Κέικ Σοκολάτας με καρύδια και
σοκολατένιο γλάσο
Υλικά συνταγής
Για το κέϊκ:125 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου [μισολιωμένο]
1/2 ποτήρι ζάχαρη άχνη
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
1 βανίλια
1/2 ποτήρι καρύδια ψιλοκομμένα
2 ποτήρια αλεύρι ζαχαροπλαστικής
2 κουτάλια σούπας κακάο σκόνη
1/2 ποτήρι γάλα
Για το σοκολατένιο γλάσο:
50 gr βούτυρο λιωμένο
1/3 ποτηριού ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά σούπας σκόνη κακάο
1 ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αλείφετε με βούτυρο ένα τετράγωνο ταψάκι
και το καλύπτετε καλά με χαρτί
ψησίματος.Για το κέϊκ: Βάζετε σε μεγάλο μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε καλά με το μίξερ μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να έχετε ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτετε σταδιακά, ένα ένα τα αυγά,συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν. Ρίχνετε και τη βανίλια και χτυπάτε για λίγα ακόμα δευτερόλεπτα. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το κακάο και τα ανακατεύετε.Ρίχνετε το μείγμα αλευριού εναλλάξ με το γάλα, στο μπολ και τα χτυπάτε με το μίξερ σε πολύ χαμηλή ταχύτητα για πολύ λίγο [ή ανακατεύετε με ένα κουτάλι] μέχρι να ενωθεί το μείγμα. Ρίχνετε και το 1/2 ποτήρι καρύδια και ανακατεύετε με μεγάλο μεταλλικό κουτάλι για να κατανεμηθούν ισομερώς στο μείγμα. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψάκι, ισιώνετε τη επιφάνεια και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά ή μέχρι ένα καλαμάκι βγει καθαρό μετά από τρύπημα στο κέντρο του κέϊκ. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να “σταθεί” για 10 λ μέσα στο ταψί. Μετά το ξεφορμάρετε σε σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει.
Για το γλάσο: Βάζετε σε μπολ το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψει. Κοσκινίστε πάνω από το μπολ και το κακάο και συνεχίζετε το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμα να ενσωματωθεί πλήρως. Απλώστε με μια σπάτουλα το γλάσο σε όλη την επιφάνεια του κέϊκ και γαρνίρετε με τα χοντροκομένα καρύδια.