ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015


Μανιταρόπιτα
 
Υλικά για τη ζύμη:
300  αλεύρι gr ζαχαροπλαστικής
1 φλιτζανάκι μικρό καφέ ελαιόλαδο
2 κουτάλια σούπας ξύδι
1 ποτήρι τσαγιού χλιαρό νερό (περίπου)
Μία πρέζα αλάτι

Υλικά για τη γέμιση:
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1/2 κιλό φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
1 σκελίδα σκόρδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 ποτήρι κρύο νερό
2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μία πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά και συμπληρώνουμε με το χλιαρό νερό λίγο-λίγο (όσο πάρει), έτσι ώστε να γίνει μία ζύμη ελαστική που να μην κολλάει στα δάκτυλα μας.
Ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Παίρνουμε ένα τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα φρέσκα  κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τους κύβους πιπεριάς και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνουμε στο τηγάνι τις φέτες μανιταριών και σοτάρουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
Στη συνέχεια σβήνουμε με το λευκό κρασί, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και αφήνουμε να εξατμιστεί η αλκοόλη από το κρασί.
Διαλύουμε το αλεύρι στο 1 ποτήρι κρύο νερό και το προσθέτουμε στο τηγάνι.
Ανακατεύουμε συνεχώς γιατί θα αρχίσει να πήζει πολύ γρήγορα η γέμιση και κατεβάζουμε το τηγάνι από την εστία μας. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και αν μας αρέσει πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω.Παίρνουμε ένα μέτριο ταψί και το λαδώνουμε πολύ καλά. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο τόσο όσο να καλύπτει τα πλαϊνά του ταψιού μας.
Στρώνουμε το πρώτο φύλλο μέσα στο ταψί, το λαδώνουμε πολύ καλά και από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο. Παίρνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε πάνω στα φύλλα. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα και με ένα μαχαίρι κόβουμε εκεί που εξέχουν( στο χείλος του ταψιού). Τυλίγουμε στριφτά προς τα μέσα και με ένα πινέλο λαδώνουμε πολύ καλά την επιφάνεια της πίτας μας. Βρέχουμε με λίγο νερό τα δάκτυλα μας και πιτσιλάμε όλη την πίτα με το νερό για να γίνει πιο τραγανό το φύλλο μας. Ψήνουμε τη μανιταρόπιτα για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει πολύ καλά.
Αφήνουμε να χλιάνει έως ότου σταθεροποιηθεί κάπως η γέμιση, γιατί αλλιώς αν την κόψουμε ζεστή θα χυθεί η γέμιση έξω. 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου