Πένες στο φούρνο με 4 τυριά
Υλικά
500 gr πένες
1 ποτήρι γάλα
3/4 ποτηριού τυρί ροκφόρ (θρυμματισμένο)
1 ½ ποτήρι τριμμένο τυρί κασέρι
1 ποτήρι τυρί τριμμένο γκούντα ή ένταμ
1 ποτήρι τριμμένη γραβιέρα
αλάτι πιπέρι
½ ποτήρι τριμμένο τσένταρ για πασπάλισμα
Για τη μπεσαμέλ
3 ποτήρια φρέσκο γάλα
7 κουτάλια σούπας αλεύρι ή κορν φλάουερ
5 κουτάλια σούπας βούτυρο
2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο [προαιρετικά]
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζετε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό, “αλ τέντε”,σύμφωναμε τις οδηγίες της συσκευασίας. Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε στην άκρη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Φτιάχνετε σε κατσαρόλα τη μπεσαμέλ βάζοντας όλα τα υλικά μαζίκαι ανακατεύετε συνεχώς για να μην σβολιάσει. Όταν είναι σχεδόν έτοιμη προσθέτετε όλα τα τυριά εκτός από το τσένταρ και ανακατεύετε γρήγορα μέχρι να λιώσουν. Κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε να ενσωματωθεί. Προσθέτετε λίγο πιπέρι, (δοκιμάζετε) και αν απαιτείται, προσθέτετε λίγο ακόμα αλάτι και μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε. Ρίχνετε τις πένες σε ένα μέτριο, βαθύ, πυρίμαχο λαδωμένο ταψί. Προσθέτετε τα 3/4 της μπεσαμέλ, ανακατεύετε, καλύπτετε από πάνω με το άλλο 1/4 της μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με το τυρί τσένταρ. (Σε περίπτωση που προτιμάτε κάλυψη μόνο με τη μπεσαμέλ προσθέστε το τυρί τσένταρ μέσα στη μπεσαμέλ μαζί με τα άλλα τυριά). Ψήνετε το φαγητό για 20-25 λεπτά, μέχρι η επιφάνειά του να αποκτήσει μια χρυσαφένια κρούστα. Το σερβίρετε ζεστό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου