ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015


Τάρτα φρούτων με κρέμα τυριού

Υλικά

Για τη βάση:
2 ποτήρια τρίμμα μπισκότου τύπου πτι μπερ
1/2  ποτήρι βούτυρο ανάλατο

Για τη γέμιση κρέμας:
340 gr μαλακό τυρί κρέμα τύπου Philadelhia ή Μασκαρπόνε
1/4 ποτηριού  ζάχαρη
220 gr κρέμα γάλακτος

Για την επικάλυψη φρούτων:
4 μπανάνες κομμένες σε φέτες
400 gr  φράουλες φρέσκες σε φέτες
200 ml κρέμα γάλακτος

Για γαρνίρισμα:
1/2 ποτήρι καρύδια ψιλοκομμένα
σιρόπι σοκολάτας
κεράσια  γλασέ [προαιρετικά]

Εκτέλεση
Βουτυρώνετε ένα ταψί και το αφήνετε στην άκρη.

Για τη βάση: Σε ένα μέτριο μπολ βάζετε το θρυμματισμένο μπισκότο και το λιωμένο βούτυρο και τα ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε ένα υγρό μείγμα. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί και το στρώνετε καλά στη βάση του. Το βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει.

Για τη κρέμα γέμιση: Σε μπολ τοποθετείτε το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός, σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει.  Σε άλλο μπολ χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος με πηχτή σαντιγί. Ενώνετε τις δύο κρέμες μαζί με  κουτάλι . Απλώνετε το μείγμα πάνω από τη μπισκοτένια βάση και ισιώνετε την επιφάνεια.

Για την επικάλυψη φρούτων: Κόβετε τις μπανάνες σε φέτες και τις στρώνετε σε ένα ενιαίο στρώμα πάνω από τη κρέμα τυριού. Στρώνετε πάνω από τις μπανάνες μια στρώση με τις φέτες φράουλας. Χτυπάτε τα 200 ml κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί και τη στρώνετε ισομερώς πάνω από τις φράουλες.

Για γαρνίρισμα: Πασπαλίζετε με τα ψιλοκομμένα καρύδια, περιχύνετε με το σιρόπι σοκολάτας και τελειώνετε γαρνίροντας [προαιρετικά] με τα κερασάκια γλασέ. Βάζετε το γλυκό να παγώσει στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, ιδανικά για όλη τη νύχτα.



Σπιτικό παγωτό γιαούρτι πεπόνι

Υλικά 500 gr πεπόνι
150
gr ζάχαρη
2 κουτάλια σούπας μέντα ψιλοκομμένη
1 κουτάλια σούπας χυμό λεμόνι
2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό χαμηλών λιπαρών  250
gr

Εκτέλεση καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το πεπόνι. Το αναμιγνύουμε με τη ζάχαρη και τη μέντα και τα αφήνουμε έτσι για 1 ώρα. Μετά το βάζουμε σε
blender μαζί με το γιαούρτι και το χυμό λεμόνι και χτυπάμε καλά. Βάζουμε το μίγμα σε ένα σιδερένιο μπολ και το αφήνουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 3 ώρες, χτυπώντας ξανά το μείγμα ανά μισή ώρα.



Chimichangas μεξικάνικη λιχουδιά

Υλικά
1  φιλέτο κοτόπουλο ή χοιρινό κομμένο σε λωρίδες
4 τορτίγιες
1  κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένo
2  ντομάτες ψιλοκομμένες
Τσίλι σε σκόνη
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κούπα τριμμένο  τυρί cheddar
Λίγο ελαιόλαδο
Ταμπάσκο
Αλάτι

 
Εκτέλεση
Σε μεγάλο τηγάνι σωτάρουμε το κοτόπουλο,τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι και το τσίλι. Προσθέτουμε  την  ντομάτα και ελάχιστο νερό και βράζουμε για 30 λεπτά.
Αποσύρουμε  προσθέτουμε το τυρί  και ανακατεύουμε ελαφρά. Ανοίγουμε τις  τορτίγιες και βάζουμε  γέμιση στο κέντρο. Διπλώνουμε  σχηματίζοντας τετράγωνες πίτες, τις περνάμε από ένα ελαφρά λαδομένο τηγάνι να πάρουν χρώμα και από τις δύο μεριές και σερβίρουμε.
Τα σερβίρουμε με
 Sour cream.




 

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015


Oreo παγωτό με μπανάνα και σος καραμέλας

Υλικά
½ κουτί Οreo αλεσμένα σε σκόνη
Παγωτό βανίλια
1 μπανάνα κομμένη σε φέτες
Λίγα καρύδια

Σος

120
gr μαύρη ζάχαρη
100
gr φρέσκια κρέμα
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε πρώτα τη σος ρίχνοντας τη ζάχαρη και την κρέμα σε μια μικρή κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Αφήνουμε να κοχλάσει και χαμηλώνουμε τη φωτιά- σιγοβράζουμε για ένα λεπτό- μέχρι η σος να πήξει. Την αφήνουμε για λίγα λεπτά να κρυώσει.Στήνουμε το επιδόρπιό μας τοποθετώντας σε μπολ σερβιρίσματος εναλλάξ παγωτό, αλεσμένο Oreo, μπανάνα, καρύδια και ζεστή σος καραμέλας. Σερβίρουμε αμέσως.
 


Μελιτζάνες στο φούρνο

Υλικά:
2 μελιτζάνες
2 αυγά
200 gr τριμμένη φρυγανιά
50 gr  τριμμένο τυρί
αλάτι
μαϊντανός
λάδι

 Εκτέλεση:

Πλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε πάχος περίπου ½ εκατοστό. Τις τοποθετείτε τα σε ένα σουρωτήρι, ρίχνετε αλάτι και τις αφήνετε να στραγγίξουν . Εν τω μεταξύ, σπάτε τα αυγά σε ένα μπολ μαζί με τη τριμμένη φρυγανιά, το τυρί και το μαϊντανό. Ύστερα ρίχνετε μέσα στο μπολ μια μια τις φέτες μελιτζάνας και μετά τις βάζετε σε ένα ταψί, τις ραντίζετε με λίγο λάδι και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά στους 180  βαθμούς. Τέλειο ορεκτικό!
 
 

Σολομός με τεριγιάκι και μέλι

Υλικά:
4 κομμάτια σολομό,
½  ποτήρι τεριγιάκι σος,
4 κουτάλια σούπας μέλι,
½ λάχανο (κραμπί),
4 φρέσκα κρεμμυδάκια,
½ ποτήρι bean sprouts,
3 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο,
3 κουτάλια σούπας σόγια σος.

 
Εκτέλεση
Χοντροκόβουμε το λάχανο και τα κρεμμυδάκια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά μας. Αφού μαλακώσουν
  βάζουμε τη σόγια σος, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σε ένα ζεστό τηγάνι ψήνουμε τα κομμάτια του σολομού για περίπου 1 ½ λεπτό από την κάθε μεριά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά βάζουμε το τεριγιάκι και το μέλι και ανακατεύουμε προσεκτικά μέχρι να γίνει μια ωραία δεμένη σάλτσα. Απλώνουμε σε μια πιατέλα το συνοδευτικό με το λάχανο και από πάνω το σολομό με τη σάλτσα του.




Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015


Αφράτη και νόστιμη ροδακινόπιτα

Υλικά:
1 βανίλια
400
gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού
baking powder

120
ml λάδι
120-130
ml
χλιαρό νερό
150 
gr
καστανή ζάχαρη
4-5 ζουμερά ροδάκινα



Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα μαζί με το baking powder και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το λάδι και τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι να απορροφηθεί και να γίνει το μείγμα ψιχουλιαστό. Προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί για να έχουμε μια ζύμη μαλακιά και αφράτη.
Κόβουμε σε μια λεκάνη τα ροδάκινα (αφού τα καθαρίσουμε) σε μικρά κομμάτια και ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια. Αναμιγνύουμε καλά.  Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε δύο φύλλα (το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο). Βάζουμε σε ταψί  το ένα φύλλο να καλύπτει καλά τη βάση και τα πλευρά, ρίχνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Χαράσσουμε ελαφρά με ένα μαχαίρι ή ανοίγουμε τρύπες με ένα πιρούνι.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς
για περίπου 50 λεπτά. Πασπαλιζουμε με ζάχαρη άχνη
 
 

Σαλάτα με χαλλούμι

Υλικά:
2 Ντομάτες μέτριες
1/2 αγγούρι
1 φρέσκο κρεμμύδι
150 γρ. Χαλούμι
5 φύλλα δυόσμο
5 ελιές
Λίγο κόλιανδρο
1 ελληνική πίτα για σουβλάκι
100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

 
Εκτέλεση:
Ψήνουμε το χαλούμι και την πίτα στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 4-5 λεπτά. Στη συνέχεια βάζουμε τα υλικά μας σ' ενα μπολ κομμένα σε μέτρια κομμάτια. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά κομμένα και αυτά σε κανονικά κομμάτια. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε ρίχνοντας στο τέλος το έξτρα παρθένο ελαιόλαδό μας!



Χοιρινό με μέλι μουστάρδα και κονιάκ

Υλικά
500 gr
 χοιρινό κομμένο σε κύβους
3 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
½ ποτήρι κονιάκ
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
2-3 κομμάτια φλούδα  πορτοκαλιού
½ ποτήρι μουστάρδα
1 κουταλιά  σούπας μέλι

2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το χοιρινό κομμένο σε μπουκιές. Το γυρίζουμε από όλες τις πλευρές για 3 - 4 λεπτά και το αφαιρούμε.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομμάτια και το σκόρδο πολτοποιημένο. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε και πάλι μέσα το  κρέας.Σβήνουμε με το κονιάκ και όταν εξατμιστούν όλα τα υγρά και αρχίσει να τσιτσιρίζει ρίχνουμε και δ το χυμό πορτοκάλι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, τη φλούδα από το πορτοκάλι και 1 ποτήρι νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κρέας.
Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.
Όταν το χοιρινό έχει μαγειρευτεί, αναμιγνύουμε τη μουστάρδα με το μέλι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό.
Ανακατεύουμε για 3 - 4 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.



Τρίτη 7 Ιουλίου 2015


Λουκουμάδες με κανέλα

Υλικά
200 ml νερό
20
gr
γάλα
1 αυγό
25
gr
μαγιά ξηρή (3 φάκελάκια)
20
gr
ζάχαρη
65
gr
βούτυρο
500  
gr
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι  γλυκού 
baking powder

1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι

για το γαρνίρισμα

100
gr βούτυρο
300  
gr
ζάχαρη
10
gr κανέλα


 
Εκτέλεση
Βάζετε στο μπολ του μίξερ το νερό, το γάλα, το βούτυρο και τη μαγιά και ανακατεύετε, μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να μαλακώσει. Σχηματίζετε μια μπάλα, την τοποθετείτε σε ένα βουτυρωμένο μπολ, το σκεπάζετε και το αφήνετε σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει.Ανοίγετε τη ζύμη σε ένα λεπτό φύλλο πάχους 1-2 εκατοστών. Κόβετε μικρά στρογγυλά κομματάκια ζύμης διαμέτρου 5-6 εκατοστών, τα τοποθετείτε σε λαμαρίνα και με τη βοήθεια μίας μικρής φόρμας  ανοίγετε μία τρύπα στη μέση, διαμέτρου 2 εκατοστών.Τα αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν 45 λεπτά περίπου και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς  στον αέρα για 8-10 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσουν.Αφού κρυώσουν, τα βουτάτε σε ένα μπολ με το λιωμένο βούτυρο και μετά σε ένα δεύτερο που περιέχει τη ζάχαρη και την κανέλα΄.






Πατατοσαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού και άνηθο

Υλικά
600 gr πατάτες
200 ml γιαούρτι στραγγιστό
3 κουτάλια σούπας μαγιονέζα
80 gr κεφαλογραβιέρα τριμμένη σε λεπτό τρίφτη
3 κουτάλια  σούπας ξίδι από λευκό κρασί
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι

 
Εκτέλεση
Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε κύβους. Τις ρίχνετε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και τις αφήνετε 20 – 25 λεπτά  μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε λίγο. Τις αφήνετε λίγο να κρυώσουν. Στο μεταξύ χτυπάτε στο blender  το γιαούρτι με τη μαγιονέζα, το τυρί και το ξίδι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάζετε το μείγμα σ’ ένα μεγάλο μπολ σαλάτας και προσθέτετε λίγο αλάτι και αρκετό πιπέρι. Στραγγίζετε τις πατάτες, τις ρίχνετε κι αυτές στο μπολ, προσθέτετε το κρεμμυδάκι και τον άνηθο και ανακατεύετε καλά να πάει παντού η σάλτσα. Σερβίρετε.


Σπανακοκεφτέδες με φέτα

Υλικά
2 δέσμες σπανάκι, βρασμένο και χοντροκομμένο
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
2 κουταλιές φέτα, θρυμματισμένη
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλιά ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (π.χ. μαϊντανό, άνηθο, κ.ά.)
1 αβγό
1 κουταλιά αλεύρι και επιπλέον για το πασπάλισμα
 λάδι για τηγάνισμα

 
Εκτέλεση
Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το σπανάκι. Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό βράζετε το σπανάκι και μετά το βάζετε σε τρυπητό να στραγγίσει όλο το νερό του. Με το χέρι σας το στύβετε λίγο για να φύγουν όλα τα υγρά του. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά, εκτός από το λάδι και ανακατεύετε πολύ καλά για λίγη ώρα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Βάζετε το μπολ με τη ζύμη στο ψυγείο και το αφήνετε για λίγη ώρα να πήξει.  Στο μεταξύ, ζεσταίνετε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι. Πλάθετε και αλευρώνετε τους σπανακοκεφτέδες. Τους τηγανίζετε στο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Τους βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και τους σερβίρετε  με γιαούρτι ή τζατζίκι.



 

 

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015


Κρέμα με γιαούρτι μπισκότα και χρυσόμηλα

Υλικά
1 κομπόστo με xρυσόμηλα σε σιρόπι ( ή οποιοδήποτε κομπόστο της αρεσκείας σας)
500 gr γιαούρτι στραγγιστό
2 τζέλια λεμονιού
4 κουτάλια σούπας ζάχαρη
350 ml κρέμα γάλακτος
10 μπισκότα digestive
50 gr  αμύγδαλα καβουρντισμένα
2 σφινάκια λικέρ βερίκοκου ή ροδάκινου
φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση
Ετοιμάζετε τα τζέλια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους και τα αφήνετε να κρυώσουν. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το σιρόπι από την κονσέρβα με τα βερίκοκα). Χτυπάτε ελαφρά το γιαούρτι με τη μισή ζάχαρη και το ανακατεύετε με τη σαντιγί και το ζελέ λεμόνι. Βάζετε το μισό από το μείγμα γιαουρτιού-ζελέ  στο μπολ που σας αρέσει και το αφήνετε στο ψυγείο για λίγο μέχρι να σφίξουν. Θρυμματίζετε στο blender  τα μπισκότα και προσθέτετε τα αμύγδαλα και την υπόλοιπη ζάχαρη. Μοιράζετε το μείγμα των μπισκότων σε μια στρώση στα φορμάκια (πάνω από την κρέμα). Απλώνετε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα γιαουρτιού τζέλι. Αφήνετε στο ψυγείο για 1 νύχτα να σφίξουν. Πολτοποιείτε τα βερίκοκα στο   blender μαζί με το λικέρ και περιχύνετε την κρέμα. Τη γαρνίρετε με φυλλαράκια.