ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Υγρό κέικ σοκολάτας νηστίσιμο
 
Υλικά
300 gr αλεύρι ζαχαροπλαστικής
150 gr κακάο
2 κουταλάκια γλυκού baking powder
400 gr ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
200 gr κουβερτούρα ψιλοκομμένη
180 gr λάδι
250 ml γάλα καρύδας
1 ποτήρι ζεστό στιγμιαίο καφέ (1 κουτ. νεσκαφέ διαλυμένο σε 1 ποτήρι νερό)
2 βανίλιες
60 ml λικέρ (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη:
175 gr κουβερτούρα ψιλοκομμένη
125 ml γάλα καρύδας
 
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Αλείφουμε με λίγο λάδι ή με μαργαρίνη ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο  και το πασπαλίζουμε με κακάο.
Σε  ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και το κακάο. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κουβερτούρα, το γάλα και το λάδι και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τον καφέ, τις βανίλιες και το λικέρ. Σταδιακά ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στερεά, ανακατεύοντας παράλληλα με σύρμα ή με το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα, μέχρι που μόλις να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. 
Το αδειάζουμε στη φόρμα και το ψήνουμε για 40-45 λεπτά περίπου. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για 10 λεπτάμέσα στη φόρμα. Στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για την επικάλυψη: Βάζουμε  τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα μεταλλικό μπολ. Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού. Το αδειάζουμε πάνω από τη σοκολάτα φροντίζοντας να την καλύψει όλη. Περιμένουμε 1-2′ και στη συνέχεια ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα ή μαρίζ, μέχρι να λιώσει πλήρως η σοκολάτα και να ενωθεί με το γάλα. Αφήνουμε την γκανάς σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να κρυώσει, για 1 ώρα περίπου και στη συνέχεια επικαλύπτουμε την επιφάνεια του κέικ.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου