ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016


Ελαφρύ γλυκό με αναρή

Υλικά


1 κιλό αναρή (μυζήθρα) ανάλατη,
¾ φλ. ζάχαρη άχνη,
1 φακελάκι βανίλια,
1 φακελάκι Dream Topping,
1/3 φλ. γάλα.



Για τη σάλτσα φράουλας
½ κιλό φράουλες,
½ φλ. νερό,
½ φλ. ζάχαρη,
1 φακελάκι βανίλια.



Εκτέλεση

Ντύνετε με πλαστική μεμβράνη μια στρογγυλή φόρμα  για να μπορέσετε αργότερα να ξεφορμάρετε πιο εύκολα το γλυκό. Σε ένα μπολ, βάζετε την αναρή και τη θρυμματίζετε με ένα πιρούνι. Προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια και ανακατεύετε. Στη συνέχεια, ρίχνετε το γάλα στον κάδο του μίξερ, προσθέτετε το Dream Topping και χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε το μίγμα της αναρής και χτυπάτε για ακόμη 1 λεπτό. Αδειάζετε το γλυκό στη φόρμα, το σκεπά ζετε με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή για ολόκληρο το βράδυ.Παράλληλα, ετοιμάζετε τη σάλτσα φράουλας: Βάζετε τις φράουλες σε ένα μπλέντερ, προσθέτετε το νερό και αλέθετε καλά, για 2 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια, σουρώνετε τις φράουλες και παίρνετε μόνο το χυμό. Το ρίχνετε σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε τη ζάχαρη και τη βανίλια. (Αν θέλετε μπορείτε απλά να ψιλοκόψετε τις φράουλες και να τις βάλετε απευθείας στην κατσαρόλα μαζί με το νερό και μετά να προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά). Όταν κοχλάσουν τα υλικά, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 10 λεπτά. Μετά, δυναμώνετε τη φωτιά και βράζετε για ακόμα 3-4 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Την αφήνετε να κρυώσει. Αναποδογυρίζετε την αναρή σε μια ωραία πιατέλα και ρίχνετε από πάνω λίγη σάλτσα φράουλας. Βάζετε την υπόλοιπη σε ένα μπολ για να προσθέτει ο καθένας όση επιπλέον σάλτσα θέλει.





Trifle Σοκολάτας

Υλικά

1 κονσέρβα κεράσια στραγγισμένα (κρατήστε το σιρόπι),
3 κουταλιές μπράντι (κονιάκ)
5 κουτάλια σούπας ζάχαρη
1 βανίλια
½ λίτρο (2 ποτήρια) κρέμα γάλακτος,
250
gr τυρί μασκαρπόνε (Mascarpone),
1 έτοιμο παντεσπάνι σοκολάτας, χωρισμένο σε 3 φέτες,
τριμμένη σοκολάτα κουβερτούρα για γαρνίρισμα.

Εκτέλεση

Κόβετε τα κερασάκια στα δυο και αφαιρείτε τα κουκούτσια τους. Τα κρατάτε στην άκρη. Χτυπάτε με το μίξερ το μασκαρπόνε με την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και τη ζάχαρη για 1-2 λεπτά, προσθέτετε το μπράντι και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα μίγμα σαν πηχτή σαντιγί. Βάζετε μια φέτα παντεσπάνι σε ένα μεγάλο, γυάλινο στρογγυλό ταψάκι (ή την τεμαχίζετε και καλύπτετε τον πάτο ενός ορθογώνιου ταψιού ή τη μοιράζετε σε 8 ατομικές κούπες) και τη ραντίζετε με 3-4 κουταλιές σιρόπι από την κονσέρβα. Σκορπάτε πάνω το 1/3 των κερασιών και ύστερα το σκεπάζετε με το 1/3 του μίγματος του μασκαρπόνε. Βάζετε από πάνω μια δεύτερη φέτα παντεσπάνι, τη ραντίζετε με 3-4 κουταλιές σιρόπι, σκορπάτε απάνω τα υπόλοιπα κερασάκια, τα σκεπάζετε με το μισό από το υπόλοιπο μίγμα του μασκαρπόνε και ύστερα επαναλαμβάνετε το ίδιο με την τελευταία φέτα παντεσπάνι που θα ραντίσετε με σιρόπι, τα υπόλοιπα κερασάκια και το υπόλοιπο μίγμα του μασκαρπόνε. Σκεπάζετε το ταψάκι (ή τις ατομικές κούπες) με πλαστική μεμβράνη και το κρατάτε στο ψυγείο για ένα βράδυ. Σερβίρετε την τράιφλ πασπαλισμένη με την τριμμένη σοκολάτα.


Σημείωση: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το μασκαρπόνε (Mascarpone) με τυρί κρέμα (Cream Cheese) σε θερμοκρασία δωματίου. Θα το χτυπήσετε πρώτα μόνο του με το μίξερ για να αφρατέψει και να γίνει σαν κρέμα και ύστερα θα το χτυπήσετε με την κρέμα γάλακτος και τα υπόλοιπα υλικά.



Μελιτζάνες με αναρή ογκρατέν

Υλικά

2 μεγάλες μελιτζάνες (½ κιλό περίπου) κομμένες σε λεπτές φέτες
4 κουταλιές ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί
250
gr φρέσκια αναρή λιωμένη με πιρούνι
1 ποτήρι τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα + ½  ποτήρι επιπλέον
3 μεγάλα αβγά
1 ποτήρι κρέμα γάλακτος
2 γεμάτες κουταλιές ψιλοκομμένο βασιλικό
4 μέτριες ντομάτες σε λεπτές ροδέλες
αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση

Πασπαλίζετε με αλάτι τις μελιτζάνες, τις βάζετε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνετε για 20-30 λεπτά να κατεβάσουν το νερό τους. Τις ξεπλένετε και τις στύβετε να στραγγίξουν και τις βάζετε σε ένα μπολ. Ρίχνετε μέσα το ελαιόλαδο και τις γυρίζετε να πιάσουν παντού. Ζεσταίνετε ένα τηγάνι/σχάρα ή ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τις ψήνετε τμηματικά για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Βάζετε την αναρή, το κεφαλοτύρι ή την παρμεζάνα, τα αβγά, την κρέμα γάλακτος και τον βασιλικό σε ένα μπολ, προσθέτετε λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι και τα ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Λαδώνετε 4 ατομικά πυρίμαχα σκεύη ή ένα πυρίμαχο ταψί (χωρητικότητας 6 φλ. περίπου) και απλώνετε μέσα το 1/3 από τις μελιτζάνες. Από πάνω βάζετε το 1/3 από τις ντομάτες και τις σκεπάζετε με το 1/3 από το μίγμα της αναρής. Επαναλαμβάνετε 2 φορές ακόμη τις στρώσεις. Πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με το επιπλέον κεφαλοτύρι ή την παρμεζάνα. Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 35 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του. Το σερβίρετε ζεστό.