ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Σοκολατένια τάρτα με ζαχαρούχο γάλα
 
Υλικά βάσης
200 gr μπισκότα digestive λιωμένα
125 gr βούτυρο
50 gr αμύγδαλα ή φουντούκια ψιλοκομμένα, καβουρντισμένα
1 κουταλιά σοκολάτα σκόνη (ρόφημα)

Για τη σοκολατένια κρέμα τυριού
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
400 gr σοκολάτα κουβερτούρα, σπασμένη σε κομματάκια
200 gr τυρί κρέμα (Phildelfia)
1 βανίλια

Για τη διακόσμηση
200 ml κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά  σούπας ζάχαρη άχνη
30 gr τριμμένη κουβερτούρα

Εκτέλεση
Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και προσθέτετε τα μπισκότα, τη σοκολάτα και τους ξηρούς καρπούς. Απλώνετε το μείγμα των μπισκότων σε φόρμα για τάρτα και πιέζετε με ένα κουτάλι, ώστε να καλυφτεί ομοιόμορφα ο πάτος και τα πλαϊνά της. Σε άλλη, λίγο μεγαλύτερη κατσαρόλα ρίχνετε το ζαχαρούχο γάλα, το κονιάκ ή τη βανίλια και την κουβερτούρα και τα βράζετε σε μπεν μαρί (δηλαδή μέσα σε μεγαλύτερη κατσαρόλα με νερό που βράζει), ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Χτυπάτε σε μπολ με πιρούνι το τυρί κρέμα για να αφρατέψει. Αδειάζετε το μείγμα σοκολάτας στο μπολ με το τυρί κρέμα, ανακατεύετε καλά και το αφήνετε να σταθεί για λίγο. Κατόπιν το χτυπάτε με το μίξερ για 4 με 5 λεπτά. Το απλώνετε στην τάρτα και ισιώνετε την επιφάνεια. Αφήνετε την τάρτα στο ψυγείο. Eτοιμάζετε σαντιγί με την κρέμα γάλακτος και την άχνη και την απλώνετε στην τάρτα με κορνέ ζαχαροπλαστικής. Πασπαλίζετε με την τριμμένη κουβερτούρα και παγώνετε την τάρτα για αρκετές ώρες στο ψυγείο. Σερβίρετε την τάρτα κομμένη σε τριγωνικά κομμάτια.
 
 
 
Μακαρόνια με τόνο στο φούρνο
 
Υλικά
500 gr μακαρόνια  Β
250 gr τόνο
400 gr  ντομάτα τριμμένη
1 κουταλιά σούπας ντοματόπαστα
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 πιπεριά κόκκινη καυτερή ψιλοκομμένη
1-2 κουτάλια σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια  και ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι, την καυτερή πιπεριά και το σκόρδο για 5 λεπτά. Ρίχνουμε την ντομάτα, τη ντοματόπαστα,  και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τον τόνο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε τη σάλτσα με τα μακαρόνια και τα μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως.


 
Νηστίσιμη καρυδόπιτα σιροπιαστή
 
Υλικά
2 ποτήρια  καρύδι τριμμένο
1 ποτήρι  σιμιγδάλι ψιλό
1 ποτήρι  φρυγανιά τριμμένη
1 ποτήρι  ζάχαρη
1 ποτήρι  λάδι
1 ποτήρι  χυμό πορτοκάλι
1/2 ποτήρι κονιάκ
1 κουταλιά σούπας σόδα
1 κουταλιά σούπας  baking powder
1 κουταλιά σούπας κανελλογαρύφαλλα

 
Σιρόπι
2 1/2  ποτήρια ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι νερό
2 κουταλιά σούπας λεμόνι
1 βανίλια

 
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη. Λαδώνουμε ένα ταψάκι  και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά.
Όσο ψήνεται το γλυκό, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 10 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το σιροπιάζουμε με ένα κουτάλι (για να μην μας πέσει απότομα το σιρόπι και καθίσει η καρυδόπιτα). Αφήνουμε το γλυκό σκεπασμένο για 1 ώρα να ποτίσει το σιρόπι και μετά σερβίρουμε. Αν θέλουμε μπορούμε να ρίξουμε και λυμένη κουβερτούρα από πάνω όταν κρυώσει.


Καλή επιτυχία!!!!
 
 
Ντομάτες γεμιστές με ρύζι και φέτα
 
Υλικά:
8-10 μεγάλες ντομάτες, ώριμες αλλά σφιχτές
1 ποτήρι ρύζι γλασέ
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 ξερό κρεμμύδι
φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
200 ml ελαιόλαδο
150 gr φέτα, κομμένη σε κύβους
αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, με 100ml ελαιόλαδο. Μόλις τα κρεμμύδια μαλακώσουν, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε αλατοπίπερο και 2½ ποτήρι νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να πιει το ρύζι τα υγρά, ανακατεύοντας παράλληλα. Χαράσσουμε σταυρωτά τις ντομάτες και τις βάζουμε για λίγα δευτερόλεπτα σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει.
Τις βγάζουμε και τις βουτάμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό.  Κόβουμε ένα καπάκι από κάθε ντομάτα και αδειάζουμε  τη σάρκα τους και την ψιλοκόβουμε.
Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, προσθέτουμε το  βασιλικό, την ψιλοκομμένη σάρκα της ντομάτας και τη φέτα, ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε τις ντομάτες.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

 

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Ντοματοκεφτέδες  νηστίσιμοι

Υλικά
3 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1  ποτήρι αλεύρι
1 κουταλάκι γλυκού baking powder
1 κουταλιά γλυκού δυόσμο
λίγο λάδι για το τηγάνι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση. Αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε πολύ μικρά κομματάκια. Αδειάζουμε το μείγμα από τις ντομάτες σε ένα ψιλό τρυπητό και το αφήνουμε να στραγγίξει τα υγρά για μια ώρα.
Αδειάζουμε τις ντομάτες σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Το μείγμα πρέπει να είναι πηχτό. Αν όχι, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Δεν βάζουμε λάδι.
Ρίχνουμε το λάδι σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι έως ότου να ζεσταθεί πολύ καλά. Παίρνουμε κουταλιά κουταλιά το μείγμα και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε ώσπου να ροδοκοκκινήσουν και σερβίρουμε αμέσως.

 

Δίχρωμο  γλυκό με γλάσο
 
Υλικά
1 φάκελος Aνθός Αραβοσίτου Στιγμής Βανίλια (ΓΙΩΤΗΣ)
1 φάκελος Aνθός Αραβοσίτου Στιγμής Σοκολάτα (ΓΙΩΤΗΣ)
700 ml (3½ ποτήρια) γάλα
200 γρ. σαβουαγιάρ
25 γρ. (1 κουταλιά σούπας) μαργαρίνη
1 φάκελος Κουβερτούρα σε Σταγόνες (ΓΙΩΤΗΣ)



Εκτέλεση
Παρασκευάζετε το “Aνθος Αραβοσίτου Στιγμής με γεύση Βανίλια ΓΙΩΤΗΣ και το “Aνθος Αραβοσίτου Στιγμής με γεύση Σοκολάτα ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής.
Τοποθετείτε τα μισά σαβουαγιάρ στον πάτο  μιας στενόμακρης φόρμας και τα ραντίζετε με λίγο γάλα στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο κονιάκ.
Απλώνετε την κρέμα σοκολάτα πάνω από τα σαβουαγιάρ και στη συνέχεια τοποθετείτε τα υπόλοιπα σαβουαγιάρ εκτός από 3-4 κομμάτια. Τα ραντίζετε με λίγο γάλα και προσθέτετε την κρέμα βανίλια. Τελειώνετε το γλύκισμα με τριμμένα σαβουαγιάρ.
Για το γλάσο
Ζεσταίνετε 1 κουταλάκι της σούπας μαργαρίνη και 50 ml (1/4 ποτηριού) γάλα και προσθέτετε το περιεχόμενο του φακέλου Κουβερτούρα σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ. Ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσουν τα υλικά και γλασάρετε αμέσως την επιφάνεια του γλυκίσματος.
Αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει το γλάσο, ξεφορμάρετε και σερβίρετε.

 

Φανταστικό γλυκό με λεμόνι και γιαούρτι
 
 
Υλικά
400 gr μπισκότα  digestive
150 gr  βούτυρο ανάλατο
1   kg  γιαούρτι στραγγιστό
1 γάλα ζαχαρούχο
χυμό ενός λεμονιού
Ξύσμα λεμονιού
 
Εκτέλεση
Λιώνουμε  τα μπισκότα στο blender και τα ανακατεύουμε με το βούτυρο μέχρι να γίνουν μια μάζα. Τα στρώνουμε ομοιόμορφα σε ενα μέτριο ταψάκι και τα πατάμε καλά με τα χέρια μας.
Χτυπάμε για 1-2 λεπτά στο μίξερ το γιαούρτι με το ζαχαρούχο και το χυμό λεμονιού και στρώνουμε την κρέμα πάνω απο τα μπισκότα.
Πασπαλίζουμε με ξύσμα λεμονιού και βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες πριν σερβίρουμε.
 
 
Κρέπες με κρέμα βανίλια
 
Υλικά
10-12 κρέπες έτοιμες ή σπιτικές
2 ποτήρια γάλα
1  βανίλια
2 κρόκοι αυγών
6 κουτάλια σούπας ζάχαρη
2 κουτάλια σούπας corn flour
1/2 ποτήρι κρέμα γάλακτος
ζάχαρη κρυσταλλική για το γαρνίρισμα
 
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε τις κρέπες. Τις βάζετε σε πιατέλα και τις σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο να διατηρούνται ζεστές.
Ετοιμάζετε την κρέμα. Βράζετε σε κατσαρολάκι το γάλα με τη βανίλια σε χαμηλή φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάτε τους κρόκους, τη ζάχαρη και το corn flour.
Όταν αρχίσει να φουσκώνει το γάλα, κατεβάζετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και το ρίχνετε στο μπολ με τους κρόκους, ανακατεύοντας διαρκώς έως ότου αρχίσει να δένει η κρέμα.
Ξαναρίχνετε στο κατσαρολάκι την κρέμα και τη βάζετε στη φωτιά να πάρει μια βράση. Αφού κατεβάσουμε την κρέμα από τη φωτιά ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Μοιράζετε την κρέμα στις κρέπες και τυλίγετε σε ρολά.
Τις βάζετε σε πιατέλα ή σκεύος σερβιρίσματος, πασπαλίζετε με ζάχαρη  και σιρόπι φράουλας ή σοκολάτας (προαιρετικά).
 
 

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Νηστίσιμα μάφινς βανίλιας με σταγόνες σοκολάτας
 
Υλικά
Για τα μάφινς
1 κουταλάκι σόδα
2 ποτήρια κρύο νερό
10 κουτάλια σούπας λάδι
1 κουταλιά ξίδι
2 βανίλιες
3 1/2 ποτήρια αλεύρι ζαχαροπλαστικής
1 ποτήρι  σταγόνες σοκολάτας
2 ποτήρια ζάχαρη
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

Για το γλάσο σοκολάτας
1 Βανίλια
6 κουτάλια σούπας λάδι
6 κουτάλια σούπας νερό
250 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
3 Κουτάλια κακάο σκόνη
 
Εκτέλεση
Για τα μάφινς
Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε όλα τα υλικά για τα μάφινς για 5 λεπτά. Για το ταψάκι των μάφινς, ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και βάζουμε σε κάθε τρύπα από 1 κουταλάκι.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα μέσα στις τρυπούλες, χωρίς να βουτυρώσουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για περίπου 30 λεπτά.
Για το γλάσο σοκολάτας
Φτιάχνουμε το γλάσο ζεσταίνοντας ελαφρώς τα λάδι με το νερό και στη συνέχεια ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με μια κουτάλα.
Μόλις βγάλουμε τα μάφινς απλώνουμε το γλάσο σοκολάτας.


 
Σολομός με πορτοκάλι
Υλικά
2 φέτες σολομού

χυμό από ένα πορτοκάλι
χυμό από 1/4 λεμονιού
2 κουταλάκια γλυκού μουστάρδα με κόκκους
ξύσμα από λίγο πορτοκάλι
μαιντανό
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπώλ το χυμό πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, το λάδι, την μουστάρδα , το μαιντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
Περιχύνουμε τις φέτες του σολομού, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
 Ψήνουμε σε pyrex βάζοντας απο πάνω φέτες πορτοκαλιού, στους 180  βαθμούς  για περίπου 20 λεπτά.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Κανελόνια με σπανάκι και τυρί
 
Υλικά
16 κρέπες μικρές ή 1 πακέτο μακαρόνια κανελόνια

Για τη γέμιση
100 gr ροκφόρ
250 gr  ένταμ ή γκούντα
50 gr  βούτυρο
400 gr  σπανάκι πλυμένο και ψιλοκομμένο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
άνηθος (λίγος  ψιλοκομμένος)
2 αυγά
1 ποτήρι μπεσαμέλ σπιτική ή έτοιμη
1 ποτήρι σάλτσα ντομάτας
αλάτι -πιπέρι
 
Εκτέλεση
Γέμιση : Λιώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα  και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε το σπανάκι. Ανακατεύετε  μέχρι  να απορροφηθούν τα υγρά και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Ρίχνετε μέσα το ροκφόρ, τα 2/3 από την μπεσαμέλ, το μισό τριμμένο τυρί (ένταμ ή γκούντα), τον άνηθο και αλατοπιπερώνετε.
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά, τα προσθέτετε στο μείγμα με το σπανάκι, ανακατεύετε και αφήνετε στη άκρη να κρυώσει. Βράζετε τα κανελόνια στην κατσαρόλα σε αλατισμένο νερό 10 12 λεπτά, τα  στραγγίζετε και τα αφήνετε  να κρυώσουν. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανελόνια που δεν χρειάζονται βράσιμο) ή τις κρέπες σας.
Γεμίζετε τα κανελόνια με το μείγμα από το σπανάκι. Σε ένα pyrex  απλώνετε με ένα κουτάλι την υπόλοιπη  μπεσαμέλ. Βάζετε σε μία στρώση τα κανελόνια και τα περιχύνετε με τη σάλτσα ντομάτας, ανακατεμένη με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί. Ψήνετε για 40- 45 λεπτά σε μέτριο φούρνο  μέχρι να ροδίσουν.

 
Νηστίσιμο Μιλφέιγ
 
Υλικά:
1 πακέτα σφολιατίνια

Για την κρέμα
200 ml γάλα καρύδας
400 gr νερό
100 gr χυμό πορτοκαλιού
7 κουτάλια σούπας ζάχαρη
1  κουταλιά σούπας ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού
7 κουτάλια σούπας custard powder (ή άνθος αραβοσίτου) με γεύση βανίλια
1 φακελάκι φυτική  σαντιγύ cornet ( σε σκόνη + 200 ml γάλα καρύδας
 
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με το μισό νερό, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το ξύσμα σε χαμηλή φωτιά για να ζεσταθούν.
Διαλύουμε στο υπόλοιπο νερό, τη custard και μόλις το παραπάνω μείγμα ζεσταθεί το προσθέτουμε κι αυτό. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να πάρει μια βράση έως ότου η κρέμα γίνει παχύρρευστη. Ύστερα, την αποσύρουμε από την φωτιά και την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη που την τοποθετούμε σε επαφή με την κρέμα για να μην δημιουργηθεί κρούστα.
Μέχρι να κρυώσει η κρέμα αυτή, βάζουμε σε ένα μπολ τη φυτική σαντιγύ και το υπόλοιπο γάλα καρύδας και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 4-5 λεπτά.
Ύστερα, προσθέτουμε στην κρέμα τα 2/3 της σαντιγύ (το υπόλοιπο το κρατάμε για γαρνίρισμα αν θέλουμε) και ανακατεύουμε καλά τις δύο κρέμες. Μερικά σφολιατίνια τα σπάζουμε για να καλύψουμε το γλυκό μας. Στρώνουμε μια σειρά  σφολιατίνια και από πάνω τη μισή κρέμα. Ύστερα καλύπτουμε την κρέμα με μια ακόμη σειρά σφολιατίνια και από πάνω στρώνουμε την άλλη μισή κρέμα.
Τέλος καλύπτουμε με την λευκή ή  σαντιγύ. Από πάνω για φινίρισμα πασπαλίζουμε, εάν θέλουμε, με άχνη. 
 
Το γλυκό μας είναι έτοιμο να μας χαρίσει την υπέροχη γλύκα του!
 
 

Νόστιμο γλυκό με φράουλες
Υλικά
1 πακέτο και κάτι πτι-μπερ ολικής
1  kg γιαούρτι στραγγιστό 
500 ml φυτική κρέμα γάλακτος
2 κουτάλια σούπας ζάχαρη
μαρμελάδα φράουλα ή strawberry filling
λίγο τριμμένο μπισκότο για γαρνιτούρα


Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα να αφρατέψει και προσθέτουμε μετά το γιαούρτι περίπου για 5 λεπτά.(Ρίχνετε και μια πολύ μικρή κουταλιτσα σιρόπι φραουλας αν θελετε). Στρώνουμε τα μπισκότα  που τα έχουμε αλείψει με μαρμελάδα σε ένα πυρέξ και απλώνουμε την κρέμα. Μία στρώση μπισκότα μία κρέμα,εναλλάξ.  Στη συνέχεια απλώνουμε από πάνω την μαρμελάδα και το τριμμένο μπισκότο.

Γερμανική Μηλόπιτα με κρέμα
 
Για τη βάση
200 gr μπισκότα κανέλας
80 gr βούτυρο ανάλατο


Για τα μήλα
1 1/2  κιλό μήλα κόκκινα
200 gr ζάχαρη καστανή
70 gr αλεύρι ζαχαροπλαστικής
5 gr  κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Για την κρέμα γιαουρτιού
300ml γιαούρτι στραγγιστό
200ml κρέμα γάλακτος
45 gr  ζάχαρη άχνη
 
Εκτέλεση
Προθερµάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Φτιάξτε τη βάση. Ντύστε το ταψί µε αντικολλητικό χαρτί ψησίµατος, φροντίζοντας να καλυφθούν τόσο η βάση όσο και τα εσωτερικά τοιχώµατα. Βάλτε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε µέτρια φωτιά και αφήστε το µέχρι να λιώσει. Αποσύρετε από τη φωτιά. Σπάστε τα µπισκότα κανέλας, βάλτε τα στο µπλέντερ µαζί µε το λιωµένο βούτυρο και χτυπήστε τα µέχρι να διαλυθούν τελείως. Πάρτε το µείγµα από το µπλέντερ και τοποθετήστε το στη βάση του ταψιού, πιέζοντας από πάνω µε τα χέρια για να δηµιουργηθεί µια συµπαγής βάση.
Φτιάξτε τα µήλα. Σε ένα  µπολ ρίξτε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το µοσχοκάρυδο και την κανέλα και ανακατέψτε τα µε ένα πιρούνι. Καθαρίστε τα μήλα και κόψτε τα σε  λεπτές φέτες. Βάλτε τις σε ένα µπολ, πάρτε το 1 / 4 από αυτές και τοποθετήστε τις πάνω στη βάση της τάρτας. Πασπαλίστε µε το 1 / 3 από το µείγµα µε το αλεύρι που έχετε στο µπολ, καλύψτε από πάνω µε άλλη µια στρώση µήλα και συνεχίστε κατά τον ίδιο τρόπο άλλες δύο φορές, τελειώνοντας µε  τις φέτες µήλων.
Φτιάξτε την κρέµα. Σε ένα µπολ βάλτε την κρέµα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη και ανακατέψτε δυνατά  µε µίξερ  σε µέτρια ταχύτητα, µέχρι να έχετε µια αφράτη σαντιγί. Προσθέστε το γιαούρτι και ανακατέψτε απαλά µε σπάτουλα σιλικόνης.
Απλώστε την κρέµα πάνω από τα µήλα (κρατήστε λίγη για το σερβίρισµα), ισιώστε την επιφάνειά της µε µια σπάτουλα και ψήστε τη στη µεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 40 λεπτά. Είναι έτοιµη όταν ροδίσει η επιφάνειά της.
Βγάλτε την από το φούρνο, κόψτε σε κοµµάτια και σερβίρετε µαζί µε µια κουταλιά της σούπας από την κρέµα γιαουρτιού που έχετε κρατήσει.


