Αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή
Υλικά
500 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 ποτήρι λάδι
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
Χλιαρό νερό όσο πάρει
Υλικά για τη γέμιση
250 ml φυτική κρέμα γάλακτος για το άλλειμα των φύλλων
200 gr αμυγδαλόψιχα χοντροκομένη
4 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας κανέλα σκόνη
Υλικά για το σιρόπι
2 ποτήρια νερό
2 ½ ποτήρια ζάχαρη
Φλούδα από 1 λεμόνι
Κανέλα ξύλο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα στέρεα υλικά για τη ζύμη και λίγο-λίγο το χλιαρό νερό όσο σηκώσει.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να πάρουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί. Σε μια κατσρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός και αφήνουμε να κρυώσει. Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και τη κανέλα.
Στερεώνουμε τη μηχανή που ανοίγει φύλλο στο τραπέζι και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω. Παίρνουμε τη ζύμη μας και τη πλάθουμε σε ένα μακρύ καρβέλι. Το καρβέλι το μοιράζουμε σε 5 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
Αλευρώνουμε καλά το πρώτο μπαλάκι ζύμης και μετά το περνάμε από τη μηχανή στο Ν.1 και έπειτα από το Ν.5. Με ένα πινέλο αλείφουμε με φυτική κρέμα όλη την επιφάνεια του φύλλου και πασπαλίζουμε με το χοντροκομμένο αμύγδαλο και τη κανελοζάχαρη. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό από τη μακριά του πλευρά και το στρίβουμε απαλά. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και στο κέντρο του ταψιού τοποθετούμε το ρολό σε σχήμα σαλίγκαρου. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη και τοποθετούμε στο ταψί τυλίγοντας το φύλλο εκεί που τελείωσε το προηγούμενο.
Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο καλαμποκέλαιο και τη βρέχουμε με λίγο νερό για να γίνει τραγανό το φύλλο. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε γύρω στα 40-50 λεπτά να ροδίσει η πίτα μας και τη βγάζουμε από το φούρνο. Σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι τη ζεστή αμυγδαλόπιτα και αφήνουμε να χλιάνει πριν τη σερβίρουμε.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να πάρουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί. Σε μια κατσρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός και αφήνουμε να κρυώσει. Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και τη κανέλα.
Στερεώνουμε τη μηχανή που ανοίγει φύλλο στο τραπέζι και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω. Παίρνουμε τη ζύμη μας και τη πλάθουμε σε ένα μακρύ καρβέλι. Το καρβέλι το μοιράζουμε σε 5 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
Αλευρώνουμε καλά το πρώτο μπαλάκι ζύμης και μετά το περνάμε από τη μηχανή στο Ν.1 και έπειτα από το Ν.5. Με ένα πινέλο αλείφουμε με φυτική κρέμα όλη την επιφάνεια του φύλλου και πασπαλίζουμε με το χοντροκομμένο αμύγδαλο και τη κανελοζάχαρη. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό από τη μακριά του πλευρά και το στρίβουμε απαλά. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και στο κέντρο του ταψιού τοποθετούμε το ρολό σε σχήμα σαλίγκαρου. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη και τοποθετούμε στο ταψί τυλίγοντας το φύλλο εκεί που τελείωσε το προηγούμενο.
Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο καλαμποκέλαιο και τη βρέχουμε με λίγο νερό για να γίνει τραγανό το φύλλο. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε γύρω στα 40-50 λεπτά να ροδίσει η πίτα μας και τη βγάζουμε από το φούρνο. Σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι τη ζεστή αμυγδαλόπιτα και αφήνουμε να χλιάνει πριν τη σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου