Σαραγλί με καρύδια και χαλεπιανά
Υλικά
450 gr (εμπορίου 1 πακέτο) φύλλο κρούστας 1½ ποτήρι βούτυρο λιωμένο
200 gr φυστίκια Αιγίνης (χαλεπιανά)
200 gr καρυδόψιχα
2 κουτάλια σούπας ζάχαρη
Για το σιρόπι
500 gr ζάχαρη
1 ποτήρι (300 ml) νερό
1/2 λεμόνι (χυμός)
Εκτέλεση
Αλέθουμε στο blender το καρύδι, το φιστίκι και τη ζάχαρη. Στρώνουμε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας και το βουτυρώνουμε καλά. Απλώνουμε 2 κουτάλια σούπας γέμιση σε όλη την επιφάνεια του φύλλου, 2 εκ. πιο μέσα από τις άκρες.
Ρίχνουμε άλλο ένα φύλλο από πάνω, το βουτυρώνουμε καλά και με μια βέργα τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολό. Τραβάμε σιγά σιγά τη βέργα σουρώνοντας το ρολό και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού νούμερο 34 στρίβοντάς το σε σαλιγκάρι. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα ανά δύο. Όσο βούτυρο περισσέψει το ζεσταίνουμε και περιχύνουμε το σαραγλί. Χαράζουμε σε κομμάτια.
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 1 ώρα, ώσπου να ροδίσουν καλά τα φύλλα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 5 λεπτά και προσθέτοντας το λεμόνι στο τέλος. Περιχύνουμε με αυτό το ζεστό σαραγλί και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.
Ρίχνουμε άλλο ένα φύλλο από πάνω, το βουτυρώνουμε καλά και με μια βέργα τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολό. Τραβάμε σιγά σιγά τη βέργα σουρώνοντας το ρολό και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού νούμερο 34 στρίβοντάς το σε σαλιγκάρι. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα ανά δύο. Όσο βούτυρο περισσέψει το ζεσταίνουμε και περιχύνουμε το σαραγλί. Χαράζουμε σε κομμάτια.
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 1 ώρα, ώσπου να ροδίσουν καλά τα φύλλα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 5 λεπτά και προσθέτοντας το λεμόνι στο τέλος. Περιχύνουμε με αυτό το ζεστό σαραγλί και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου