό  κομμένο σε κύβους
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
1 μικρή σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη ή 1 κουταλάκι γλυκού σκόρδο σε σκόνη
3  κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
220 gr  φρέσκα μανιτάρια σε φέτες
1/2 ποτήρι ζωμό κότας ζεστός
3/4 ποτηριού κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι γλυκου corn flour
1 κουταλάκι γλυκού  μουστάρδα [προαιρετικά]
2 κουτάλια σούπας λευκό ξηρό κρασί
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι ή γουόκ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι ανακατεύοντας για 1/2 λεπτό. Προσθέτετε το χοιρινό και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσει το κρέας απ” όλες τις πλευρές. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία, προσθέτετε το σκόρδο και το 1/2 ποτήρι ζεστό ζωμό, σκεπάζετε το τηγάνι και σιγοβράζετε για 20-25 λεπτά μέχρι να γίνει τρυφερό το κρέας. Προσθέτετε τα μανιτάρια, ανακατεύετε, σκεπάζετε το τηγάνι και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο μέχρι να μαλακώσουν και τα μανιτάρια. Ανακατεύετε καλά τη κρέμα γάλακτος, το κρασί, τη μουστάρδα και το corn flour. Αλατοπιπερώνετε το φαγητό, προσθέτετε το μείγμα κρέμας γάλακτος, ανακατεύετε να πάει παντού και συνεχίζετε μέχρι να πάρει βράση η σάλτσα. [Αν έχουν μείνει πολλά υγρά στη σάλτσα διαλύστε λίγο ακόμα corn flour σε 4 - 5 κουτάλια σούπας νερό και το ρίχνετε στο φαγητό].  Σερβίρετε με ρύζι πιλάφι ή πουρέ.
 

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015


Μωσαικό με τζέλυ

Υλικά
4 φακελάκια τζέλυ (φράουλα, μπανάνα, πορτοκάλι, λεμόνι)
1 ζαχαρούχο γάλα
2 φακελάκια ζελατίνη σε σκόνη
 


Εκτέλεση
Διαλύουμε το κάθε τζέλυ σε 1 ποτήρι βραστό νερό. Αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσουν εντελώς (καλύτερα από την προηγούμενη μέρα).Τα ξεφορμάρουμε και τα κόβουμε σε τετράγωνα. Τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε σε pyrex. Σε μισό ποτήρι κρύο νερό διαλύουμε τις ζελατίνες.Διαλύουμε το ζαχαρούχο σε 1 1/2 ποτήρι ζεστό νερό και προσθέτουμε σ' αυτό τις διαλυμένες ζελατίνες.
Μόλις κρυώσει ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και παγώνουμε στο ψυγείο.




 

Κοτόπουλο φιλέτο με κρούστα παρμεζάνας στο φούρνο

Υλικά
6  στήθη κοτόπουλου
4 - 5 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1 ποτήρι τριμμένη φρυγανιά
2/3 ποτηριού τριμμένη παρμεζάνα σε λεπτό τρίφτη
1 κουταλιά γλυκού αποξηραμένο βασιλικό
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνετε με ένα πινέλο ένα pyrex ή ταψί. Πλένετε και αλατοπιπερώνετε τα στήθη κοτόπουλου. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το ελαιόλαδο και το σκόρδο και τα ανακατεύετε καλά. Σε άλλο μπολ βάζετε τη τριμμένη φρυγανιά, τη τριμμένη παρμεζάνα, το βασιλικό και πιπέρι και τα ανακατεύετε. Βουτήξτε κάθε στήθος πρώτα στο μείγμα λαδιού φροντίζοντας να αλειφθεί παντού και μετά στο μείγμα φρυγανιάς φροντίζοντας και πάλι να καλυφθεί απ” όλες τις πλευρές. Τοποθετείτε τα στήθη στο ταψί, τα πασπαλίζετε με τυχόν υπόλοιπο μείγμα φρυγανιάς- παρμεζάνας και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο, για 30 περίπου λεπτά. Στα 15 λεπτά τα γυρίζετε και από την άλλη πλευρά.  Μην το παραψήσετε και χάσει τους ζωμούς του]. Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε το κοτόπουλο ζεστό με πατάτες τηγανιτές και σαλάτα.