ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016


Νηστίσιμο Κέικ σοκολάτα – πορτοκάλι

Υλικά:

1 ποτήρι καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο

2 ποτήρια νερό (ελαφρώς χλιαρό)

3 ποτήρια αλεύρι ζαχαροπλαστικής

5 κουτάλια σούπας κακάο

1 ½ ποτήρι ζάχαρη

1 κουταλάκι γλυκού σόδα

1 κουταλιά σούπας ξύδι

2 βανίλιες

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

χυμό από μισό πορτοκάλι

Για το γλάσο (προαιρετικά):

1 ποτήρι ζάχαρη άχνη

3 κουτάλια σούπας κακάο

1 κουταλακι γλυκού ελαιόλαδο

6 κουτάλια σούπας νερό



Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°.Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό και ανακατέυουμε τη ζάχαρη εώς ότου διαλυθεί.Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο, ξύδι, χυμό πορτοκάλι και ανακατέυουμε.Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σόδα, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.Τέλος βάζουμε το κακάο και το αλεύρι και ανακατέυουμε καλά και το μείγμα μας είναι έτοιμο.Λαδώνουμε πολύ καλά μια φόρμα, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά ή εώς ότου βγει καθαρό το μαχαίρι μας.




Καλαμαράκια κρασάτα



Υλικά
1 κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ποτηράκι κόκκινο ξηρό κρασί
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
2 πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
1 ματσάκι μαϊντανό
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση
Βάλε σε ένα βαθύ σκεύος λάδι να κάψει και τσιγάρισε το κρεμμύδι να γυαλίσει
Πρόσθεσε και τα καλαμαράκια και σοτάρισε για μερικά λεπτά να πάρουν χρώμα
Σβήσε το φαγητό σου με το κρασί και άφησε το αλκοόλ να εξατμιστεί καλά
Συνέχισε με τις ντομάτες κομμένες σε κυβάκια, τις πιπεριές, το μαϊντανό ψιλοκομμένο και αλατοπιπέρωσε
Σκέπασε το σκεύος και άφησε το φαγητό να σιγοβράσει και να δέσει η σάλτσα του.  Σέρβιρε ζεστό σκέτο ή με ρύζι.


Thai Γαρίδες με κάρυ

Υλικά:

1  ποτήρι ρύζι μπασμάτι

2 κουτάλια σούπας βούτυρο νηστίσιμο

1 κιλό γαρίδες ξεφλουδισμένες και καθαρισμένες

 αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους

1 κόκκινη πιπεριά, σε κύβους

1 κουταλιά σούπας φρέσκο τριμμένο τζίντζερ

2 κουτάλια σούπας πάστα από κόκκινο κάρυ

2 κουτιά γάλα καρύδας

4 ποτήρια ζωμό λαχανικών

Χυμό από 1 λάιμ

2 κουτάλια σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 1 1/2 ποτήρι νερό, βράζετε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο. Λιώστε το βούτυρο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζοντας μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τις γαρίδες, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για περίπου 2-3 λεπτά.
Προσθέστε το σκόρδο, το κρεμμύδι και την πιπεριά στην κατσαρόλα. Ανακατέψτε κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 3-4 λεπτά. Ρίξτε το τζίντζερ για να αφήσει το άρωμα του περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε την πάστα κάρυ και ανακατέψτε πολύ καλά προσθέτοντας σταδιακά το γάλα καρύδας και το ζωμό λαχανικών. Αφήστε να πάρουν μία βράση για λίγα λεπτά. Σερβίρετε πάνω στο ρύζι με χυμό λάιμ και τον κόλιαντρο.