 
 
 

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Cheesecake Nutellas
 
Υλικά
Για τη βάση:
250 gr  μπισκότα σοκολάτας ή digestive
75 gr  βούτυρο
30 gr ψιλοκομμένα ψημένα φουντούκια + 70 επιπλέον gr για πασπάλισμα
1 κουταλιά σούπας Nutella
 
Για το cheesecake:
400 gr Nutella σε θερμοκρασία δωματίου
500 gr μαλακό τυρί  Philadelhia
60 ζάχαρη άχνη
 
Εκτέλεση
Αν δεν έχετε προμηθευτεί ψημένα φουντούκια, τα ψήνετε στο φούρνο ή καβουρδίζετε σε τηγάνι χωρίς λάδι και τα 100 γρ. για τη βάση και τη γέμιση. Τα θρυμματίζετε στο blender χωρίς να γίνουν σκόνη. Λαδώνετε μια φόρμα με στεφάνι.
Για τη βάση:
 Θρυμματίζετε τα μπισκότα στο blender. Μεταφέρετε τα θρυμματισμένα μπισκότα σε μπολ, προσθέτετε το βούτυρο, τα 30 gr φουντούκια και τη 1 κουταλιά σούπας  nutella και ανακατεύετε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Βάζετε το μείγμα το ταψάκι και καλύπτετε καλά όλη τη βάση ισομερώς. Το βάζετε στο ψυγείο να κρυώνει.
Για το cheesecake:
Χτυπάτε πολύ καλά, με το μίξερ χειρός, το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε και τη nutella και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Στρώνετε το μείγμα πάνω στη βάση, το πασπαλίζετε με τα ψιλοκομμένα φουντούκια και το βάζετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να παγώσει καλά. Ξεφορμάρετε σε πιατέλα και σερβίρετε.
 
 
Τιραμισού με baileys
 
Υλικά
1 ποτήρι καφέ εσπρέσο
1/3 του  ποηριού λικέρ με άρωμα καφέ
6 μπισκότα σαβουαγιάρ κομμένα στη μέση κατά πλάτος
2 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
1/4 του  ποτηριού καστανή ζάχαρη
250 gr  τυρί μασκαρπόνε
1/2 ποτήρι  Baileys
Χοντροτριμμένη κουβερτούρα
 
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατέψτε τον καφέ με το λικέρ του καφέ. Βουτήξτε τα μπισκότα ένα ένα και μοιράστε τα στη βάση και τις πλευρές τεσσάρων μπολ σερβιρίσματος. Περιχύστε με το υπόλοιπο μείγμα καφέ-λικέρ, που δεν ρούφηξαν τα μπισκότα. Με το μίξερ χτυπήστε καλά σε ένα μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη. Προσθέστε το τυρί μασκαρπόνε και το Baileys και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Με το μίξερ χτυπήστε τα ασπράδια σε ένα μπολ μέχρι να έχετε μια αφράτη μαρέγκα. Με ένα μεταλλικό κουτάλι προσθέστε τη μαρέγκα σας σε δυο δόσεις στο μείγμα των κρόκων και ανακατέψτε καλά. Μοιράστε την κρέμα σας πάνω από τα μπισκότα σαβουαγιάρ, καλύψτε τα γλυκά σας με διαφανή μεμβράνη και βάλτε τα στο ψυγείο για 6 ώρες. Για να σερβίρετε αφαιρέστε τη μεμβράνη και πασπαλίστε με τριμμένη κουβερτούρα.
 


 
Πανακότα Σοκολάτας
 
Υλικά
250 ml γάλα πλήρες
250 gr φρέσκια κρέμα
250 gr άλειμμα σοκολάτας
1 ½ φακελάκι  ζελατίνη σε σκόνη διαλυμένη σε 50 ml ζεματιστό νερό
50 gr  ξύσμα σοκολάτας για τη διακόσμηση
 
ΕκτέλεσηΣε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα και το άλειμμα. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί καλά και να αχνίζει.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη διαλυμένη ζελατίνη και με ένα σύρμα ανακατεύουμε καλά.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα βάζο και γεμίζουμε με αυτό τα ατομικά μπολάκια. Καλύπτουμε την επιφάνεια της κάθε πανακότας με μεμβράνη (να αγγίζει η μεμβράνη την κάθε πλευρά) για να μην κάνει πέτσα η κρέμα. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσουν καλά. Για να σερβίρουμε, αφαιρούμε τη μεμβράνη από το κάθε μπολάκι και διακοσμούμε με λίγο ξύσμα σοκολάτας. Σερβίρουμε αμέσως.
 
 
 
 
Κροκέτες λαχανικών
 
Υλικά:
3 πατάτες τριμμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουτάλια ελαιόλαδο
1 καρότο τριμμένο
3 κολοκυθάκια τριμμένα
1 ποτήρι μπιζέλι
1 κουταλιά μουστάρδα
2 αυγά
2 κουτάλια σούπας σάλτσα σόγιας
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι

Για το τηγάνισμα
2 αυγά
φρυγανιά τριμμένη
ελαιόλαδο
 
Εκτέλεση
Βάζετε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτετε τις πατάτες, το καρότο. τα κολοκυθάκια, το μπιζέλι και τη μουστάρδα. Ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσουν λίγο.Αφήνετε τα λαχνικά να κρυώσουν και τα βάζετε σε μπώλ. Χτυπάτε στο blender τα αυγά και τα προσθέτετε.
Ζυμώνετε τα υλικά μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, τη σάλτσα της σόγιας, το μαϊντανό και το μοσχοκάρυδο. Με ελαφρώς βρεγμένα χέρια, πλάθετε τη ζύμη σε κροκέτες και τις αφήνετε στο ψυγείο για 1/2' ώρα. 
Βάζετε τό λάδι σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί καλά. Χτυπάτε τα αυγά και τα βάζετε σε μπώλ. Βουτάτε τις κροκέτες πρώτα στα αυγά, μετά στην τριμμέμη φρυγανιά και τις τηγανίζετε απο όλες τις πλευρές, ώσπου να ροδίσουν, Τις σερβίρετε ζεστές ή κρύες.







Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Υγρό κέικ σοκολάτας με  μπισκότα
 
Υλικά
260 gr κουβερτούρα
300 gr κρέμα γάλακτος
2 αυγά + 2 κρόκοι
100 gr  ζάχαρη άχνη
1/2 πακέτο μπισκότα πτι μπερ με επικάλυψη σοκολάτας

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια φόρμα και την καλύπτουμε με λαδόκολλα. Κόβουμε την κουβερτούρα σε πολύ μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Λίγο πριν αρχίσει να κοχλάζει η κρέμα γάλακτος, την αποσύρουμε από την φωτιά και την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα. Αφήνουμε για λίγο κατά μέρος. Σπάμε σε ένα καθαρό μπολ τα ολόκληρα αυγά και τους δύο κρόκους. Προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Αδειάζουμε τα αυγά μέσα στο σοκολατένιο μείγμα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σπάμε με τα χέρια μας τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα. Μόλις ενωθούν όλα τα υλικά, το αδειάζουμε στην φόρμα μας και το ψήνουμε για 25 – 30 λεπτά.

 
Ψητή κρέμα με φράουλες
 
Υλικά
800 gr φράουλες, καθαρισμένες
350 ml γάλα πλήρες
50 gr βούτυρο ανάλατο
125 gr ζάχαρη άχνη
5 αυγά
125 gr  αλεύρι ζαχαροπλαστικής
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
 
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ελαφρώς ένα ταψί  και βάζουμε τις φράουλες, τη μία δίπλα στην άλλη, στριμωχτά. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα ή με το μίξερ χειρός την άχνη με τα αυγά μέχρι το μείγμα αφρατέψει. Ενσωματώνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Ρίχνουμε σιγά-σιγά και το μείγμα βουτύρου - γάλακτος και ανακατεύουμε καλά τα υλικά να ενωθούν. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τις φράουλες και βάζουμε το σκεύος στο φούρνο για 35 λεπτά. Πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη και ψήνουμε στο γκριλ για ακόμη 2 λεπτά.
 
 
Πίτα λιβανέζικη γεμιστή  με σολομό καβουροπόδαρα και τόνο

Υλικά
5 μεγάλες πίτες λιβανέζικες
1 πακέτο γαρίδες μικρές
1 πακέτο καβουροπόδαρα
4 - 5 φύλλα καπνιστό σολομό
κρεμυδάκι φρέσκο
1 ποτήρι καλαμπόκι
1 μαγιονέζα
αλάτι, πιπέρι
 
Εκτέλεση
Ανοίγουμε τις πίτες στη μέση, ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα απλώνουμε στη πίτα.
Αφού τα απλώσουμε τυλίγουμε τη πίτα σε ρολό και σε ασημόχαρτο και τη τοποθετούμε στο ψυγείο για λίγες ώρες.
Τα κόβουμε σε κομμάτια 3-4 εκατοστά περίπου.



 
Σαλάτα με ρύζι και γαρίδες
 
Υλικά
800 gr  γαρίδες ωμές με το κέλυφος
2 λεμόνια το χυμό τους
100 ml. ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι ρόκα κομμένη με το χέρι
Αλάτι κατά βούληση
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 λίτρα νερό και το χυμό του λεμονιού να βράσουν. Ριχνουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Αφαιρούμε το κέλυφος και τα κεφάλια, ξεπλένουμε με νερό και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί με το ελαιόλαδο.
Μαγειρεύουμε το ρύζι σε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα αλατισμένο νερό για 13-15 λεπτά από τη στιγμή που το νερό θα αρχίσει και πάλι να βράζει. Στραγγίζουμε το ρύζι και το ξεπλένουμε με κρύο νερό ώστε να σταματήσει ο βρασμός. Στραγγίζουμε ξανά και το ρίχνουμε και αυτό στο μπολ με τις γαρίδες.
Ανακατεύουμε προσεχτικά και αλατοπιπερόνουμε. Περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε και πάλι.  Λίγο πριν σερβίρουμε προσθέτουμε τη ρόκα και ανακατεύουμε για τελευταία φορά.

 

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Νηστίσιμη τούρτα σοκολάτας

Υλικά
Για το παντεσπάνι
1 ποτήρι αλεύρι φαρίνα
1 ποτήρι  ζάχαρη
1/2 ποτήρι αμυγδαλόψυχα

3 κουτάλια σούπας κακάο
1 ποτήρι νερό σταδιακά
2 κουταλάκια  γλυκού baking powder

Για το σιρόπι
1 ποτήρι νερό
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
3 κουταλιές σούπας  λικέρ πορτοκαλιού ή  χυμό του πορτοκαλιού

Για την κρέμα
1  ποτήρι ζάχαρη άχνη
180 gr λάδι
100 gr  κακάο
5 κουτάλια  σούπας χυμό πορτοκαλιού ή λικέρ πορτοκαλιού
80 gr  λιωμένη κουβερτούρα (Βοrnville)

Eκτέλεση
Παντεσπάνι : Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μας εκτός από το νερό και τα χτυπάμε με το μίξερ ενώ το νερό το προσθέτουμε σταδιακά. Το μείγμα αυτό το βάζουμε σε μια φόρμα με στεφάνι που ανοίγει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 -15 λεπτά. Για να δούμε αν είναι έτοιμο τρυπάμε με μαχαίρι κι αν η λεπίδα βγει καθαρή μόνο με υδρατμούς είναι έτοιμο. Αφού ψηθεί το βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Σιρόπι : Σε ένα ποτήρι νερού βάζουμε 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού ή το λικέρ και γεμίζουμε το υπόλοιπο με νερό. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη για να σιροπιάσουμε αργότερα το παντεσπάνι.
Κρέμα: Λιώνουμε την κουβερτούρα και σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, την άχνη ζάχαρη, το κακάο, τον χυμό πορτοκαλιού και την λιωμένη κουβερτούρα, τα χτυπάμε καλά όλα μαζί με το μίξερ και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου, ώστε να σφίξει η σοκολάτα μας.
Συναρμολόγηση: Κόβουμε στην μέση το παντεσπάνι μας οριζόντια ώστε να έχουμε δυο ίσα μέρη. Τα σιροπιάζουμε και τα δύο και από τις δυο πλευρές .Τοποθετούμε σε μια ωραία πιατέλα με στεφάνι  χωρίς την βάση του και βάζουμε σαν βάση το ένα παντεσπάνι, από πάνω αδειάζουμε τα 3/4 της σοκολάτας, τα απλώνουμε  και βάζουμε το δεύτερο παντεσπάνι από πάνω. Απλώνουμε το υπόλοιπο  1/4 της σοκολάτας που κρατήσαμε και καλύπτουμε το παντεσπάνι μας. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά μέχρι την επόμενη μέρα.Όταν δέσει καλά βγάζουμε προσεκτικά το στεφάνι και στολίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή κακάο ή  smarties ότι άλλο θέλουμε.



Σουφλέ ζυμαρικών νηστίσιμο

Υλικά
1 πακέτο 500 gr πένες
6 - 7 φρεσκα μανιτάρια σε λεπτες φέτες
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
1/2 ποτήρι κρασί
1/4 κουταλάκι γλυκού  σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
500 gr τριμμένο τυρί νηστίσιμο
Αλάτι, πιπέρι 


Για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ
600 ml νερό
1/3 ποτηριού ελαιόλαδο
1 κύβος νοστιμιάς λαχανικών για ζωμό
6 κουτάλι σούπας αλεύρι  ζαχαροπλαστικής
1 κουταλιά σούπας  κοφτή βούτυρο νηστίσιμο (ψωμιού)
1/2 κουτάλι γλυκού  τριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
 λίγο νηστίσιμο τυρί τριμμένο
 

Εκτέλεση
Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό.΄Σε ενα κατσαρολάκι ρίχνουμε το τριμμένο κρεμμύδι με λίγο νερακι και ελάχιστο λάδι να γυαλίσει και ριχνουμε τα μανιτάρια κομμενα σε λεπτές φέτες.Τα γυρίζουμε λίγες φορές με το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε αλάτι,πιπέρι και λίγο σκορδο σε σκόνη και σκεπαζουμε να μαγειρευτουν και να πιουν το ζουμί τους.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ.

Στα 600 ml νερό διαλύουμε τον κύβο νοστιμιάς. Χωριστά, σε μια μικρότερη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι και τα βάζουμε στη φωτιά ανακατεύοντας έως ότου αρχίζουν βγαίνουν φουσκάλες. Αμέσως ρίχνουμε όλο μαζί το ζωμό που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε  ώστε να πήξει η μπεσαμέλ (γίνεται σχεδόν αμέσως οπότε χρειάζεται προσοχή να μην μας κολλήσει). Μόλις πήξει ρίχνουμε και το βούτυρο ανακατεύοντας για να λιώσει και να ενσωματωθεί. Σε ένα pyrex  βάζουμε μια στρώση πένες και ανακατεύουμε με 2 κουτάλες μεγάλες μπεσαμελ συν λίγο απο το τυρί μας. Βάζουμε μια στρώση μανιταρια και επαναλαμβανουμε το ίδιο με τα μακαρονια και τη μπεσαμέλ. Ξανά μανιταρια και τελειωνουμε με μπεσαμελ και τριμμένο φυτικό τυρί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
 
 
Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με λαχταριστή κρέμα

Υλικά για το κέικ :
200 gr αλεύρι  ζαχαροπλαστικής
1 κουταλάκι γλυκού baking powder
3 κουτάλια σούπας κακάo

60 ml  λάδι 
250 ml  γάλα σόγιας με άρωμα βανίλιας  ή ρυζιού ή καρύδας
200 gr  ζάχαρη 
βανίλια

μία πρέζα αλάτι 
1 κουτάλι σούπας χυμό από λεμόνι
λίγο ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα.

Υλικά για την κρέμα :
300 ml  γάλα σόγιας με άρωμα βανίλιας η ρυζιού ή καρύδας 
1 κουταλιά σούπας γεμάτη αλεύρι 
1 κουταλιά σούπας  Corn Flour

100 gr  ζάχαρη
100 gr  βούτυρο νηστίσιμο 
βανίλια.

Εκτέλεση :
Πρώτα κάνουμε την κρέμα. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε αλεύρι , corn flour , ζάχαρη και γάλα σόγιας και ανακατεύουμε. Το βάζουμε πάνω σε φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα μας. Όταν είναι έτοιμη την κατεβάζουμε και προσθέτουμε την βανίλια. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και μετά βάζουμε την μαργαρίνη και την ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί στην κρέμα.
Για το κέικ , βάζουμε σε ένα μπολ την ζάχαρη με το γάλα σόγιας και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και στην συνέχεια προσθέτουμε το λάδι και χυμό από λεμόνι. Ξεχωριστά ανακατεύουμε τα στερεά υλικά και μετά βάζουμε και τα υγρά υλικά μέσα και τα ανακατεύουμε τόσο όσο χρειάζεται για να μας βγει το μείγμα για κέικ. Βάζουμε το μείγμα σε ταψί τετράγωνο μεγάλο όπου έχουμε βάλει χαρτί ψησίματος. Το απλώνουμε να πάει παντού. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 λεπτά το πολύ. Όταν έχει ψηθεί , το βγάζουμε πάνω σε μία σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει και έπειτα ξεκολλάμε το χαρτί. Κόβουμε το κέικ σε τρία ίσια μέρη , αλείφουμε με κρέμα τα πρώτα δύο φύλλα με κρέμα , βάζουμε ένα πάνω στο άλλο και το κλείνουμε με το τρίτο φύλλο.
Διατηρούμε το κέικ μας στο ψυγείο και λίγο πριν το κόψουμε το πασπαλίζουμε με λίγο ζάχαρη άχνη από πάνω.




Τούρτα Τρούφας
 
Υλικά
400 gr κρέμα γάλακτος (HOPLA)
600 gr σοκολάτα υγείας (κουβερτούρα)
400 gr  σαντιγί
100 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Κακάο (για το πασπάλισμα)

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος.
Προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Ρίχνουμε στη σοκολάτα μερικές σταγόνες ελαιόλαδο, για να την αρωματίσουμε. Μοιράζουμε τη γκανάζ σε δύο μπολ.
Ανακατεύουμε τη μισή γκανάζ με τη σαντιγί.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με την υπόλοιπη γκανάζ και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε το μείγμα σε φόρμα που ανοίγει καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με κακάο.