Σουφλέ ζυμαρικών νηστίσιμο
Υλικά
1 πακέτο 500 gr πένες
6 - 7 φρεσκα μανιτάρια σε λεπτες φέτες
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
1/2 ποτήρι κρασί
1/4 κουταλάκι γλυκού σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
500 gr τριμμένο τυρί νηστίσιμο
Αλάτι, πιπέρι
Για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ
600 ml νερό
1/3 ποτηριού ελαιόλαδο
1 κύβος νοστιμιάς λαχανικών για ζωμό
6 κουτάλι σούπας αλεύρι ζαχαροπλαστικής
1 κουταλιά σούπας κοφτή βούτυρο νηστίσιμο (ψωμιού)
1/2 κουτάλι γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
λίγο νηστίσιμο τυρί τριμμένο
6 - 7 φρεσκα μανιτάρια σε λεπτες φέτες
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
1/2 ποτήρι κρασί
1/4 κουταλάκι γλυκού σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
500 gr τριμμένο τυρί νηστίσιμο
Αλάτι, πιπέρι
Για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ
600 ml νερό
1/3 ποτηριού ελαιόλαδο
1 κύβος νοστιμιάς λαχανικών για ζωμό
6 κουτάλι σούπας αλεύρι ζαχαροπλαστικής
1 κουταλιά σούπας κοφτή βούτυρο νηστίσιμο (ψωμιού)
1/2 κουτάλι γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
λίγο νηστίσιμο τυρί τριμμένο
Εκτέλεση
Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό.΄Σε ενα κατσαρολάκι ρίχνουμε το τριμμένο κρεμμύδι με λίγο νερακι και ελάχιστο λάδι να γυαλίσει και ριχνουμε τα μανιτάρια κομμενα σε λεπτές φέτες.Τα γυρίζουμε λίγες φορές με το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε αλάτι,πιπέρι και λίγο σκορδο σε σκόνη και σκεπαζουμε να μαγειρευτουν και να πιουν το ζουμί τους.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ.
Στα 600 ml νερό διαλύουμε τον κύβο νοστιμιάς. Χωριστά, σε μια μικρότερη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι και τα βάζουμε στη φωτιά ανακατεύοντας έως ότου αρχίζουν βγαίνουν φουσκάλες. Αμέσως ρίχνουμε όλο μαζί το ζωμό που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε ώστε να πήξει η μπεσαμέλ (γίνεται σχεδόν αμέσως οπότε χρειάζεται προσοχή να μην μας κολλήσει). Μόλις πήξει ρίχνουμε και το βούτυρο ανακατεύοντας για να λιώσει και να ενσωματωθεί. Σε ένα pyrex βάζουμε μια στρώση πένες και ανακατεύουμε με 2 κουτάλες μεγάλες μπεσαμελ συν λίγο απο το τυρί μας. Βάζουμε μια στρώση μανιταρια και επαναλαμβανουμε το ίδιο με τα μακαρονια και τη μπεσαμέλ. Ξανά μανιταρια και τελειωνουμε με μπεσαμελ και τριμμένο φυτικό τυρί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό.΄Σε ενα κατσαρολάκι ρίχνουμε το τριμμένο κρεμμύδι με λίγο νερακι και ελάχιστο λάδι να γυαλίσει και ριχνουμε τα μανιτάρια κομμενα σε λεπτές φέτες.Τα γυρίζουμε λίγες φορές με το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε αλάτι,πιπέρι και λίγο σκορδο σε σκόνη και σκεπαζουμε να μαγειρευτουν και να πιουν το ζουμί τους.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ.
Στα 600 ml νερό διαλύουμε τον κύβο νοστιμιάς. Χωριστά, σε μια μικρότερη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι και τα βάζουμε στη φωτιά ανακατεύοντας έως ότου αρχίζουν βγαίνουν φουσκάλες. Αμέσως ρίχνουμε όλο μαζί το ζωμό που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε ώστε να πήξει η μπεσαμέλ (γίνεται σχεδόν αμέσως οπότε χρειάζεται προσοχή να μην μας κολλήσει). Μόλις πήξει ρίχνουμε και το βούτυρο ανακατεύοντας για να λιώσει και να ενσωματωθεί. Σε ένα pyrex βάζουμε μια στρώση πένες και ανακατεύουμε με 2 κουτάλες μεγάλες μπεσαμελ συν λίγο απο το τυρί μας. Βάζουμε μια στρώση μανιταρια και επαναλαμβανουμε το ίδιο με τα μακαρονια και τη μπεσαμέλ. Ξανά μανιταρια και τελειωνουμε με μπεσαμελ και τριμμένο φυτικό τυρί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου