ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015


Υγρό κέικ σοκολάτας με κουβερτούρα

Υλικά
300 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 gr  κακάο
2 κουταλάκια γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
400 gr ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
200 gr κουβερτούρα ψιλοκομμένη
180 gr λάδι
250 ml γάλα καρύδας
1 φλυτζάνι  στιγμιαίο καφέ [έτοιμο ρόφημα όχι σκόνη]
2 βανίλιες
60 ml λικέρ [προαιρετικά]

Για την επικάλυψη:
175 gr κουβερτούρα ψιλοκομμένη
125 ml γάλα καρύδας

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο ή με μαργαρίνη ένα στρογγυλό ταψάκι  και το πασπαλίζουμε με κακάο. Σε  ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κουβερτούρα, το γάλα και το λάδι και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τον καφέ, τη βανιλίνη και το λικέρ.Σταδιακά ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στερεά, ανακατεύοντας παράλληλα με σύρμα ή με το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα, μέχρι που μόλις να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Το αδειάζουμε στη φόρμα και το ψήνουμε για 40-45′ περίπου. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα. Στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για την επικάλυψη: Βάζουμε βάζουμε τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα μεταλλικό μπολ. Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού. Το αδειάζουμε πάνω από τη σοκολάτα φροντίζοντας να την καλύψει όλη. Περιμένουμε 1-2 λεπτά και στη συνέχεια ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα ή μαρίζ, μέχρι να λιώσει πλήρως η σοκολάτα και να ενωθεί με το γάλα. Αφήνουμε την γκανάς σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να κρυώσει, για 1 ώρα περίπου και στη συνέχεια επικαλύπτουμε την επιφάνεια του κέικ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου