ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Τρίτη 11 Αυγούστου 2015



Δροσερό λεμονογλυκό στο ποτήρι

Υλικά

Για τη βάση:
8 μπισκότα γεμιστά με κρέμα και άρωμα λεμονιού
2 κουταλάκια γλυκού βούτυρο λιωμένο

Για τη γέμιση:
½ ποτήρι τυρί κρέμα τύπου Philadelphia
1/2  ποτήρι κρέμα γάλακτος  + επιπλέον για γαρνίρισμα
2 κουτάλια σούπας ζάχαρη άχνη
3 - 4 κουτάλια σούπας  χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα λεμονιού
1-2 σταγόνες κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής [προαιρετικά]

Για γαρνίρισμα:
φράουλες σε φέτες
φύλλα μέντας

Εκτέλεση

Για τη βάση: Θρυμματίζετε τα γεμιστά μπισκότα στο blender. Λιώνετε το βούτυρο το προσθέτετε στα θρυμματισμένα μπισκότα και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Παίρνετε 4 μικρά βαζάκια ή μικρά ποτήρια και στρώνετε στη βάση τους, ισομερώς το μείγμα μπισκότων.

Για τη γέμιση: Τοποθετείτε πάνω από τα θρυμματισμένα μπισκότα, περιμετρικά των τοιχωμάτων του βάζου,   φράουλες κομμένες στα 4 και τα πιέζετε ελαφρώς να σταθούν. Σε μπολ χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί. Σε άλλο μπολ βάζετε το τυρί κρέμα, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη άχνη και 1-2 σταγόνες κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής [προαιρετικά] και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός να ενσωματωθούν και να αφρατέψει το μείγμα. Ρίχνετε λίγη λίγη, σταδιακά, τη σαντιγί μέσα στο μείγμα τυριού και ανακατεύετε απαλά, με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Μοιράστε ισομερώς το μείγμα κρέμας στα 4 ποτήρια ή βάζα. Τα βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου μέχρι να σφίξει η κρέμα.

Για γαρνίρισμα: Χτυπάτε λίγη ακόμα κρέμα γάλακτος [ανάλογα με τη ποσότητα σαντιγί που θέλετε να βάλετε από πάνω για γαρνίρισμα] και τη τοποθετείτε με κορνέ ή με κουτάλι πάνω από τη κρέμα. Γαρνίρετε με σμέουρα ή κομμάτι φράουλας και προαιρετικά με ένα φύλλο μέντας.




Σαλάτα Χωριάτικη με κριθαράκι

Υλικά:

Για τη σαλάτα ζυμαρικών:
5 ποτήρια βρασμένο κριθαράκι
2 ποτήρια χοντροκομμένα αγγούρια, χωρίς σπόρους
2 ποτήρια ντοματίνια, κομμένα στην μέση
1 ποτήρι τριμμένη φέτα
½  ποτήρι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1/3 ποτηριού ψιλοκομμένο φρέσκο ​​βασιλικό
αλάτι
πιπέρι


Για το dressing:
1/3 ποτηριού ελαιόλαδο
3 κουτάλια σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά  σούπας ψιλοκομμένο κρεμμυδάκια
2 κουταλάκια γλυκού μουστάρδα
Dijon

2 κουταλάκια γλυκού μέλι
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση:

Σε ένα δοχείο ή σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τα κρεμμύδια, την μουστάρδα, το μέλι, μια πρέζα αλάτι ​​και μαύρο πιπέρι. Ασφαλίστε το καπάκι του δοχείου σφιχτά και ανακινείστε ζωηρά μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε περισσότερο λεμόνι, αλάτι, πιπέρι ή ότι χρειάζεται. Το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το κριθαράκι, το αγγούρι, τα ντοματίνια, την φέτα, τα κρεμμύδια και τον φρέσκο ​​βασιλικό. Πασπαλίζουμε ελαφρά με αλάτι και πιπέρι. Λίγο πριν σερβίρουμε, ρίχνουμε από πάνω σε ψιλόβροχο το dressing. Δοκιμάζουμε την σαλάτα και αλατοπιπερώνουμε αναλόγως. Σερβίρουμε αμέσως.





Κοτόπουλο με ντοματίνια και σάλτσα παρμεζάνας
 
 
Υλικά:
2  στήθη κοτόπουλου, χωρίς κόκαλα και πέτσα
αλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά  σούπας ελαιόλαδο
1 ποτήρι ζωμό κοτόπουλου
¼ ποτηριού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
¾ ποτηριού ντοματίνια, κομμένα στα 4
2 κουτάλια σούπας κρέμα γάλακτος
¼ ποτηριού κρύο βούτυρο, κομμένο σε 4-6 κομμάτια
3     κουτάλια σούπας τυρί παρμεζάνα
Εκτέλεση:
Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε τα στήθη κοτόπουλου οριζόντια, δημιουργώντας 4 λεπτότερα κομμάτια. Βάζουμε ένα φύλλο πλαστικής μεμβράνης πάνω από το κοτόπουλο και το χτυπάμε ώστε να γίνει ακόμη πιο λεπτό. Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-υψηλή θερμότητα. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει και να μην είναι πλέον ροζ, 5-6 λεπτά. Αφαιρούμε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο και το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να κρατηθεί ζεστό. Προσθέτουμε τον ζωμό, το κρεμμύδι και τις ντομάτες στο τηγάνι. Χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο κουτάλι ξύνουμε τα τυχόν κομμάτια που έχουν κολλήσει στον πάτο του τηγανιού. Φέρνουμε το μείγμα σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε την φωτιά και το σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει περίπου ¼ ποτηριού σάλτσα, περίπου 10 λεπτά. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος μέσα στο τηγάνι. Προσθέτουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη. Μόλις το βούτυρο ενσωματωθεί στην σάλτσα, ρίχνουμε την παρμεζάνα. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Απλώνουμε την σάλτσα πάνω από τα στήθη κοτόπουλου.