ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015


Μελομακάρονα

Υλικά
400 gr χυμό πορτοκαλιού
400 gr σπορέλαιο
180 gr ελαιόλαδο
50 gr ζάχαρη άχνη
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλο
3 κουταλάκια γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 gr σιμιγδάλι ψιλό
καρύδια για πασπάλισμα

Για το σιρόπι:
500 gr νερό
800 gr ζάχαρη

150 gr μέλι
2-3 στικ κανέλας
4-5 ολόκληρα γαρύφαλα

1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

Εκτέλεση

Για το σιρόπι: Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, τα γαρύφαλλα, την κανέλα και το πορτοκάλι. Ζεσταίνουμε το μέλι στον φούρνο μικροκυμάτων. Μόλις πάρει βράση το μείγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι και το αφήνουμε στην άκρη, να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τα γαρύφαλλα και την άχνη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σπορέλαιο και ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.  Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Ενώνουμε τα 2 μείγματα και προσθέτουμε τη σόδα. Ανακατεύουμε για λίγο με τα χέρια.  Απλώνουμε λαδόκολλα σε 2 ταψιά. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και τα τρυπάμε από πάνω με ένα πιρούνι. Ψήνουμε στους 190 βαθμούς, για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να τραγανίσουν. Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου