ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015


Κέικ Σοκολάτας με καρύδια και σοκολατένιο γλάσο

Υλικά συνταγής
Για το κέϊκ:
125 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου [μισολιωμένο]
1/2  ποτήρι ζάχαρη άχνη
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
1  βανίλια
1/2 ποτήρι καρύδια ψιλοκομμένα
2  ποτήρια αλεύρι ζαχαροπλαστικής
2 κουτάλια σούπας κακάο σκόνη
1/2  ποτήρι  γάλα

Για το σοκολατένιο γλάσο:
50 gr βούτυρο λιωμένο
1/3 ποτηριού ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά σούπας σκόνη κακάο
1  ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα για γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφετε με βούτυρο  ένα τετράγωνο ταψάκι  και το καλύπτετε καλά με χαρτί ψησίματος.

Για το κέϊκ: Βάζετε σε μεγάλο μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε καλά με το μίξερ μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να έχετε ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτετε σταδιακά, ένα ένα τα αυγά,συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν. Ρίχνετε και τη βανίλια και χτυπάτε για λίγα ακόμα δευτερόλεπτα. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το κακάο και τα ανακατεύετε.Ρίχνετε το μείγμα αλευριού εναλλάξ με το γάλα, στο μπολ και τα χτυπάτε με το μίξερ σε πολύ χαμηλή ταχύτητα για πολύ λίγο [ή ανακατεύετε με ένα κουτάλι] μέχρι να ενωθεί το μείγμα. Ρίχνετε και το 1/2  ποτήρι καρύδια και ανακατεύετε με μεγάλο μεταλλικό κουτάλι για να κατανεμηθούν ισομερώς στο μείγμα. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψάκι, ισιώνετε τη επιφάνεια και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά ή μέχρι ένα καλαμάκι βγει καθαρό μετά από τρύπημα στο κέντρο του κέϊκ. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να “σταθεί” για 10 λ μέσα στο ταψί. Μετά το ξεφορμάρετε σε σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει.

Για το γλάσο: Βάζετε σε μπολ το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψει. Κοσκινίστε πάνω από το μπολ και το κακάο και συνεχίζετε το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμα να ενσωματωθεί πλήρως. Απλώστε με μια σπάτουλα το γλάσο σε όλη την επιφάνεια του κέϊκ και γαρνίρετε με τα χοντροκομένα καρύδια. 


Cookies πορτοκαλιού με σοκολατάκια
 Υλικά:
500 gr ζάχαρη μαύρη
120
gr
βούτυρο
160
gr σπορέλαιο
800
gr  αλεύρι ζαχαροπλαστικής
4 ασπράδια αυγού
2 κουταλάκια γλυκού σόδα
1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
ξύσμα από 4 μεγάλα αρωματικά πορτοκάλια
1 βανίλια
100
gr σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρα
 
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160-170 βαθμούς.Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα, και το αλάτι. Χτυπάμε με το μίξερ στη μέτρια/χαμηλή ταχύτητα τα ασπράδια, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το λάδι, και τη βανίλια, μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκάλι, και κατόπιν το αλεύρι. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν, και αφαιρούμε το μίξερ. Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας, και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια , τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, με απόσταση μεταξύ τους, και τα πατάμε με μια σπάτουλα, ή με ένα ποτήρι με λείο πάτο, να κάτσουν λίγο. Ψήνουμε για 10 με 13 λεπτά περίπου, να πάρουν ένα πολύ απαλό χρώμα.Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 1-2 λεπτά, και τα τοποθετούμε σε σχάρα, να κρυώσουν εντελώς. Διατηρούνται τραγανά κλεισμένα καλά σε μεταλλικό κουτί, για μερικές ημέρες.
 
 

Σολομός στο φούρνο με αρωματικά

Υλικά:

1 φιλέτο σολομού (περίπου 2 κιλά)

Για την κρούστα

½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σούπας εστραγκόν (μπαχαρικό)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
2 κουτάλια σούπας πράσινο πιπέρι
4 κουτάλια σούπας λευκό ξηρό κρασί
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι, ακέρωτο
2 κουτάλια σούπας φρυγανιά, τριμμένη (γαλέτα)
αλάτι


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα τοποθετούμε το φιλέτο σολομού με το δέρμα προς τα κάτω.Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για την κρούστα μέχρι να έχουμε μια απαλή κρέμα.Τη στρώνουμε ομοιόμορφα πάνω στο σολομό και ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά.